Euroliga-8 kolejka
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
Re: Euroliga-8 kolejka
No cóż, Lotos ostatnio grał kiepsko, ale mimo to nie przypuszczałem, że dostaną takie baty w Szegedzie. Jeśli już przegrają, to po meczu na styku - tak mi się wydawało. A tu proszę - przegrały taką samą różnicą co wygrały w Gdyni (a było już nawet 15 pkt różnicy). W efekcie teraz to Szeged wchodzi do 1/8 finału z dwoma zwycięstwami. Sytuacja kuriozalna, ale świadcząca o dużej polaryzacji sił w tej grupie. Lotos miał tutaj być "czwartą siłą", z aspiracjami na 3, a nawet może przy dobrych wiatrach - 2 miejsce. Co z tego wyszło - wszyscy widzimy... Nie wiem czy przyjście Catchings pomoże coś w kontekście meczu z Brnem. Jak dla mnie, to jeśli gdynianki nie wejdą do 16-stki, pracę niechybnie powinien stracić Winnicki. Chociaż i tak może to nastąpić, jeśli zostanie selekconerem.
Ale to przy obecnych wynikach i stylu gry Lotosu, byłoby czymś co najmniej groteskowym...
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0
moim zdaniem gdyby Winnicki miał jaja, to sam podałby się do dymisji po dzisiejszym blamażu. Przegrać z Szegedem który nie ma żadnej Amerykanki w składzie
A jeśli dla Winnickiego jest to za trudne, to Krawczyk powinien go wywalić czym prędzej i znaleźć porządnego trenera (może Ratgeber) i ograć Brno i szykować się na Spartak (a kto tak dobrze Spartaka nie zna jak właśnie Węgier). Jeśli zespół Lotosu byłby poukładany, z Catch i resztą zawodniczek w formie mógłby spokojnie powalczyć ze Spartakiem, a może sprawić sensację, bo Spartak jest do ugryzienia, co pokazał mecz w Gdyni. A wiadomo, że w ewentualnej potyczce w 1/8 finału to Spartak musiałby, a Gdynia mogłaby.
A jeśli dla Winnickiego jest to za trudne, to Krawczyk powinien go wywalić czym prędzej i znaleźć porządnego trenera (może Ratgeber) i ograć Brno i szykować się na Spartak (a kto tak dobrze Spartaka nie zna jak właśnie Węgier). Jeśli zespół Lotosu byłby poukładany, z Catch i resztą zawodniczek w formie mógłby spokojnie powalczyć ze Spartakiem, a może sprawić sensację, bo Spartak jest do ugryzienia, co pokazał mecz w Gdyni. A wiadomo, że w ewentualnej potyczce w 1/8 finału to Spartak musiałby, a Gdynia mogłaby.
-
reaktywacja
- Junior
No cóż. Kompromitujemy się w tym roku w Eurolidze...
Co tu dużo pisać. Gramy najsłabiej i tyle.
Myślę sobie (żaden przeciek, tylko niczym nie poparte przeczucie), że Podrug już w Gdyni nie zobaczymy.
Zresztą zdaje mi się, że zespół w przerwie międzyświątecznej się zmieni...
Co tu dużo pisać. Gramy najsłabiej i tyle.
Myślę sobie (żaden przeciek, tylko niczym nie poparte przeczucie), że Podrug już w Gdyni nie zobaczymy.
Zresztą zdaje mi się, że zespół w przerwie międzyświątecznej się zmieni...
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...
- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...
- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.
Jeszcze jest opcja meczu Wisła-Lotos w 1/8
ale to wymagałoby kompletu zwycięstw Wisły i przynajmniej jednej wtopy albo Spartaka, albo Pecsu, choć patrząc po terminarzu, to na to się nie zanosi... no i oczywiście zakwalifikowania się Lotosu... ale nie takie rzeczy już się zdarzały 
Rozgrywki grupowe Euroligi zblizaja sie ku koncowi, wiec postanowiłem pobawić się w wytypowanie rozstawienia par w pierwszej rundzie play off. (Moze jak to niektorzy powiedza bedzie wrózenie z fusów), jednak wydaje mi sie bardzo prawdopodobne.
Z naszych trzech reprezentantów najlepsza sytuację ma oczywiscie krakowska Wisla, która z bilansem 8:0 jest w scislej czołówce drabinki i zapewnila juz sobie pewny awans do dalszych rozgrywej. Lotos Gdynia i AZS Gorzów zeby awansować muszą wygrać przynajmniej 1 spotkanie. Porazki obu zespolów w dwóch ostatnich meczach spowodują pożegnanie sie z Euroligą. Jednak nie badzmy takimi pesymistami i załóżmy optymistyczny wariant.
O ile sytuacja AZS-u nie jest jeszcze beznadziejna i wszystko jest w ich rękach o tyle Lotos po ograniu na wlasnym parkiecie zespolu z Brna zapewni sobie niestety 16 ostatnia pozycje w drabince (malo kto wiezy w zwyciestwo w Moskwie nad Spartakiem) i trafi prawdopodobnie na rozstawiony z numerem 1 Spartak, który nie powinien miec klopotów z odniesieniem kompletu zwyciestw.
Przeanalizujmy więc mozliwe rozstrzygniecia w 2ch ostatnich kolejkach i koncowa (przyblizona) kolejnosc w drabince.
1. Spartak Bilans 7:0 pozstały 3 spotkania z Szeged, Tarbes i Lotosem u siebie. (przew. bilans 10:0) +174 male punkciki po 8 kolejkach.
- UMMC 6:2 , Galatasaray (A), Ryga (H), (9:1) +145
- Valencia 6:2, Taranto(H), Galatasary(H), (8:2) +148
- Rivas 7:1, Sopron(H), Bourges (A), tu przewiduje 1 porazke we Francji i bilans (8:2) +91
- Halcon 6:2, Lille(A), Schio (H), (8:2) + 81
- Schio 6:2, Wisła(H), Halcon(A),(7:3) +67
- Fenerbahce 5:3, Szeviep(H), Tarbes(H), (7:3) -19
- Praga 4:4, Koszyce(H), Sopron(A), (6:4) +7
- Taranto 5:3, Valencia(A), Wilno(H), (6:4) +23
- Brno 5:3, Lotos(A), Szeviep(H), (6:4) -13
- Bourges 3:5, AZS(H), Rivas(H), (5:5) +6
- Galatasaray 4:4, UMMC(H), Valencia(A), (4:6) +23
- Mizo Pecs 2:6, Gospic(H), Lille(H), (4:6) -11
- Lotos 2:6, Brno(H), Spartak(A), (3:7)
W wyzej przestawionej drabince nie umiescilem zespolu z Gorzowa(optymistyczy wariant ze wygraja z Koszycami min. 6pkt) i Krakowa. Przyjelem jednak wstepnie po jednej porazce tych zespolow w Bourges i Schio. (Wersja wydaje sie dla mnie najbardziej prawdopodobna).
Wisla zajmie wówczas 3 miejsce w drabince a zespół z Gorzowa chcac nie chcac 15.
Pary polskich zespolów będą następujące:
Spartak - Lotos (tu wydaje mi sie ze bardzo male sa szanse innego rozwiazania)
Wisla - Pecs
UMMC - AZS
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Załóżmy inny (optymistyczny) wariant. (tez rowniez prawdopodobny)
Wisła wygrywa w Schio i Gospicu mając bilans 10:0 zajmuje 2 miejsce w drabince (nie ma co chyba liczyc na jakiekolwiek podtkniecie Spartaka).
AZS przegrywa w Bourges jednak ogrywa Koszyce min. 6 pkt. i zajmuje 15 miejsce w drabince i tym samym oba polskie zespoły trafiaja na siebie w 1/8 Euroligi.
Spartak - Lotos
Wisla - AZS
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kolejny wariant:
Wisła wygrywa 1 spotkanie , AZS wygrywa w Bourges i z Koszycami.
Wisła zajmuje 3 miejsce, AZS zajmuje 13 miejsce.(Bourges zamienia sie miejscami z AZS-em).
Pary 1/8
Spartak -Lotos
Wisla - Pecs
Rivas/Halcon - AZS
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kolejny wariant (mniej prawdopodobny):
Wisla wygrywa 2 spotkania, AZS wygrywa 2 spotkania
Wisla zajmuje 2 miejsce
AZS zajmuje 13 miejsce
Spartak - Lotos
Wisla -Pecs
Rivas/Halcon - AZS
w wariancie pesymistycznym Wisla przegrywa 2 spotkania i zajmuje ostatecznie 6 miejsce, trafiajac najprawdopodobniej na Brno/Taranto. AZS nie wygrywajac meczu z Koszycami min. 6 pkt na 90% zegna sie z Euroliga.
Reasumując:
Kibice Lotos-u jezeli ich zespoł ogra Brno będą znowu mogli podziwiać wielkie gwiazdy Spartaka we własnej hali
Wisła skazana jest praktycznie na Mizo Pecs i szanse ze trafia na ten zespol okreslam na (60%). Mniejsza ale rowniez duża szansę (ok 30%) ma, zeby trafic na drugi polski zespol - gorzowski AZS.
AZS jezeli chce miec jakiekolwiek szanse zaistniec dalej musi po pierwsze wygrac z Koszycami min. 6pkt zeby myslec o awansie. Moze trafic na krakowska Wisla z która tak naprawde nie jest bez szans jak np. z UMMC, albo wygrac 2 spotkania i trafic na Rivas i wziasc rewanz za mecze grupowe.
Tyle odemnie
Pozdrawiam End:)
Z naszych trzech reprezentantów najlepsza sytuację ma oczywiscie krakowska Wisla, która z bilansem 8:0 jest w scislej czołówce drabinki i zapewnila juz sobie pewny awans do dalszych rozgrywej. Lotos Gdynia i AZS Gorzów zeby awansować muszą wygrać przynajmniej 1 spotkanie. Porazki obu zespolów w dwóch ostatnich meczach spowodują pożegnanie sie z Euroligą. Jednak nie badzmy takimi pesymistami i załóżmy optymistyczny wariant.
O ile sytuacja AZS-u nie jest jeszcze beznadziejna i wszystko jest w ich rękach o tyle Lotos po ograniu na wlasnym parkiecie zespolu z Brna zapewni sobie niestety 16 ostatnia pozycje w drabince (malo kto wiezy w zwyciestwo w Moskwie nad Spartakiem) i trafi prawdopodobnie na rozstawiony z numerem 1 Spartak, który nie powinien miec klopotów z odniesieniem kompletu zwyciestw.
Przeanalizujmy więc mozliwe rozstrzygniecia w 2ch ostatnich kolejkach i koncowa (przyblizona) kolejnosc w drabince.
1. Spartak Bilans 7:0 pozstały 3 spotkania z Szeged, Tarbes i Lotosem u siebie. (przew. bilans 10:0) +174 male punkciki po 8 kolejkach.
- UMMC 6:2 , Galatasaray (A), Ryga (H), (9:1) +145
- Valencia 6:2, Taranto(H), Galatasary(H), (8:2) +148
- Rivas 7:1, Sopron(H), Bourges (A), tu przewiduje 1 porazke we Francji i bilans (8:2) +91
- Halcon 6:2, Lille(A), Schio (H), (8:2) + 81
- Schio 6:2, Wisła(H), Halcon(A),(7:3) +67
- Fenerbahce 5:3, Szeviep(H), Tarbes(H), (7:3) -19
- Praga 4:4, Koszyce(H), Sopron(A), (6:4) +7
- Taranto 5:3, Valencia(A), Wilno(H), (6:4) +23
- Brno 5:3, Lotos(A), Szeviep(H), (6:4) -13
- Bourges 3:5, AZS(H), Rivas(H), (5:5) +6
- Galatasaray 4:4, UMMC(H), Valencia(A), (4:6) +23
- Mizo Pecs 2:6, Gospic(H), Lille(H), (4:6) -11
- Lotos 2:6, Brno(H), Spartak(A), (3:7)
W wyzej przestawionej drabince nie umiescilem zespolu z Gorzowa(optymistyczy wariant ze wygraja z Koszycami min. 6pkt) i Krakowa. Przyjelem jednak wstepnie po jednej porazce tych zespolow w Bourges i Schio. (Wersja wydaje sie dla mnie najbardziej prawdopodobna).
Wisla zajmie wówczas 3 miejsce w drabince a zespół z Gorzowa chcac nie chcac 15.
Pary polskich zespolów będą następujące:
Spartak - Lotos (tu wydaje mi sie ze bardzo male sa szanse innego rozwiazania)
Wisla - Pecs
UMMC - AZS
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Załóżmy inny (optymistyczny) wariant. (tez rowniez prawdopodobny)
Wisła wygrywa w Schio i Gospicu mając bilans 10:0 zajmuje 2 miejsce w drabince (nie ma co chyba liczyc na jakiekolwiek podtkniecie Spartaka).
AZS przegrywa w Bourges jednak ogrywa Koszyce min. 6 pkt. i zajmuje 15 miejsce w drabince i tym samym oba polskie zespoły trafiaja na siebie w 1/8 Euroligi.
Spartak - Lotos
Wisla - AZS
Kolejny wariant:
Wisła wygrywa 1 spotkanie , AZS wygrywa w Bourges i z Koszycami.
Wisła zajmuje 3 miejsce, AZS zajmuje 13 miejsce.(Bourges zamienia sie miejscami z AZS-em).
Pary 1/8
Spartak -Lotos
Wisla - Pecs
Rivas/Halcon - AZS
Kolejny wariant (mniej prawdopodobny):
Wisla wygrywa 2 spotkania, AZS wygrywa 2 spotkania
Wisla zajmuje 2 miejsce
AZS zajmuje 13 miejsce
Spartak - Lotos
Wisla -Pecs
Rivas/Halcon - AZS
w wariancie pesymistycznym Wisla przegrywa 2 spotkania i zajmuje ostatecznie 6 miejsce, trafiajac najprawdopodobniej na Brno/Taranto. AZS nie wygrywajac meczu z Koszycami min. 6 pkt na 90% zegna sie z Euroliga.
Reasumując:
Kibice Lotos-u jezeli ich zespoł ogra Brno będą znowu mogli podziwiać wielkie gwiazdy Spartaka we własnej hali
Wisła skazana jest praktycznie na Mizo Pecs i szanse ze trafia na ten zespol okreslam na (60%). Mniejsza ale rowniez duża szansę (ok 30%) ma, zeby trafic na drugi polski zespol - gorzowski AZS.
AZS jezeli chce miec jakiekolwiek szanse zaistniec dalej musi po pierwsze wygrac z Koszycami min. 6pkt zeby myslec o awansie. Moze trafic na krakowska Wisla z która tak naprawde nie jest bez szans jak np. z UMMC, albo wygrac 2 spotkania i trafic na Rivas i wziasc rewanz za mecze grupowe.
Tyle odemnie
Pozdrawiam End:)
mam jeszcze pytanko
Z tych wyliczeń wynika, że wariant Wisła - AZS jest coraz bliżej. Wisła spore szanse na 2 miejsce w drabince a w przypadku AZSu patrząc na grę gorzowianek u siebie/na wyjeżdzie najbardziej prawdopodobna wydaje się porażka w Bourges i zwycięstwo z Koszycami + 6 pkt u siebie. Na Rivas chyba nie mogą trafić, bo to ta sama grupa. Czy mogą?
Mam jeszcze pytanko, od czego zależy to, czy będziemy mieli 3 czy 2 drużyny w przyszłym roku w eurolidze? Obowiązuje jakaś oficjalna punktacja, czy znowu ewentualna dzika karta?
TKD pisze:AZS jezeli chce miec jakiekolwiek szanse zaistniec dalej musi po pierwsze wygrac z Koszycami min. 6pkt zeby myslec o awansie. Moze trafic na krakowska Wisla z która tak naprawde nie jest bez szans jak np. z UMMC, albo wygrac 2 spotkania i trafic na Rivas i wziasc rewanz za mecze grupowe.
Z tych wyliczeń wynika, że wariant Wisła - AZS jest coraz bliżej. Wisła spore szanse na 2 miejsce w drabince a w przypadku AZSu patrząc na grę gorzowianek u siebie/na wyjeżdzie najbardziej prawdopodobna wydaje się porażka w Bourges i zwycięstwo z Koszycami + 6 pkt u siebie. Na Rivas chyba nie mogą trafić, bo to ta sama grupa. Czy mogą?
Mam jeszcze pytanko, od czego zależy to, czy będziemy mieli 3 czy 2 drużyny w przyszłym roku w eurolidze? Obowiązuje jakaś oficjalna punktacja, czy znowu ewentualna dzika karta?
Do spotkania w play-off Wisły z Gorzowem jednak jeszcze bardzo daleko. My musielibyśmy skończyć z 10-0, a też w grupie AZS-u mogą się "urodzić" jakieś niespodzianki.
Oczywiście, że zespoły z jednej grupy mogą trafić na siebie w play-off...jaki inaczej sens miałoby tworzenie wspólnej "tabelki" dla 16 drużyn?
Dzikie karty będą zapewne dalej, tak jak dalej będą się liczyć punkty...i tu Francja powinna mieć dużą szansę na stratę 3 miejsca, bo wszystkie 3 francuskie zespoły grają w tym sezonie (jak na razie) tragicznie.
Oczywiście, że zespoły z jednej grupy mogą trafić na siebie w play-off...jaki inaczej sens miałoby tworzenie wspólnej "tabelki" dla 16 drużyn?
Dzikie karty będą zapewne dalej, tak jak dalej będą się liczyć punkty...i tu Francja powinna mieć dużą szansę na stratę 3 miejsca, bo wszystkie 3 francuskie zespoły grają w tym sezonie (jak na razie) tragicznie.
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."
krysti10 pisze:1. Nie mogą trafić w kolejnej fazie na zespół z własnej grupy.
2. Chyba obowiązuje punktacja , a nie dzika karta jak to obowiązywało w tym roku- no ewentualnie że któryś z zespołów znowu wycofałby się to wtedy pewnie będą przyznawać ,,dziką kartę "
Czyli Lotos w przypadku zwycięstwa z Brnem, nie musi obawiać się Spartaka
A ja mam jeszcze pytanko odnośnie rozstawienia w kolejnej fazie:
Czy przy zwycięstwie w eurolidze np. AZS-u z Wisłą przejmują Oni ewentualne nasze rozstawienie na następną fazę ?(przewagę własnego parkietu)
( a jeszcze to samo pytanie odnośnie plkk tylko na odwrót- My wygrywamy z Gorzowem i czy w finale mamy przewagę własnego parkietu ? )
thx za odp
Czy przy zwycięstwie w eurolidze np. AZS-u z Wisłą przejmują Oni ewentualne nasze rozstawienie na następną fazę ?(przewagę własnego parkietu)
( a jeszcze to samo pytanie odnośnie plkk tylko na odwrót- My wygrywamy z Gorzowem i czy w finale mamy przewagę własnego parkietu ? )
thx za odp
"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuście do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych...podania ręki" H. Reyman
krysti10 pisze:
1. Nie mogą trafić w kolejnej fazie na zespół z własnej grupy.
2. Chyba obowiązuje punktacja , a nie dzika karta jak to obowiązywało w tym roku- no ewentualnie że któryś z zespołów znowu wycofałby się to wtedy pewnie będą przyznawać ,,dziką kartę "
ad.1
Oczywiście, że można trafić na zespół z którym było się w tej samej grupie. Tym sposobem Wisła może grać z Pecsem, AZS z Rivas i Lotos ze Spartakiem. Wszystkie takie pary są możliwe.
ad.2
Dzikie karty są przyznawane już od kilku sezonów i pewnie podobnie będzie w następnym sezonie. Oficjalnej punktacji chyba nie zna nikt poza działaczami z FIBA. Podobnie jest z dzikimi kartami i właściwie nie wiadomo co decyduje o ich przyznaniu. Z tego co pamiętam to w tym sezonie dziką kartę dostał Pecs i chyba Ryga.
"Jeśli człowiek nie odkrył czegoś, za co gotów jest umrzeć, nie jest godzien, by żyć."
https://bartolino78.wordpress.com
https://bartolino78.wordpress.com
Dla Lotosu kluczowy jest mecz z Brnem, który musi wygrać, by awansować do play-off.
Mam nadzieję, że Lotos przegra z CCC i w końcu wywalą tego nieudacznika na ławce, który mając takie nazwiska na ławce kompromituje Gdynię w Europie.
W ostatnich trzech latach Spartak kończył rozgrywki grupowe z bilansem 9-1. Spartakowi to właściwie jest obojętne na kogo trafi. W Gdyni grało im się bardzo ciężko, Lotos poukładany z Catch może być jeszcze trudniejszy do ogrania i myślę, że Spartak dla większego bezpieczeństwa może próbować uniknąć gdynianek w play-off. Nie chodzi mi o to, że Spartak boi się Lotosu, tylko pojedynki z mistrzem Polski mogą nie być dla nich spacerkiem, jak w przypadku innych zespołów.
Osobiście na miejscu Krawczyka postarałbym się o Ratgebera. Potem pokonać Brno i zobaczymy co dalej. I pojedynki z mistrzem Euroligi, którego Węgier zna doskonale
Mam nadzieję, że Lotos przegra z CCC i w końcu wywalą tego nieudacznika na ławce, który mając takie nazwiska na ławce kompromituje Gdynię w Europie.
W ostatnich trzech latach Spartak kończył rozgrywki grupowe z bilansem 9-1. Spartakowi to właściwie jest obojętne na kogo trafi. W Gdyni grało im się bardzo ciężko, Lotos poukładany z Catch może być jeszcze trudniejszy do ogrania i myślę, że Spartak dla większego bezpieczeństwa może próbować uniknąć gdynianek w play-off. Nie chodzi mi o to, że Spartak boi się Lotosu, tylko pojedynki z mistrzem Polski mogą nie być dla nich spacerkiem, jak w przypadku innych zespołów.
Osobiście na miejscu Krawczyka postarałbym się o Ratgebera. Potem pokonać Brno i zobaczymy co dalej. I pojedynki z mistrzem Euroligi, którego Węgier zna doskonale
Wiślak PB pisze:A ja mam jeszcze pytanko odnośnie rozstawienia w kolejnej fazie:
thx za odp
w Eurolidze na bank nie ma przejmowania przewagi własnego parkietu, a szkoda, bo wyeliminowanie mocniejszego rywala powinno być nagradzane takim bonusem. A tak jeśli zespół niżej notowany wyeliminuje wyżej rozstawiony zespół to i tak w kolejnej fazie nie będzie rozstawiony. W PLKK chyba jest identyczna sytuacja.
kristofer pisze:
1.Udało Ci się zaprzeczyć samemu sobie w dwóch następujacych po sobie zdaniach...gratulacje
2.Przestań wypisywać bzdury, bo tylko się kompromitujesz.
Jakby Lotos mial grac ze Spartakiem badz Brnem w tym tygodniu to uwazam ze by byl praktycznie bez szans. Ale po przerwie swiatecznej wszystko mozliwe
Dziewczyny beda mialy okazje sie pozbierac, moze dojdzie Catchings albo inne wzmocnienia, mam nadzieje ze rowniez zmieni sie trener.
I wlasnie mam takie pytanie: jesli po Swietach pokonamy zarowno Brno, jak i Spartak, to czy wtedy moglibysmy uniknac Spartaka w 1/16?
I wlasnie mam takie pytanie: jesli po Swietach pokonamy zarowno Brno, jak i Spartak, to czy wtedy moglibysmy uniknac Spartaka w 1/16?
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”