7 kolejka FGE - temat zbiorczy

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Re: 7 kolejka FGE - temat zbiorczy

Postautor: paulo2907 » 20 października 2012, 15:46

bodek38 pisze:Dziś ostatni mecz bez Amerykanek

http://www.sportowefakty.pl/koszykowka/ ... nie-sezonu

Kurcze - że też wcześniej tego nie wiedziałem, bo wystawiłem w Fantasy własnie te dwie panie zza Oceanu. :evil:
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

Awatar użytkownika
Shavo
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Shavo » 20 października 2012, 16:25

A w Bydgoszczy 40-2.... :shock: :shock: :shock:
Koszykówka jest jak religia-wiele osób ją praktykuje,ale nikt do końca jej nie rozumie...

http://www.wnba-basketball.com/ - jedyny polski serwis poświęcony WNBA (informacje o Ewelinie Kobryn, historia oraz kluby WNBA, ciekawostki i wiele innych)

rzymi
Oldboy

Postautor: rzymi » 20 października 2012, 18:05

No i kara za brak 10 zawodniczek do gry dla Rybnika, hm? W protokole a raczej w statystykach live widnieje tylko 9 nazwisk...
ObrazekObrazek

Septymiusz
Młodzik

Postautor: Septymiusz » 20 października 2012, 19:59

Cóż za chaos dziś był na parkiecie w Toruniu. Liczba strat 30-27 na korzyść Gorzowa Wielkopolskiego mówi sama za siebie. Przyjemnie za to się ogląda systematycznie rosnącą formę Michael, Idczak, ale na drugim końcu jest cofająca się w koszykarskim rozwoju Koc i niestety muszę to z przykrością stwierdzić obniża loty - Paulina Misiek. Co do Cvetanovic to chyba nie ma w języku polskim określenia na to co ona gra. Chyba zresztą sama czuje, że będzie miała problem, żeby w ogóle w tym sezonie zaliczyć średnią ok 10 minut gry na mecz, a dodatkowo nastrój też ma kiepski - bo była jedyną koszykarką Energi, która przybijała piątki ze smutną miną.

Co do zawodniczek AZS-u, jak zawsze przyjemnie się obserwuje co wyprawia szczególnie w obronie Skobel. Dziś nie swój dzień miała Dosty, a do tego bardzo to ją frustrowało i bardzo brzydko cisnęła piłką w Michael. Spory problem dla akademiczek to brak chociaż średniej klasy rozgrywającej. Dźwigalska przy większym nacisku bardzo się gubi i często akcje zaczynała rozgrywać właściwie gdy zegar 24 sek. wskazywał 10-12 sek. Moorer też za bardzo nie miała koncepcji jakby tu rozstawić koleżanki. W 4 kwarcie kiedy już było ponad 15 punkty przewagi za rozegranie wzięła się Skobel i wtedy moim zdaniem to najlepiej wyglądało, ale było już za późno na odrobienie strat.

akar
Żak

Postautor: akar » 20 października 2012, 20:26

Nie tylko w Toruniu był chaos. W Pruszkowie też nie dało się patrzeć na poczynania obu drużyn, a szczególnie Liderek, które były w tym meczy faworytkami. Co prawda wygrały (bo to jest najważniejsze) ale brak zrozumienia był aż nadto widoczny. Usprawiedliwieniem ich postawy może być fakt że to tak naprawdę nowa drużyna (z ubiegłorocznego składu zostały tylko dwie Colson i Pietrzak) i potrzeba czasu by zaczęły się rozumieć.
Niestety kłopoty ze zdobyciem finansów przez wiele drużyn zmusiły je do stosowania się do przysłowia "jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma".

wislakosz.pl
Młodzik

Postautor: wislakosz.pl » 20 października 2012, 20:28

Marcedes Walker, Leah Metcalf oraz Aleksandra Chomać nie zagrają już w KK ROW Rybnik. To pierwsze konsekwencje trudnej sytuacji finansowej śląskiego zespołu, który mimo tego pokonał Widzew Łódź.

bodek38
Młodzik

Postautor: bodek38 » 20 października 2012, 20:43

Sporo emocji towarzyszyło konferencji prasowej po meczu KK ROW Rybnik – Widzew Łódź, podczas której główną bohaterką była prezes rybnickiego klubu, Gabriela Wistuba
Z powodu trudnej sytuacji finansowej rybnicki klub w najbliższych dniach rozwiąże umowy z Aleksandrą Chomać i Amerykankami – Marcedes Walker i Leah Metcalf. Pozostałe koszykarki, po meczu z Widzewem, rozjechały się do domów. Czy wrócą do Rybnika na kolejne mecze w Ford Germaz Ekstraklasie? O tym dowiemy się w najbliższych dniach
Skąd wzięły się tak poważne kłopoty finansowe KK ROW? Otóż władze klubu otrzymały informację z urzędu miasta, że nie otrzymają drugiej transzy dotacji w wysokości 400 tys. zł. – Jednym z powodów jest to, że nie potrafimy rozliczyć się z 80 tysięcy z pierwszej transzy w wysokości 300 tysięcy złotych. Według mnie nie jest to do końca prawda. Faktem jest, że zapis w umowie mówi o tym, że rozliczenie pierwszej transzy spowoduje wypłatę drugiej. Na dziś taka sytuacja nie ma miejsca – skomentowała prezes KK ROW, Gabriela Wistuba. – Powiedziałam panu prezydentowi, że mam żal o jedną rzecz: zgodnie z umową pierwsze sprawozdanie z realizacji zadania „Rybnik w Ekstraklasie” złożyliśmy 10 lipca. Dopiero po 100 dniach, czyli w miniony piątek, otrzymałam informację, że nie dostaniemy drugiej transzy. Jeśli rzeczywiście naruszenia z naszej strony były takie, jak się okazało, to pytam dlaczego dowiedziałam się o tym dopiero po 100 dniach? Gdyby ktoś wykonał swoją robotę właściwie, to bym się o tym dowiedziała 31 lipca. I prawda jest taka, że jeśli wnioski byłyby takie jak dzisiaj, nie zgłosilibyśmy się do rozgrywek w ekstraklasie. Dziś, po 6. kolejkach, gdy maszyna ruszyła, zostaliśmy postawieni pod ścianą – dodała Wistuba.
Dotacja z miasta miała być przeznaczona na organizację meczów, jednak teraz są zastrzeżenia co do celowości wydatkowanych pieniędzy. – Nie mam sobie nic do zarzucenia. Ani jedna złotówka nie została zmarnowana w tym klubie. Jestem umówiona z prawnikami, by wyjaśnić tę sytuację – powiedziała Wistuba, która zaznaczyła, że zainwestowała w klub swoje pieniądze. Mowa o kwocie 162 tys. – Niektórzy myślą, że ja zarabiam na tym klubie. Kontrola wykazała, że mam 36 tys. zaległego wynagrodzenia. Ja zarabiam pieniądze pracując w szkole, a nie w tym klubie.
Póki co rybnicki klub nie został wycofany z rozgrywek Polskiej Ligi Koszykówki Kobiet. – Jeśli wycofamy się z ligi, to niektóre firmy puszczą mnie z torbami. Mam przecież zobowiązania reklamowe – żaliła się Wistuba. – Mam zrozumienie we władzach ligi. Jest grono osób, które chcą pomóc i mnie wspierają. Zrobimy wszystko co w naszej mocy, żeby koszykówka żeńska w Rybniku przetrwała. Ja broni nie złożyłam. Sytuacja jest katastrofalna, ale wierzę, że uda się to uratować. To jest porażka tego miasta, że taka sytuacja ma miejsce – zakończyła prezes KK ROW.

http://www.rybnik.com.pl/wiadomosci,czy ... 18478.html

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 20 października 2012, 21:15

akar pisze:Usprawiedliwieniem ich postawy może być fakt że to tak naprawdę nowa drużyna (z ubiegłorocznego składu zostały tylko dwie Colson i Pietrzak) i potrzeba czasu by zaczęły się rozumieć.

Dwie? A mi się wydaje, że trochę więcej, ale nie będę się spierać.
Jak tak dalej pójdzie to AZS Rzeszów może pobić niechlubny rekord ligi, jeśli chodzi o średnią zdobytych punktów w sezonie. Chociaż pewnie dzielnie będzie "gonić" go zespół z Pabianic.

Póki co rybnicki klub nie został wycofany z rozgrywek Polskiej Ligi Koszykówki Kobiet.

Czyli jeszcze nic nie jest przesądzone, chociaż sytuacja rzeczywiście jest dramatyczna... Ze słów pani prezes wynika, że ten budżet nie był wirtualny, tzn. miasto dało odpowiednie gwarancje i wszystko przed sezonem poszło OK. Gdzie leży problem - czy miasto było zbyt nadgorliwe, czy klub niezbyt rzetelny - trudno jednoznacznie rozstrzygnąć.

bodek38
Młodzik

Postautor: bodek38 » 20 października 2012, 21:55

"Powiedziałam panu prezydentowi, że mam żal o jedną rzecz: zgodnie z umową pierwsze sprawozdanie z realizacji zadania „Rybnik w Ekstraklasie” złożyliśmy 10 lipca. Dopiero po 100 dniach, czyli w miniony piątek, otrzymałam informację, że nie dostaniemy drugiej transzy. Jeśli rzeczywiście naruszenia z naszej strony były takie, jak się okazało, to pytam dlaczego dowiedziałam się o tym dopiero po 100 dniach? Gdyby ktoś wykonał swoją robotę właściwie, to bym się o tym dowiedziała 31 lipca. I prawda jest taka, że jeśli wnioski byłyby takie jak dzisiaj, nie zgłosilibyśmy się do rozgrywek w ekstraklasie. Dziś, po 6. kolejkach, gdy maszyna ruszyła, zostaliśmy postawieni pod ścianą – dodała Wistuba."

tu masz odpowiedź

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 20 października 2012, 22:04

hm mecz w Toruniu sie odbył. Reszta niech zostanie annałach ligowych rozgrywkach. Błedy, straty, głupie decyzje sedziowskie to najkrótszy opis tego spotkania.

Septymiusz ja wiem co Milica gra :lol: NIC . Jej nie poradnosc przypomina mi Hajdane Radunovic. Tylko Jej wyglad jest 50000000 razy lepszy od Hajdany
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

akar
Żak

Postautor: akar » 21 października 2012, 11:51

paulo2907 pisze:
akar pisze:Usprawiedliwieniem ich postawy może być fakt że to tak naprawdę nowa drużyna (z ubiegłorocznego składu zostały tylko dwie Colson i Pietrzak) i potrzeba czasu by zaczęły się rozumieć.

Dwie? A mi się wydaje, że trochę więcej, ale nie będę się spierać.
Jak tak dalej pójdzie to AZS Rzeszów może pobić niechlubny rekord ligi, jeśli chodzi o średnią zdobytych punktów w sezonie. Chociaż pewnie dzielnie będzie "gonić" go zespół z Pabianic.

Faktycznie masz rację. Widocznie byłem tak zdegustowany niemocą Liderek że zapomniałem o Stanek i Rozwadowskiej.
Przepraszam - mój błąd.

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 21 października 2012, 12:40

W Gdyni "planowo".
Wisła chciała wygrać jak najmniejszym nakładem sił, byle się nie narobić przed Euroligą. Prawie się to udało, ale w 4kw nagle zrobiło się -5 i trzeba było trochę bardziej przycisnąć. Szkoda, że fajne emocjonujące zawody po raz kolejny popsuli sędziowie, robiąc momentami kabaret - jak nie dach z dupy dla Misiuk w ważnym momencie (respect dla Jose za konferencję), tak przez cały mecz gwizdanie Horti fauli za samą chyba obecność na parkiecie.
Można by gdybać, że kontuzja Śnieżek, że brak Małaszewskiej, ale i tak raczej Wisła mecz miała generalnie pod kontrolą. Mimo to wynik -7 wygląda nadspodziewanie dobrze w stosunku do "teorii". Gramy teraz trochę u siebie, może rozgrzejemy się na Pabach i potem jakoś trochę lepiej nam pójdzie niż choćby w Gorzowie...

Rozumiem, że wyniki z ROWem o ile się wycofają pójdą w piach. Jest jakaś szansa na zmianę terminarza na II rundę, skoro zostaje 10 drużyn?
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 21 października 2012, 12:47

Dorę to w ogóle sędziowie bardzo lubią, bo w meczu z Liderem gwizdnęli jej bardzo wydumany czwarty faul, a po chwili, kiedy wyraziła swoje zdziwienie (nie odbiegało to od reakcji większości zawodniczek w takich przypadkach) pokazali dacha, czyli jednocześnie piąty faul. Meczu nie widziałem, ale też myślę, że dziewczyny poluzowały sobie w czwartej kwarcie. Scenariusz był do tego momentu podobny do tego w Gorzowie. Potem juz było inaczej, bo AZS całkiem spuchł, a gdynianki podjęły walkę.
Co do terminarza, to gdyby wycofał się ROW, faktycznie zrobi się bałagan, mówiąc delikatnie...

wislakosz.pl
Młodzik

Postautor: wislakosz.pl » 21 października 2012, 15:07

3 kontuzje AZS Rzeszów podczas meczu z Liderem Pruszków :/ http://www.youtube.com/watch?v=oN5Zh4u8gno

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”