Euroliga-8 kolejka

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Re: Euroliga-8 kolejka

Postautor: paulo2907 » 17 grudnia 2009, 22:04

No cóż, Lotos ostatnio grał kiepsko, ale mimo to nie przypuszczałem, że dostaną takie baty w Szegedzie. Jeśli już przegrają, to po meczu na styku - tak mi się wydawało. A tu proszę - przegrały taką samą różnicą co wygrały w Gdyni (a było już nawet 15 pkt różnicy). W efekcie teraz to Szeged wchodzi do 1/8 finału z dwoma zwycięstwami. Sytuacja kuriozalna, ale świadcząca o dużej polaryzacji sił w tej grupie. Lotos miał tutaj być "czwartą siłą", z aspiracjami na 3, a nawet może przy dobrych wiatrach - 2 miejsce. Co z tego wyszło - wszyscy widzimy... Nie wiem czy przyjście Catchings pomoże coś w kontekście meczu z Brnem. Jak dla mnie, to jeśli gdynianki nie wejdą do 16-stki, pracę niechybnie powinien stracić Winnicki. Chociaż i tak może to nastąpić, jeśli zostanie selekconerem. :lol: Ale to przy obecnych wynikach i stylu gry Lotosu, byłoby czymś co najmniej groteskowym...
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

kristofer
Kadet

Postautor: kristofer » 17 grudnia 2009, 22:17

moim zdaniem gdyby Winnicki miał jaja, to sam podałby się do dymisji po dzisiejszym blamażu. Przegrać z Szegedem który nie ma żadnej Amerykanki w składzie :shock:

A jeśli dla Winnickiego jest to za trudne, to Krawczyk powinien go wywalić czym prędzej i znaleźć porządnego trenera (może Ratgeber) i ograć Brno i szykować się na Spartak (a kto tak dobrze Spartaka nie zna jak właśnie Węgier). Jeśli zespół Lotosu byłby poukładany, z Catch i resztą zawodniczek w formie mógłby spokojnie powalczyć ze Spartakiem, a może sprawić sensację, bo Spartak jest do ugryzienia, co pokazał mecz w Gdyni. A wiadomo, że w ewentualnej potyczce w 1/8 finału to Spartak musiałby, a Gdynia mogłaby.

reaktywacja
Junior

Postautor: reaktywacja » 17 grudnia 2009, 22:28

No cóż. Kompromitujemy się w tym roku w Eurolidze...
Co tu dużo pisać. Gramy najsłabiej i tyle.
Myślę sobie (żaden przeciek, tylko niczym nie poparte przeczucie), że Podrug już w Gdyni nie zobaczymy.

Zresztą zdaje mi się, że zespół w przerwie międzyświątecznej się zmieni... :roll:
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...

- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.

rzymi
Oldboy

Postautor: rzymi » 17 grudnia 2009, 22:40

Podrug nie pojechała do Szegedu przez zapalenie ucha.
ObrazekObrazek

qBK
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: qBK » 17 grudnia 2009, 23:53

Jeszcze jest opcja meczu Wisła-Lotos w 1/8 ;) ale to wymagałoby kompletu zwycięstw Wisły i przynajmniej jednej wtopy albo Spartaka, albo Pecsu, choć patrząc po terminarzu, to na to się nie zanosi... no i oczywiście zakwalifikowania się Lotosu... ale nie takie rzeczy już się zdarzały ;)

TKD
Nowy na forum

Postautor: TKD » 18 grudnia 2009, 13:21

Rozgrywki grupowe Euroligi zblizaja sie ku koncowi, wiec postanowiłem pobawić się w wytypowanie rozstawienia par w pierwszej rundzie play off. (Moze jak to niektorzy powiedza bedzie wrózenie z fusów), jednak wydaje mi sie bardzo prawdopodobne.
Z naszych trzech reprezentantów najlepsza sytuację ma oczywiscie krakowska Wisla, która z bilansem 8:0 jest w scislej czołówce drabinki i zapewnila juz sobie pewny awans do dalszych rozgrywej. Lotos Gdynia i AZS Gorzów zeby awansować muszą wygrać przynajmniej 1 spotkanie. Porazki obu zespolów w dwóch ostatnich meczach spowodują pożegnanie sie z Euroligą. Jednak nie badzmy takimi pesymistami i załóżmy optymistyczny wariant.

O ile sytuacja AZS-u nie jest jeszcze beznadziejna i wszystko jest w ich rękach o tyle Lotos po ograniu na wlasnym parkiecie zespolu z Brna zapewni sobie niestety 16 ostatnia pozycje w drabince (malo kto wiezy w zwyciestwo w Moskwie nad Spartakiem) i trafi prawdopodobnie na rozstawiony z numerem 1 Spartak, który nie powinien miec klopotów z odniesieniem kompletu zwyciestw.

Przeanalizujmy więc mozliwe rozstrzygniecia w 2ch ostatnich kolejkach i koncowa (przyblizona) kolejnosc w drabince.
1. Spartak Bilans 7:0 pozstały 3 spotkania z Szeged, Tarbes i Lotosem u siebie. (przew. bilans 10:0) +174 male punkciki po 8 kolejkach.
- UMMC 6:2 , Galatasaray (A), Ryga (H), (9:1) +145
- Valencia 6:2, Taranto(H), Galatasary(H), (8:2) +148
- Rivas 7:1, Sopron(H), Bourges (A), tu przewiduje 1 porazke we Francji i bilans (8:2) +91
- Halcon 6:2, Lille(A), Schio (H), (8:2) + 81
- Schio 6:2, Wisła(H), Halcon(A),(7:3) +67
- Fenerbahce 5:3, Szeviep(H), Tarbes(H), (7:3) -19
- Praga 4:4, Koszyce(H), Sopron(A), (6:4) +7
- Taranto 5:3, Valencia(A), Wilno(H), (6:4) +23
- Brno 5:3, Lotos(A), Szeviep(H), (6:4) -13
- Bourges 3:5, AZS(H), Rivas(H), (5:5) +6
- Galatasaray 4:4, UMMC(H), Valencia(A), (4:6) +23
- Mizo Pecs 2:6, Gospic(H), Lille(H), (4:6) -11
- Lotos 2:6, Brno(H), Spartak(A), (3:7)

W wyzej przestawionej drabince nie umiescilem zespolu z Gorzowa(optymistyczy wariant ze wygraja z Koszycami min. 6pkt) i Krakowa. Przyjelem jednak wstepnie po jednej porazce tych zespolow w Bourges i Schio. (Wersja wydaje sie dla mnie najbardziej prawdopodobna).

Wisla zajmie wówczas 3 miejsce w drabince a zespół z Gorzowa chcac nie chcac 15.
Pary polskich zespolów będą następujące:
Spartak - Lotos (tu wydaje mi sie ze bardzo male sa szanse innego rozwiazania)
Wisla - Pecs
UMMC - AZS

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Załóżmy inny (optymistyczny) wariant. (tez rowniez prawdopodobny)

Wisła wygrywa w Schio i Gospicu mając bilans 10:0 zajmuje 2 miejsce w drabince (nie ma co chyba liczyc na jakiekolwiek podtkniecie Spartaka).
AZS przegrywa w Bourges jednak ogrywa Koszyce min. 6 pkt. i zajmuje 15 miejsce w drabince i tym samym oba polskie zespoły trafiaja na siebie w 1/8 Euroligi.
Spartak - Lotos
Wisla - AZS
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kolejny wariant:
Wisła wygrywa 1 spotkanie , AZS wygrywa w Bourges i z Koszycami.
Wisła zajmuje 3 miejsce, AZS zajmuje 13 miejsce.(Bourges zamienia sie miejscami z AZS-em).
Pary 1/8
Spartak -Lotos
Wisla - Pecs
Rivas/Halcon - AZS
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kolejny wariant (mniej prawdopodobny):

Wisla wygrywa 2 spotkania, AZS wygrywa 2 spotkania
Wisla zajmuje 2 miejsce
AZS zajmuje 13 miejsce
Spartak - Lotos
Wisla -Pecs
Rivas/Halcon - AZS
w wariancie pesymistycznym Wisla przegrywa 2 spotkania i zajmuje ostatecznie 6 miejsce, trafiajac najprawdopodobniej na Brno/Taranto. AZS nie wygrywajac meczu z Koszycami min. 6 pkt na 90% zegna sie z Euroliga.

Reasumując:

Kibice Lotos-u jezeli ich zespoł ogra Brno będą znowu mogli podziwiać wielkie gwiazdy Spartaka we własnej hali 8)
Wisła skazana jest praktycznie na Mizo Pecs i szanse ze trafia na ten zespol okreslam na (60%). Mniejsza ale rowniez duża szansę (ok 30%) ma, zeby trafic na drugi polski zespol - gorzowski AZS.
AZS jezeli chce miec jakiekolwiek szanse zaistniec dalej musi po pierwsze wygrac z Koszycami min. 6pkt zeby myslec o awansie. Moze trafic na krakowska Wisla z która tak naprawde nie jest bez szans jak np. z UMMC, albo wygrac 2 spotkania i trafic na Rivas i wziasc rewanz za mecze grupowe.

Tyle odemnie

Pozdrawiam End:)

feri
Młodzik

Postautor: feri » 18 grudnia 2009, 13:45

mam jeszcze pytanko
TKD pisze:AZS jezeli chce miec jakiekolwiek szanse zaistniec dalej musi po pierwsze wygrac z Koszycami min. 6pkt zeby myslec o awansie. Moze trafic na krakowska Wisla z która tak naprawde nie jest bez szans jak np. z UMMC, albo wygrac 2 spotkania i trafic na Rivas i wziasc rewanz za mecze grupowe.

Z tych wyliczeń wynika, że wariant Wisła - AZS jest coraz bliżej. Wisła spore szanse na 2 miejsce w drabince a w przypadku AZSu patrząc na grę gorzowianek u siebie/na wyjeżdzie najbardziej prawdopodobna wydaje się porażka w Bourges i zwycięstwo z Koszycami + 6 pkt u siebie. Na Rivas chyba nie mogą trafić, bo to ta sama grupa. Czy mogą?

Mam jeszcze pytanko, od czego zależy to, czy będziemy mieli 3 czy 2 drużyny w przyszłym roku w eurolidze? Obowiązuje jakaś oficjalna punktacja, czy znowu ewentualna dzika karta?

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 18 grudnia 2009, 13:56

Do spotkania w play-off Wisły z Gorzowem jednak jeszcze bardzo daleko. My musielibyśmy skończyć z 10-0, a też w grupie AZS-u mogą się "urodzić" jakieś niespodzianki.

Oczywiście, że zespoły z jednej grupy mogą trafić na siebie w play-off...jaki inaczej sens miałoby tworzenie wspólnej "tabelki" dla 16 drużyn?

Dzikie karty będą zapewne dalej, tak jak dalej będą się liczyć punkty...i tu Francja powinna mieć dużą szansę na stratę 3 miejsca, bo wszystkie 3 francuskie zespoły grają w tym sezonie (jak na razie) tragicznie.
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

.:Lukas:.
Żak

Postautor: .:Lukas:. » 18 grudnia 2009, 13:58

krysti10 pisze:1. Nie mogą trafić w kolejnej fazie na zespół z własnej grupy.

2. Chyba obowiązuje punktacja , a nie dzika karta jak to obowiązywało w tym roku :wink: - no ewentualnie że któryś z zespołów znowu wycofałby się to wtedy pewnie będą przyznawać ,,dziką kartę "

Czyli Lotos w przypadku zwycięstwa z Brnem, nie musi obawiać się Spartaka :lol: :?: :?: :?:

Awatar użytkownika
Wiślak PB
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: Wiślak PB » 18 grudnia 2009, 14:02

A ja mam jeszcze pytanko odnośnie rozstawienia w kolejnej fazie:

Czy przy zwycięstwie w eurolidze np. AZS-u z Wisłą przejmują Oni ewentualne nasze rozstawienie na następną fazę ?(przewagę własnego parkietu)
( a jeszcze to samo pytanie odnośnie plkk tylko na odwrót- My wygrywamy z Gorzowem i czy w finale mamy przewagę własnego parkietu ? )

thx za odp
"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuście do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych...podania ręki" H. Reyman

BARTOLINO
Administrator

Postautor: BARTOLINO » 18 grudnia 2009, 14:03

krysti10 pisze:
1. Nie mogą trafić w kolejnej fazie na zespół z własnej grupy.

2. Chyba obowiązuje punktacja , a nie dzika karta jak to obowiązywało w tym roku :wink: - no ewentualnie że któryś z zespołów znowu wycofałby się to wtedy pewnie będą przyznawać ,,dziką kartę "

ad.1
Oczywiście, że można trafić na zespół z którym było się w tej samej grupie. Tym sposobem Wisła może grać z Pecsem, AZS z Rivas i Lotos ze Spartakiem. Wszystkie takie pary są możliwe.
ad.2
Dzikie karty są przyznawane już od kilku sezonów i pewnie podobnie będzie w następnym sezonie. Oficjalnej punktacji chyba nie zna nikt poza działaczami z FIBA. Podobnie jest z dzikimi kartami i właściwie nie wiadomo co decyduje o ich przyznaniu. Z tego co pamiętam to w tym sezonie dziką kartę dostał Pecs i chyba Ryga.
"Jeśli człowiek nie odkrył czegoś, za co gotów jest umrzeć, nie jest godzien, by żyć."

https://bartolino78.wordpress.com

kristofer
Kadet

Postautor: kristofer » 18 grudnia 2009, 14:11

Dla Lotosu kluczowy jest mecz z Brnem, który musi wygrać, by awansować do play-off.
Mam nadzieję, że Lotos przegra z CCC i w końcu wywalą tego nieudacznika na ławce, który mając takie nazwiska na ławce kompromituje Gdynię w Europie.

W ostatnich trzech latach Spartak kończył rozgrywki grupowe z bilansem 9-1. Spartakowi to właściwie jest obojętne na kogo trafi. W Gdyni grało im się bardzo ciężko, Lotos poukładany z Catch może być jeszcze trudniejszy do ogrania i myślę, że Spartak dla większego bezpieczeństwa może próbować uniknąć gdynianek w play-off. Nie chodzi mi o to, że Spartak boi się Lotosu, tylko pojedynki z mistrzem Polski mogą nie być dla nich spacerkiem, jak w przypadku innych zespołów.

Osobiście na miejscu Krawczyka postarałbym się o Ratgebera. Potem pokonać Brno i zobaczymy co dalej. I pojedynki z mistrzem Euroligi, którego Węgier zna doskonale

kristofer
Kadet

Postautor: kristofer » 18 grudnia 2009, 14:13

Wiślak PB pisze:A ja mam jeszcze pytanko odnośnie rozstawienia w kolejnej fazie:

Czy przy zwycięstwie w eurolidze np. AZS-u z Wisłą przejmują Oni ewentualne nasze rozstawienie na następną fazę ?(przewagę własnego parkietu)
( a jeszcze to samo pytanie odnośnie plkk tylko na odwrót- My wygrywamy z Gorzowem i czy w finale mamy przewagę własnego parkietu ? )

thx za odp

w Eurolidze na bank nie ma przejmowania przewagi własnego parkietu, a szkoda, bo wyeliminowanie mocniejszego rywala powinno być nagradzane takim bonusem. A tak jeśli zespół niżej notowany wyeliminuje wyżej rozstawiony zespół to i tak w kolejnej fazie nie będzie rozstawiony. W PLKK chyba jest identyczna sytuacja.

Awatar użytkownika
garnett
Junior

Postautor: garnett » 18 grudnia 2009, 14:37

kristofer pisze:
W ostatnich trzech latach Spartak kończył rozgrywki grupowe z bilansem 9-1. Spartakowi to właściwie jest obojętne na kogo trafi. W Gdyni grało im się bardzo ciężko, Lotos poukładany z Catch może być jeszcze trudniejszy do ogrania i myślę, że Spartak dla większego bezpieczeństwa może próbować uniknąć gdynianek w play-off. Nie chodzi mi o to, że Spartak boi się Lotosu, tylko pojedynki z mistrzem Polski mogą nie być dla nich spacerkiem, jak w przypadku innych zespołów.

1.Udało Ci się zaprzeczyć samemu sobie w dwóch następujacych po sobie zdaniach...gratulacje :wink:

2.Przestań wypisywać bzdury, bo tylko się kompromitujesz.

bigbird
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: bigbird » 18 grudnia 2009, 16:49

Jakby Lotos mial grac ze Spartakiem badz Brnem w tym tygodniu to uwazam ze by byl praktycznie bez szans. Ale po przerwie swiatecznej wszystko mozliwe :) Dziewczyny beda mialy okazje sie pozbierac, moze dojdzie Catchings albo inne wzmocnienia, mam nadzieje ze rowniez zmieni sie trener.
I wlasnie mam takie pytanie: jesli po Swietach pokonamy zarowno Brno, jak i Spartak, to czy wtedy moglibysmy uniknac Spartaka w 1/16?

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”