10 kolejka FGE: Derby : AZS Poznań vs MUKS Poznań 78-48

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
Mytek
Junior
Kontaktowanie:

10 kolejka FGE: Derby : AZS Poznań vs MUKS Poznań 78-48

Postautor: Mytek » 30 listopada 2007, 13:59

Reda Aleliunaite Jankowska : Historyczna chwila

- Wczoraj na zajęciach trener przyniósł nam historyczny wycinek z tamtego meczu. Były na nim składy obu ekip. Na pewno fajnie, że w Poznaniu są dwa zespoły koszykarskie, tak jak to było kiedyś. Na pewno niedzielny mecz to jest jakaś historyczna chwila. Mam nadzieję, że będzie to bardzo dobre, ciekawe spotkanie – mówi przed niedzielnymi derbami Wielkopolski – Reda Aleliunaite Jankowska, środkowa INEI AZS-u Poznań.

- W jakimś tam sensie jest to mecz wyjątkowy, bo to pierwsze derby po 11 latach. Na pewno jest inaczej niż przed innymi meczami. W jednym się tylko nic nie zmienia. Ciężko trenujemy, co mamy nadzieję zaowocuje kolejnymi punktami do ligowej tabeli. Szanujemy przeciwnika, ale znamy również swoją wartość – kontynuuje zawodniczka.

Popularna „Reda” jak nazywają poznańską środkową koleżanki z zespołu, jest jedną z nielicznych zawodniczek, które pamiętają ostatnie spotkanie derbowe poznańskich drużyn. - W tamtym okresie grałam swój pierwszy ligowy sezon w Polsce, a więc mówiąc szczerze, występując w tamtym meczu nie miałam jakiegoś poczucia, że to spotkanie było wyjątkowe. Dla mnie był to po prostu ważny, ligowy mecz o punkty. Dopiero po latach poczułam klimat, znaczenie derbów – wspomina. Po chwili oddechu i zastanowienia dodając – Na pewno warto przyjść na ten mecz. Zapraszam wszystkich sympatyków koszykówki oraz kibiców AZS-u, jak i MUKS-u.

Przypomnimy, iż w 1996 roku naprzeciw siebie stanęły wówczas Olimpia Poznań oraz AZS Poznań. W meczu tym triumfowała Olimpia, którą prowadził wówczas duet trenerski Tomasz Herkt - Grzegorz Szajek. W niedzielę staną naprzeciw siebie Roman Haber i Iwona Jabłońska. Kto zwycięży? Przekonamy się w niedzielne późnym popołudniem.

Mecz INEI AZS-u Poznań z MUKS-em Poznań zostanie rozegrany w niedzielę tj. 02.12.2007 r. w hali „Arena” przy ulicy Wyspiańskiego 33. Początek spotkania zaplanowano na godzinę 14:4 5. Uczniowie i studenci na podstawie legitymacji zostają wpuszczeni za darmo. Wstęp również za okazaniem sobotniej „Gazety Wyborczej” oraz jednej z tysięcy ulotek rozdawanych w całym Poznaniu. Transmisje z meczu przewidziały na swoich antenach TVP Sport oraz TVP Info.

Łukasz Klin
reloaded :]

Awatar użytkownika
Mytek
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Mytek » 30 listopada 2007, 14:02

warto jeszcze chyba tylko dodac, ze znow w derbach stana naprzeciwko siebie Reda i Ilona Mądra - o ile sie nie mysle, to 11 lat temu takze zagraly przeciwko sobie.

jak sie tez domyslam, to podczas tego meczu w hali zobaczymy symatykow wszystkich trzech poznańskich klubów :wink:

?

Postautor: ? » 30 listopada 2007, 14:40

i Krupska za Skobelkiem :D :D :D :D :D :D

Awatar użytkownika
Młynio
Amator

Postautor: Młynio » 30 listopada 2007, 15:01

Derby beda dla AZS'u i tyle :) :!:
MKS Orzeł OLE MKS Orzeł OLe POLKOWICe AEAOOOOOOOO........

tomaszek

Postautor: tomaszek » 30 listopada 2007, 15:09

Młynio pisze:Derby beda dla AZS'u i tyle :) :!:

Jaka pewność siebie :!: A skąd wiesz? :?: :!: Myślę że mecz będzie bardzo wyrównany i kibice w Arenie będą świadkami bardzo ciekawego widowiska trzymającego w napięciu do ostatnich sekund. A wygra... lepszy :lol:

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 30 listopada 2007, 15:22

O ile pamiętam, to w tamtym meczu derbowym do przerwy prowadził AZS. Dopiero pod koniec drugiej połowy Olimpia wrzuciła 5 bieg i ostatecznie wygrało coś chyba 10 pkt. W Olimpii grały w tedy Mądra, Portianko, Lewandowska , Janyga :D , Ślotała- te dwie panie oczywscie Herkt w ogole nie wpuszczał na parkiet. Do tego Petronyte, druga bardzo słaba Litwinka - chyba Paskievice czy jakoś tak. I parę jeszcze innych - pamiętam, ze potem oglądałem jeszcze retransmisję w domu i komentatorzy zżymali się ostro na przestrzelone rzuty z Redy spod kosza :lol: . To były czasy w naszej lidze- bardzo mało zawodniczek zagranicznych, zero Amerykanek( pierwsza Olimpia z Upshaw) i trenerzy, ktorzy stosowali debilną taktykę nie rotowania składem i tak praktycznie mogli desgygnować do gry same Polki

Awatar użytkownika
sebzinho
Młodzik

Postautor: sebzinho » 30 listopada 2007, 15:30

w derbach nigdy nic nie wiadomo :?

Awatar użytkownika
Młynio
Amator

Postautor: Młynio » 30 listopada 2007, 15:37

sebzinho pisze:

w derbach nigdy nic nie wiadomo :?

to sa tylko moje przypuszczenia :!:
MKS Orzeł OLE MKS Orzeł OLe POLKOWICe AEAOOOOOOOO........

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 30 listopada 2007, 18:19

A kto był trenerem AZSu w tatym czasie???
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

Awatar użytkownika
Belfer
Żak

Postautor: Belfer » 30 listopada 2007, 19:36

Saletra pisze: zero Amerykanek( pierwsza Olimpia z Upshaw)

O ile mnie pamięć nie myli to pierwsze Amerykanki grały kilka lat wcześniej w Gliniku Gorlice
"...moja wiara to wszystko co mam... WŁÓKNIARZ..."

O bracia wilcy! Brońcie się nim wszyscy wyginiecie!
...NARODOWE SIŁY ZBROJNE...
Kosovo je Srbija
Wileńszczyzna = Polska

TyLkO AzS KKJG
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: TyLkO AzS KKJG » 01 grudnia 2007, 04:11

Azs Poznan wygra i nie ma innej opcji szkoda,ze nas nie bedzie:( :(
[b]"No co ty stary nowy zespól nowe plany, twoj świat niepoczytany?masz swoj klub kochany?
Ja pozdrawiam Poznan to jest ten dar ktory mamy"[b]

Awatar użytkownika
Mytek
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Mytek » 01 grudnia 2007, 10:58

hmmm.. - w dzisiejszym Głosie Wielkopolskim napisano (Wiesiu Łuczak konkretnie :lol: ), ze ostatnie derby sprzed 11 lat wygrała Olimpia - ale tylko trzema punktami, a nie jak napisał Saletra - 10ma punktami. Czy ktos mogly potwierdzic ktoras z tych wersji? moze ktos z kibiców Olimpii? tk z czytsej ciekawosci tylko:]

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 01 grudnia 2007, 13:08

Mytek pisze:hmmm.. - w dzisiejszym Głosie Wielkopolskim napisano (Wiesiu Łuczak konkretnie :lol: ), ze ostatnie derby sprzed 11 lat wygrała Olimpia - ale tylko trzema punktami, a nie jak napisał Saletra - 10ma punktami. Czy ktos mogly potwierdzic ktoras z tych wersji? moze ktos z kibiców Olimpii? tk z czytsej ciekawosci tylko:]

Nie pamiętam dokładnie ile to było, bo trudno pamiętać dokładny wynik sprzed 11 lat- w pewnym momencie zrobiło się 10 pkt potem pewnie się skurczyło do 3 w samej końcówce, zresztą nieważne- trzeba sprawdzić po prostu w jakiejś gazecie sprzed lat i skończyć spekulacje.
Co nie zmienia faktu, ze fajnie, że mamy dwa zespoły z Poznania w E-klasie. Im więcej tym lepiej( po warunkiem, ze taki zespoł ma jakiegos sponsora naturalnie :) )

Awatar użytkownika
FAN PLKK
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: FAN PLKK » 01 grudnia 2007, 13:28

myślę że bedzie bardzo zacięty pojedynek i ciezko powiedziec kto wygra ale ja stawiam na doswiadczenie i zgranie zawodniczek AZS-u i mysle ze to on ostatecznie wygra ten mecz
Im bardziej boisz się porażek tym więcej ich ponosisz..

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 01 grudnia 2007, 13:39

Tu nie chodzi tylko o wynik sportowej rywalizacji, ale aspekty poza sportowe też sie będą liczyły bo chodzi o pokazanie sie w mieście. 8)
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”