Co słychać w Toruniu ?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Re: Co słychać w Toruniu ?

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 24 czerwca 2011, 20:17

Energa Toruń szuka pieniędzy, a potem nowych zawodniczek

Za kilka dni kontrakt z Energą podpisze Marta Jujka. To jednak dopiero początek budowania nowego zespołu "Katarzynek".

Zmian będzie sporo, na pewno znacznie więcej niż rok temu. Przyczyną jest przede vwszystkim niepowodzenie sportowe, bo inaczej nie sposób określić szóstego miejsca w lidze. Ta drużyna od trzech lat była budowana, ale w poprzednim sezonie osiągnęła apogeum możliwości. Dlatego kadrę trzeba było mocno przewietrzyć i niewiele dziewcząt ze starego składu pozostanie w Toruniu.

Dwie listy Energi

Na dziś pewne tego mogą być Emilia Tłumak, Róża Ratajczak i Monika Krawiec. Torunianie nie są zainteresowani przedłużeniem kontraktów z koszykarkami zagranicznymi (może poza Jeleną Maksimović, ale szanse na to nie są wielkie). Nawet wychowanka klubu Paulina Olszak dostała wolną rękę w poszukiwaniu nowego klubu. - Paulina wiele u nas się nauczyła i może spokojnie próbować szczęścia w I lidze. Tam będzie miała znacznie więcej możliwości do grania i dalszego rozwoju - wyjaśnia dyrektor Energi Krystyna Bazińska.

Na razie bilans zmian kadrowych jest ujemny. Lista nazwisk, z którymi klub się pożegnał, jest bardzo długa, znacznie dłuższa od listy nabytków. Na niej znajdziemy na razie trzy koszykarki: Leah Metcalf, Weronikę Idczak i Charity Szczechowiak.

"Katarzynki" nie miały dotąd szczęścia do zagranicznych rozgrywających (wystarczy przypomnieć Navondę Moore czy Micaelę Cocks). Czy teraz będzie lepiej? - Jestem o tym przekonany. Leah ma duże doświadczenie w Europie, grała w pucharach i w żadnym klubie nie zawodziła - przekonuje prezes Maciej Krystek.

Samo solidne CV nie wystarczy do sukcesów w PLKK. Metcalf czeka na pewno sporo pracy, żeby wygrać miejsce w piątce z Weroniką Idczak. Transfer młodej i przebojowej rozgrywającej może okazać się strzałem w dziesiątkę. Doświadczeniem co prawda ustępuje Agacie Gajdzie, ale ma za to znacznie lepsze statystyki w dowodzeniu drużyną na parkiecie. To był transfer od dawna zresztą oczekiwany przez trenera Elmedina Omanicia.

Szczechowiak z kolei może drużynie zapewnić to, czego bardzo jej brakowało w minionym sezonie - instynkt w walce pod koszem. Wysokich koszykarek w składzie "Katarzynek" było sporo, ale zbiórek już mniej. Amerykanka, która stara się o polskie obywatelstwo, jest wysokiej klasy specjalistką w przepychankach pod tablicami, a dwa lata temu należała do najlepiej zbierających w PLKK.

Wiele do zrobienia
Pod koszem Energa ma jednak wciąż największe braki. Zapewne część z nich już na początku lipca wypełni utalentowana środkowa z Lotosu Gdynia Marta Jujka. Z nieoficjalnych informacji wynika, że torunianie są bliscy pozyskania kolejnej wysokiej koszykarki z USA.

Idczak, Krawiec, Tłumak, Szczechowiak i Jujka - to niezła wyjściowa piątka, ale to wciąż o wiele za mało, żeby walczyć o medale. Energa potrzebuje jeszcze rzucających obrońców (może Magdalena Radwan?) zmienniczek dla Tłumak i Szczechowiak oraz przynajmniej jeszcze jednej środkowej.

Z kolejnymi transferami klub chce się wstrzymać do ustalenia budżetu. Energa prowadzi zaawansowane rozmowy z kilkoma firmami, które są zainteresowane wykupieniem nazwy drużyny (obok dotychczasowego sponsora, z którym już przedłużono umowę). Jeśli negocjacje zakończą sukcesem, to ponownie zobaczymy w Toruniu ekipę walczącą o medale.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 24 czerwca 2011, 20:26

Koszykarz (Toruń) pisze:Wiele do zrobienia
Z nieoficjalnych informacji wynika, że torunianie są bliscy pozyskania kolejnej wysokiej koszykarki z USA.[/b]

tego się spodziewałem,ale za Jelą i tak będę tęsknił. 8) Redaktor GP zapewne przy ustalaniu aktualnej pierwszej piątki Katarzynek zapomniał o Leah, która na pewno nie przyjedzie do Torunia grzać ławę. Magda Radwan czeka na decyzję działaczy?
Ostatnio zmieniony 24 czerwca 2011, 20:48 przez matrix, łącznie zmieniany 1 raz.
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 24 czerwca 2011, 20:48

mi się marzy powrót Lindsay Taylor - ale to niemożliwe.

Mimo wszystko wolę wariant Amerykański od wynalazków typu Radunović. Do tego jest Egenti - Szczchowiak - a to dużo nam da. No zobaczymy... póki co jest cały czas małymi kroczkami do przodu i oby tak dalej. :P

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 24 czerwca 2011, 20:50

Koszykarz (Toruń) pisze:mi się marzy powrót Lindsay Taylor - ale to niemożliwe.

O tej pani ostatnio sporo myślałem. 8) Ciekawi mnie też fakt czy po raz pierwszy za kadencji Eda przynajmniej w pierwszej fazie sezonu nie sięgnie się po koszykarkę z Europy.
PS.Na pozycji skrzydłowej jest na dzień dzisiejszy dziura,bo jedna Szpilka to zdecydowanie za mało.

yanek
Żak

Postautor: yanek » 24 czerwca 2011, 22:55

No właśnie Hajdana Radunović pewnie odejdzie z Torunia. :cry:

Wszyscy chcieliby żeby została, ale po tak udanym sezonie klub z pewnością nie był w stanie spełnić jej oczekiwań. Szkoda, następny sezon bez niej się szykuje.

Jak my bez niej damy radę ? :lol:

A tak poważnie to mam nadzieję, że trafimy z Amerykankami w tym roku.
:)

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 25 czerwca 2011, 11:30

Kadra Katarzynek . Stan na 25.06.2011

Rozgrywające : Leah Metcalf , Weronika Idczak
Rzucające / Niskie skrzydłowe : Monika Krawiec , Róża Ratajczak , Emilia Tłumak
Silne skrzydłowe / Środkowe : Charity Szczechowiak , Marta Jujka

Do pełni szcześcia z pewnością potrzeba jeszcze zmienniczki dla Szpili - czyli skrzydłowej na 3 - oraz zawodniczek podkoszowych . zmienniczki dla Charity oraz środkowej.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 25 czerwca 2011, 11:33

Koszykarz (Toruń) pisze:Kadra Katarzynek . Stan na 25.06.2011

Do pełni szcześcia z pewnością potrzeba jeszcze zmienniczki dla Szpili - czyli skrzydłowej na 3 - oraz zawodniczek podkoszowych . zmienniczki dla Charity oraz środkowej.

czyli reasumując 3 dobrej klasy zawodniczki plus zapowiadane juniorki. Mniej,ale konkretnie-tak trzymać!!!
PS.Ciekawi mnie,jaki ruch transferowy na krajowym podwórku zacznie się po ME. yanek,kiedy podałeś dane personalne pewnej koszykarki to aż mi skóra ścierpła 8)

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 25 czerwca 2011, 12:12

matrix pisze:
Koszykarz (Toruń) pisze:Kadra Katarzynek . Stan na 25.06.2011

czyli reasumując 3 dobrej klasy zawodniczki plus zapowiadane juniorki. Mniej,ale konkretnie-tak trzymać!!!
PS.Ciekawi mnie,jaki ruch transferowy na krajowym podwórku zacznie się po ME. yanek,kiedy podałeś dane personalne pewnej koszykarki to aż mi skóra ścierpła 8)

Chyba sami działacze zdali sobie sprawe że szeroka kadra się nie sprawdza... zwłaszcza że nie idzie to w JAKOŚĆ a w przeciętność...

A tak te 10 powinno wystarczyć... Na rozegraniu dwie , na ,,2'' Krawiec + Róża . Warto by było sprowadzić NOWSZĄ WERSJĘ ALICII GLADDEN - która będzie zapewniała te 15 pkt na mecz. Oraz dwie wysokie - tak by pod koszem mieć spokój.

Sama Egenti i Jujka to stanowczo za mało... Potrzeba zmienniczki dla Cherry oraz centra za Jujkę (tutaj optowałbym za JELĄ !!!!!!!!!!!!)

Ponadto uważam - i to się robi całkiem modne - że zawodniczki wysokie 188-190 - ostatnimi czasy grywają na ,,3'' - a wiemy że Cherry też ma takowe predyspozycje. Bo lubi za 3 pkt rzucać. Zresztą POWELL w Wiśle , oraz Megan Frazee z CCC mają kołó 190 cm - więc można by pomyśleć 8)

santos
Nowy na forum

Postautor: santos » 25 czerwca 2011, 22:07

A mi sie marzy Ela Mowlik ... Za marzenia nie karaja ;)
TORUN GO !!!

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 25 czerwca 2011, 22:33

santos pisze:A mi sie marzy Ela Mowlik ... Za marzenia nie karaja ;)

pewnie. 8) o Eli w perspektywie gry w Toruniu to ja myślałem od początku okresu transferowego i jestem pewien,że taką opcję chociaż przez moment rozważali też działacze i to też po zakończeniu sezonu 2010/2011. Teraz(kontrakt Moniki-ta sama pozycja) to raczej nierealne,ale nigdy nie mów nigdy.

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 29 czerwca 2011, 14:14

Nie wiem czemu ale.........była zawodniczka Nova Trading Toruń - Michelle Campbell - zmieniła imię i nazwisko na...Melissa Can !!! Melissa to jej drugie imię było do tej pory. Przynajmniej tak widnieje na stronie Eurobasketu. i to w dodatku w barwach Galatasaray...

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 29 czerwca 2011, 14:21

Koszykarz (Toruń) pisze:Nie wiem czemu ale.........była zawodniczka Nova Trading Toruń - Michelle Campbell - zmieniła imię i nazwisko na...Melissa Can !!! Melissa to jej drugie imię było do tej pory. Przynajmniej tak widnieje na stronie Eurobasketu. i to w dodatku w barwach Galatasaray...

już od około roku(na fejsie od niedawna). 8)

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 29 czerwca 2011, 15:00

matrix pisze:
Koszykarz (Toruń) pisze:Nie wiem czemu ale.........była zawodniczka Nova Trading Toruń - Michelle Campbell - zmieniła imię i nazwisko na...Melissa Can !!! Melissa to jej drugie imię było do tej pory. Przynajmniej tak widnieje na stronie Eurobasketu. i to w dodatku w barwach Galatasaray...

już od około roku(na fejsie od niedawna). 8)

Dlatego szukając Michelle - Campbell - nie mogłem jej nigdzie znaleźć :lol:

Szkoda że pani Can - podobnie jak LG - to już przeszłość...

Teraz trzeba się skupić na przyszłości...

Dla mnie najlepszą opcją dla klubu - w KONTEKŚCIE FIBA CUP było by : obywatelstwo dla Charity Szczechowiak , pozostawienie Maksimović - to nam daje możliwość zatrudnienia Amerykanki na skrzydło i zawalczenie na poważnie w tych Pucharach....

Chyba że klub nie zamierza grać w FIBA CUP - to wtedy róbta co chceta....

Ale jak mówię - mają CHERRY i JELĘ pod koszem - do tego JUJKA jeszcze - w razie co SZPILA - można jeszcze myśleć o skrzydle z USA. A jest w czym wybierać 8)

Choćby w tym roku w WNBA gra mnóstwo nowych , ciekawych grajek - może wreszcie się takich doczekamy? :roll:

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 30 czerwca 2011, 10:27

kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 30 czerwca 2011, 10:38

a można od nich chociaż juniorkę "wyhaczyć?" :lol: moje marzenie od wielu lat do gry w Toruniu się w tym materiale też wypowiada. :P
http://basket.ugmk.com/en/team/

aha jeśli już dziewczyny z Europy w Enerdze to właśnie z Rosji widziałbym kandydatki. 8)
PS.Działacze wysłali jeszcze zaproszenia do Fenerbahce Stambuł (pięciokrotny ćwierćfinalista Euroligi, dziewięciokrotny mistrz Turcji-jeśli przyjadą to wszyscy toruńsko-tureccy "kebabowcy" przyjdą na ten turniej 8) ) i innego euroligowego zespołu Nadieżdy Orenburg. Reasumując,jeśli wszystko wypali to w Spożywczaku zobaczymy: Jekaterynburg,Fenerbahce,Nadieżdę,Wisłę Kraków,Katarzynki i......Artego Bydgoszcz.

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”