Euroliga 2009/2010

Ligi Europejskie, Euroliga Kobiet, EuroCup Kobiet, ME oraz pozostałe rozgrywki.

Moderatorzy: ann, Ałgaja, bart_81

Awatar użytkownika
elen
Kadet
Kontaktowanie:

Re: Euroliga 2009/2010

Postautor: elen » 21 lipca 2009, 20:47

hellraiser pisze:Ważne że w Pradze szanują Gorzów :wink: :wink: :wink:
http://www.uskbasket.cz/?kat=16&clanek=1092

To samo było jak graliśmy z Ruzemberokiem
Obrazek

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - Stanisław Lem

friel
Kadet

Postautor: friel » 21 lipca 2009, 20:53

szczerze mówiąc to są ludzie którzy do tarcia buraków się nadają a tu ludzie na naszych narzekają
Brąz ///Srebro///Srebro///Złoty-brąz!!!

rzymi
Oldboy

Postautor: rzymi » 21 lipca 2009, 21:22

Znamy rywali w Eurolidze! All Star Game w Gdyni!

Obrońca tytułu Spartak Moskwa Region będzie jednym z rywali Lotosu PKO BP Gdynia w nadchodzącym sezonie Euroligi. Gdynianki mierzyć się będą również z Fenerbahce Stambuł (Turcja), Gambrinusem Brno (Czechy), Tarbes (Francja) i Szeviep Szeged (Węgry). W czasie wtorkowego losowania, które odbyło się w niemieckim mieście Freising Gdynia i klub Lotos PKO BP Gdynia otrzymały prawo organizacji weekendu All Star Game, którego główną atrakcją będzie mecz Gwiazd EuroligiI Termin imprezy to 8-10 marca 2010 roku, a Mecz Gwiazd, w którym zmierzą się drużyny Europy i Reszty Świata zaplanowano na 9 marca.
- Gdynia ma wspaniałe koszykarskie tradycje, nową fantastyczną halę, rewelacyjnych kibiców i ludzi, którzy zorganizują All Star Game na najwyższym poziomie. FIBA nie ma co do tego żadnych wątpliwości, a o zdolnościach organizacyjnych gdyńskich działaczy przekonaliśmy się podczas zakończonych w niedzielę Mistrzostw Europy w koszykówce kobiet do lat 20. Był to świetnie zorganizowany turniej. Poza tym w koszykarskim świecie nadal dużo się mówi i ciepło się wspomina styczniowy mecz Lotosu PKO BP Gdynia z Fenerbahce Stambuł, który był inauguracją nowej gdyńskiej hali. Takiej atmosfery życzylibyśmy sobie na każdym meczu, w każdym kraju. W zasadzie nie mieliśmy żadnych wątpliwości, komu przyznać prawo organizacji All Star Game - powiedział Kosta Iliew, dyrektor sportowy FIBA.

- Cieszy nas bardzo ta decyzja, bo to będzie prawdziwe święto koszykówki. Ale to też dowód na to, że władze FIBA doceniają nasz wkład w rozwój basketu. O organizację All Star Game walczyliśmy z Walencją, Moskwą, Pragą
i Bourges. Już dzisiaj zapraszam kibiców na to wydarzenie - dodał dyrektor gdyńskiego klubu Marcin Kicior.

Losowanie Euroligi można uznać za korzystne. Mecze z obrońcą tytułu i naszpikowanym gwiazdami Spartakiem Moskwa z pewnością będą elektryzować kibiców. O tym, że z rosyjskim gigantem można wygrać przekonaliśmy się dwa lata temu. Gdynianki będą też chciały wziąć rewanż na Fenerbahce Stambuł za porażkę w ćwierćfinale Euroligi w styczniu tego roku.
- Nie znamy jeszcze składów naszych rywali, ale już teraz można przypuszczać, że będzie to wyrównana grupa. Oczywiście Spartak jest głównym faworytem do wygrania grupy, ale na dzisiaj jestem pewien, że pozostałe drużyny mają mniej więcej równe szanse na drugie miejsce - powiedział Marcin Kicior.

Lotos PKO BP Gdynia rywalizację w Eurolidze rozpocznie 4 listopada wyjazdowym meczem z Fenerbahce Stambuł. Tydzień później, we własnej hali gdynianki zagrają z Tarbes.

lotospkobp.pl

------------

Tak, jak Spartak przyjechał do Gdyni w siedmioosobowym składzie 8) :)
ObrazekObrazek

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 21 lipca 2009, 22:04

hehe grupa AZS-u calkiem niezla :)

szanse na 4-5 miejsce sa spore (chociaz co niektorzy eksperci juz nas skazali na 6 miejsce)... tak jak w poprzednim sezonie ze zajmiemy na koniec 5-7 miejsce :lol: :lol:

Super ze Praga :D a i do Madrytu moze by sie wybrac 8) Nie dość ze 1 mecz AZS-u w Euro.. to jeszcze po ewentualnym zwyciestwie moze miec duzy wplyw na awans... ;)

PS (Wyjazdowo to chyba by byla najbardziej wymarzona grupa dla kibiców z Krakowa :D)
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

reaktywacja
Junior

Postautor: reaktywacja » 21 lipca 2009, 22:49

Jak widzę szanse obu naszych drużyn w Eurolidze?

Lotos
- Szeviep Szeged to zespół EuroCup, a nie na Euroleage, więc...
- Tarbes wygląda ciut lepiej (2 reprezentatki Francji), ale zawodniczki pokroju Breitreiner oznaczają, że bedziemy dla nich starszym bratem
- Fenerbahce - największa niewiadoma, ale sądząc po zbrojeniu Galatasaray, Fene nie odpuści i będzie ciułać podobny skład, czyli Horasan i spółka plus Sutton-Brown (sorry, nie widzę jej juz poza Fene) i jakaś gwiazda pokroju Douglas, Katie Smith = bardzo trudny rywal
- Gambrinus - za te lata, kiedy nas łoiły, należy im się solidny rewanż - reprezentacja Czech jest w kryzysie, odeszły wszytkie zagraniczne poza Zirkovą, więc... czas im przywalić klubowo, choć tradycyjnie Żabiny będą grać agresywnie i staną na rzęsach, aby nas pokonać
- Spartak - no to mamy mistrza Euro, więc sukces promocyjny gotowy- w zasadzie jeden z wielkich musiał do nas trafić, szczęśliwie tylko ten jeden i to od razu na całą połówkę - jak już ktoś pisał, nawet z 4 pozycji w naszej grupie można powalczyć, ale warto też pamiętać o starej jak świat prawdzie, że gospodarzom w PO Euroligi ściany pomagają, a jak nie one, to sędziowie ich wyręczą... :wink:

Reasumując - spodziewam się, że Lotos, Fenerbahce i Gambrinus powalczą o miejsca 2-4. Wiele zależy od składów (mamy po Katii dziurę na skrzydle, jeśli Catch przyjedzie na drugą część sezonu), ale wielkich niespodzianek nie przewiduję. Spodziewam się bilansu 7-3 dla Lotosu (ew. 6-4) po rozgrywkach grupowych.

Gorzów
- Praga - dla mnie faworyt grupy, po wzmocnieniach w tej grupie powinny rządzić Czeszki, ale podobnie myślano o Wiśle w jej ubiegłorocznej grupie, a okazało się, że zamiata tam Salamanka i Sopron
- Sopron - rywal Pragi do pierwszego miejsca - Praga nigdy nie miała takiej szansy,ale równie dobrze może wygrać grupę, naciąć się na Fenerbahce czy Lotos i zakończyć zabawę - z Sopronem podobnie - szanse obu oceniam także podobnie, chociaż USK znacznie się wzmocniło, a Sopron tylko uzupełnił (4-ty w Europie) skład
- Bourges - kolejny raz rewolucja w składzie i kolejny raz mam wrażenie, że nowe zawodniczki pasują jak ulał do tej francuskiej układanki - o zwycięstwo z nimi będzie Gorzowowi bardzo trudno, chociaż jeśli Francuzki nie wzmocnią się jakąś zawodoniczką drugiego planu WNBA (pokroju Amber Holt w Sopronie) to będą miały problemy
- Rivas Ecopolis Madryt - na tę chwilę mają znacznie ciekawszy skład od Gorzowa - myślę, że w kontekście rywalizacji między nimi szalenie ważny będzie pierwszy mecz obu absolutnych debiutantów - większe szanse ma Madryt, co może mu pomóc dalej - w tym zespole upatruję kandydata na czarnego konia grupy (może nawet pokroju Walencji z ubiegłego roku)
- Broker Maksima Koszyce - wynaleźli właśnie jakąś cudaczną Amerykankę znikąd, co dobitnie świadczy o ich potencjale finansowym - ich obecność w grupie daje szanse Gorzowowi na jakiekolwiek zwycięstwo wyjazdowe

Reasumując - AZS musi znaleźć gracza klasy Anosike (właśnie tego typu zawodniczka podkoszowa jest szalenie ważna) - brakuje też prawdziwej strzelby na skrzydle. Jeśli pojawią się takie 2 zawodniczki, Gorzowianki mają szanse włączyć się w walkę o 4 miejsce w grupie. Jeśli będzie tylko jedna taka zawodniczka, to 5 miejsce leży w zasięgu. Spodziewam się bilansu 2-8 (ew. 3-7) dla Gorzowa - chyba, że będą dwie bardzo dobre zawodniczki klasy europejskiej.
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...

- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.

friel
Kadet

Postautor: friel » 21 lipca 2009, 23:31

Śpieszę Ci z wyjaśnieniami ,że właśnie takie europejki mają się pojawić oraz Ktoś z WNBA

tomisback
Amator

Postautor: tomisback » 22 lipca 2009, 09:00

Losowanie Euroligi cieszy nasze koszykarki
Kamil Siałkowski, Gazeta Wyborcza Gorzów

Jak nauka w koszykarskiej lidze mistrzów, to koniecznie z mistrzami. Nasze koszykarki w fazie grupowej Euroligi trafią aż na czterech mistrzów swoich krajów. Ale cieszą się z takiego losowania. - Grupa będzie ciekawa dla kibiców - mówił "Gazecie" trener Maciejewski.

Szkoleniowiec KSSSE AZS PWSZ przed pierwszym euroligowym losowaniem w historii klubu był nieco podenerwowany. Nie chciał zdradzić wymarzonej grupy. Ale o części swoich marzeń nam opowiedział. - Nie chcę zespołów z Rosji, bo to zawsze najostrzejsi rywale, a na dodatek trzeba daleko lecieć. Marzy mi się za to w grupie drużyna z Hiszpanii. Nigdy nie grałem z ekipą z tego kraju - ani w reprezentacjach seniorskich, uniwersjadowych i juniorskich. Gorzów też jeszcze nie miał okazji zmierzyć się z hiszpańskim zespołem. Fajnie byłoby poznać ten styl koszykówki na własnej skórze. Do tego liczę, że trafimy na rywali dobrych logistycznie, czyli blisko - mówił "Gazecie" trener Dariusz Maciejewski. Losowanie pucharów oglądaliśmy razem w klubowym biurze przy Chopina. Choć ze złotą rybką nie mamy wiele wspólnego, to jednak każde z trzech marzeń gorzowskiego trenera zostało spełnione.

Emocje przy monitorze

Szkoleniowiec naszych koszykarek dotarł do klubu krótko po godz. 14. Gdy zobaczył podział na koszyki, tylko się uśmiechnął. Gorzowianki nie były rozstawione, co oczywiste trafiły do ostatniego, szóstego koszyka. - Razem z nami w tym ostatnim koszyku sami nowicjusze: Szeged, Gospić i Taranto - powiedział z przekąsem. Ale cieszył się. Z tymi drużynami walczyliśmy w naszym pierwszym sezonie w Pucharze Europy FIBA (niższy poziom europejskich pucharów). Teraz na pewno na nie trafić nie mogliśmy.

Sześć poziomów, po cztery drużyny na każdym z nich. Tyle będzie grup w Eurolidze, najważniejszych rozgrywkach koszykarskich w Europie. Razem 24 drużyny najlepsze z najlepszych na Starym Kontynencie.

Losowanie przebiegało szybko i sprawnie. Ale i tak było stresujące. Jako pierwsze do grup przyporządkowane zostały bowiem najlepsze zespoły. Gorzów czekał na swoją kolej. A trener Maciejewski wpatrywał się w monitor i kalkulował. - Nie chcę grupy B. To katastrofa finansowa i trudne zespoły - CSKA Moskwa, MiZo Pecs, Halcon Avenida - mówił. Gdy do grupy D, w czwartej turze dolosowano Lotos Gdynia, szkoleniowiec nie chciał trafić także tam. - Grupa C leży nam najbardziej, wszędzie blisko. Ucieszą się ci, którzy nie lubią latać samolotami - żartował. I chwilę później KSSSE AZS PWSZ trafił właśnie do tej grupy.

Jak spaść, to z mistrzowskiego konia

Z kim zagrają gorzowianki? Po lekcję na pewno pojadą do Sopronu. Mistrz Węgier MKB Euroleasing w ostatniej edycji Euroligi doszedł aż do fazy Final Four! Zajął czwarte miejsce. Po drodze węgierki pokonały Wisłę Can-Pack Kraków (w 1/8 finału) i Bourges Basket (w ćwierćfinale). W naszej grupie będzie właśnie najlepszy we Francji zespół z Bourges. A oprócz tego mistrzowie Słowacji (Maxima Broker Koszyce) i Czech (USK Praga). To wszystko euroligowi weterani, drużyny z najlepszej szesnastki Europy. Na dokładkę w grupie mamy ekipę Rivas Ecopolis z Madrytu. To trzecia drużyna ubiegłego sezonu w Hiszpanii, która podobnie jak my, jest debiutantem w Eurolidze.

Rozgrywki pucharowe rozpoczniemy 4 listopada w Madrycie. Ostatni mecz grupowy zagramy 27 stycznia u siebie z koszykarkami z Koszyc.

- Rewelacja - skomentowała kapitan Justyna Żurowska, która do biura przyjechała tuż przed losowaniem ostatniego koszyka. - Super grupa - SMS-a takiej treści wysłał do trenera akademiczek Paweł Kozłowski, przedstawiciel gorzowskiego klubu na losowaniu w niemieckiej miejscowości Freising pod Monachium.

Cieszył się także Maciejewski. - Nie ma w tej grupie zespołów trudnych logistycznie, to dla nas ważne. Można nazwać ją grupą bloku wschodniego. Są Węgry, Czechy, Słowacja i Polska. Fajnie, że mamy w grupie czterech mistrzów, to będzie bardzo ciekawe wyzwanie. Są znane marki, ale nie przewyższające nas mocno poziomem. Nie będzie meczów jednostronnych - podkreślał. - Wydawało się, że trafienie na jedną z trzech rosyjskich drużyn jest nieuniknione. A jednak udało się uciec od potęg. To dobra wiadomość - cieszyła się kapitan Żurowska.

Wyjdziemy z grupy? Jak wypalą transfery!

Takie losowanie sprawiło, że runął wrześniowy plan przygotowań do ligi. - Już mieliśmy dograne sparingi z Pragą i Koszycami. Te ekipy prowadzą trenerzy uniwersjadowych reprezentacji Czech i Słowacji, z którymi spędziłem ostatnio na turnieju w Belgradzie mnóstwo czasu. Trzymaliśmy kciuki, aby nie trafić na siebie w grupie. Widocznie za słabo - mówił trener Maciejewski.

Z każdej z grup dalej zagrają cztery najlepsze zespoły z sześciu. Szkoleniowiec gorzowianek wstrzyma się z deklaracjami do czasu zakontraktowania dwóch zawodniczek na obwodzie. - Teraz trudno ocenić nasze szanse. Gdy będę miał cały skład, ogłoszę cel Gorzowa na puchary. Gdy uda się zrobić transfery, które planujemy, możemy wyjść z tej grupy. Teraz mogę tylko obiecać, że mój zespół będzie walczył z całego serca. Jak zawsze - zakończył Maciejewski.

Rozkład euroligowej jazdy:
4 listopada: Rivas Ecopolis - KSSSE AZS PWSZ
11 listopada: KSSSE AZS PWSZ - MKB Euroleasing
18 listopada: USK Praga - KSSSE AZS PWSZ
25 listopada: KSSSE AZS PWSZ - Bourges Basket
2 grudnia: Maxima Broker - KSSSE AZS PWSZ
9 grudnia: KSSSE AZS PWSZ - Rivas Ecopolis
16 grudnia: MKB Euroleasing - KSSSE AZS PWSZ
13 stycznia: KSSSE AZS PWSZ - USK Praga
20 stycznia: Bourges Basket - KSSSE AZS PWSZ
27 stycznia: KSSSE AZS PWSZ - Maxima Broker

-----------------------------------------------
PS. Faktycznie jeśli wypalą transfery to wielu się zdziwi :wink: Ważne że 3 wyjazdy są w zasiegu kibiców :D (Praga, Sopron, Koszyce). Ciekawe ile uda się zrealizować.

PS 2. Jak tam Endrju bilety na samolot do Madrytu już kupiłeś? :D

friel
Kadet

Postautor: friel » 22 lipca 2009, 09:10

Hmmm w zasadzie Madryt czemu nie ? panowie mniej pijemy w wakacje to się na bilet odłoży :P

flash
Młodzik

Postautor: flash » 22 lipca 2009, 09:16

reaktywacja pisze:- Broker Maksima Koszyce - wynaleźli właśnie jakąś cudaczną Amerykankę znikąd, co dobitnie świadczy o ich potencjale finansowym - ich obecność w grupie daje szanse Gorzowowi na jakiekolwiek zwycięstwo wyjazdowe.

Jeśli ktoś obraca się tylko wokół nazwisk pokroju Dupree, Catchinbgs czy Leslie, to Lawless faktycznie może wydawać mu się cudaczna. Ale koszykarką jest niezłą.
Koszyce będą groźne dla Gorzowa, nawet w obecnym składzie - Jalcova, Michulkova, Kupcikova, Carnoka, Jurczenkova, Hrickova, nawet Kovacova + dojdzie Amerykanka. To powinno wystarczyć...
bball

friel
Kadet

Postautor: friel » 22 lipca 2009, 09:44

oby nie wystarczyło :) panowie trochę wiary w nas , nie żebym wiał jakimś hura optymizmem ,ale nie skreślajcie nas

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 23 lipca 2009, 18:29

Mam pytanie. Dlaczego pierwsze trzy mecze euroligowe gramy na wyjeździe? Tak przynajmniej wynika z terminarza na stronie fiba.

fmaster
Żak

Postautor: fmaster » 24 lipca 2009, 08:52

pewnie dlatego, że nie gracie u siebie... :)
albo halę w Gorzowie budują tylko na pierwsze trzy kolejki się nie wyrobią :)
A tak na serio to losowanie macie dobre, ale terminarz do dupy... trzy pierwsze mecze w plecy mogą mieć olbrzymie znaczenie... pod warunkiem, że będą w plecy. Szkoda, że nie gracie pierwszego meczu u siebie, zawsze to debiut przed własną publiką, święto, rozpęd beniaminka, itd

kristofer
Kadet

Postautor: kristofer » 24 lipca 2009, 12:31

Gorzów w drugiej kolejce miał grać u siebie z Sopronem. Sam zresztą wklejałem tuż po losowaniu terminarz Gorzowa w Eurolidze i pisałem o debiucie przed własną publicznością z węgierskim zespołem. Widocznie na prośbę gorzowskich działaczy doszło do modyfikacji i wicemistrzynie Polski rozpoczną zmagania w Eurolidze od trzech wyjazdowych spotkań.

Awatar użytkownika
jimmy
Senior

Postautor: jimmy » 14 sierpnia 2009, 09:55

Do Koszyc trafiła Lucia Laskova
Cellar Door
No chyba że tutaj są emeryci, renciści, bądź inne osoby, które mają nadmiar czasu wolnego i szperają od A do Z
Obrazek

flash
Młodzik

Postautor: flash » 15 sierpnia 2009, 12:42

jimmy pisze:Do Koszyc trafiła Lucia Laskova

Ale nie do tych Koszyc, które pewnie masz na myśli... 8)
bball

Wróć do „Rozgrywki w Europie/ME”