FINAŁ Mistrzostw Polski Juniorek Starszych - 2009

Newsy dotyczące rozgrywek młodzieżowych

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
FAIR PLAY
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: FAIR PLAY » 26 stycznia 2009, 16:55

romek pisze:... ten sposób Gorzów usunął jedną z przeszkód do zdobycia upragnionego tytułu.

tyle z podsumowania. ciesze sie z waszej radosci... sku******stwo.
Obrazek

Awatar użytkownika
elen
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: elen » 26 stycznia 2009, 17:29

Nie wiem czy sie może orientujesz ale po za Gorzowem protest wysłały jeszcze conajmniej 3 kluby. No cóż takie jest życie, jak sie kombinuje to trzeba liczyc sie z tym że sie przekombinuje.

Nie jestem fanem stolikowych rozgrywek, ale jak nazwac "zagrywke" MUKSu?
Obrazek

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - Stanisław Lem

Awatar użytkownika
Siero
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Siero » 26 stycznia 2009, 18:36

ja się ciesze, że MUKS wyleciał bo jak sie robi co się chce to tak jest :wink:
MRKS Włókniarz Pabianice http://mrks.wlokniarz.info/

krzysio
Amator

Postautor: krzysio » 26 stycznia 2009, 18:54

i po co to było? przecież MUKS bez Skobel i Durak też byłby głównym kandydatem do złota, a tak przez jakieś dziwne zagrywki wypacza się sens sportowej rywalizacji.

jasass
Nowy na forum

Postautor: jasass » 26 stycznia 2009, 21:21

i co sie odzywacie jak nie wiecie jak bylo!to nie byl pomysl MUKSu i Jablonskiego wiec nie mowcie ze chcieli byc za sprytni albo ze to ich jakies zagrywki!! Ludzie z WZKosza wyszli z takim pomyslem.
i nie robi sie co sie chce tylko polegajac na ludziach z WZKoszu korzysta sie z przyslugujacych przywilejow (najwidoczniej zle przez kogos odczytanych)
i tak jak pisze romek, licencje byly wystawione!
Zdobyć świata szczyt..! :D

ajaja
Młodzik

Re: Do ajaja!

Postautor: ajaja » 26 stycznia 2009, 22:06

niebieski pisze:AJAJA - stuknij się w czoło! Gdynia byla klubem , ktory nie ma z tym nic wspólnego! M Krawczyk przebywa dzisiaj w Turcji! VBW GTK przegrala
mecz z MUKS Poznań i marzyla o rewanżu. Liczymy na powrót MUKS do zawodow finałowych. Mają prawo do odwolania się!

Wicej informacji na blogu:

http://miedzysejmemakoszem.blox.pl/html

Pozdrawiam AJAJA i zapraszam na finały, mam nadzieję z MUKS Poznań!

Postukałem się w czoło, panie AC.

Na tym blogu najbardziej mnie rozbija zdanie:

Skopiowalem na blogu pismo PZKosz, ale nigdy sam, ani nikt z Gdyni tego regulaminu nie czytał w wystarczającym stopniu, aby oceniać postawę Prezesa Andrzeja Jablońskiego w tym przypadku.

Zwłaszcza w kontekście tego, że w ubiegłym tygodniu GTK Gdynia wystosował protest do PZKosz ;)

niebieski
Nowy na forum

Jeszcze raz do AJAJA

Postautor: niebieski » 26 stycznia 2009, 22:46

Nie wierzę , że ktoś z GTK wysłał takie pismo. VBW przegrało nie z Durak
i Skobel tylko z młodzieżą MUKS-u po slabym spotkaniu w naszym wykonaniu. Oczekiwaliśmy na rewanż. Tylko, że jak w Polsce pada deszcz to jest to napewno wina Gdyni!Pozdrawiam Pana!

ajaja
Młodzik

Re: Jeszcze raz do AJAJA

Postautor: ajaja » 26 stycznia 2009, 22:54

niebieski pisze:Nie wierzę , że ktoś z GTK wysłał takie pismo. VBW przegrało nie z Durak
i Skobel tylko z młodzieżą MUKS-u po slabym spotkaniu w naszym wykonaniu. Oczekiwaliśmy na rewanż. Tylko, że jak w Polsce pada deszcz to jest to napewno wina Gdyni!Pozdrawiam Pana!

A jednak, proszę sprawdzić u źródeł.

rzymi
Oldboy

Re: Jeszcze raz do AJAJA

Postautor: rzymi » 26 stycznia 2009, 22:59

niebieski pisze:Nie wierzę , że ktoś z GTK wysłał takie pismo. VBW przegrało nie z Durak

Warto dodać, że graliśmy bez Olivki i Sosny.
ObrazekObrazek

romek
Amator

Postautor: romek » 26 stycznia 2009, 23:32

§ 74
1. Drużyna zobowiązana jest do posiadania w każdym meczu nie mniej niż 10 i nie więcej niż
12 zawodników. Zawodnicy Ci muszą być zdolni i gotowi do gry.

Cytując ten punkt z regulaminu mam pytanie, czy Pruszków będzie mógł grać w finale. Bo w Poznaniu były w ósemkę, co stanowi pogwałcenie tego paragrafu. Ponoć otrzymały wyjątkowe zezwolenie PZKOSZ, wyjątkowe, to dla mnie jednorazowe, a słyszałem, że więcej zawodniczek nie mają, a gdyby chcieli wziąść sobie kogoś jako sztukę, to 15 stycznia minął termin występowania o licencje okresowe. Może MUKS w tej sytuacji powinien wystąpić do PZKOSZ o zweryfikowanie wyników meczów z udziałem Pruszkowa, parę razy powiedziano tu, że regulamin jest regulaminem. W tej sytuacji, moim zdaniem, na finały powinna jechać Bydgoszcz.

Awatar użytkownika
FAIR PLAY
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: FAIR PLAY » 26 stycznia 2009, 23:41

moze poczekamy do jutra zanim bedziemy mowic kto ma gdzie jechac...
Obrazek

ajaja
Młodzik

Postautor: ajaja » 26 stycznia 2009, 23:45

romek pisze:
§ 74
1. Drużyna zobowiązana jest do posiadania w każdym meczu nie mniej niż 10 i nie więcej niż
12 zawodników. Zawodnicy Ci muszą być zdolni i gotowi do gry.

Cytując ten punkt z regulaminu mam pytanie, czy Pruszków będzie mógł grać w finale. Bo w Poznaniu były w ósemkę, co stanowi pogwałcenie tego paragrafu. Ponoć otrzymały wyjątkowe zezwolenie PZKOSZ, wyjątkowe, to dla mnie jednorazowe, a słyszałem, że więcej zawodniczek nie mają, a gdyby chcieli wziąść sobie kogoś jako sztukę, to 15 stycznia minął termin występowania o licencje okresowe. Może MUKS w tej sytuacji powinien wystąpić do PZKOSZ o zweryfikowanie wyników meczów z udziałem Pruszkowa, parę razy powiedziano tu, że regulamin jest regulaminem. W tej sytuacji, moim zdaniem, na finały powinna jechać Bydgoszcz.

I jutro Bydgoszcz powinna wołać o rezerwację miejsc ;) A ta ósma z Lidera Pruszków, co o niej pan trener Curyl pisał na blogu ze awaryjnie wraca z gór, spokojnie wsiądzie w pociąg do Zakopanego i po dwóch dniach w pociągu znów będzie szusować po stokach. Jakieś jaja sobie PZKosz robi z klubów.

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 27 stycznia 2009, 01:25

Koszykarska wojna. Ofiarą jest MUKS.

Mam stan przedzawałowy - mówił prezes MUKS Poznań Andrzej Jabłoński. Niedługo wcześniej dowiedział się, że jego zespół został wykluczony z udziału w finale mistrzostw Polski juniorek starszych, w którym miał bronić złota. MUKS się odwołał. Ostateczna decyzja dziś, a początek turnieju - jutro

Poszło o udział w turnieju półfinałowym Agnieszki Skobel i Żanety Durak, które na co dzień są zawodniczkami innych klubów. Obie to wychowanki MUKS Poznań, ale przed tym sezonem trafiły do Inei-AZS Poznań (Skobel) i Dudy Leszno (Durak). Mimo to zagrały w barwach MUKS w turnieju półfinałowym, który zresztą poznański zespół wygrał w cuglach. Jak to się stało?

Prezes Wielkopolskiego Związku Koszykówki, a jednocześnie wiceprezes Polskiego Związku Koszykówki Wojciech Chomicz podjął się działań, by obie zawodniczki mogły grać w MUKS. Wykorzystany w tym celu został przepis o tzw. klubach patronackich. Z przepisów PZKosz wynika bowiem, że umowa patronacka może być zawarta między klubami posiadającymi siedzibę na terenie tego samego województwa i nieposiadającymi drużyn w tej samej klasie rozgrywkowej. Chomicz wysłał więc pytanie do innego wiceprezesa PZKosz, a jednocześnie przewodniczącego komisji regulaminowej związku Marka Kozłowskiego, czy MUKS może podpisać umowę patronacką z AZS i Dudą, które nie mają drużyn wśród juniorek starszych. - Mam odpowiedź na piśmie, że mogą. Na dodatek poprosiłem o opinię profesora prawa sportowego i też jest ona pozytywna - mówi Chomicz. Słowa te potwierdza Kozłowski, który jest autorem regulaminu rozgrywek PZKosz: - Moim zdaniem obie zawodniczki mogły grać w zespole juniorek starszych MUKS, aczkolwiek napisałem też, że taki transfer w wymiarze moralnym i etycznym nie jest w duchu fair play - przyznaje Kozłowski.

Tymczasem wczoraj Wydział Gier i Dyscypliny PZKosz uznał, że Skobel i Durak nie miały prawa grać w MUKS i zweryfikował wyniki tej drużyny w turnieju półfinałowym jako walkowery dla przeciwników. "Nie ulega wątpliwości, że zarówno MKS Tęcza Leszno, jak i AZS Poznań w sezonie 2008/2009 biorą udział w rozgrywkach ekstraklasy kobiet, czyli w tej samej klasie rozrywkowej co MUKS Poznań. W takim stanie rzeczy zawarcie umów patronackich pomiędzy tymi klubami jest sprzeczne z obowiązującymi regulacjami w tym zakresie, umowy te nie mają mocy prawnej, gdyż z punktu widzenia Regulaminu nie zostały skutecznie zawarte i nie zaczęły obowiązywać na gruncie prawa" - to fragment oświadczenia podpisanego przez szefa WGiD PZKosz Jarosława Nowaka. Tydzień temu ten sam WGiD zaakceptował jednak wyniki turnieju w Poznaniu i w specjalnym komunikacie uznał MUKS jako uczestnika turnieju finałowego. - Dopiero 22 stycznia dostaliśmy dokumenty od komisarza tamtych zawodów - tłumaczy Nowak. Na dodatek trzy kluby wysłały w tej sprawie protest do PZKosz, wyliczając uchybienia przepisowe w zatwierdzaniu zawodniczek przez MUKS. - To GTK Gdynia, Orzeł Polkowice i AZS Gorzów - przyznaje przewodniczący WGiD. Prezes PZKosz Roman Ludwiczuk ma zaufanie do przewodniczącego Nowaka. - Świetnie zna się na przepisach, a jeżeli on tak twierdzi, to nie mam podstaw, by mu nie wierzyć - mówi Ludwiczuk.

MUKS miał we wtorek w południe wyjechać do Gdyni na turniej finałowy - pierwszy mecz został zaplanowany na środę. Wczoraj działacze i trenerzy w poznańskim klubie byli wstrząśnięci. - Mam stan przedzawałowy, to coś nieprawdopodobnego. Okręgowy związek uprawnił nam zawodniczki do gry, prezes Chomicz osobiście podpisał dokumenty. A tymczasem ktoś tam w Warszawie uznaje, że Skobel i Durak grały nielegalnie - wściekał się prezes MUKS Andrzej Jabłoński. - Odwołaliśmy się od tej decyzji - dodaje.

Komisja Odwoławcza, pod przewodnictwem prezesa Warszawskiego Okręgowego Związku Koszykówki Michała Lesińskiego zbierze się dziś o godz. 14. W jej skład wchodzi pięć osób - dwie z Warszawy i po jednej z Łodzi, Włocławka i Poznania. Tą ostatnią osobą jest Zbigniew Stępniak, wiceprezes WZKosz i jednocześnie przewodniczący WGiD WZKosz. A to przecież ten wydział zatwierdzał Skobel i Durak do gry w MUKS. - Leżę w szpitalu i na posiedzenie się nie wybieram. Zresztą nie mógłbym orzekać, skoro dotyczy ona drużyny z Poznania. A komentować jej nie będę, od tego jest prezes Chomicz - mówi Stępniak. - Mam pewność, że stawią się co najmniej trzy osoby. A to oznacza, że komisja będzie władna podjąć decyzję - mówi Lesiński. MUKS także został zaproszony do Warszawy - klub będzie reprezentowany przez kierownika drużyny Rafała Konowskiego.

PZKosz ogłosił wczoraj, że miejsce MUKS Poznań zajmie Lider Pruszków, trzeci zespół turnieju półfinałowego w Poznaniu. - Czekamy na decyzję Komisji Odwoławczej. Jeżeli będzie dla nas pozytywna, to o godz. 18 zespół jedzie pociągiem do Gdyni - mówi Jabłoński. - A jeżeli nie, to przekazuję sprawę prawnikom i w sądzie powszechnym będziemy dochodzić naszych praw. Mój klub wywiązał się ze wszystkiego należycie, a reszta mnie zupełnie nie obchodzi - kończy prezes MUKS.

Źródło: Gazeta Wyborcza Poznań
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

ajaja
Młodzik

Postautor: ajaja » 27 stycznia 2009, 08:53

jakieś pomieszanie z poplątaniem, po 14 będziemy mądrzejsi

Marko
Amator

Postautor: Marko » 27 stycznia 2009, 09:04

No i po co było zaprzeczać, że GTK wysłało pismo... Co do meritum sprawy, to nadal uważam, że moje stanowisko mówiące o utrzymaniu w mocy wyników półfinałów i zabronieniu występów w finale Durak i Skobel byłaby najsłuszniejsza. Obie zawodniczki grały na podstawie wystawionych przez WZKosz (nie PZKosz) licencji. Licencje zostały uzyskane na podstawie prawdziwych dokumentów, klub niczego nie ukrywał, działał w dobrej wierze. Licencje zostały wydane błędnie, ale winę za to ponosi WZKosz nie klub, licencje więc powinny zostać cofnięte i tym samym Skobel i Durak nie powinny występować w finałowym turnieju. Klub nie mógł podjąc innych kroków, które pozwoliłyby mu na sprawdzenie zgodności z prawem występów graczy, więc nie powinien za to być karany. Wiem skąd inąd, że PZKosz też wypowiadał się w tej sprawie przed półfinałem i dominował tam pogląd (błędny), że wszystko jest w porządku. Myślę, że decyzja WGiD PZKosz powinna dać też do myślenia Prezesowi Chomiczowi, jeżeli prawdą jest, że to on był spiritus movens tej sytuacji to moim zdaniem powinien podać się do dymisji. Świetną puentą tej sytuacji byłoby mistrzostwo Polski dla MUKS grającego bez Skobel i Durak...

Wróć do „Koszykówka młodzieżowa”