TRANSFERY, plotki, informacje sezon 2019/20
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
Re: TRANSFERY, plotki, informacje sezon 2019/20
300 tys droga nie chodzi. Transfer Guluch na ostatniej prostej. Nie wierze zeby na Gulich pod koszem sie skonczylo i grali bez Amerykanki. Chyba ze Kastanek bedzie w pucharach traktowana jako ameryja. Ale nie wiem jak to jedt w przepisach
- bart_81
- Senior
- Kontaktowanie:
No i bardzo dobrze. Jeśli Gdynie stać, niech reprezentuje nas w Eurolidze.
Poza tym nie można wykluczyć że i Gorzów zagra 7 zagranicznych, o ile oprócz 2 Amerykanek, po ME dojdzie jeszcze Europejka.
Poza tym nie można wykluczyć że i Gorzów zagra 7 zagranicznych, o ile oprócz 2 Amerykanek, po ME dojdzie jeszcze Europejka.
przemoe pisze:Wróbelki cwierkają, że jest szansa, że Rodriguez zostanie w Polsce.
Lublin jest zainteresowany tą zawodniczką to fakt. Pytanie czy będzie ich stać. Jeśli tak to oznacza, ze znalazły się dodatkowe dość pokaźne pieniądze.
-
ChrisLbn
Z fb Artego wynika, że w najbliższych dniach (prawdopodobnie nawet jutro) mają ogłosić nazwisko nowej podkoszowej. Również Ślęza ma zaprezentować w tym tygodniu jeszcze przynajmniej jedną nową zawodniczkę.
Skąd ta wiedza o potencjalnym zainteresowaniu Rodriguez przez lubelski klub?
Skąd ta wiedza o potencjalnym zainteresowaniu Rodriguez przez lubelski klub?
Temat Gulich jest mi znany, ale Papova to pierwsze słyszę. Niemniej cieszyłbym się bardziej z tej drugiej, bo zamiast pierwszej Stankovic nie byłaby wcale zła a pewnie do wzięcia była. Amerykanka na pewno się pojawi, pytanie czy na 4 czy na 5.
No i jeszcze ja znam teorię, że 7 zagraniczną mogą zgłosić tylko kluby grające w Eurolidze wiec to by Gorzów skreslało, ale co człowiek to teoria, może jakiś regulamin po walnym wypłynie.
No i jeszcze ja znam teorię, że 7 zagraniczną mogą zgłosić tylko kluby grające w Eurolidze wiec to by Gorzów skreslało, ale co człowiek to teoria, może jakiś regulamin po walnym wypłynie.
-
reaktywacja
- Junior
przemoe pisze:No i jeszcze ja znam teorię, że 7 zagraniczną mogą zgłosić tylko kluby grające w Eurolidze wiec to by Gorzów skreslało, ale co człowiek to teoria, może jakiś regulamin po walnym wypłynie.
Prawdę mówiąc nie rozumiem tego zamieszania. Przecież w pierwszym komunikacie, jaki został tu przytoczony odnośnie kolejnych zawodniczek, stało czarno na białym, że każdy klub na prawo do 5 zawodniczek zagranicznych w meczowym składzie, za określoną opłatą (bodajże 10 czy 15 tys. zł - nie pamiętam kwot i przytaczam z pamięci), zespoły grające w Euro Cup mają prawo do 6, a w Eurolidze do 7 takich zawodniczek. Co nie znaczy, że nie można mieć dodatkowych zawodniczek z zagranicy, jeśli się w pucharach nie gra. Jeśli zespół nie gra w Euro Cup to za 6 zawodniczkę płaci 100 tys. zł, a za kolejną 200, analogicznie zespół z Euro Cup płaci 100 tys. zł za 7 koszykarkę.
Czyli jeśli Basket Gdynia zagra w Eurolidze, nie zapłaci ekstra za 7 gracza tylko zwykłą stawkę. To handicap za reprezentowanie nas w Eurolidze, podobnie jak 6 gracz w przypadku gry przykładowo Gorzowa w Euro Cup.
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...
- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...
- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.
W Gorzowie chodzą słuchy że do Gorzowa dołączyć ma Angelika Stankiewicz
Alysha Clark wraca do Polkowic.
Z komunikatu na stronie ligi wynika, że jedyny przywilej jest taki, że można mieć mniej Polek:
https://basketligakobiet.pl/aktualnosci ... -eblk.html
Co do kwot to w marcu padło na forum coś takiego:
Ogólna wytyczna:
Do protokołu musi być wpisanych siedem (7) zawodniczek posiadających status zawodnika miejscowego (gdy w składzie meczowym drużyny jest co najmniej 11 zawodniczek)
Do protokołu musi być wpisanych pięć (5) zawodniczek posiadających status zawodnika miejscowego (gdy w składzie meczowym drużyny jest maksymalnie 10 zawodniczek).
(...)
Do protokołu meczowego, w drużynie biorącej udział w rozgrywkach Euroligi, musi być wpisanych i gotowych do gry co najmniej pięć (5) zawodniczek posiadających status zawodnika miejscowego, bez względu na ogólną liczbę zawodniczek w składzie meczowym drużyny,
(...)
Do protokołu meczowego, w drużynie biorącej udział w rozgrywkach Eurocup, musi być wpisanych i gotowych do gry co najmniej sześć (6) zawodniczek posiadających status zawodnika miejscowego – gdy w składzie drużyny jest co najmniej 11 zawodniczek.
https://basketligakobiet.pl/aktualnosci ... -eblk.html
Co do kwot to w marcu padło na forum coś takiego:
WybuchowaZocha pisze:
Licencja dla 4 zawodniczka nieposiadającej statusu zawodnika miejscowego - 5 000 PLN
Licencja dla 5 zawodniczka nieposiadającej statusu zawodnika miejscowego - 15 000 PLN
Licencja dla 6 zawodniczka nieposiadającej statusu zawodnika miejscowego - 100 000 PLN
Licencja dla 7 i każdej kolejnej zawodniczka nieposiadającej statusu zawodnika miejscowego - 200 000 PLN
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."
basketreg pisze:Alysha Clark wraca do Polkowic.
https://www.postup.fr/2019/06/01/lfb-al ... prochaine/
Gulich w Gdyni to jakaś pomyłka :( Przeciętna zawodniczka, w Venezii była zaledwie zmienniczką Steinbergii. Po ostatnim sezonie w Venezii, dla której tamten sezon był wybitnie nieudany (miała być walka o złoto ze Schio, a wyszło co wyszło, w EuroCup liczyli minimum na półfinał,a były apetyty na finał)...szybko pożegnali się z Gulich...
Papova ok...tylko aż dziw bierze, że po bardzo udanym sezonie w Gorzowie, nie dostała jakiś super ofert z Europy. Magia ewentualnej gry w Eurolidze? Do tego jeszcze kilka kroków...
Co do Owczarzak w Ślęzie, jak mi jakiś czas temu ktoś powiedział, że we Wrocławiu będzie "Pszczółka bis", to nie zajarzyłem w pierwszej chwili o co chodzi?... Jak widać Rusin buduje sobie po raz kolejny "team spirit", a że poważniejszej kasy brak (spłacanie zaległości to priorytet), to ściąga zawodniczki takie, które nie są wysokokosztowe, jednak jak na ligę polską, w dodatku jak na Polki w niej grające, jakiś tam poziom i doświadczenie mają. W dodatku się znają... Wiadomo, Owczarzak będzie zmienniczką, jak będzie w formie, to może być bardzo pożyteczna dla zespołu. Oby bez kontuzji...
Papova ok...tylko aż dziw bierze, że po bardzo udanym sezonie w Gorzowie, nie dostała jakiś super ofert z Europy. Magia ewentualnej gry w Eurolidze? Do tego jeszcze kilka kroków...
Co do Owczarzak w Ślęzie, jak mi jakiś czas temu ktoś powiedział, że we Wrocławiu będzie "Pszczółka bis", to nie zajarzyłem w pierwszej chwili o co chodzi?... Jak widać Rusin buduje sobie po raz kolejny "team spirit", a że poważniejszej kasy brak (spłacanie zaległości to priorytet), to ściąga zawodniczki takie, które nie są wysokokosztowe, jednak jak na ligę polską, w dodatku jak na Polki w niej grające, jakiś tam poziom i doświadczenie mają. W dodatku się znają... Wiadomo, Owczarzak będzie zmienniczką, jak będzie w formie, to może być bardzo pożyteczna dla zespołu. Oby bez kontuzji...
Sorry, że tak post pod postem ale myślę, że interesujące informacje:
Węgierski zespół PEACS PECS zakontraktował dwie nowe zawodniczki zagraniczne, doskonale znane z występów w ubiegłym sezonie w polskiej ekstraklasie. Klub podpisał roczne kontrakty z Amerykanką - Maegan CONWRIGHT, która w ubiegłym sezonie reprezentowała barwy Sunreef Yachts Politechnika Gdańska i z reprezentantką Ukrainy - Taisiią UDODENKO, która w sezonie 2018/2019 grała w Ślęzie Wrocław.
Dodam tylko, że PEACS PECS zgłosił chęć gry w nowym sezonie w rozgrywkach EuroCup.
Węgierski zespół PEACS PECS zakontraktował dwie nowe zawodniczki zagraniczne, doskonale znane z występów w ubiegłym sezonie w polskiej ekstraklasie. Klub podpisał roczne kontrakty z Amerykanką - Maegan CONWRIGHT, która w ubiegłym sezonie reprezentowała barwy Sunreef Yachts Politechnika Gdańska i z reprezentantką Ukrainy - Taisiią UDODENKO, która w sezonie 2018/2019 grała w Ślęzie Wrocław.
Dodam tylko, że PEACS PECS zgłosił chęć gry w nowym sezonie w rozgrywkach EuroCup.
basket75 pisze:basketreg pisze:Alysha Clark wraca do Polkowic.
https://www.postup.fr/2019/06/01/lfb-al ... prochaine/
A po drugie Clark nie chciałby trenować pod wodzą Kovacika:)
No fajnie byłoby ostatecznie widzieć jak będą brzmiały te przepisy. Czy każdy zespół będzie mógł mieć i 7 zagranicznych, przy czym te które będą nas reprezentować nas w pucharach dostanie bonifikatę na licencje, czy tez warunkiem zatrudnienia 6-tej jest gra w Eurocupie a 7-ej w Eurolidze i to poparta wysokimi opłatami licencyjnymi..
Co do Gulich - rok temu była przymierzana do nas wiec dość starannie śledziłem jej poczynania w Venezii. Zgodzę się ze szału nie zrobiła mecze niezłe/dobre przeplatała słabymi ale mimo ściągniecie jej za Jurcenkova w mojej opinii byłoby zmianą na plus, zwłaszcza jeśli ma być rezerwową podkoszową. Zwłaszcza w obronie prędzej powinna być w stanie ustać rywalkom niż Słowaczka czy tym bardziej niż Sonja. Natomiast nawet zakładając ze Gdynie stać na 7 zagranicznych to trochę się dziwię sciąganiu 4 podkoszowych. Uważam ze lepiej byłoby ściągnąć im jakiegoś snajpera na SG (np. tą Leo) zwłaszcza ze forma Kastanek jest niepewna a i ta rezerwowa rozgrywająca tez jest znakiem zapytania. Inna sprawa ze IMO to tą obwodową ściągnąłbym kosztem Sonji (o ile byłaby jeszcze możliwość rozwiązania kontraktu) a nie Gulich
Co do Gulich - rok temu była przymierzana do nas wiec dość starannie śledziłem jej poczynania w Venezii. Zgodzę się ze szału nie zrobiła mecze niezłe/dobre przeplatała słabymi ale mimo ściągniecie jej za Jurcenkova w mojej opinii byłoby zmianą na plus, zwłaszcza jeśli ma być rezerwową podkoszową. Zwłaszcza w obronie prędzej powinna być w stanie ustać rywalkom niż Słowaczka czy tym bardziej niż Sonja. Natomiast nawet zakładając ze Gdynie stać na 7 zagranicznych to trochę się dziwię sciąganiu 4 podkoszowych. Uważam ze lepiej byłoby ściągnąć im jakiegoś snajpera na SG (np. tą Leo) zwłaszcza ze forma Kastanek jest niepewna a i ta rezerwowa rozgrywająca tez jest znakiem zapytania. Inna sprawa ze IMO to tą obwodową ściągnąłbym kosztem Sonji (o ile byłaby jeszcze możliwość rozwiązania kontraktu) a nie Gulich
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...
Shante Evans w Artego Bydgoszcz.
Info z TT: ,,Angelika Stankiewicz z BLK przenosi sie do naszych wegierskich braci, sprawdzi sie w europejskich pucharach''.
Greinacher zostaje w Arce.
Info z TT: ,,Angelika Stankiewicz z BLK przenosi sie do naszych wegierskich braci, sprawdzi sie w europejskich pucharach''.
Greinacher zostaje w Arce.
1963, 1964, 1965, 1966, 1968, 1969, 1970, 1971, 1975, 1976, 1977, 1979, 1980, 1981, 1984, 1985, 1988, 2006, 2007, 2008, 2011, 2012, 2014, 2015, 2016... CDN.
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”