TRANSFERY, plotki, informacje SEZON 2011/2012
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
-
shineonball
- Żak
Re: TRANSFERY, plotki, informacje SEZON 2011/2012
źródło: plkk.pl
Wynik najmniej ważny
Koszykarki Matizolu Lider Pruszków rozegrały pierwszy sparing w ramach przygotowań do rozpoczynającego się w październiku sezonu. W Łodzi lepszy okazał się ŁKS, ale dla szkoleniowców mazowieckiego zespołu wynik był najmniej ważny.
Oba zespoły są bowiem na różnym etapie przygotowań. Pruszkowianki treningi w siedmioosobowym składzie rozpoczęły o dziesięć dni później niż rywalki, które dodatkowo od połowy miesiąca wzmocniły się o zagraniczne zawodniczki. Dopiero od poniedziałku do drużyny Lidera dołączyły Anna Pietrzak i Paulina Antczak, które razem z reprezentacją Polski brały udział w Uniwersjadzie.
Jednym z zaleceń sztabu szkoleniowego w starciu z ŁKS-em była gra bez kozła. Z piłką mogły się poruszać jedynie zawodniczki występujące na pozycji rozgrywającej, co dodatkowo utrudniło zadanie pruszkowskiemu zespołowi. Zwłaszcza w drugiej kwarcie wykorzystały to rywalki, które dodatkowo były dobrze dysponowane rzutowo z dystansu.
Lider z ŁKS-em zmierzy się ponowie 7 września w hali Znicza (początek zawodów o godzinie 17:30). Wcześniej, bo od piątku, podopieczne Arkadiusza Konieckiego wezmą udział w trzydniowym turnieju w Ostrowie Wielkopolskim.
ŁKS Łódź - Matizol Lider Pruszków 87:55 (17:19, 32:15, 24:14, 15:7)
Najwięcej punktów dla Lidera: Chomać 19, Rozwadowska 8, Tomiałowicz 8, Wielebnowska 7
Najwięcej dla ŁKS: Reymond 24, Trofimova 14, Kenig 13
punktacja:
ŁKS Siemens: Raymond 24, Dalemberg 19, Trofimowa 14, Kenig 13, Prochaska 10, Jeziorna, Schmidt po 7, Danych, Kowalska 0. Trener: Adam Prabucki.
Lider: Chomać 19, Tomiałowicz 8, Rozwadowska 8, Wielebnowska 7, Antczak 5, Pietrzak, Stanek po 4, Bednarek, Cymer 0. Trener: Arkadiusz Koniecki.
źródło: lodz.naszemiasto.pl
Do rozpoczęcia sezonu ekstraklasy koszykarek pozostał miesiąc, a wciąż dużo się dzieje w ŁKS Siemens AGD i skład jeszcze nie jest skompletowany. - Wyjechała już Sarah Milles - mówi Mirosław Trześniewski, wiceprezes stowarzyszenia ŁKS Basket Women. - To wartościowa zawodniczka, ale prawdopodobnie musiałaby wkrótce przejść zabieg, więc nie prędko mielibyśmy z niej pożytek.
Z zagranicznych koszykarek pozostały natomiast Amerykanka Stephanie Raymond i Kanadyjka Mellisa Dalembert. Od tego tygodnia trenuje z ełkaesiankami Amerykanka Lauren Prochaska (180 cm), 23-letnia skrzydłowa z uniwersyteckiej drużyny Bowling Green, która tego lata trenowała z Seattle Storm, ale nie dostała się do WNBA.
Nową kandydatką do drużyny trenera Adama Prabuckiego jest 24-letnia Celeste Hoewisch (170 cm), która może grać jako rozgrywająca lub rzucająca. W minionym sezonie grała w lidze akademickiej NCAA, w zespole Green Bay Phoenix, średnio 29 minut w meczu (13,6 punktu, 3,2 asysty). Wciąż trwają formalności związane z zatrudnieniem Kamerunki Beatrice Bofii (202 cm).
W środę ŁKS Siemens rozegrał przy al. Unii zamknięty sparing z Liderem Pruszków, wygrywając 87:55. Łodzianki pokazały obiecującą koszykówkę, choć to dopiero pierwszy test w tym składzie.
Drugi łódzki zespół ekstraklasy Widzew przebywa na krótkim zgrupowaniu w Siedlcach, gdzie w sobotę i niedzielę weźmie udział w pierwszym turnieju towarzyskim. Tydzień później Widzew jedzie do Koszyc, gdzie zagra z ICIM Arad i miejscowym Good Angels.
Trener Piotr Neyder ma już skompletowany skład. Jako ostatnia dołączyła Natalia Małaszewska. Jeśli sytuacja ekonomiczna pozwoli to być może Widzew zatrudni jeszcze środkową z USA.
Czwarte derby Łodzi (w minionym sezonie odbyły się 3 mecze, bo rewanżu w play out już nie rozegrano) odbędą się dopiero w ostatniej, 13. kolejce, zaplanowanej na 17 grudnia. Widzew podejmować będzie ŁKS Siemens. Rewanż (druga runda rozpocznie się jeszcze przed Bożym Narodzeniem, 21 grudnia) przy al. Unii będzie kończyć pierwszy etap rozgrywek 17 marca.
Wynik najmniej ważny
Koszykarki Matizolu Lider Pruszków rozegrały pierwszy sparing w ramach przygotowań do rozpoczynającego się w październiku sezonu. W Łodzi lepszy okazał się ŁKS, ale dla szkoleniowców mazowieckiego zespołu wynik był najmniej ważny.
Oba zespoły są bowiem na różnym etapie przygotowań. Pruszkowianki treningi w siedmioosobowym składzie rozpoczęły o dziesięć dni później niż rywalki, które dodatkowo od połowy miesiąca wzmocniły się o zagraniczne zawodniczki. Dopiero od poniedziałku do drużyny Lidera dołączyły Anna Pietrzak i Paulina Antczak, które razem z reprezentacją Polski brały udział w Uniwersjadzie.
Jednym z zaleceń sztabu szkoleniowego w starciu z ŁKS-em była gra bez kozła. Z piłką mogły się poruszać jedynie zawodniczki występujące na pozycji rozgrywającej, co dodatkowo utrudniło zadanie pruszkowskiemu zespołowi. Zwłaszcza w drugiej kwarcie wykorzystały to rywalki, które dodatkowo były dobrze dysponowane rzutowo z dystansu.
Lider z ŁKS-em zmierzy się ponowie 7 września w hali Znicza (początek zawodów o godzinie 17:30). Wcześniej, bo od piątku, podopieczne Arkadiusza Konieckiego wezmą udział w trzydniowym turnieju w Ostrowie Wielkopolskim.
ŁKS Łódź - Matizol Lider Pruszków 87:55 (17:19, 32:15, 24:14, 15:7)
Najwięcej punktów dla Lidera: Chomać 19, Rozwadowska 8, Tomiałowicz 8, Wielebnowska 7
Najwięcej dla ŁKS: Reymond 24, Trofimova 14, Kenig 13
punktacja:
ŁKS Siemens: Raymond 24, Dalemberg 19, Trofimowa 14, Kenig 13, Prochaska 10, Jeziorna, Schmidt po 7, Danych, Kowalska 0. Trener: Adam Prabucki.
Lider: Chomać 19, Tomiałowicz 8, Rozwadowska 8, Wielebnowska 7, Antczak 5, Pietrzak, Stanek po 4, Bednarek, Cymer 0. Trener: Arkadiusz Koniecki.
źródło: lodz.naszemiasto.pl
Do rozpoczęcia sezonu ekstraklasy koszykarek pozostał miesiąc, a wciąż dużo się dzieje w ŁKS Siemens AGD i skład jeszcze nie jest skompletowany. - Wyjechała już Sarah Milles - mówi Mirosław Trześniewski, wiceprezes stowarzyszenia ŁKS Basket Women. - To wartościowa zawodniczka, ale prawdopodobnie musiałaby wkrótce przejść zabieg, więc nie prędko mielibyśmy z niej pożytek.
Z zagranicznych koszykarek pozostały natomiast Amerykanka Stephanie Raymond i Kanadyjka Mellisa Dalembert. Od tego tygodnia trenuje z ełkaesiankami Amerykanka Lauren Prochaska (180 cm), 23-letnia skrzydłowa z uniwersyteckiej drużyny Bowling Green, która tego lata trenowała z Seattle Storm, ale nie dostała się do WNBA.
Nową kandydatką do drużyny trenera Adama Prabuckiego jest 24-letnia Celeste Hoewisch (170 cm), która może grać jako rozgrywająca lub rzucająca. W minionym sezonie grała w lidze akademickiej NCAA, w zespole Green Bay Phoenix, średnio 29 minut w meczu (13,6 punktu, 3,2 asysty). Wciąż trwają formalności związane z zatrudnieniem Kamerunki Beatrice Bofii (202 cm).
W środę ŁKS Siemens rozegrał przy al. Unii zamknięty sparing z Liderem Pruszków, wygrywając 87:55. Łodzianki pokazały obiecującą koszykówkę, choć to dopiero pierwszy test w tym składzie.
Drugi łódzki zespół ekstraklasy Widzew przebywa na krótkim zgrupowaniu w Siedlcach, gdzie w sobotę i niedzielę weźmie udział w pierwszym turnieju towarzyskim. Tydzień później Widzew jedzie do Koszyc, gdzie zagra z ICIM Arad i miejscowym Good Angels.
Trener Piotr Neyder ma już skompletowany skład. Jako ostatnia dołączyła Natalia Małaszewska. Jeśli sytuacja ekonomiczna pozwoli to być może Widzew zatrudni jeszcze środkową z USA.
Czwarte derby Łodzi (w minionym sezonie odbyły się 3 mecze, bo rewanżu w play out już nie rozegrano) odbędą się dopiero w ostatniej, 13. kolejce, zaplanowanej na 17 grudnia. Widzew podejmować będzie ŁKS Siemens. Rewanż (druga runda rozpocznie się jeszcze przed Bożym Narodzeniem, 21 grudnia) przy al. Unii będzie kończyć pierwszy etap rozgrywek 17 marca.
Na tym etapie przygotowań wynik może i faktycznie jest najmniej ważny. Nie mniej jednak 32 oczka w plecy przemawiają do wyobraźni, a jeśli tak to co dał ten sparing? Chyba tylko możliwość gry z przeciwnikiem, a nie między sobą na treningu.
Wbrew pozorom czasu nie pozostało wiele - tylko miesiąc. Trzeba go solidnie przepracować.
Wbrew pozorom czasu nie pozostało wiele - tylko miesiąc. Trzeba go solidnie przepracować.
napiszę tak: Toruń. 01.09.2011 godz. 20.38 Jelena Maksimović zostaje,a Ala Gladden (kłopoty zdrowotne) niestety nie. Nie zdziwię się,jak za jakąś godzinę będzie zupełnie odwrotnie.
PS.Kocham to miasto, kocham ten klub, ale nigdzie indziej nie widziałem takiej mamei informacyjnej.
PS.Kocham to miasto, kocham ten klub, ale nigdzie indziej nie widziałem takiej mamei informacyjnej.
-
Koszykarz (Toruń)
- Kadet
matrix pisze:napiszę tak: Toruń. 01.09.2011 godz. 20.38 Jelena Maksimović zostaje,a Ala Gladden (kłopoty zdrowotne) niestety nie. Nie zdziwię się,jak za jakąś godzinę będzie zupełnie odwrotnie.
Na serio z tą JELĄ ??? SUPER !!!
Pytanie do dyrektor klubu - pani Krysi : i co - nagle jest jest miejsce dla JELI i JUJI ? hehe
Zobaczymy jak to będzie
PS . No tak - na TVK Toruń - oficjalnie EDO mówił że Jela zostaje.
-
reaktywacja
- Junior
Jeśli z Maksimović i Gladden to prawda to upiekliście dwie pieczenie na jednym ogniu - będzie miał kto grać, gdy Juja będzie leczyć nerwy u psychologa, a zastępstwo za Gladden znajdziecie bez trudu (mam na myśli jej ostatni sezon, nie wcześniejszy, ale kolana jej chyba na drugi taki już w karierze nie pozwolą).
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...
- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...
- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.
-
Koszykarz (Toruń)
- Kadet
reaktywacja pisze:Jeśli z Maksimović i Gladden to prawda to upiekliście dwie pieczenie na jednym ogniu - będzie miał kto grać, gdy Juja będzie leczyć nerwy u psychologa, a zastępstwo za Gladden znajdziecie bez trudu (mam na myśli jej ostatni sezon, nie wcześniejszy, ale kolana jej chyba na drugi taki już w karierze nie pozwolą).
No już nie przesadzaj
Ale trzeba przyznać , że zawirowań było od groma - z Mowlik , Gladden , Jelą też.
Może by się sprowadziło LIZ MURPHY ponownie? Solidna dziewczyna.
PS . Wszystkiego najlepszego z okazji 20 urodzin dla Róży Ratajczak - oby zdrowie dopisało - a ten sezon będzie jej i tego życzę
Relacja live z finału Mistrzostw Polski AZS - http://azs.poznan.pl/news/5-pierwszy-ze ... pozna.html
po dzisiejszym wyczynie panów na Euro i ewentualnej jutrzejszej wygranej z GB rybniczanki poczekają jeszcze troche na powrót trenera ale doświadczenie zebrane na tej imprezie pewnie zaowocuje w jego pracy w klubie
Wg sportowefakty.pl w Lotosie Adrijana Knezevic i Ines Ajanovic.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...
-
Koszykarz (Toruń)
- Kadet
Serbskie posiłki w Lotosie
autor: Patryk Kurkowski, 2011-09-05, 10:48, źródło: inf. własna
Czwarty w poprzednim sezonie Ford Germaz Ekstraklasy Lotos zdecydował się na serbskie posiłki. Gdyński klub podpisał kontrakty z 31-letnią Ines Ajanović i 24-letnią Adrijaną Knezević.
Plumbi , Jalcova , Anderson , Henry , Ajanović , Knezvić. - więc w sumie już 6 zagranicznych.
Choć PLUMBI pewnie będzie grała jako Polka ?
Więc pewnie jeszcze z jedna , dwie zagraniczne przyjdą
W lidze Lotos będzie mocny - ale w Eurolidze ten skład to w stylu Teo Wilno góra
link?
autor: Patryk Kurkowski, 2011-09-05, 10:48, źródło: inf. własna
Czwarty w poprzednim sezonie Ford Germaz Ekstraklasy Lotos zdecydował się na serbskie posiłki. Gdyński klub podpisał kontrakty z 31-letnią Ines Ajanović i 24-letnią Adrijaną Knezević.
Plumbi , Jalcova , Anderson , Henry , Ajanović , Knezvić. - więc w sumie już 6 zagranicznych.
Choć PLUMBI pewnie będzie grała jako Polka ?
W lidze Lotos będzie mocny - ale w Eurolidze ten skład to w stylu Teo Wilno góra
link?
-
reaktywacja
- Junior
Koszykarz (Toruń) pisze:PLUMBI pewnie będzie grała jako Polka ?Więc pewnie jeszcze z jedna , dwie zagraniczne przyjdą
![]()
Plumbi ma grać jako Polka. Co do sił na Euro - za szybko prognozować, ale potęgą w tym towarzystwie na pewno nie będziemy, bardzo dużo zależy od trenera, jak poskłada ten zespół. Ford Puente ma już prawie wszystkie zawodniczki w Gdyni (nie wiem tylko czy Henry i Plumbi są na miejscu), więc w stosunku do poprzednich lat mega komfort (ostatnio Amerykanki przyjeżdżały do Gdyni najczęściej ok. tygodnia przed Euroligą) albo w listopadzie. Ale patrząc na skład grupy, prochu pewnie nie wymyśli i ewentualne wyjście z grupy będzie dużym sukcesem gdynianek.
14 koron:
-
Koszykarz (Toruń)
- Kadet
reaktywacja pisze:Koszykarz (Toruń) pisze:PLUMBI pewnie będzie grała jako Polka ?Więc pewnie jeszcze z jedna , dwie zagraniczne przyjdą
![]()
Plumbi ma grać jako Polka. Co do sił na Euro - za szybko prognozować, ale potęgą w tym towarzystwie na pewno nie będziemy, bardzo dużo zależy od trenera, jak poskłada ten zespół. Ford Puente ma już prawie wszystkie zawodniczki w Gdyni (nie wiem tylko czy Henry i Plumbi są na miejscu), więc w stosunku do poprzednich lat mega komfort (ostatnio Amerykanki przyjeżdżały do Gdyni najczęściej ok. tygodnia przed Euroligą) albo w listopadzie. Ale patrząc na skład grupy, prochu pewnie nie wymyśli i ewentualne wyjście z grupy będzie dużym sukcesem gdynianek.
Rozgrywki zapowiadają się bardzo ciekawie. Poza zespołami z Krakowa i Polkowic - w pozostałych klubach widać - że nie za ciekawie jest z pieniędzmi. W Gorzowie , Gdyni , Toruniu - tym razem dużo oszczędniejsze składy się szykują. Jest to pewna szansa dla klubów z Łodzi (ŁKS) , Pruszkowa , Bydgoszczy czy Rybnika by troszkę namieszać.. (Choć nie dla wszystkich starczy miejsca w play off )
Klubom z Pozniania (obu) , z Leszna , Brzegu czy Widzewa Łódź pozostanie raczej walka w dolnych rejonach tabeli (miejsca 10-14)
To tylko suche prognozy - bo przecież znając życie - trakcie sezonu - jak zwykle - w wielu klubach będzie mnóstwo zmian.
Fakt faktem - kolejny sezon - i kolejna porcja ciekawych zawodniczek zagranicznych się szykuje.
Kandydatkami na gwiazdy ligi z pewnością są :
Aneika Henry i Jolene Anderson - obie Lotos
Maltsi , Petronyte , Perovanović , Frazee - czyli zagraniczny zaciąg CCC
Stephanie Murphy z Lidera Pruszków - bardzo ciekawy gracz
Rachele Fritz czy Alexis Rack z Rybnika
no i Ana Dabović z Wisełki - wielki talent - oby potwierdziła swoje walory
Poza tym kilka gwiazd ligi ponownie ujrzymy na parkietach FGE : choćby Powell , Philips , Bjelice , Zoll , Weaver,Nnamake - które miały spory wpływ na brąz Gorzowa , jest też Laurie KOehn ze swoim znakiem firmowym , Rebecca Harris , a ja osobiście liczę że Jela Maksimović ustabilizuje swoją formę i EDO ją też bardziej wykorzysta. Poza tym jesy jeszcze CHarity Egenti - która będzie występować już jako SZCZECHOWIAK
Cieszy fakt że wreszcie będzie 14 drużyn w PLKK - zawsze to kilka meczy więcej
http://www.wielkopolskisport.pl/najwazn ... plany.html
trenerem ma byc podobno Orczyk.....sklad jak na podobno 1 mln budzetu jak zapewnial prezes Jablonski wyglada marnie......raczej takich pieniedzy nie ma....a z Idziorek podobno sprawa dalej nierozstrzygnieta i chyba nie jest tak jak mowi prezes Dutkiewicz bo z tego co wiem z Muksem nie trenuje
trenerem ma byc podobno Orczyk.....sklad jak na podobno 1 mln budzetu jak zapewnial prezes Jablonski wyglada marnie......raczej takich pieniedzy nie ma....a z Idziorek podobno sprawa dalej nierozstrzygnieta i chyba nie jest tak jak mowi prezes Dutkiewicz bo z tego co wiem z Muksem nie trenuje
-
Koszykarz (Toruń)
- Kadet
No rzeczywiście...NIBY PLKK wymaga budżetu w wysokości 750 tyś zł - a przecież skład MUKSU jest ubogi....hehe.
Więc nie wiem jakim cudem uzbierali taką kase....Przecież to powinno się przełożyć na skład zespołu...
Więc nie wiem jakim cudem uzbierali taką kase....Przecież to powinno się przełożyć na skład zespołu...
Ogólnie to w obu poznańskich drużynach skład wygląda marnie i w obu przypadkach chyba połowę tego budżetu pochłaniają wynajmy hal
. Gdyby AZS miał dwie wartościowe zagraniczne koszykarki, to byłoby w miarę OK. Tyle że kasy tam nie ma, chyba nawet maser ma odejść, bo mu niecały tysiąc/miesiąc zaproponowali. MUKS w takim zestawieniu to chyba tylko cud mógłby uratować, znaczy trefienie takiego duetu jak Sissoko-Coulibally plus Reid do tego. Nie widzę tego jednak.
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”