TRANSFERY, plotki, informacje- SEZON 2012/1013
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
Re: TRANSFERY, plotki, informacje- SEZON 2012/1013
Kali Bennett (195 cm) w Pruszkowie w nowym sezonie
Owczarzak w CCC
Owczarzak w CCC
- bart_81
- Senior
- Kontaktowanie:
tommiiii pisze:Kali Bennett (195 cm) w Pruszkowie w nowym sezonie
Owczarzak w CCC
Ktoś to potwierdził? Jak do tej pory chyba nikt. Piszcie newsy w oparciu o jakieś konkretne informacje, bo tak to robi się mały bałagan w temacie, poza tym jest to trochę na bakier z wytycznymi na pierwszej stronie.
bart_81 pisze:Ktoś to potwierdził? Jak do tej pory chyba nikt. Piszcie newsy w oparciu o jakieś konkretne informacje, bo tak to robi się mały bałagan w temacie, poza tym jest to trochę na bakier z wytycznymi na pierwszej stronie.
Pruszkowskie info potwierdzone.
- BasketFan
- Kadet
- Kontaktowanie:
Koszykarki zgłoszone do ekstraklasy!
Koszykarki PTK Pabianice zostały zgłoszone do rozgrywek Ford Germaz Ekstraklasy
- Uiściliśmy pierwszą opłatę licencyjną do PLKK. Teraz do 31 sierpnia musimy pokazać zarządowi ligi budżet – mówi prezes PTK Zbigniew Grzanka.
I z tym może być problem. Jak się dowiedzieliśmy, klub ma obiecane od sponsorów ok. 350 tys. zł. To za mało na wysokie wymogi ligi. Te wynoszą w sumie 750 tys. zł. Do końca sierpnia każdy klub musi mieć zagwarantowane pół miliona i resztę do końca roku.
- Część tej kwoty może być w umowach barterowych – mówi Grzanka. - Na tę chwilę też takowe posiadamy.
Do zamknięcia wymaganego budżetu mimo wszystko klubowi jeszcze brakuje.
- By zminimalizować koszty, rozmawialiśmy z zawodniczkami o zachowaniu ich kontraktów pierwszoligowych w ekstraklasie. Rozumiejąc sytuację, zgodziły się – dodaje prezes.
Działacze klubowi starają się utrzymać w Pabianicach koszykówkę w wydaniu ligowym. Jeśli jest zespół w pierwszej lidze bądź ekstraklasie, to młodzież koszykarska ma określone wzorce do naśladowania. Jest też inny czynnik - ekonomiczny. Gdy jest liga, to są też sponsorzy. Sponsorów interesuje tylko zespół ligowy, ale klubowi udaje się cześć wpływów od sponsorów przeznaczyć na młodzież. W innym wypadku większość rodziców nie byłoby stać na całkowite pokrycie kosztów gry w koszykówkę w poszczególnych rozgrywkach ligowych swoich pociech. Dla przykładu zespół kadetek, który zajął 7. miejsce w mistrzostwach Polski, rozegrał w zeszłym sezonie więcej meczów niż pierwszoligowa drużyna Language School. Wydatki związane z tym zespołem przekroczyły 40 tys. zł. Część kosztów pokryli rodzice, ale większość poniósł klub. Niezbyt udany był też pomysł PZKosz w sprawie 12-drużynowych finałów MP kadetek. Wszystkie kluby są przeciwne takiemu rozwiązaniu, bo to znacznie podwyższa koszty. Oprócz kadetek w klubie trenuje kilka grup skrzatek, żaczek i młodziczek. Wielka szkoda byłaby, gdyby to wszystko padło. Za dwa tygodnie okaże się, czy klubowi uda się poukładać wszystkie sprawy związane z finansami i dopuszczeniem zespołu do FGE. Sezon 2012/13 zaczyna się już 29 września, a nasza hala ma być oddana w listopadzie. Trzeba będzie pierwsze mecze grać tylko na wyjazdach. Pierwszy mecz pabianiczanki mają rozegrać w Brzegu z tamtejszą Odrą.
http://www.zyciepabianic.pl/
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym
następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyn
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym
następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyn
Talisa Rhea nową koszykarką gdyńskiej drużyny!
Zarząd Basketball Investments SSA poinformował, iż nowa koszykarką, która wystąpi w najbliższym sezonie w Gdyni będzie Talisa Rhea.
23-letnia Talisa Rhea urodziła się na Alasce, a w ostatnich sezonach reprezentowała barwy Seattle University. W ostatnim sezonie, mierząca 181 skrzydłowa przebywała średnio 34 minuty na parkiecie i w tym czasie notowała średnio 14.1 pkt, miała 4.5 zbiórki oraz 4.9 zbiórki w każdym meczu.
W kwietniu tego roku Rhea zaproszona została do Drużyny Gwiazd, która wystąpiła na tournee w Chinach. Sponsorem tego wyjazdu była Akademia Koszykówki Stanów Zjednoczonych (USBA - United States Basketball Academy), a zespół składał się z najlepszych absolwentek amerykańskich uniwersytetów. W 14 dni, kadra USA zmierzyła się z reprezentacjami Chin, Australii oraz Nowej Zelandii. Talisa z dorobkiem 11 punktów, 4 zbiórek oraz 5 asyst przeciwko drużynie Chin, 16 punktów
i 3 przechwytów przeciwko Australii oraz 25 oczkom i 5 asystom przeciwko Nowej Zelandii, wybrana została do najlepszej piątki turnieju.
W porównaniu z poprzednim sezonem w gdyńskim zespole pozostały Magdalena Ziętara, Małgorzata Misiuk oraz Kinga Bandyk, a podczas wakacji zakontraktowane do tej pory zostały Natalia Małaszewska oraz Agnieszka Śnieżek
http://www.sportowefakty.pl/koszykowka/ ... ej-druzyny
-
reaktywacja
- Junior
jest też druga Amerykanka w Gdyni, ale w porównaniu z tą, to faktycznie o tej drugiej nie ma chyba co wspominać...
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...
- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...
- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.
reaktywacja pisze:jest też druga Amerykanka w Gdyni, ale w porównaniu z tą, to faktycznie o tej drugiej nie ma chyba co wspominać...
Cieniara? Jak na razie zdecydowanie negatywnie należy ocenić transfer Małaszewskiej. To duży skok w tył Gdyni - wiadomo nie ma kasy, ale to niech lepiej grają Ziętarki Bandyki i Misiuki jak najwięcej plus Śnieżki. Ale ligówek w postaci Makowskiej czy Małaszewskiej nie sprowadzajmy.
Przede wszystkim ważne aby Mietek na przyszły sezon znalazł sponsora strategicznego - bo na dłuższą metę zespół tak nie ujedzie, a aż strach pomyśleć, co może się dziać w przyszłym sezonie w Gdyni.
I jeszcze jedno: nie wiek kto za tym stoi ale transfery kołczów w stylu Skrzecza, Noculaka czy Tanasiejczuka to po prosu koszmarki. Trzeba się trochę ogarnąć i sięgnąć po kogoś rozsądnego (najlepiej by było sięgnąć po Kozłą ponownie, bo niestety mój naturalny kandydat ś.p Andrzej Nowakowski już zespołu nie będzie mógł poprowadzić
- bart_81
- Senior
- Kontaktowanie:
Saletra, mógłbyś określić co rozumiesz pod pojęciem ligówki i nieligówki?
- czarny
- Młodzik
- Kontaktowanie:

you're as good as your last performance
bart_81 pisze:Saletra, mógłbyś określić co rozumiesz pod pojęciem ligówki i nieligówki?
Już kiedyś dawałem chyba o tym wykład i to chyba z dwa razy. Jeżeli po raz kolejny ten temat poruszę, to co poniektórych, bardziej wrażliwych ( a dużo takich na forum) krew zaleje.
Po prostu nasze krajowe zawodniczki dzielę na dwie kategorie:
1)ligówki
2) zawodniczki klasy reprezentacyjnej (tutaj można by zarezerwować użyte przez Ciebie okreslenie "nieligówek", które niestety nie brzmi jakoś specjalnie, zostańmy może przy tym dłuższym)
Zasadniczym kryterium podziału pozwalającym wyodrebnić obydwie grupy jest ..... klasa umiejętności sportowych, a więc fakt, czy zawodniczka która niby radzi sobie jakoś w lidze, jest w stanie zdziałać coś w reprezentacji. I tutaj niestety zonk bo większość naszych pań, to obecnie przeciętniactwo, które niestety w pełni zasługuje na nieco pejoratywne i obrazoburcze określenie ligówek. W zasadzie tak swobodnie to zawodniczkami klasy reprezentacyjnej są Bibencjusz i Kobryn, bo w sumie tylko one będąc w repie potrafia przekrozyc magiczną bariere dla wielu naszych koszykarek nieosiągalną 10 pkt na mecz i wnieśc coś do gry reprezentacji. Do tego miana mogłaby np. aspirować Międzik, ale chyba musiałaby ostro dostać w kość na treningach i potrzebny byłby ostry i wymagający trener aby zrobić z niej ludzi, bo poki co gra jakoś tak" jak mi mecz wyjdzie to dobrze, jak nie to trudno".
W kazdym razie ligówkami są wszytkie te Karpińskie, Chomacie, Czarneckie, Grabowskie, Aleksandry Pawlak itp. Niestety każda z tych zawodniczek wstawiona do repy jedyne co by potrafiła to dusic po te 4 pkt na słabej skuteczności i popełniac kardynalne błędy w defensywie.
To jest miejsce do weryfikacji dla naszych koszykarek, ktorego niestety przeważnie zawsze nie zdają,. tyle było np. piania i peanów zachwytu nad dość według mnie ograniczona w poczynaniach ofensywnych (ubogi repertuar zagrań, bazujący na rzucie z półdystansu, ale już wejśc pod kosz, zrobic tam zamieszanie, wymusic faul z trafieniem za dwa to juz niestety nie łaska) Zurowską, tymczasem przyszła dwukrotnie repa za czasów Kozła i Macieja i co? co bardziej ordynarni i dosadni kibice skwitowaliby to nastepujaco: "g....o". Bardzo słaba gra na dwoch ME, a ciekawie, że w klubie jako tako. Tak ma niestety większośc naszych koszykarek - umieją się dokleić, coś tam dorzucić, stanowić tło, ale juz zagrać cos na pierwszym planie przez 5 minut, to już niestety nieosiągalne.
Miejmy nadzieję, ze z Ziętarki coś będzie, tylko zeby przestała cudowac z tymi kontuzjami stopy co chwilę, które są już nudne, bo kariera może sie potoczyc tak jak Jujce i Gali i będziemy mieli kolejną koszykarkę "do wyrzucenia" i idelana ligóweczkę. Ciekawe,ze jakoś młodym Hiszpankom takie kontuzje pośród najzdolniejszych zawodniczek się tka często jak naszym nie przydarzają.
Reasumując: ligówek w naszej lidze jest pełno, a schemat jest taki: ma przecietny sezon w granicach evalu 6,0. W kolejnym jej się nieco fuksnie, pogra chwilę więcej i wydusi te staty na poziomie evalu przekraczajacego 10,0. Dostanie angaż w lepszym klubie, tam już się okaże, że jej wyczyn z poprzedniego sezonu to był po prostu efekt przypadku i "braku laku, jak reszta gra słabo, to ktoś się musi wybijać" pogrzeje ławę, wroci do slabszego klubu i potem błędne koło i scenariusz leci od nowa. Koszmar ale prezesi naszych klubow wolą zatrudniać Kaprinskie, Chomacie itp zamiast pokazać im drzwi i niech gra młodziez, one przynajmniej moga jakoś rokowac.
A tak to mamy tragedię. Większośc ligówek nie umieniestety z czystej pozycji trafić do kosza nie kryta przez nikogo, a to już jest dramat.....
- bart_81
- Senior
- Kontaktowanie:
Ująłeśw swojej wypowiedzi wszystko to do czego chciałem zmierzać. Właśnie, w naszej lidze nie ma praktycznie zawodniczek poziomu reprezentacyjnego jak to nazwałeś. Po odejściu Ewki za granicę to już nawet pewne ze takowych nie ma.
Dlatego zdziwiłem się jak wymieniłeś Ziętarę, Misiuk, Śnieżek itd.....że to niby nie ligówki? no nie bo one za młode żeby tak je określić. Ale z dużą dozą prawdopodobieństwa można stwierdzić, że większość z nich tymi ligówkami będzie (jak nie wszystkie).
Dlatego zdziwiłem się jak wymieniłeś Ziętarę, Misiuk, Śnieżek itd.....że to niby nie ligówki? no nie bo one za młode żeby tak je określić. Ale z dużą dozą prawdopodobieństwa można stwierdzić, że większość z nich tymi ligówkami będzie (jak nie wszystkie).
-
reaktywacja
- Junior
bart_81 pisze:Ująłeśw swojej wypowiedzi wszystko to do czego chciałem zmierzać. Właśnie, w naszej lidze nie ma praktycznie zawodniczek poziomu reprezentacyjnego jak to nazwałeś. Po odejściu Ewki za granicę to już nawet pewne ze takowych nie ma.
Akurat w przypadku Ziętary jest spora szansa, że pójdzie w ślady Agi Skobel i coś tam (także w reprezentacji w następnych latach) ugra. Dla Gosi Misiuk to będzie w moim odczuciu sezon decydujący o jej przyszłości, bo będzie miała pole do popisu i wlaściwie sama określi swoje miejsce w szeregu.
A odpowiadając na Twoje pytania Saletra, uważam że Rhea będzie liderką gdynianek, a ta druga bardzo, bardzo wątpliwe. Pocieszające, że w sieci jest nawet amerykański filmik, gdzie mówi o tym, jak się cieszy z gry w Gdyni, więc może przynajmniej będzie się jej chciało. A to już dużo.
14 koron:
bart_81 pisze:Dlatego zdziwiłem się jak wymieniłeś Ziętarę, Misiuk, Śnieżek itd.....że to niby nie ligówki? no nie bo one za młode żeby tak je określić. Ale z dużą dozą prawdopodobieństwa można stwierdzić, że większość z nich tymi ligówkami będzie (jak nie wszystkie).
Masz rację - niestety patrząc na kariery naszych młodych koszykarek, które jeśli miały talent to albo podpisywały kontrakt z potentantem aby potem siedzieć na ławce i nic nie obić, albo miały talent i non stop cudowały coś z kontuzjami ( Gala, Jujka - z drugiej strony może nieodpowiednio prowadzimy treningi skoro młode zawodniczki łapią kontuzje non-stop? Może zbyt duze przeciążenia?) i kariera rozmienia im się na drobne. Z Jujki już nic nie będzie po roku przerwy od gry.
Jest duże prawdopodobienstwo, iż mowiąc ordynarnie nasze młode koszyarki rowniez "dadzą d...." i rozmienią się na drobne pozostając ligówkami. Obawiam się, że to moze spotkać zwłaszcza Misiuk. Z Ziętarką może być inaczej bo na szczęście byłą ostro ogrywana w Euro przez Hiszpana i jest szansa, że będą z niej ludzie. Musi tylko grac po 30 minut w meczu i to najlepiej w europejskich rozgrywkach. Of course może znów załapać jakąs wyjątkowo nudną w jej przypadku kontuzję stopy i dupa blada. Jezeli przestanie cudowac z kontuzjami to jest szansa, że coś tam z niej będzie. Ale nie ma co mieć nadziei co do polskich koszykarek, bo niestety z wielkich talentów tylko jedna Biba przez tyle lat się przebiła.
Podsumowując - lepiej jednak dać szansę Bandykom i Misiuokm bo są młode i może a nuż sie przebije któraś do porządnego poziomu. Bez sensu jest natomiast kontraktowac koszykarki takie jak Małaszewska, bo to tylko zapchajdziury, które lepiej juz grać nie będą i ponad poziom ligowy nie przeskoczą. Po co więc inwestować w materiał, który nie rokuje dobrze na przyszłosc, a tylko wraz z upływem wieku będzie gral co raz gorzej? Na to pytanie muszą juz sobie sami włodarze gdyńscy odpowiedzieć.
Kozak w necie - pizda w świecie!

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”