Andżela Dubojska odeszła z Odry

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
majoneez
Kadet

Andżela Dubojska odeszła z Odry

Postautor: majoneez » 01 listopada 2006, 00:16

Anzhela Duboiskaya ( do k... nędzy czy nie można napisać po polsku ? nie jesteśmy anglo sasami tylko słaowinami tak jak ruscy i bez problemów piszemy ich imiona inazwiska. Szczyt głupoty to końcówka tego tekstu i pytanie o zastapienie Duboysayi!!!!! )(33 lata, 187 cm) nie jest już zawodniczką Cukierków Odry Brzeg. Dziś przed południem zawodniczka i klub porozumiały się co do rozwiązania kontraktu. Białorusinka rozegrała w Odrze w tym sezonie 6 meczów ligowych zdobywając 49 punktów.

- Anzhela przyszła już wczoraj z propozycją odejścia z zespołu - mówi Bolesław Garnczarczyk, kierownik brzeskiej drużyny. - Chciałem by jeszcze przemyślała tą sprawę, ale dziś ostatecznie podjęła decyzję o opuszczeniu Brzegu. Rozwiązaliśmy umowę za porozumieniem stron, co na pewno jest też korzystne dla klubu ze względów finansowych - dodał Garnczarczyk.

Na spotkaniu Zarządu omawiana była również sprawa trenera Cukierków, Krzysztofa Kubiaka [na zdjęciu]. Po ostatnim przegranym spotkaniu z AZS Sowood Gorzów Wlkp. szkoleniowiec Odry na pomeczowej konferencji prasowej zapowiedział, że odda się do dyspozycji Zarządu, który jednak dziś nie przyjął rezygnacji trenera. - Krzysztof Kubiak nadal pozostanie trenerem drużyny. Nie jest łatwo znaleźć na polskim rynku dobrego trenera, a jak już znajdzie się potencjalny kandydat to wymagania finansowe są ponad możliwości klubu - wyjaśnia Bolesław Garnczarczyk.

Kierownik zespołu zapytany czy w miejsce Duboiskayi będą trwały poszukiwania innej zawodniczki, odparł krótko. - Więcej szans na grę będą teraz miały Małgorzata Babicka oraz Izabela Bogdan.

Mariusz Kolekta

PS

W zespole kadetek ŁKS gra Andzelika Kowalska mozę powiniśy pisać od dziś Anghelika Kovalskaya ??? :shock: :shock:

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 01 listopada 2006, 00:27

Niestety kolejne potwierdzenie obaw wielu osób, że rozszerzenie ekstraklasy wywoła w wielu przypadkach po prostu równanie w dół ;(... Teraz nawet słabszy skład powinien przecież zapewnić utrzymanie. Więc po co "walczyć" o jego wzmocnienie :?

A co do używania naszego języka ojczystego pełna zgoda z Majo... jakoś Rosjanie w przypadku zawodniczek zagranicznych u siebie nie rezygnują ze swoich zasad językowych, zmieniając pisownię przyjetą w kraju pochodzenia koszykarki, to z jakiej racji my na przykład mamy porzucać zasady rządzące naszym, polskim językiem.

Awatar użytkownika
Pamela
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: Pamela » 01 listopada 2006, 07:32

a ja tam sie ciesze,ze jej juz w Brzegu nie ma :mrgreen: Lepiej dawac wiecej szans gry mlodym,polskim zawodniczka niz grac koszykarkami z trzeciego sortu :roll:
Antychryst powrócił ;)
lołszyn in loco mołszyn ;) redehader ;) B&B :)
:lol: C'MoN PoKeMoN :lol: i ŻóŁwIk ;)
:mrgreen: Pimp My Pokemon :mrgreen:

Awatar użytkownika
Zbych
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: Zbych » 01 listopada 2006, 11:48

Pamela pisze:a ja tam sie ciesze,ze jej juz w Brzegu nie ma :mrgreen: Lepiej dawac wiecej szans gry mlodym,polskim zawodniczka niz grac koszykarkami z trzeciego sortu :roll:

Jasne, pokaż mi teraz, która z młodych zawodniczek zastąpi lukę po Dubojskiej na pozycji nr 5. Fakty wyglądają tak, że Martyna praktycznie nie ma teraz zmienniczki.

Co do samej decyzji - wszystko zależy od relacji jakość/cena. Nie można powiedzieć, że Dubojska nie wnosiła nic do gry zespołu - trzecia w zdobyczy punktowej, trzecia w zbiórkach, chyba nie najgorzej. Ważne jest jednak ile tak naprawdę nas kosztowała, bo może za swoją gażę powinna przodować w tych statystykach.
Do czasu znalezienia kogoś na jej miejsce napewno nie poprawi się siła naszego zespołu, mam tylko nadzieję, że na SMS wystarczy to co jest.

Co do pozostawienia Kubiaka to myślę, że nie było innego wyjścia, bo na trenera z górnej półki nas nie stać, a żaden średniak nie potrafiłby w trakcie sezonu przejąć zespołu i ustawić pod swój styl bez przynajmniej 2-miesięcznego regresu formy.
"Bo w życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym" - Oscar Wilde

Awatar użytkownika
Pamela
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: Pamela » 01 listopada 2006, 12:11

Zbych pisze:która z młodych zawodniczek zastąpi lukę po Dubojskiej na pozycji nr 5..

A ja bym tak Babickiej i Bogdan nie przekreslala..dajcie im szanse..nawet myslac perspektywicznie lepiej zeby one graly..
Antychryst powrócił ;)

Awatar użytkownika
Zbych
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: Zbych » 01 listopada 2006, 13:10

Pamela pisze:
Zbych pisze:która z młodych zawodniczek zastąpi lukę po Dubojskiej na pozycji nr 5..

A ja bym tak Babickiej i Bogdan nie przekreslala..dajcie im szanse..nawet myslac perspektywicznie lepiej zeby one graly..
Ja tam nikogo nie przekreślam, niech dziewczyny grają jak najwięcej. Nie zmienia to jednak faktu, że są to zawodniczki na pozycję co najwyżej 4 a Dubojska z powodzeniem grała na centrze.

qBK
Młodzik
Kontaktowanie:

Re: Andżela Dubojska odeszła z Odry

Postautor: qBK » 01 listopada 2006, 16:09

majoneez pisze:Anzhela Duboiskaya ( do k... nędzy czy nie można napisać po polsku ? nie jesteśmy anglo sasami tylko słaowinami tak jak ruscy i bez problemów piszemy ich imiona inazwiska. Szczyt głupoty to końcówka tego tekstu i pytanie o zastapienie Duboysayi!!!!! )

Powiem Ci, że też wkurza mnie taka pisownia (tak jak np. Proshchenko), osobiście takie ogólnie przyjęte spolszczone nazwisko piszę po polsku jak każdy normalny człowiek, ale w pewnym sensie jest ona usprawiedliwiona.

My żyjemy w Polsce, ale koszykarski świat nie kończy się na naszym kraju. Jeśli ktoś z zagranicy szukałby informacji na temat Dubojskiej i w polskich serwisach wpisy byłyby z polskimi zasadami odmiany, nie znalazłby nic za cholerę :D Bo niby skąd np. Francuz ma wiedzieć, że po polsku "Duboiskaya" to Dubojska ;)

Sęk w tym, że w wielu innych krajach piszą jak chcą. Każdy kto chciał znaleźć info o jakieś koszykarce z dawnego ZSRR wie, jak zalewa człowieka, kiedy nic nie znajduje (no chyba że zna wszystkie języki, a najlepiej cyrylicę jeszcze :)). Np. Czebotowa (po polsku, chociaż nikt prawie tak nie pisał) po rusku to Chebotova, a po litewsku Cebatova, widziałem gdzieś jeszcze Cebotova). A Wieliszajewą znaleźć to na maxa przerąbana: Velisajeva, Welishaewa, Velishayeva... Kombinacji co niemiara. Do tego np. na Litwie piszą alfabetem łacińskim, a w Rosji i Białorusi cyrylicą. Najlepszy sposób na znalezienie koszykarki to wtedy serwisy międzynarodowe, ale tam rzadko widnieją różne wersje, np. na Eurobaskecie znajdziesz tylko "Cebatova" ale już Chebotovej nie ma.

Być może wiesz że prowadzę www.odra.polskikosz.pl i dlatego przy każdej koszykarce staram się zaznaczyć wszelkie znajome mi odmiany w różnych językach, by ułatwić życie innym ludziom. Niestety rzadko gdzie znajdziesz podobne zwyczaje, właściwie tylko na jednej stronie którą znalazłem (spis koszykarek grających za granicą swojego kraju) są różne wersje: http://wstars.buildtolearn.net/player.php?id=180 stąd wiem, że Nadia Drozd to Надежда Дрозд niestety nic mi to nie daje bo nie znam cyrylicy :D

Oczywiście wątpię żeby przeciętny Francuz znał polski ;) ale jeśli wpisze w googlach nazwisko i znajdzie stronę to na pewno ma szersze pole działania niż jeśli nic nie znajdzie.

Uff to tylko taka moja mała dygresja. Podsumowując jestem za polskimi wersjami, ale oryginalne odpowiedniki mają swoje uzasadnienie. Jeśli jednak już odmieniamy, to na zdrowy rozsądek piszmy Dubojskiej a nie Duboiskayi czy inne takie hybrydy.

Ale pojechaliśmy po Mario :D

Awatar użytkownika
Pamela
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: Pamela » 01 listopada 2006, 16:49

Zbych pisze: a Dubojska z powodzeniem grała na centrze.

Czy z takim powodzeniem to nie wiem :wink: Ale brak typowej 5 po prostu trzeba jakos zastapic i szukac innych rozwiazan taktycznych
Antychryst powrócił ;)

Awatar użytkownika
Zbych
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: Zbych » 01 listopada 2006, 18:40

Pamela pisze:
Zbych pisze: a Dubojska z powodzeniem grała na centrze.

Czy z takim powodzeniem to nie wiem :wink:

No trzecia w punktach, trzecia w zbiórkach, zdecydowanie lepsze statsy niż Martyna - to chyba powodzenie, nie :?: :wink: Oczywiście nie cenię jej bardziej niż Martyny (przynajmniej tej Martyny z pełni formy) ale nie przesadzałbym z niedocenianiej Dubojskiej bo nie ma się do cego przyczepić, a już napewno na tle dotychczasowej formy reszty zespołu :wink:
Niech nie wyjdzie na to czasem, że jestem niezadowolony z odejścia Dubojskiej, bo szczerze mówiąc sam spodziewałem się więcej i wszystko (jak już napisałem) zależy od tego ile jej płacili, ale na pewno była jedną z wyróżniających się koszykarek do tej pory. Życzę jej powodzenia i mam nadzieję że zwolniła miejsce w drużynie dla jakiejś zdolnej koszykarki. Tylko gdzie teraz taką znaleźć i kto ma to zrobić :?: :wink: :lol:

Awatar użytkownika
Pamela
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: Pamela » 01 listopada 2006, 19:13

Zbych pisze: na pewno była jedną z wyróżniających się koszykarek do tej pory.

Taa...to ja najwyrazniej nie dostrzeglam jej potencjalu :wink: :wink: wprost przeciwnie..uznalam ja za "drewno" :mrgreen:

Zbych pisze:gdzie teraz taką znaleźć i kto ma to zrobić :?: :wink: :lol:

A no..albo wychowac samemu :wink: ,albo wypatrzec w nizszych ligach :wink: :wink: albo wrocic do zawodniczek,ktore na dobra sprawe nie mialy za duzo okazji do gry :roll:
Antychryst powrócił ;)

ajaja
Młodzik

Postautor: ajaja » 01 listopada 2006, 23:15

Najlepsza kiedyś była transkrypcja nazwiska Kseni Szwajbowicz - Chvaibovitch

Natomiast teraz bardzo ciekawi mnie wpisywanie w arkuszach PLKK nazwiska Aleliunaite-Jankovska. Skoro wyszła za bodaj Waldemara Jankowskiego, nie powinno być Jankowska?

{Mikro
Amator

Postautor: {Mikro » 01 listopada 2006, 23:56

co do angeli to juz pisalem w podforum brzegu a co do tego
Pamela pisze:

to uwazam ze Iza to nie bardzo jest 4 tylko obwodowa zawodniczka... a Gosia tez woli gre bardziej na obwodzie ale z koniecznosci gra pod koszem z braku w brzegu podkoszowych zawodniczek... nawet na sparingach pod nieobecnosc rozgrywajacych grala jako jedynka i sobie jakos radzila wiec czy ja wiem czy z tych zawodniczek takie rasowe podkoszowe?? sadze ze na rynku koszykarskim brakuje wysokich zawodniczek potrafiacych zagrac dobrze tylem do kosza lub walczacych o zbiorke na tablicach( oczywiscie polskim i poza paroma wyjatkami)

Awatar użytkownika
Zbych
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: Zbych » 02 listopada 2006, 07:29

Pamela pisze:A no..albo wychowac samemu :wink: ,

Jasne - w półowię pierwszej części rundy zasadniczej, to niech się Kubiak ostro bierze do pracy, bo dni coraz krótsze - no chyba że po nocach będzie jakieś diamenciki oszlifowywał :wink: Może zdąży w tym dziesięcioleciu... :wink:
Pamela pisze:albo wypatrzec w nizszych ligach :wink: :wink:

Jak ich do tej pory nikt nie wypatrzył tzn. nie są gotowe lub się nie nadają. Wartościowe zawodniczki z niższych lig "rozchodzą się" przed sezonem i teraz już są w ekstraklasie :wink:
Pamela pisze:albo wrocic do zawodniczek,ktore na dobra sprawe nie mialy za duzo okazji do gry :roll:
No i ciąg dalszy z poprzednich wpisów - nie mamy zawodniczek na pozycję 5 - ile okazji do gry by nie dostawały..

Piszesz to wszystko tylko żeby się ze mną podroczyć :?: :wink: :lol:

Hamulec
Amator
Kontaktowanie:

Postautor: Hamulec » 02 listopada 2006, 08:45

Jesli chodzi o zawodniczki podkoszowe to przeciez jest Martyna jest tez Marczewska wiec nie wiem po co ta panika co do luki po Dubojskiej :roll:

Awatar użytkownika
Zbych
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: Zbych » 02 listopada 2006, 10:08

Hamulec pisze:Jesli chodzi o zawodniczki podkoszowe to przeciez jest Martyna jest tez Marczewska wiec nie wiem po co ta panika co do luki po Dubojskiej :roll:
Martyna oczywiście że jest ale nie będzie grała po 40 minut a Czesia to typowa 4-ka.
Nikt tu nie panikuje. Moje dywagacje z Pamelą polagały tylko na dojściu do wniosku (przynajmniej z mojej strony - i nie jestem pewien czy ją przekonałem :wink: ), że mamy canterkę bez zmienniczki i żadna inna z obecnie zakontraktowanych koszykarek nie zagra jako typowa centerka.
Co do samej Dubojskiej to napisałem że nie będę wcale za nią tęsknił ale jaka by nie była to pozostawiła po sobie jakąś lukę więc w naszej, i tak już nie najlepszej, sytuacji zrobiło się lekko niekomfortowo. Pomimo wszystko - gdzie tu panika - pełen spokój i oczekiwanie na rozwój wypadków :wink: 8)

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”