Euroliga 2012/2013

Ligi Europejskie, Euroliga Kobiet, EuroCup Kobiet, ME oraz pozostałe rozgrywki.

Moderatorzy: ann, Ałgaja, bart_81

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Re: Euroliga 2012/2013 - 1 kolejka

Postautor: przemoe » 25 października 2012, 13:15

ajaja pisze:O shit, jak Coulibaly na początku 2009 roku trafiła do MUKS Poznań, to początkowo nie wiedziała, o co w tej zabawie chodzi. Po pierwszym meczu w Gorzowie trochę z niej żartowano. A tu w Eurolidze rzuca 21 pkt w Polkowicach przy 75 procentowej skuteczności? No nie wierzę :)

Uwierzysz jak zobaczysz staty z ligi francuskiej.
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 25 października 2012, 13:59

ajaja pisze:O shit, jak Coulibaly na początku 2009 roku trafiła do MUKS Poznań, to początkowo nie wiedziała, o co w tej zabawie chodzi. Po pierwszym meczu w Gorzowie trochę z niej żartowano. A tu w Eurolidze rzuca 21 pkt w Polkowicach przy 75 procentowej skuteczności? No nie wierzę :)

A ja wierzę :) . Już wtedy pisałem,ze jak na polską ligę MUKS ma znakomity duet środkowych, który należy za wszelką cenę zatrzymać na kolejny sezon. Kulibaba faktycznie na początku na parkiecie zachowywała się jakby szamotała się gdzieś daleko, w afrykańskim buszu, popełniając faul za faulem.

Ale jak mawiał popularny skądinąd "Jabol" to typowy walczak, nie było dla niej straconych piłek. W połączeniu z młodym wiekiem, dobrymi warunkami fizycznymi i chęcią do gry, wiadomo było, ze po poddaniu jej solidnej obróbce ze strony trenera, będą z niej ludzie. Dlatego za wszelką cenę trzeba było ją utrzymać w składzie. Ona jednak jako francuskojęzyczna Malijka wolała grać w kraju, w którym w tym języku się mówi i wybrała Francję i plebejski, pierwszoligowy Pleyber Christ - jakoś tak, nie pamiętam dokładnie jak ten "wynalazek" się tam nazywa.

Zastanawiało mnie, kiedy ją ktoś podpatrzy i mówiąc nieco literacko kiedy ta zawodniczka "wpłynie na przestwór nieco suchego oceanu" gry w koszykówkę na najwyższym poziomie. My jak zwykle "zdupczyliśmy" pozwalając odejść Kulibabie z ligi, ale to się dzieje nie po raz pierwszy i zapewne nie po raz ostatni.

Proponuję rodzimym koszykarkom popatrzeć jaką ta dziewczyna ma wolę walki i jak się rozpycha pod koszem aby za wszelką cenę zdobyć piłkę. Widać walkę i coś takiego chce się oglądać. U naszych rodzimych koszykarek widzimy niestety tylko zmanierowanie i często walkę na pół gwizdka, tłumaczoną najczęściej zaległościami finansowymi klubu. Jak się widzi niekiedy te nasze podkoszowe "niemoty" co najchętniej szukałyby okazji do szukania pkt na obwodzie, z dystansu to się nóż i wszystko inne co się ma w tym momencie w kieszeni otwiera.

Niech przykładem będą Sissoko z dawnych czasów i Kulibaba, które abstrahując od umiejętności tłukły się o każdą piłkę w ataku i obronie. Fajnie by było gdyby choć jedna młoda koszykarka posiadała podobne walory....

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 25 października 2012, 22:36

nick(t) pisze:ps.
Ponoć jeden z dziennikarzy po meczu na konferencji zadał pytanie Winnickiemu po co tyle "grała" rosyjska gwiazda. Ktoś to może potwierdzić? ewentualnie przytoczyć odpowiedź Ślimaka?

true story

mniej więcej coś takiego:
pyt: Kibice, nie dało się tego nie słyszeć wychodząc z sali, już wskazali osobę winną tej porażki. Jak wytłumaczy pan rozgoryczonym fanom aż 37minut na parkiecie VM?

Winnicki: nigdy nie oceniam personalnie zawodniczek. Takie są decyzje, taki mamy skłąd personalny i układ zawodniczek na obwodzie. Należy wziąć pod uwagę, w perspektywie całego meczu, zarówno atak jak i obronę. Kibice mają prawo oceniać. Graliśmy do końca w takim ustawieniu, jakie wydało mi się optymalne, bo chcieliśmy wygrać to spotkanie.

każdemu interpretację zostawiam we własnym zakresie.

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Re: Euroliga 2012/2013 - faza grupowa

Postautor: ann » 26 października 2012, 07:53

w końcówce to nie tylko Musinie nie poszło, ale też Palau. wiadomo jakie mam zdanie o Pani VM,ale zgadzam się z Winnickim, nie winiłabym jej za całe zło;)
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

NAMAX
Amator

Postautor: NAMAX » 26 października 2012, 08:21

ann pisze:w końcówce to nie tylko Musinie nie poszło, ale też Palau. wiadomo jakie mam zdanie o Pani VM,ale zgadzam się z Winnickim, nie winiłabym jej za całe zło;)

No ale nie oszukujmy się,przecież ten zespół jest tak budowany,żeby nie było wartościowej zmienniczki dla VM.No i jeśli pan trener chce popracowac to ona MUSI grac,bo Rusin tylko czeka na potknięcie pierwszego :lol:

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 26 października 2012, 20:04

NAMAX pisze:
ann pisze:w końcówce to nie tylko Musinie nie poszło, ale też Palau. wiadomo jakie mam zdanie o Pani VM,ale zgadzam się z Winnickim, nie winiłabym jej za całe zło;)

No ale nie oszukujmy się,przecież ten zespół jest tak budowany,żeby nie było wartościowej zmienniczki dla VM.No i jeśli pan trener chce popracowac to ona MUSI grac,bo Rusin tylko czeka na potknięcie pierwszego :lol:

W tym pierwszym zdaniu jest niemało racji. Przecież w poprzednim sezonie do stycznia układ na obwodzie był podobny: Zoll, Maltsi, Musina, w dalszej kolejności Gajda. Przy kontuzji Zoll (która zresztą w kontekście Euroligi jako trzecia spoza Europy nie byłaby wzmocnieniem) i odejściu Jalcovej zostają praktycznie trzy panie, w tym jedno nazwisko powtarza się kolejny sezon. Dalej już dużo gorzej, ale chwała Winnickiemu, że daje dużo minut Mistygacz. Skoro ona gra więcej od Snell, to Australijka faktycznie nie jest w zbyt dobrej formie. W tej sytuacji nie dziwi czas gry Musiny, a jakie skutki przynosi to drużynie, to już nieco inna sprawa.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

Awatar użytkownika
ansol
Nowy na forum

Postautor: ansol » 26 października 2012, 21:33

nick(t) pisze:Ile jeszcze meczów będzie musiała zawalić VM żeby ktoś tam na górze zrozumiał, że nie służy to NICZEMU?! a na pewno nie sukcesom, których SPONSORZY wymagają od drużyny...? :roll:

myślę że akurat sponsor nie ma problemu z obecnością VM na parkiecie LOL

rzymi
Oldboy

Postautor: rzymi » 26 października 2012, 22:20

Płacę więc wymagam? :mrgreen:
ObrazekObrazek

reaktywacja
Junior

Postautor: reaktywacja » 26 października 2012, 23:22

Wy tu gada gadu o "boskiej" Walerii, która jest i raczej będzie hamulcowym, bo przecież o swoje miejsce w drużynie "walczy" na zupełnie innym boisku, a fakt jest taki, że CCC przegrało bardzo istotny mecz w kontekście walki o szesnastkę, a już na pewno w kontekście ewentualnego rozstawienia. I to nawet nie o to chodzi, że z Mondeville, które początek sezonu przeważnie ma niezły, ale dlatego, że u siebie i z bezpośrednim rywalem o miejsce (ograć Francuzki na wyjeździe nie będzie łatwo, bo tam nigdy nie jest łatwo). Autsajderem grupy będzie niemal na pewno zespół z Zagrzebia, ale poza nimi w zasięgu są zespoły z Francji, Hiszpanii i może jeszcze z Czech, który jak się rozkręci powinien być lepszy i od Avenidy, i od CCC, i od USO. Każda porażka z tymi zespołami może być brzemienna w skutkach. Na plus Ogwumike, która bardzo obiecująco zaprezentowała się w swoim euroligowym debiucie. Ale jak Snell nie złapie formy, CCC może mieć problem z wyjściem z grupy.
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...

- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.

Awatar użytkownika
garnett
Junior

Postautor: garnett » 27 października 2012, 13:15

Dokładnie:)
Uważam wręcz, że tym razem to bardziej Palau "przegrała" mecz niz Musina. 8)
Inna sprawa to fakt że zostawiając w spokoju koszulki, nie patrząc na nazwiska w obu drużynach to Francuzki były po prostu lepiej zorganizowaną ekipą.

rzymi
Oldboy

Postautor: rzymi » 29 października 2012, 23:59

2 kolejka

Wtorek, 30.10.2012
20:30 Perfumerias Avenida Salamanca - CCC Polkowice
Środa, 31.10.2012
14:00 UMMC Ekaterinburg - Novi Zagrzeb
15:00 Sparta&K M.R. Vidnoje - Bourges Basket
17:00 Galatasaray Stambuł - ZVVZ USK Prague
18:00 Wisła Kraków - Uni Györ
18:30 Good Angels Kosice - UE Sopron
19:00 Fenerbahce Stambuł - Municipal Targoviste
20:00 Rivas Ecopolis - Tarsus
Czwartek, 1.11.2012
20:30 Famila Schio - Nadezhda Orenburg
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 30 października 2012, 09:54

W poprzedniej kolejce to Polkowice miały łatwiejeszego rywala, w tej bedzie na odwrót. Salamanka co prawda nie zachwyca mnie składem. uwazam ze Polkowice maja zblizony potencjał ale jednak wyniki poprzedniej kolejki jak i miejsce rozegrania powodują ze to hiszpanki sa faworytkami tego spotkania. Inna sprawa ze podobnie było i przed rokiem, a mimo to Polkowiczankom udało sie wywieźć wygrana z tego niełatwego terenu.

Jeśli chodzi o Wisłe to powórze to co napisałem w temacie "klubowym"; gdybyśy grali w pełnym składzie to nalezałoby wymagac od zespołu nie tylko wygranej ale i znacznego poprawienia bilansu koszy. Skoro jednak sytuacja kadrowa jest taka a nie inna, to trzeba bedzie sie zapewne mocno napracowac by wyszarpać wygraną. Gyor co prawda nie zachwyca formą (wymeczone wygrane z Miszkolcem i Brnem a ostatnio porażka z druzyna z Budapesztu) ale jednak jest tam pare pań z którymi musimy sie liczyć. Jak zwykle najabrziej niepokoi mnie strefa podkoszowa: Shegog wybitną zawodniczka nie jest, ale jednak może nam zrobić sporo problemów zwłaszcza w walce o zbiorki. Tak czy siak licze ze 2 punkty zostana w Krakowie, choć wielkiego widowiska nie przewiduje :roll:
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
sebzinho
Młodzik

Postautor: sebzinho » 30 października 2012, 19:35

transmisja Orła będzie jakaś ?
Orła nazwę zhańbiliście, jakieś gówno wybraliśCCCie!
Nigdy nie zginie, Nasz Orzeł nigdy nie zginie!

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 30 października 2012, 20:17

sebzinho pisze:transmisja Orła będzie jakaś ?

możliwe, że tutaj
http://tv-online-channels.com/online-tv ... _1743.html
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 30 października 2012, 20:29

Wróć do „Rozgrywki w Europie/ME”