FINAŁ Mistrzostw Polski Juniorek Starszych - 2009

Newsy dotyczące rozgrywek młodzieżowych

Moderator: Moderatorzy

karola
Nowy na forum

Postautor: karola » 01 lutego 2009, 19:35

Głuchołazy - gratki, ....... właściwie to były wicemistrzostwa Polski. Mam nadzieje, że to jeszcze nie koniec tej zabawy.

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 01 lutego 2009, 20:38

karola pisze:Głuchołazy - gratki, ....... właściwie to były wicemistrzostwa Polski. Mam nadzieje, że to jeszcze nie koniec tej zabawy.

Dlaczego wicemistrzostwa?

ajaja
Młodzik

Postautor: ajaja » 01 lutego 2009, 20:49

rzymi pisze:
plk_ONeal pisze:Myślicie (ajajaj, czy Ty tak myślisz), że po decyzji PZKosz nadal będzie chciała prowadzić U20??

mam nadzieję, że będzie chciała..

Sądzę, że w tej chwili czuje obrzydzenie do PZKosz, ale skoro dziewczyny konsekwentnie prowadzi od lat (3. miejsce w Europie w kadetkach, 4. w juniorkach, rok temu awans do Dywizji A), to dokończy z nimi dzieła. Z takimi dziewczynami jak Idczak, Skobel, Tomiałowicz, Kotnis, Szemraj, Durak czy Kaczmarczyk gra od początku przygody z kadrą i to im nie będzie pewnie chciała zrobić krzywdy. Źle by się stało, gdyby zrezygnowała. Choć kto wie, jeżeli uniesie się honorem, to podziękuje tym wszystkim leśnym dziadkom.

seven
Nowy na forum

Postautor: seven » 01 lutego 2009, 21:02

Wkurza mnie to co się ostatnio dzieje w żeńskiej mlodzieżowej koszykówce - Gdynia to istna wieża Babel - z 12 zawodniczek tylko 4 są wychowankami i tylko jedna podstawowa, Gorzów - z ośmiu faktycznie grających - 4 spoza Gorzowa, ktoś napisał, że Głuchołazy - małe miasteczko, które wychowało zespół - trzy z czterech podstawowych zawodniczek wyjęte z innych klubów (2 z SMS), Polkowice - i znów trzy podstawowe spoza Polkowic... I oto pierwsza czwórka MP :shock: MUKS na tym tle by wyglądał dużo lepiej - Skobeli Durak - aktualnie przetransferowane, ale w zasadzie wychowanki (choć uważam, że grać nie powinny). Czepnę się dwóch - nota bene świetnych zawodniczek, będących w SMS, lub będących absolwentką - Magda Kaczmarska - wychowanka Stalowej Woli, w zeszłym sezonie Korona Kraków na potrzeby medalu (choć akurat Korona ma wiele świetnych wychowanek), a w tym sezonie GTK Gdynia. Kasia Bednarczyk - wychowanka UKS Pułaski W-wa, podczas pobytu w SMS reprezentowała Huragan Wołomin, GTK Gdynia, a teraz Orła Polkowice... Realia naszej dzisiejszej koszykówki wyznacza jednorazowy (Głuchołazy) lub wielorazowy (pozostali finaliści - poza Pruszkowem może) sukces na bazie zabierania (kontraktowania) zawodniczek z mniejszych klubów (często poprzez SMS) za zgodą Polskiego Związku Koszykówki... To może lepiej zrobić reprezentacje województw rywalizującą o tytuły w młodzieżowej koszykówce, a finanse przyznawać za udział zawodniczek w danym zespole. Może ten pomysł być realizowany do wieku Kadetki, Juniorki lub Juniorki starszej... Poddaję ten pomysł pod dyskusję, mając nadzieję, że nie zostanę kompletnie zmieszany z błotem, tak jak tu czasem bywa... Dokąd zmierzamy :?: :?: :?:

ajaja
Młodzik

Postautor: ajaja » 01 lutego 2009, 21:02

bart_81 pisze:
karola pisze:Głuchołazy - gratki, ....... właściwie to były wicemistrzostwa Polski. Mam nadzieje, że to jeszcze nie koniec tej zabawy.

Dlaczego wicemistrzostwa?

Bo się pewnie chłopak/dziewczyna odnosi do braku MUKS. A czy nie koniec zabawy? MUKS pewnie wystąpi do Trybunału Arbitrażowego przy PKOl i będzie się domagał kasy, bo pewnie stracił sporą dotację z ministerstwa sportu i powtórzenia finałów, a tego turnieju potraktowania jako towarzyski. I choć moim zdaniem ma słuszne podstawy do wnioskowania, to na pomyślny werdykt dot. powtórzenia mistrzostw nie ma szans. Przynajmniej w to nie wierzę. Choć ów Trybunał różne dziwne decyzje podejmował, np. brak degradacji dla kopaczy Widzewa, a utrzymanie degradacji innych klubów, choć podstawa byłą ta sama.

seven
Nowy na forum

Postautor: seven » 01 lutego 2009, 21:02

I gratuluję Pabianicom, Pruszkowowi i Wiśle podjęcia walki :)
Ostatnio zmieniony 01 lutego 2009, 21:05 przez seven, łącznie zmieniany 1 raz.

karola
Nowy na forum

Postautor: karola » 01 lutego 2009, 21:02

http://poznan.naszemiasto.pl/sport/954699.html
KOSZYKÓWKA MUKS walczy o dobre imię i sprawiedliwość
30.01.2009
Od dwóch dni w Gdyni toczy się rywalizacja o mistrzostwo Polski juniorek starszych. Faworytem do złota były zawodniczki MUKS Poznań. Zamiast nich w decydującej fazie zmagań występuje jednak Lider Pruszków.

Tak zadecydował PZKosz., twierdząc, że w drużynie Iwony Jabłońskiej grały w półfinale nieuprawnione koszykarki (Agnieszka Skobel i Żaneta Durak). Władze MUKS postanowiły szukać sprawiedliwości w Trybunale Arbitrażowym ds. Sportu przy PKOl.

– Będziemy wnioskować o potraktowanie turnieju w Gdyni jako zawodów towarzyskich. Będziemy też dążyć do przeprosin i zadośćuczynienia finansowego. Nie zrobiliśmy żadnego przewału, więc nie czujemy się winni. Skrzywdzono nasz klub, trenera, a przede wszystkim zawodniczki, które pewnie w cuglach zdobyłyby mistrzostwo – przyznał na wczorajszej konferencji prezes uczniowskiego klubu, Andrzej Jabłoński.

rzymi
Oldboy

Postautor: rzymi » 01 lutego 2009, 21:03

Słusznie. Zna bardzo dobrze te dziewczyny i to jest najważniejsze.. Zmiana trenera nie wyszłaby na dobre. Zresztą kto by ją zastąpił?
ObrazekObrazek

ajaja
Młodzik

Postautor: ajaja » 01 lutego 2009, 21:07

trener mistrzyń Polski

rzymi
Oldboy

Postautor: rzymi » 01 lutego 2009, 21:19

No nie wiem, czy MUKS bez Skobel i Durak zdobyłby złoto... Nie dałyby rady. Ale to tylko moje odczucie.
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
FAIR PLAY
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: FAIR PLAY » 01 lutego 2009, 22:29

rzymi pisze:No nie wiem, czy MUKS bez Skobel i Durak zdobyłby złoto... Nie dałyby rady. Ale to tylko moje odczucie.

a moje odczucie jest takie ze by raczej - bo o pewnosci nie ma co gadac, rade dal 3/4 skladu to sa zawodniczki grajace w muksie w ekstra i to grajace b dobrze. z calym szacunkiem dla gdyni bo o klubiku z lubuskiego nie mowie, ale sadze iz daly by rade i w tym roku ;)
Obrazek

ajaja
Młodzik

Postautor: ajaja » 01 lutego 2009, 22:43

No, Gorzowa żal. Czwarte srebro, a to w sumie ostatnia szansa na złoto była. Przynajmniej na trzy najbliższe lata... No chyba że sporo kasy na zakup młodzieży pójdzie (to rzecz, o której seven powyżej pisał), ale przecież aby dorównać Wiśle i Lotosowi w dorosłej też kasa potrzebna. Więc raczej nikt w młodzież szmalu (Szmal, jakie to słowo-sukces w ostatnich dniach) pakować się nie będzie.

Awatar użytkownika
FAIR PLAY
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: FAIR PLAY » 01 lutego 2009, 22:45

mi zal ich nie jest....
Obrazek

ajaja
Młodzik

Postautor: ajaja » 01 lutego 2009, 22:46

FAIR PLAY pisze:mi zal ich nie jest....

ironia, kolego, ironia...