Co słychać w Wiśle?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Re: Co słychać w Wiśle?

Postautor: Ałgaja » 30 kwietnia 2012, 20:18

No to teraz pytanie czy zostaną Anke i ew. Erin.. jak nie to będzie szalenie rewolucyjnie.
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 30 kwietnia 2012, 20:19

Coz, jak dla mnie to duza strata dla naszego zespołu, a przy okazji mamy już pewność ze we wrześniu zobaczymy zupełnie nowa Wisłę. Czy lepsza czy gorsza to sie okaże, ale juz teraz można zakładać ze przynajmniej na poczatku łatwo nie będzie.

Tak czy siak wielkie dzięki za Nicole, za te 1,5 sezonu :)
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

dezali
Amator

Postautor: dezali » 30 kwietnia 2012, 20:37

Jeszcze zimą pomyślałem sobie, iż warunkiem koniecznym (budżetowo) do zakontraktowania Biby jest opuszczenie zespołu przez Nicole. Pozwoliłoby to też na poszukiwanie centra w gronie zawodniczek bez europejskiego paszportu.

Fakt, iż Nicole w przyszłym sezonie reprezentować będzie barwy Salamanki o niczym oczywiście przesądzać nie musi, ale... ;)

Dołączam się do podziękowań dla Nicole, szczególnie za jej wkład w grę defensywną naszego zespołu. A kolejne dni przyniosą nam pewnie całą masę wiadomości transferowych, a na przestrzeni 3-4 tygodni pewnie poznamy już niemal kompletną kadrę TSW na kolejny sezon

wislakosz.pl
Młodzik

Postautor: wislakosz.pl » 30 kwietnia 2012, 20:45

Koszykarki zaprezentowały trofeum podczas derbów Krakowa
Obrazek

http://www.youtube.com/watch?v=bAtDKF9eKaA

Awatar użytkownika
Shavo
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Shavo » 30 kwietnia 2012, 21:39

Ehh.... no to potwierdzone... Ewka w Jekach
Koszykówka jest jak religia-wiele osób ją praktykuje,ale nikt do końca jej nie rozumie...

http://www.wnba-basketball.com/ - jedyny polski serwis poświęcony WNBA (informacje o Ewelinie Kobryn, historia oraz kluby WNBA, ciekawostki i wiele innych)

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 30 kwietnia 2012, 21:49

To akurat juz zdarzyłem przetrawić .. życze Ewce by sobie poradziła na Uralu, i pomogła im zająć drugie miejsce w przyszłorocznym F8 :) No i mam nadzieje ze za rok a może dwa jeszcze przywdzieje koszulkę z Biała Gwiazda.

PS: w tym tempie to do 3 maja bedziemy mieli komplet wolnych koszulek :)
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 30 kwietnia 2012, 22:13

Można więc powiedzieć, że kręgosłup zespołu z poprzednich dwóch sezonów już nie istnieje... :roll: Brak Ewki i Nicole będzie bardzo widoczny. Nie ma ludzi niezastąpionych i myślę, że management do spółki z trenerami (dobrze, że tu jest stabilność) ma jakąś koncepcję na nowy sezon, poza tym zwolni się trochę kasy w budżecie. No ale fakty są nieubłagane. Kim była Ewka dla Wisły w ostatnich sezonach, nikomu nie trzeba tłumaczyć. Zwłaszcza w PLKK będzie problem, bo Paulina czy Magda (o ile zostaną zresztą), to już niższa półka, poza tym cały czas wisi "widmo" powrotu zasad z dwiema Polkami w przyszłym sezonie. :roll: Nicole - pomimo niezbyt udanych finałów - też wniosła ogromnie dużo, zwłaszcza w Eurolidze (choćby genialny mecz ze Spartakiem w Krakowie oraz obydwa z Pragą) i naprawdę mało jest takich właśnie Amerykanek w Europie, grających przede wszystkim dla zespołu. Na pewno była bardzo dobrym duchem tej drużyny. Jej brak będzie można jednak łatwiej zrekompensować, ściągając Europejkę na dobrym poziomie (choć łatwiej powiedzieć, a trudniej zrealizować) i Amerykankę pod kosz. Z Kobryn będzie dużo, dużo trudniej. Też wierzę, że kiedyś wróci do Wisły. Angaż w UMMC to wielka nobilitacja dla niej i już dzisiaj życzę jej powodzenia w tym niezwykle mocnym teamie.

PS. Może paradoksalnie to zabrzmi, patrząc na jej rolę w tym sezonie i ilość minut, ale uważam, że obecnie jednym z priorytetów powinno być zatrzymanie Leci na kolejny sezon.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

Awatar użytkownika
Shavo
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Shavo » 30 kwietnia 2012, 22:56

Greebo pisze:Ja tez poproszę o nazwiska, bo jak dla mnie jednak łatwiej znaleźć kogoś za Erin niz kogoś za Powell (pomijam fakt ze Powell to dla mnie polka wyżej od Erin, mimo słabych finałów)

To ja poprosilbym o kilka nazwisk zblizonych do Erin: )
Koszykówka jest jak religia-wiele osób ją praktykuje,ale nikt do końca jej nie rozumie...

http://www.wnba-basketball.com/ - jedyny polski serwis poświęcony WNBA (informacje o Ewelinie Kobryn, historia oraz kluby WNBA, ciekawostki i wiele innych)

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 01 maja 2012, 07:59

Alez prosze, przy czym tak:

1) Obecnie to się już trochę mija z celem, gdy wiadomo ze nie ma Nicole`a najprawdopodobniej odejdzie także Erin
2) Jak zrozumiałem z Twojej wcześniejszej wypowiedzi, cała rzecz rozbijała sie o to że przydałaby sie nam jakaś nie-europejka pod kosz, wobec tego trzeba zwolnić dla niej jedno z miejsc: albo to zajęte przez Nicole, albo to przez Erin równocześnie pamiętając o kimś kto będzie grał na ich pozycji. A jeśli tak to mówimy wlasciwie tylko o paniach z paszportem europejskim, bo wymiana Erin czy Nicole na inna panią spoza kontynentu mija sie z celem. Tak wiec nie rozumiem po co proponowałeś Douglas czy Catch. Pomijając fakt ze ta pierwsza choć rzeczywiscie może grac na 3, to równie dobrze radzi sobie na 2, a stylem gry bardziej przypomina Erin a nie Nicole, a ta druga jest zawodniczka wyjątkowo niechętnie wyjeżdżająca z USA. A jeśli komus uda sie ja do tego namówić, to raczej tylko na 2 cześć sezonu, przy czym kuszenie ja tylko kasa oznacza ze trzeba sie liczyć z wydatkiem porównywalnym chyba tylko z Lady Di.
3) Jak już pisałem (a ty sie zresztą z tym zgodziłeś, co mi znacznie ułatwia zadanie) uważam ze Nicole to jednak koszykarka z "półki" ciut wyższej niż Erin. To już samo z siebie znacznie większa szanse na znalezienie kogoś za Erin, zwłaszcza jeśli to ma być europejka. W tym miejscu dodam ze jak dla mnie Nicole to taka połka nr 2 (choc raczej nie jej czołówka). "Półka" nr 1 to bardzo wąskie światowy "top": 2 Australijki (Lj i Taylor) oraz kilka Amerykanek (na pewno: Bird, Diana, Catch, Parker, Fowles + ewentualnie Cappie, Angel, Maya, Charles). Połka nr 2 to już szersze grono nie europejek (min Whalen, Jones, Young, DeSouza, Augustus, Brunson) + ścisły top europejek. Nie licząc pan naturalizowanych (Hammon, Lyttle) ogranicza sie on dla mnie obecnie do takiego S5 + 2 rezerwowych. To S5 tworza: Dumerc, Jekabsone, nasza Biba, Wauters i Gruda a rezerwę Matovic i ewentualnie Alba. "Półka" nr 3 to kolejne nie-europejki (tu widzę miejsce dla Erin) oraz już szersza czołówka pań z naszego kontynentu (w tym nasza Ewka).
4) Tym co jak dla mnie przesuwa Nicole o jedna "półke" wyżej od Erin są ich parametry fizyczne: Nicole jest wysoką, ale bardzo sprawną ruchowa "trójka", na dodatek lubią grac na obwodzie,a nie bliżej kosza (w przeciwieństwie do np Dubljevic, która owszem, grywa często na trojce, ale jednak wówczas bardziej wzmacnia sile podkoszowa drużyny niz obwód,co wymusza posiadanie na pozycjach 1-2 zawodniczek dysponujących b.dobrym rzutem z dystansu. Inaczej zbyt zawężalibyśmy pole gry) . a Erin u nas zdecydowanie pełniła role SG, przy czym do gry na tej pozycji trochę jednak brakowało jej cm - zwłaszcza w obronie i nie zawsze byłą w stanie nadrobić to swoja skocznością i sprawnością.
5) Jeśli zastępstwo ma być w miarę udane, to jak dla mnie powinno być albo z półki wyższej, albo z tej samej albo - w najgorszym przypadku - o jeden niższej niż pani ktora miałby nas odpuścić. Czyli w wypadku Nicole interesują nas "półki" 1-3,a w Erin 1-4. Zawodniczek z paszportem europejskim parametrach i stylu gry zbliżonym do Powell na "pólkach" 1-3 widzę góra cztery-pieć: Viteckova, Petrovic, Macchi i juz trochę na siłę Murphy i Kaltsidou. Do tego ewentualnie - juz pomijając podobny styl gry - można by dodać Dubljevic oraz topowy duet zawodniczek mogących grac na pozycjach 2-3 czyli Biba i Jekabsone. Ale ze względu na ich styl gry, te dwie panie równie dobrze - jesli nie lepiej - pasują na zastępstwo dla Erin :). Natomiast Sapova to dla mnie"polka" już jedna niżej (czyli 4), a wiec różnicą miedzy nią a Nicole jest już większa (jeśli juz Rosjanki to Arteshina bądź Abrosimova, ale to raczej nierealne) . Ot tak, jakby do Erin przyrównać Dureike (specjalnie wybrana pani z przeszłością Gorzowską ;)
6) Czas na nazwiska za "Erin' a wiec europejek z "półek" 1-4, mogących na pozycji nr 2 wnieść do gry w najgorszym razie niewiele mniej niż Australijka. Pierwszym który mi się narzuca jest.. Anke de Mondt. Belgijka udowodniła nam w trym seoznie ile potrafi. Kolejnymi Elothova (wiem ze ma ponoć obowiązujący kontrakt, ale ot samo dotyczy większości pan które wymieniłem jako zastępstwo dla Nicole), Maltsi (bliżej jej do Erin, niż Kaltsidou do Nicole), Zirkova (o ile doprowadziła kolana do porządku) oraz dwie Litwinki: Bimbaite i Valuzyte (czy tam obecnie Linkieviciene). Obie maja spore umiejętności, duże doświadczenie a przy okazji potrafią grać zespołowo, powinny wiec byc w stanie dobrze wpasować sie w taktykę Józka. Nie ukrywam ze bardzo chętnie widziałbym zwłaszcza pierwsza z nich, a skoro Garnett pisał ze Kursk może oddać miejsce w Eurolidze to ściągniecie jej nie wydaje sie to być nierealne. Dalej mogę wymienić te panie o których juz psiałem powyżej: a wiec Bibe i Jekabsone, a takze takie zawodniczki jak choćby Cruz czy Fernandez. ich styl gry co prawda juz odbiega od Erin, ale skoro przy Nicole pojawiła sie Dubljevic.. Sporo potrafi tez Mandir, ciekaw jestem czy grajac w Australii trochę koszykarskiej ogłady nabrała Leedham do tego chyba z Galty wyleci mająca Rosyjskie papiery Prince.. Lista pewnie nie jest pełna, a na koniec wymienię jeszcze jedna panią: Ane Dabovic. To ze ma ogromny talent to wszyscy wiemy, to że na jedynce jej styl gry nie do konca - delikatnie mówiąc - pasuje Jozkowi tez. Ale chętnie zobaczyłbym ja grająca przez dłuższy czas właśnie tak jak Erin u nas - głównie na SG.

PS. Jeśli kogoś uraziło moje "półkowe" klasyfikowanie zawodniczek, to z góry przepraszam, miało to na celu głownie zobrazowanie sytuacji (choc inna kwestia jest ze chcąc nie chcąc sportowcy sa taka troche specyficzną forma towaru..)

Awatar użytkownika
Shavo
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Shavo » 01 maja 2012, 08:36

Teraz mam nadzieje, ze nasi wlodarze postara sie i złożą jakiś przyzwoity skład pod kosz, jesli nie Charles to przynajmniej Langhorne, czy jak na europejskie warunki bardziej "czwórką" w postaci Brunson.

Awatar użytkownika
garnett
Junior

Postautor: garnett » 01 maja 2012, 19:41

To budujemy zespół od podstaw...
W tej chwili widzę w Wiśle tylko Lecię i Anke.
Greebo bardzo sprawnie zobrazował sytuacje na rynku europejskim, więc tylko dorzuce swoje 3 grosze.
W momencie odejścia Powell nasuwają się dwie opcje na SF: Bibrzycka lub opuszczająca Spartak Petrovic.
Najlepiej sprowadzić je obie i wypełnic pozycję 2-3
Alternatywą dla Bibrzyckiej na "2" są oczywiście Bimbaite i ta którą bym widział najchętniej czyli Valuzyte.
Pod koszem najprzyjemniejszą niespodzianką byłaby Langhorne.Obawiam się jednak, że dobrze jej w Moskwie...
Dalej jest Brunson i duzo bardziej realne, pozwalające myślec o fajnych europejkach - Hollingsworth i Vaughn, bo potem już zaczynają się schody tzn Erika* wybierze kierunek rosyjski albo Walencję, a w Charlesy itp nie wierzę.
Na PF Young, C.Little lub ewentualnie Bonner*[która jest mocno specyficzną skrzydłową], ale jakoś nie wyobrażam sobie współpracy DeWanny z Hernanem...
Warianty europejskie typu Milovanovic czy Krivacevic mile widziane.
Rozgrywające sobie odpuszczam bo tutaj nic się nie zmienia od jakiegoś czasu i bez sensu jest powtarzać te same nazwiska.
edit:Katalin Honti w obecnej sytuacji to interesująca opcja.

Liczę jeszcze tylko że nie zobaczę w Wiśle takich nazwisk jak:
Godin, Maltsi, Robert, Sapova, Maksimovic, Horti..aktualizacja możliwa :P

W tym miejscu muszę wspomnieć o DeMondt która mogła znaleźć się na tej liście rok temu...co Hernan w niej widzi, że sprowadza ją do Wisły?
Po sezonie w Krakowie dostałem odpowiedź:
Jeżeli nie zdobędzie kilkunastu pkt lub nie trafi 3 w ostatnich sekundach jej występ może zostać nie doceniony przez wielu kibiców.To najrówniej grająca zawodniczka Wisły w tym sezonie i z prawdziwą przyjemnością ogląda się jej grę - koszykarskie IQ na najwyższym poziomie.Jest świetna tak w obronie jak i ataku, nie przedkłada swoich ambicji ponad dobro zespołu.
W każdej sytuacji gdy ma piłkę, ma też parę pomysłow na rozegranie akcjii przez to jej gra jest nieszablonowa i pełna efektywnych zagrań.

*Tempo rozwiązywania zagadek transferowych jest dynamiczne...Erika w Walencji, a Bonner rozwiązała kontrakt w Salamance, bo szykuje skok na kasę.. :lol: to chyba nie u nas :roll:

flash
Młodzik

Postautor: flash » 01 maja 2012, 21:02

garnett pisze:
Liczę jeszcze tylko że nie zobaczę w Wiśle takich nazwisk jak:
Godin, Maltsi, Robert, Sapova, Maksimovic, Horti..aktualizacja możliwa :P

Godin , Maltsi, Robert czy Maksimovic ok, ale czemu nie Horti czy Sapova? Zwlaszcza ta ostatnia byłaby chyba niezłą opcją (zakładając, że zdrowie jest w porządku). :roll:
bball

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 01 maja 2012, 21:07

flash pisze:Godin , Maltsi, Robert czy Maksimovic ok, ale czemu nie Horti czy Sapova? Zwlaszcza ta ostatnia byłaby chyba niezłą opcją (zakładając, że zdrowie jest w porządku). :roll:

Ja Ci odpowiem - Sapóvka jest słabiutka i Wisłę stac na porządne koszykarki a nie łatanie dziury Sapovymi. Czas pokaże jak będzie.

zenga2
Amator

Postautor: zenga2 » 01 maja 2012, 21:19

Według portalu wislakosz.pl Cristina Ouviña podpisała umowę na przyszły sezon z Wisłą.

http://www.wislakosz.pl/index.php?optio ... niem-wisly

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 01 maja 2012, 22:28

Jeśli to prawda (źródło to samo co odnośnie Ewki i Nicole), to pozycję rozgrywającej mamy raczej obsadzoną, bo nie wierzę, żeby miała odejść Pawlak - wtedy problem z Polkami byłby już spory. Ciekawe co z Dabović - czy odejdzie, czy zostanie? W tym drugim przypadku byłaby raczej ustawiana jako SG, ale wówczas musiałyby zostać na pozycje 2-3 sprowadzone dwie zawodniczki gwarantujące wysoki poziom, ewentualnie jedna, jeśli Anke zostanie.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”