Co słychać w Kadrze Polski?

Wszystko na temat kadr narodowych. Reprezentacje seniorek oraz młodzieżowe

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907

Dżi ej el ej
Młodzik

Re: Co słychać w Kadrze Polski?

Postautor: Dżi ej el ej » 17 lipca 2010, 12:43

Reprezentacja koszykarek zaczęła przygotowania do EuroBasketu 2011j

15 lipca rozpoczęło się pierwsze tegoroczne zgrupowanie kadry polskich koszykarek. Biało-czerwone zjechały się do Warszawy, gdzie przeszły badania. Dzień później udały się do Białej Podlaskiej, gdzie do 26 lipca potrwa pierwsza sesja treningowa. Podopieczne Dariusza Maciejewskiego mają bogato zaplanowany lipiec oraz sierpień, a w tym czasie rozegrają m.in. 10 meczów sparingowych z najsilniejszymi rywalami.
Już przed miesiącem trener Dariusz Maciejewski ogłosił szesnastkę koszykarek, które maja stawić się na zgrupowaniu. Lista ta brzmiała następująco:

Katarzyna Dźwigalska, Justyna Żurowska, Agnieszka Kaczmarczyk, Izabela Piekarska, Agnieszka Skobel (wszystkie AZS PWSZ Gorzów Wielkopolski), Paulina Pawlak, Ewelina Kobryn, Katarzyna Krężel, Magdalena Leciejewska (wszystkie Wisła Can Pack Kraków), Agata Gajda, Monika Krawiec (obie Energa Toruń), Weronika Idczak (INEA AZS Poznań), Justyna Jeziorna, Joanna Walich (obie CCC Polkowice), Daria Mieleszyńska (Lotos Gdynia) Alicja Perlińska (PTS Lider Pruszków)

Na liście rezerwowych znalazły się natomiast: Anna Pietrzak, Małgorzata Babicka (obie CCC Polkowice) oraz Patrycja Gulak-Lipka (Energa Toruń).

Już w Warszawie okazało się, że kilku z w/w zawodniczek zabrakło na zgrupowaniu. Z udziału zrezygnowały Agata Gajda oraz Justyna Jeziorna. Miejsce tej pierwszej zajęła młoda rozgrywająca z Polkowic Anna Pietrzak. Na początku na zgrupowaniu zabraknie również dwóch zawodniczek Wisły Can Pack Kraków Eweliny Kobryn oraz Katarzyny Krężel. Pierwsza była w Warszawie na badaniach, ale wróciła do Krakowa z powodów osobistych. Do reprezentacji dołączyć ma w połowie zgrupowania w Białej Podlaskiej. Krężel natomiast doznała urazu stawu skokowego podczas przygotowań. - Podczas przygotowań do pobytu na zgrupowaniu doznałam niestety urazu stawu skokowego, który na razie wyeliminował mnie z pierwszego zgrupowania. Aktualnie w Krakowie przechodzę rehabilitację i mam nadzieję, że uda mi się dołączyć do dziewczyn - mówi nowa rzucająca Wisły Can Pack Kraków.

Pierwsze zgrupowanie rozpoczęło się od badań w warszawskim Centralnym Ośrodku Medycyny Sportowej, które odbyły się w piątek rano. W badaniach nie wzięła udziału Izabela Piekarska, która do koleżanek z reprezentacji dołączyła wieczorem już po badaniach. Popołudniu zawodniczki opuściły już stolicę i udały się na miejsce pierwszego obozu. W Białej Podlaskiej koszykarki głównie będą pracować na stadionie lekkoatletycznym oraz siłowni. Koszykówki również nie zabraknie, ale tych jednostek treningowych nie będzie za dużo.

W jakim składzie reprezntacja polskich koszykarek rywalizować będzie w tegorocznych meczach sparingowych? Tutaj część biało-czerwonych przed styczniowym Meczem Gwiazd PLKK w Pruszkowie

To, że zawodniczki rozpoczęły cykl przygotowań 15 lipca nie oznacza, że przed kadrą miały wakacje. - Zawodniczki dostały do domów program tego, co mają robić. Zobaczymy, na jakim są teraz etapie. Podczas zgrupowania będzie dużo lekkiej atletyki, dużo siły. Koszykówka nie będzie dominującym elementem. Głównie chodzi nam o zbudowanie wytrzymałości i siły - zdradził na łamach portalu Koszykówka Kobiet Mirosław Nosowicz, który w kadrze godzi rolę kierownika oraz fizjoterapeuty.

Zgrupowaniem w Białej Podlaskiej reprezentacja Polski koszykarek rozpoczyna przygotowania pt. Women EuroBasket 2011, który odbędzie się w trzech polskich miastach: Katowice, Bydgoszcz oraz Łódź.

Koszykarki będą współpracować pod okiem całego sztabu szkoleniowego, który składa się aż z 5 trenerów. W sztabie znaleźli się Dariusz Maciejewski (główny trener), Arkadiusz Koniecki (asystent), Robert Pieczyrak (skauting i obserwacja), Zygmunt Walczak (trener przygotowania LA) oraz Jerzy Chmielnicki (trener przygotowania siły).

Szczegółowy plan przygotowań kadry:

17 - 26 lipca - zgrupowanie w Białej Podlaskiej
1 - 8 sierpnia - zgrupowanie w Szczyrku
10 i 11 sierpnia - wyjazdowe mecze z Rosją
14 - 16 sierpnia - zgrupowanie w Gorzowie Wielkopolskim
17, 18 i 19 sierpnia - mecze z Czechami w Nymburku
28 sierpnia - Francja - Polska (Mondeville)
29 sierpnia - Senegal - Polska (Mondeville)
1 - 5 września - turniej w Brazylii w Sao Paulo z udziałem czterech reprezentacji: Polska, Brazylia, Argentyna, Kuba

sportowefakty.pl

feri
Młodzik

Postautor: feri » 17 lipca 2010, 13:33

koszykarz pisze:W Ameryce dużo jest dziewczyn które wyszkoleniem i umiejętnościami przewyższają nasze - bo mają to w genach.

Szkolenie, mentalność, ambicja, rozmach 8) W USA jest np. Point Guard College, który można przetłumaczyć jako Szkoła dla rozgrywających. Co lato pracuje tam z młodzieżą ok. 200 trenerów. W tej szkole były kiedyś podczas wakacji m.in. Monica Wright czy Kristi Toliver. 8-10 godzin praktyki i teorii codziennie. A mogły byczyć się na plaży... :)

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 17 lipca 2010, 23:06

bart_81 pisze:Kuba: ciekawe czy w takiej reprezentacji Rosji, rodzime rozgrywające też podziękowały za grę w kadrze bo naturalizowana została Prince...albo w Hiszpanii - czy np Montanana wypięła się na trenera bo na poz nr 4 będzie teraz grała Lyttle (to jest luźny przykład, nie wiem kto na jakiej pozycji będzie tam grał). Czy może zaciskają One zęby i dają z siebie jeszcze więcej żeby pokazać że Im też należy się miejsce w składzie? Pomyśl..

Bart, szczerze Ci powiem, że podejście Rosjanek/Hiszpanek ani mnie interesuje, ani nie obchodzi... Jeśli Agata faktycznie zrezygnowała z kadry to ja się tej decyzji nie dziwię, a na jej miejscu postąpiłbym tak samo.

nie orientuję się, ale nie wydaje mi się, żeby trenerzy rosyjskiej reprezentacji stawiali na Amerykanki w ciemno. bez skonfrontowania ich z rodzimymi graczkami. nie zaczynają też pewnie swoich "rządów" nad reprezentacją od wypowiedzi, że koniecznie trzeba znaturalizować jakąś zagraniczną, żeby grała, bo po co sprawdzać kogo ma się do dyspozycji. Skoro powierzono mu w opiece reprezentację POLSKI to niech sprawdzi Polki, które ma do dyspozycji. Żeby była jasność - ja nie mam pretensji o chęć naturalizowania (co jest niestety coraz częściej spotykane), tylko o styl itd. Bez dania szansy, okazji udowodnienia czegoś itd. Porównując to nieco - pomyśl, że do Twojego zakładu pracy przychodzi nowy szef, który już na wejściu, na Waszym pierwszym spotkaniu mówi Ci, że musi znaleźć kogoś na Twoje miejsce. Nie powiesz mi chyba, że stanąłbyś wówczas w jego obronie, tak jak teraz bronisz Maciejewskiego...?

jeszcze raz chcę podkreślić - nie miałbym żadnych pretensji, jeśli Maciejewski chciałby kogos neutralizować chociażby po jednym solidnym zgrupowaniu i paru kontrolnych meczach. zobaczył jak kadra funkcjonuje, gdzie mu nie "trybi" i wtedy szuka - trudno. ale tak, jak postąpił pan M. po prostu się nie robi. moim zdaniem.

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 17 lipca 2010, 23:36

Ciężko się nie zgodzić z tym, co pisze Kuba, ale na litośc boską na tym wszystkim ucierpi nasza repa. Dzwigalska i Pawlak na rozegraniu to jest jakaś tragedia.

Gajda plus Pawlak rozgrywały tragicznie, wręcz tragikomicznie na ostatnich ME, ale teraz będzie chyba jeszcze gorzej....

Niech Maciejewski wybłaga 40-letnią Larę, żeby ta pograła do Ojro z nami - abstrahując od jej wieku to chyba by była najlepsza opcja.

friel
Kadet

Postautor: friel » 18 lipca 2010, 11:52

Kuba ja mam dziwne wypowiedzi ale twoja ostatnia jest po prostu żałosna Maciejewski nie jest znikąd szefem ten zakład pracy o którym mówisz obejrzał sobie już z każdej strony przez lata na parkietach w Polsce wiec walisz jak kulą w płot jeżeli trener mówi że nie ma rozgrywaj-ki i kogoś potrzebują to znaczy że potrzebują .
Repa ucierpi jak zawodniczki zaczną się obrażać ,że ktoś mówi prawdę są cienkie jak barszcz sami to podkreślacie np w kontekście Euro .
Trenera rozlicza się z wyników więc ten musi zrobić wszystko by ten wynik osiągnąć.
Brąz ///Srebro///Srebro///Złoty-brąz!!!

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 18 lipca 2010, 12:05

widać, nie wszyscy jeszcze w pełni opanowali czytanie ze zrozumieniem.

niech go zatem bronią wyniki, niech ma! czas w końcu powtórzyć wynik Herkta z 1999roku. a kto jak nie Maciejewski, rozeznany z każdej strony, znający wszystkie kilkadziesiąt Polskich koszykarek jak własną kieszeń? Powodzenia Darek!

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 18 lipca 2010, 12:18

A ja swoje. Nie ważne czy pani nazywa się Prince czy Taurasi. Nie ważne co umie. Wazne ze nie spełnia podstawowego kryterium do gry w reprze: nie ma absolutnie nic wspólnego z naszym krajem. Ktokolwiek wpadł na pomysł naturalizacji jakiejś amerykanki w imię wzmocnienia kadry jest dla mnie zerem. I nic nie zmienia fakt ze winnych krajach tak robią. Chcą sobie kupczyć swoimi reprezentacjami, niech kupczą. To że ktoś postępuje nieuczciwie nie znaczy ze ja muszę robić tak samo.

Ogólnie patrząc na tabuny pan które tak ochoczo przyjmują nowe obywatelstwa uważam ze coś takiego jak rozgrywki reprezentacji narodowych tracą sens. Bo jaki sens mieć będę ME, gdy po parkietach będzie biegać kilkanaście amerykanek.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

koszykarz

Postautor: koszykarz » 18 lipca 2010, 12:49

Greebo pisze:A ja swoje. Nie ważne czy pani nazywa się Prince czy Taurasi. Nie ważne co umie. Wazne ze nie spełnia podstawowego kryterium do gry w reprze: nie ma absolutnie nic wspólnego z naszym krajem. Ktokolwiek wpadł na pomysł naturalizacji jakiejś amerykanki w imię wzmocnienia kadry jest dla mnie zerem. I nic nie zmienia fakt ze winnych krajach tak robią. Chcą sobie kupczyć swoimi reprezentacjami, niech kupczą. To że ktoś postępuje nieuczciwie nie znaczy ze ja muszę robić tak samo.

Ogólnie patrząc na tabuny pan które tak ochoczo przyjmują nowe obywatelstwa uważam ze coś takiego jak rozgrywki reprezentacji narodowych tracą sens. Bo jaki sens mieć będę ME, gdy po parkietach będzie biegać kilkanaście amerykanek.

Popieram - ale było do przewidzenia że z Maciejewskim tak może być. Jeśli na początek rzuca sztandarowe hasło ,,naturalizowania '' koszykarek. Ja się cieszę że Richards nie jest Amerykanką - bo wtedy - nie mając szans w repie USA - pewnie już dawno by śmigała jako Polka :evil:

Skład się sypie , zawodniczki dziękują po kolei. Generalnie jak jest zgrupowanie to WSZYSTKIE powinny być . Biba też - nie może być tak że nawet ta ,,NAJ'' ma jakieś ulgi... Gajda , Siwa odchodzą , coś mi się wydaje że jak dalej pójdzie do wyjściową piątką Eurobasketu będą stanowić

Dźwigalska , Skobel , Żurowska , Kaczmarczyk , Piekarska (desant Maciejewskiego )
a rezerwowymi Perlińska , Skorek , Antczak , Koc , Chomać (desant asystenta Konieckiego)

No ale tak to jest ja TRENER KADRY oficjalnie nie ma ZAUFANIA do zawodniczek.

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 18 lipca 2010, 13:36

Nie chce grac Gajda w repie to nie ŁASKI BEZ ! Reprezentacja wiele nie stracy ; )

Granie w reprezentacji to powinien byc zaszczyt dla kazdej zawodniczki... a wszystkie zawodniczki, ktore sobie wybieraja... u "u tego trenera bede grala a u tego nie ... bo chce naturalizowac itp" zenada.

Nie jestem osobiscie zwolennikiem naturalizowania, ale jezeli chcemy cokolwiek osiagnac to jest to chyba wynik nieunikniony.

Zadzwiwiajace jest to ze Maciejewski jeszcze tak naprawde nic nie zrobil ...,(nic nie przegral) a juz takie "gromy" w jego strone ida... OGARNIJCIE SIE LUDZIE !! Poczekajcie z ocena do przyszlego roku do skonczonych ME.

ALe wiem co niektorzy sa madrzejsi, wiedza lepiej jak reprezentacja ma wygladac 8)

Tak jak poczekam z Ocena tego smiesznego rzadu PO+nowego prezydenta przez 500 dni i wtedy Ja (i reszta narodu ich oceni z czego sie wywiazali a z czego nie) ...tak i radze sie wstrzymac przez podobny okres z ocena pracy Maciejewskiego w reprezentacji.

Tyle odemnie : )
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 18 lipca 2010, 13:45

a co byś Endrju powiedział gdybyś w pracy usłyszał tak: w sumie to jesteś do bani, dlatego szukamy kogoś lepszego na twoje miejsce.
a za miesiąc: znaleźliśmy, ale on nie chce u nas pracować, więc zostajesz ty.
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 18 lipca 2010, 13:55

ann pisze:a co byś Endrju powiedział gdybyś w pracy usłyszał tak: w sumie to jesteś do bani, dlatego szukamy kogoś lepszego na twoje miejsce.
a za miesiąc: znaleźliśmy, ale on nie chce u nas pracować, więc zostajesz ty.

To co napisalas to niestety samo zycie... :roll: Jezeli ktos jest "do bani" to pracodawca szuka nowego pracownika (tylko przewaznie nie daje tak tego do zrozumienia), jednak to tez moze isc w druga strone (pracownik tez kiedy jest potrzebny danemu pracodawcy moze nagle powiedziec Bye bo znalazl lepszego pracodawce itp).

Jeszcze raz napisze, Granie w REPREZENTACJI to nie powinna byc ZADNA PRACA !! TO POWINIEN BYC ZASZCZYT !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 18 lipca 2010, 14:03

nie żebym była wielbicielką talentu Gajdy, ale akurat taka do bani to ona nie jest... bo co wtedy powiedzieć np. o Dźwigalskiej...
a co do reprezentacji to sporo pytań się nasuwa...czemu np. jest Kaczmarczyk czy Piekarska, a nie ma Majewskiej hmmm... no nic zobaczymy.
i proszę mi nie mówić, że się znęcam nad zawodniczkami Gorzowa:)
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 18 lipca 2010, 14:21

ann pisze:nie żebym była wielbicielką talentu Gajdy, ale akurat taka do bani to ona nie jest... bo co wtedy powiedzieć np. o Dźwigalskiej...
a co do reprezentacji to sporo pytań się nasuwa...czemu np. jest Kaczmarczyk czy Piekarska, a nie ma Majewskiej hmmm... no nic zobaczymy.
i proszę mi nie mówić, że się znęcam nad zawodniczkami Gorzowa:)

Heh dzisiaj "Nie ma" a jutro moze być. Przeciez nigdzie nie jest napisane jaki sklad bedzie na ME. Wierze ze Maciejewski sprawdzi kazda zawodniczka ktora moglaby cos wniesc do reprezentacji.
PS (Nie zebymby jakims specjalnym wielbicielem talentu Dźwigalskiej... ale to wedlug mojej subiektywnej oceny podobny poziom co do Gajdy :) [tyle samo moze wniesc do zespolu]... dlatego niestety konieczne jest naturalizowanie (mam nadzieje ze to bedzie Kangurek ;D (z czego co kiedys slyszalem to nie jest to wcale takie nierealne).
A co do Piekarskiej... pomimo ze jest daleko z tylu za Kobryn... to niestety jest tym drugim centrem w polskiej hierarchii).

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 18 lipca 2010, 14:30

(Nie zebymby jakims specjalnym wielbicielem talentu Dźwigalskiej... ale to wedlug mojej subiektywnej oceny podobny poziom co do Gajdy

o matko... :shock:
co tam, że nie umie podawać i uskutecznia rzut ziemniakiem w stronę tablicy.

Dżi ej el ej
Młodzik

Postautor: Dżi ej el ej » 18 lipca 2010, 15:42

Kadra koszykarek trenuje już w Białej Podlaskiej

Kadra polskich koszykarek od piątku wieczora przebywa już w Białej Podlaskiej, gdzie odbywa się pierwsze tegoroczne zgrupowanie. Trener kadry Dariusz Maciejewski ma do dyspozycji 14 koszykarek. Na pierwszym obozie koszykarki głównie będą pracować nad siłą i wytrzymałością, a mniej będzie zajęć typowo z koszykówki.
W Białej Podlaskiej z powołanych przez Dariusza Maciejewskiego koszykarek brakuje czterech. Justyna Jeziorna nie chce nadwyrężać kontuzjowanej stopy, Katarzyna Krężel leczy uraz stawu skokowego, Ewelina Kobryn na razie załatwia sprawy rodzinne i do kadry dołączyć ma 22 lipca, natomiast z gry w reprezentacji zrezygnowała Agata Gajda, rozgrywająca toruńskiej Energi. Decyzja koszykarki była niewątpliwie ogromnym zaskoczeniem.

- Dziesięć dni przed zgrupowaniem Agata poinformowała mnie o decyzji. Było to dla mnie zaskoczenie, nadal jest, ale szanuję jej decyzję. Mamy jasno wytyczony cel jako gospodarz Mistrzostw Europy w 2011 roku i tylko pełne zaangażowanie wszystkich osób pracujących w kadrze pomoże nam w jego osiągnięciu - powiedział PAP trener Maciejewski.

Reprezentantki Polski na pierwszym zgrupowaniu walczyć będą głównie na siłowni i stadionie lekkoatletycznym. Nie zabraknie jednak zajęć na koszykarskiej hali, ale w panujących aktualnie warunkach jest jeden podstawowy problem, jakim jest brak klimatyzacji.

- Sala nie jest klimatyzowana, ale przebywamy tu krótko. Koszykówka jest jak na razie dodatkiem do treningu. Ćwiczenie z piłką zajmuje około 30 procent czasu. Największy nacisk kładziemy na motorykę, siłę, a na szczęście siłownia i tunel lekkoatletyczny mają dobre warunki do pracy - komentuje Maciejewski, na co dzień szkoleniowiec KSSSE AZS PWSZ Gorzów Wielkopolski.

W Białej Podlaskiej zawodniczki przebywać będą do 27 lipca. Kolejną fazą będzie zgrupowanie w Szczyrku, które potrwa od 1 do 8 sierpnia. Nie wiadomo, czy na to zgrupowanie dołączą Jeziorna i Krężel. Trener nie podjął jeszcze decyzji, a o wszystkim ma zadecydować stan zdrowia koszykarek. - Przechodzę w Krakowie rehabilitację i mam nadzieję, że pozwoli mi ona dołączyć w późniejszym terminie do koleżanek - mówi Krężel, nowa rzucająca Wisły Can Pack Kraków.

Polki, jako gospodarz Mistrzostw Europy 2011, mają zagwarantowane miejsce w turnieju. Z tego też powodu sztab szkoleniowy zaplanował dużą ilość meczy sparingowych. Rywalki będą z najwyższej półki. Biało-czerwone podczas tegorocznego okresu przygotowawczego zmierzą się np. z Rosjankami, aktualnymi wicemistrzyniami Europy, Francuzkami, aktualnymi mistrzyniami Europy czy Brazylijkami, mistrzyniami Ameryki Południowej, w kadrze której gra m.in. była zawodniczka Wisły Can Pack Kraków Iziane Castro Marques.

sportowefakty.pl

Wróć do „Reprezentacja Polski”