Co słychać w Toruniu ?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

koszykarz

Re: Co słychać w Toruniu ?

Postautor: koszykarz » 27 października 2009, 23:13

Będzie druga Amerykanka
dzisiaj 14:03 (akt. dzisiaj 14:10) - RADIO GRA

Energa gra dobrze, ale nie zadowalająco dla trenera i władz klubu. Jeszcze w tym tygodniu w Toruniu ma się pojawić druga Amerykanka.

Za trzy tygodnie pierwszy w historii toruńskiej żeńskiej koszykówki mecz w pucharze europejskim FIBA. Decyzja o występach na arenie międzynarodowej mogła być zaskakująca, bo jeszcze cztery miesiące temu, prezes Maciej Krystek oświadczał, że klubu na to nie stać. Teraz ma pomóc prezydent miasta:

Po siedmiu kolejkach Energa Toruń zajmuje 4. miejsce w tabeli. Trenera Elmedina Omanića martwi jednak jakość gry, dlatego obok Alici Gladden w drużynie ma się pojawić kolejna Amerykanka:

Tymczasem drużyna nie może się już doczekać meczów pucharowych. Chcemy udowodnić kibicom, że nie jesteśmy przeciętnym zespołem – zapowiada Patrycja Gulak:

Pierwsze spotkanie pucharowe 19. listopada, a w piątek (30.10) kolejny mecz ligowy Energa rozegra na wyjeździe z AZSem Poznań.

Marek1990
Kadet

Postautor: Marek1990 » 27 października 2009, 23:58

koszykarz pisze:Decyzja o występach na arenie międzynarodowej mogła być zaskakująca, bo jeszcze cztery miesiące temu, prezes Maciej Krystek oświadczał, że klubu na to nie stać. Teraz ma pomóc prezydent miasta:

Pewnie pieniążki pójda z premii jaką miasto miało przygotowaną dla Apatora za zdobycie MP...

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 28 października 2009, 08:43

Marek1990 pisze:
Pewnie pieniążki pójda z premii jaką miasto miało przygotowaną dla Apatora za zdobycie MP...

Nie trzeba się nawet domyślać skad mogą pochodzić tego typu posty...
nie wiem czy wiesz,ale decyzja władz miasta zapadła dużo wcześniej.. :shock: ,a po tym jak Leszno nie weszło do półfinałów CMSE to koszykarkom Tęczy powinno sie chyba "przelewać"... :wink:
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 28 października 2009, 21:05

z tego co sie orientuje klub kase dostał od władz miejsckich i powiatowych. Dokładnie od Urzedu Marszalkowskiego i Urzedu Powiatu (obie reklamy wisiały na hali w trakcie meczu z Rybnikiem).
Marek Apator ma bogatego sponsora wiec on płaci lub nie za medale swoim zawodnikom. Co żal ci 4 litery sciska ze Unia przegrała PO? Byliście ciency to przegraliście. Ot cała filozofia!
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 29 października 2009, 16:43

Charity Nwaamaka Egenti w Enerdze Toruń
Joachim Przybył,

Nazywa się Charity Nwaamaka Egenti, ma 190 cm wzrostu i bujną czuprynę - oto nowa środkowa Energi. Wczoraj przyjechała do Torunia.

Toruński klub od kilku tygodni rozglądał się za nową koszykarką na pozycję centra. To był najsłabszy punkt "Katarzynek”, które od początku sezonu miały problemy ze skuteczną walką pod tablicą. Pozyskana z Rybnika polska środkowa Aleksandra Chomać zawodziła, a Energa regularnie we wszystkich meczach była słabsza w zbiórkach od rywalek.

- Bez środkowej z prawdziwego zdarzenia trudno nam będzie myśleć nawet o play off - prognozował trener Elmedin Omanić. Bośniacki szkoleniowiec dostał więc wolną rękę w poszukiwaniu wzmocnień i jego wybór trafiła na Charity Egenti, Nigeryjkę z amerykańskim paszportem.

Rozpoczynała w Hiszpanii
Egenti ma 24 lata i według oficjalnych danych 191 cm wzrostu. Urodziła się w stolicy Nigerii Lagos, ale już jako dziecko przeniosła się z rodziną do USA, gdzie dostała amerykańskie obywatelstwo. Karierę koszykarską rozpoczęła w szkole średniej, potem grała w zespole Uniwersytetu Teksańskiego. Tam ze statystykami 16,7 pkt oraz 9,3 zbiórek została wybrana graczem roku, ustanowiła także rekord uczelni w zablokowanych rzutach. W 2007 roku podpisała umowę z zespołem WNBA Phoenix Mercury. Regularnie występuje także w reprezentacji swojego rodzinnego kraju, tegoroczne mistrzostwa Afryki zakończyła ze statystykami 9,8 pkt oraz 6 zbiórek.

Nigeryjka jest dobrze znana w Europie. W sezonie 2007-2008 broniła barw hiszpańskiego Adecco Estudiantes (30 meczów - 11,9 punktów oraz 8,7 zbiórek), a ostatni sezon spędziła w zespole Kozaczka-Zalk Zaporoże, gdzie całkowicie zdominowała ligę ukraińską oraz ligę bałtycką. Nowa zawodniczka "Katarzynek” została wybrana na najlepszą środkową 2009 roku na Ukrainie oraz w lidze bałtyckiej, będąc pierwszym strzelcem oraz pierwszą zbierającą obu lig (odpowiednio: 19,4 pkt i 12,2 zb. w lidze ukraińskiej oraz 22,4 pkt i 13,7 zb. w lidze bałtyckiej).

Czekanie na list
Teraz mogła wybierać w kilku ofertach, zainteresowanych jej usługami było także kilka zespołów z PLKK. Ostatecznie wybrała ofertę trenera Omanicia. - Negocjacje były długie, ale ostatecznie doszliśmy do porozumienia. Przełomem była decyzja o udziale Energi w europejskich pucharach - powiedział menedżer koszykarki Grzegorz Piekoszewski.

Nigeryjka wczoraj przyleciała do Polski, ale w Enerdze zadebiutuje prawdopodobnie dopiero w listopadzie. Torunianki kolejny mecz zagrają już w najbliższy piątek na wyjeździe z Ineą AZS Poznań, ale jest mało prawdopodobne, żeby nową środkową do tego czasu udało się zatwierdzić w PLKK. Energa musi jeszcze dostać tzw. list czystości z Zaporoża. - Z tym jest mały problem. Dokument podobno został już wysłany do Rosji, bo Egenti miała początkowo trafić do Spartaka St. Petersburg. Trudno powiedzieć, żeby Ukraińcy zdołali na czas przekierować dokumenty do nas - przyznaje prezes Maciej Krystek.

Nowa środkowa przyda się w toruńskim zespole także w Pucharze FIBA. Przypomnijmy, że Energa pierwszy mecz w tych rozgrywkach rozegra 19 listopada w chorwackim Sibeniku.
http://www.pomorska.pl

koszykarz

Postautor: koszykarz » 03 listopada 2009, 14:45

Energa będzie jeszcze silniejsza

2009-11-02, ostatnia aktualizacja 2009-11-02 16:07

Toruńskie koszykarki po ośmiu kolejkach zajmują wysokie czwarte miejsce w tabeli Ford Germaz Ekstraklasy. Energa w kolejnych meczach może być jeszcze groźniejsza dla rywalek, bo do zespołu dołączy kolejna zawodniczka zagraniczna.

W tym sezonie główną siłą zespołu Energi miały być polskie koszykarki. Plany zweryfikowała kontuzja Emilii Tłumak. W jej miejsce działacze ściągnęli Alicię Gladden, która świetnie wkomponowała się w toruńską drużynę.
Amerykanka ze średnią 18,5 pkt na mecz jest najskuteczniejszą zawodniczką w drużynie i trzecią pod tym względem w całej lidze.

Aby zwiększyć siłę zespołu, działacze postanowili pozyskać kolejną koszykarkę. Niedawno do drużyny dołączyła Nigeryjka Charity Egenti, która zadebiutowała w zwycięskim meczu z INEA AZS w Poznaniu. Środkowa zdobyła w tym meczu cztery punkty.

Okazuje się, że to nie koniec wzmocnień. W listopadzie do Energi dołączy jeszcze jedna zawodniczka zza wschodniej granicy, która ma za sobą występy w Eurolidze.

Działacze na razie nie chcą zdradzić więcej szczegółów, ale wszystko powinno rozstrzygnąć się w ciągu najbliższego tygodnia. Wzmocnienia mają być przydatne nie tylko w rozgrywkach Ford Germaz Ekstraklasy, ale także i w europejskich pucharach. Energa w rozgrywkach EuroCup zmierzy się z hiszpańskim Mann Filter Saragossa oraz chorwackim Jolly JBS Sibenik.

Z tym ostatnim zespołem torunianki zmierzą się na wyjeździe już 19 listopada.

źródło???

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 03 listopada 2009, 18:32

wzmocnienie wydaje mi się bedzie na pozycje 1-2,a zawodniczka? czyżby jej nazwisko było już wymieniane w tym sezonie na forum? :shock:

zomo
Nowy na forum

Postautor: zomo » 03 listopada 2009, 18:37

matrix pisze:wzmocnienie wydaje mi się bedzie na pozycje 1-2,a zawodniczka? czyżby jej nazwisko było już wymieniane w tym sezonie na forum? :shock:

A niby po co kolejna zawodniczka obwodowa.Brakuje obecnie wysokiej 3 bo Alicja ma troche mało cm.

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 03 listopada 2009, 18:53

czyzby Marchanka?
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 03 listopada 2009, 19:03

hermes46 pisze:czyzby Marchanka?

Marczanka gra w Rumuni, w Targoviste.
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 03 listopada 2009, 19:56

po inicjałach autora (fł) prawdopodobnie GW

http://miasta.gazeta.pl/torun/1,35580,7 ... ejsza.html

Awatar użytkownika
Paul_Banks
Nowy na forum

Postautor: Paul_Banks » 03 listopada 2009, 20:21

ann pisze:
hermes46 pisze:czyzby Marchanka?

Marczanka gra w Rumuni, w Targoviste.

Czyli tam gdzie Nicky Anosike ?
no to się chyba Targoviste lepiej wzmocniło niż Azs.... ups..
sorry za off top.

rzymi
Oldboy

Postautor: rzymi » 03 listopada 2009, 20:27

Tak, tam gdzie Nicky. Nicky dotarła wczoraj do Rumunii (do tej pory leczyła kontuzję) i prawdopodobnie nie zagra jeszcze przez 2 tygodnie ze względu na hmmm niezbyt wymagających przeciwników, z którymi w tym czasie przyjdzie się mierzyć drużynie Targoviste.
ObrazekObrazek

mama
Żak

Postautor: mama » 08 listopada 2009, 21:42

Jutro do Torunia przyjeżdża nowa zawodniczka o inicjałach KR. Jest europejską rozgrywającą, ale nie zza wschodniej granicy. Dobrze znaną na polskich parkietach. Nie trudno rozszyfrować o kogo chodzi.

rzymi
Oldboy

Postautor: rzymi » 08 listopada 2009, 21:44

Katarina Ristić
ObrazekObrazek

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”