qBK pisze:Ałgaja pisze:Przejść z Wisły do Salamanci to mimo wszystko drobna sportowa degradacja.
Ja trochę niemerytorycznie i off-topowo, ale muszę się wypowiedziećWyrazy tego typu, które inaczej piszemy a inaczej wymawiamy (tutaj c->k) w mianowniku można zapisywać oryginalnie, ale przy odmianie trzeba już spolszczać. Sami przyznacie że wygląda to trochę śmiesznie w zapisie (Salamanci [Salamańći ?], Amici [Amići ?]
)
Zatem piszmy:
Salamanca [k] -> do Salamanki, ale oczywiście w Salamance [c]
Amica Wronki -> kibice Amiki Wronki (ale np. "z Amicą" od biedy mogłoby być)
Utex Rybnik / Złomrex Częstochowa etc. -> w Uteksie, Złomreksie...
Pozdrawiam
A piszę Salamanci z racji "naleciałości" hiszpańskich...jak wiadomo w tym języku nie piszemy "k" tylko "c", więc piszę "c" z czystego lenistwa, oraz po to by się nie przyzwyczajać i pisząc po hiszpańsku nie używać w nazwie miasta Salamanka litery "k".
Ale wiem, że jestem niekonsekwentna, bo też powinnam (używając hiszpańskiej pisowni) zamiast "i" pisać "y"...tyle, że wtedy nie miałoby to z polską odmianą zupełnie nic wspólnego...gdyż jak wiadomo w dopełniaczu rzeczowniki rodzaju żeńskiego w j. polskim, gdy temat kończy się na k,g mają końcówka -i.
Tłumaczenie może trochę głupie, niemniej zaręczam, że pisanie przez "c" nie wynika z niedoinformowania w zakresie odmiany rzeczowników w języku polskim. I mogę obiecał poprawę.
btw...w roli ścisłości;
hiszpańska Salamanca...to po polsku Salamanka i tak ta nazwa brzmi w Mianowniku.
Więc nie jest to wyraz, który inaczej piszemy, a inaczej wypowiadamy.