Postautor: Greebo » 17 maja 2016, 18:45
Uwielbiam takie transfery. Zawodniczek bardzo młodych, dużo potrafiących, wybijających sie ponad przeciętność w kategoriach juniorskich a równocześnie juz dość doświadczonych (NCAA, średniacy w Hiszpanii i Francji).
Belgijkę zapamiętałem z ostatnich U20 jako taka Stankiewicz do kwadratu. Została najlepszym strzelcem tych rozgrywek 22 pkt na mecz (Stankiewicz była 6-ta, ale juz tylko 13.8 pkt na mecz) choc przyznaję ze swoją grą mnie trochę irytowała np ilością oddawanych rzutów. Ale to raczej zasługa umiejętności jej koleżanek - po prostu bardziej sie opłacało by ona m.in.oddawała średnio (sic!) ok 12 rzutów za 3 pkt, niż oddawała im piłkę. Zwłaszcza ze jak na taką ilośc rzutów skuteczność miała więcej niż dobrą (35%). Podobną skuteczność prezentuje tez w ligach seniorskich, choć tu już oczywiście jej dorobki punktowe nie sa tak imponujące, jakkolwiek bardzo przyzwoite. Dobrze rokuje tez mała ilość strat - bo 2 straty na mecz dla rozgrywajki w lidze Francuskiej to wynik którego nie ma prawa się wstydzić.
Biorąc pod uwagę jej wiek i pozycję na boisku, najchętniej porównałbym ją do innych 2 "młodych-zdolnych" PG, ktore mieliśmy u siebie: Kryski i Any Dabovic, ale jednak przez to jak się porusza na boisku bardziej mi przypomina Y.Turner. Jest podobnej postury, równie zwinna, szybka, potrafiąca w ułamku sekundy złożyć sie do rzutu.. dodatkowo naprawdę przyjemnie sie patrzy na jej panowanie nad piłką i technikę rzutu.
Oczywiście nie znaczy to że pozyskaliśmy nowa Taurasi. Az tak fajnie nie jest :) Widac to np po meczach z 2 najsilniejszymi zespołami we Francji - Bourges i Montpellier w których radziła sobie dużo gorzej niż w innych spotkaniach. Nie jestem w stanie tez ocenić jej gry w obronie, ani tego jak kieruje gra drużyny - to wyjdzie w praniu. Ale talent ma olbrzymi.
Pozyskanie tej zawodniczki równocześnie zwiększa sens ściągniecie Sandry Ygueravide. Młodość ma swoje prawa, wiec dobrze by miała wsparcie na rozegraniu kogoś bardziej doświadczonego. Ten duet powinien się w trakcie seoznu świetnie uzupełniać - jedna błyskotliwa ale jeszcze za pewne nie równa, druga raczej bez błysku ale solidne, a przecież moga tez momentami grac obok siebie.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...