15 kolejka:Włókniarz Pabianice- CCC Polkowice 80-73

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 21 stycznia 2007, 00:47

wreszcie w domu...

Trzeba przyznać, że Pabianice wygrały dziś zasłużenie. nam zdecydowanie zabrakło atutów i "dnia konia" jakiejś koszykarki. Po Monique widać było, że nie daje rady. już po pierwszej połowie oddychała rękawami... Ale nie chce sie tlumaczyc, bo i tak nie wiem, czy przeciwko TAK zdysponowanej Pałce mogłaby cokolwiek wskórać - Poezja, fantastyka, te wszystkie słowa już padły i wszystkie i tak do konca nie odzwierciedlają postawy Agnieszki w tym meczu...

Szkoda porażki, zwlaszcza, ze przegrał ŁKS, a wygrał Gorzów, przez co spadamy na 5 miejsce. ale myślę, że "do czasu" ;-) oby...

Awatar użytkownika
Mikey
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Mikey » 21 stycznia 2007, 00:52

(troszkę mi tylko serce zadrżało, gdy zobaczyłem na hali pewną "koszykarke", która nie potrafi zostawić po sobie porządku w mieszkaniu )
:shock: rozwin temat... bom ciekaw
Obrazek
Obrazek

mawi
Żak

Postautor: mawi » 21 stycznia 2007, 00:53

Mikey-
Wszyscy patrzac na Lige Typerków dawali spokojne zwycięstwo ŁKSowi i co?
A jednak nie.

Awatar użytkownika
Mikey
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Mikey » 21 stycznia 2007, 00:57

mawi pisze:Mikey-
Wszyscy patrzac na Lige Typerków dawali spokojne zwycięstwo ŁKSowi i co?
A jednak nie.
Jezu nie sprawdzam co 5 minut działu Liga typerów...Ale jak juz jestesmy dokladni to napisz ile osb postawilo na ŁKS a ile na Odrę. Wyciagasz jakies malo istotne dla zagadnienia kwestie, a temat ktory poruszylem dotyczył pewności z jaką niektorzy podchodzą do wynikow spotkani tego ze wszystko się moze w lidze zdarzyć.
Obrazek

Obrazek

mawi
Żak

Postautor: mawi » 21 stycznia 2007, 01:02

cytat - temat ktory poruszylem dotyczył pewności z jaką niektorzy podchodzą do wynikow spotkani tego ze wszystko się moze w lidze zdarzyć.
potwierdzam - i wziełem to pod uwagę w typerkach

Awatar użytkownika
Bodzio
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: Bodzio » 21 stycznia 2007, 01:53

byłem w szoku postawą zawodniczek gospodarzy, gdyż wchodziło im dzisiaj wszystko. My mielismy zrywy dobrej gry, gdy goniliśmy wynik a póżneij znowu siadały dziewczyny. Martwi fakt, że Cooker miała nie grać i chora Coker jest i tak u nas najlepsza.. ;/ Postawa TI gorzej niż źle.

Awatar użytkownika
ginda
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: ginda » 21 stycznia 2007, 10:40

Ja tylko pogratuluję zasłużonego zwycięstwa.
Dziewczyny jeśli chcecie,
zwycięstwa poczuć smak,
musicie walczyć, trenować,
dopingiem was wspieramy,
a wiarę w sercu mamy,
po meczu będziem świętować

Awatar użytkownika
orzel11
Nowy na forum

Postautor: orzel11 » 21 stycznia 2007, 12:17

BRAWO WŁÓKNIARZ gratulacje znakomitej gry i powodzenia w następnych meczach :P
ODRA BRZEG!!!

Awatar użytkownika
MadMad
Amator

Polfa Pabianice - CCC Polkowice (zdjęcia)

Postautor: MadMad » 22 stycznia 2007, 01:04

witam
zapraszam do obejrzenia zdjęć z meczu:
Polfa - CCC
http://kosz.webd.pl/kkforum/viewtopic.php?t=5788
pozdrawiam - maciek [madmad]

Awatar użytkownika
Pamela
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: Pamela » 22 stycznia 2007, 08:40

Koszykarki Polfy Pabianice potwierdziły w sobotę, że powinny walczyć o medale, a nie ledwie o awans do czołowej ósemki ekstraklasy. Podopieczne trenera Tomasza Herkta pokonały we własnej hali CCC Polkowice, w czym największa zasługa fantastycznie grającej Agnieszki Pałki oraz dzielnie jej pomagającym Ayi Traore, Emilii Lamparkiej i Beaty Krupskiej-Tyszkiewicz.

Obrazek

Pabianiczanki zaczęły z wysokiego C i po 4 minutach prowadziły 9:0. Nasz, czyli łódzki, trener Andrzej Nowakowski, prowadzący zespół z Polkowic, próbował roszad, ale nie mógł w tej fazie gry znaleźć lekarstwa na wspaniale grającą Senegalkę Anyę Traore. W pierwszej kwarcie ta zawodniczka zdobyła połowę punktów dla gospodyń.

Pabianiczanki trwoniły jednak zdobywaną przewagę - 20:10 w 11 min, czy aż 38:26 w 16 minucie. Głównie traciły przewagę, gdy trener Tomasz Herkt słusznie dawał odpocząć Agnieszce Pałce, ale nie mając wyboru wprowadzał do drużyny debiutantkę, dziewczynę na schwał, czyli ważącą 130 kg Serbkę Marię Kovacić. To może kiedyś była dobra zawodniczka, ale teraz nie pasowałaby nawet do CNBA dla puszytych. Szkoda.

Na szczęście, mimo marnowanej przewagi, pabianiczanki stać było na następny zryw. Na przykład dzięki najlepszej na boisku, Agnieszce Pałce (dziewięć punktów z rzędu w trzeciej kwarcie) gospodynie uciekały rywalkom. W 28 minucie pabianiczanki prowadziły aż 67:54.

Polfa nie byłaby sobą, gdyby nie zafundowała horroru swoim kibicom. Gospodynie straciły osiem punktów pod rząd i było tylko 67:62. Na szczęście Agnieszka Pałka gra w Pabianicach, zdobyła siedem punktów (dwa dorzuciła Beata Krupska-Tyszkiewicz), było 76:66 i po meczu.

Koszykarki z Pabianic zachowały nadzieje na awans do czołowej ósemki ekstraklasy, chociaż tak naprawdę one i ich trener powinni się wstydzić, że grają tylko o takie cele. W Pabianicach jest zespół na medal. Pamiętajmy o tym i nie marnujmy tradycji.

Polfa Pabianice - CCC Polkowice 80:73 (23:20, 22:21, 22:15, 13:17)

Polfa Pabianice: Agnieszka Pałka 32, Aya Traore 21, Emilia Lamparska 12, Beata Krupska-Tyszkiewicz 11, Renata Piestrzyńska 2, Mirinela Agalareva 2, Alicja Perlińska 0, Maria Kovacic 0.

CCC Polkowice: Monique Coker 21, Veronika Bortelova 14, Anna Szyćko 11, Ilona Jasnowska 10, Anna Pietrzak 7, Frances Carvajal 6, Tausha Mills 4.

Dariusz Kuczmera - Dziennik Łódzki
Antychryst powrócił ;)
lołszyn in loco mołszyn ;) redehader ;) B&B :)
:lol: C'MoN PoKeMoN :lol: i ŻóŁwIk ;)
:mrgreen: Pimp My Pokemon :mrgreen:

Awatar użytkownika
hellraiser
Junior

Postautor: hellraiser » 22 stycznia 2007, 15:18

Mam nadzieje że Polfa nie zajmie 7 miejsca.
Wolałbym 8,4,5.
Obrazek

Awatar użytkownika
jimmy
Senior

Postautor: jimmy » 22 stycznia 2007, 15:20

A JA myslę, że tak jak mówił Szymon w kraku, Włókniarzowi uda sie zając 7 miejsce :D
Cellar Door
No chyba że tutaj są emeryci, renciści, bądź inne osoby, które mają nadmiar czasu wolnego i szperają od A do Z
Obrazek

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 22 stycznia 2007, 19:14

Ja myślę - że 7 miejsce dla Włókniarza byłoby idealne... :wink: zgodnie z duchem sportu ma się rozumieć... :wink: :wink:

2 punkty straty do 7 miejsca to niewiele - ale niestety to aż 4 zespoły po drodze, także statystyka wychodzi gorzej niż jakby była jedna czy dwie. Do 6-go miejsca punkt więcej (3) - a w sumie jeszcze 7 do zdobycia (liczę po jednym za mecz) - teoretycznie - spoko, praktycznie? teoretycznie jest szansa...

Ps. A w półfinale - derby aglomeracji łódzkiej :D :D :D :wink: :lol:

Awatar użytkownika
Edzia
Junior
Lokalizacja: cztery domy, dwie ulice to są właśnie PABIANICE :-P

Postautor: Edzia » 22 stycznia 2007, 20:28

A ja nie myślę...

... bo śpiąca jestem i mój umysł już ma wolne :lol: :lol: :lol:

Ale bardzo, bardzo, ale to bardzo chciałabym, aby pabianiczanki zajęły 6. miejsce. Bo z siódmego trudniej będzie awansować dalej, mimo że Lotos ma nowego "dziwnego" trenera. Bo Lotos ma tesh zawodniczki, które jak się sprężą mogą same wygrać mecz, więc... Wolę z 6. lokaty "spokojnie" bić się o dalsze awanse 8).
"Oto jest miłość.
Dwoje ludzi spotyka się przypadkiem,
a okazuje się, że czekali na siebie całe życie"

Awatar użytkownika
Pamela
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: Pamela » 22 stycznia 2007, 22:25

Agnieszka Pałka rozegrała w sobotę jeden z najlepszych meczów w karierze. Dzięki jej 32 punktom Polfa wygrała z CCC Polkowice.
Pałka ma 25 lat, mierzy 195 cm wzrostu, gra na pozycji centra. Jest ulubienicą pabianickiej publiczności. Do Polfy trafiła w 1998 roku z Pogoni Sosnowiec. Po czterech latach gry w Pabianicach przeniosła się do Polkowic, ale od dwóch sezonów ponownie występuje w Polfie. W sobotę rozegrała fantastyczne spotkanie przeciwko swojemu dawnemu klubowi. Dzięki niej Polfa wygrała czwarte spotkanie w tym sezonie. Zdobyła 32 punkty, miała dziesięć zbiórek, jedną asystę, trzy przechwyty i trzy bloki.

Jerzy Walczyk: Jak ocenia Pani swój występ w konfrontacji z CCC Polkowice?

Agnieszka Pałka: Cieszę się, że zagrałam dobrze i mogłam pomóc drużynie. Ale zdaję sobie sprawę, że trochę pracy jeszcze mnie czeka, bo nie ustrzegłam się błędów. Muszę też podkreślić, że moje koleżanki zagrały fantastycznie i wygrałyśmy zasłużenie.

W tym sezonie ma Pani patent na CCC. W obu spotkaniach z drużyną z Polkowic zagrała Pani znakomicie.

- Nie wiem, skąd to się bierze. Na pewno nie koncentruję się tylko na tych meczach. Chociaż wiadomo, że każda zawodniczka chce pokazać byłemu trenerowi, że potrafi grać.

Co jest przyczyną słabszej postawy Polfy w tym sezonie, zajmujecie dopiero jedenaste miejsce?

- Zaliczyłyśmy kilka głupich porażek, które nie powinny nam się przydarzyć. Do tej pory grałyśmy jedną piątką, bo dotychczasowe transfery były raczej nieudane. Nowe zawodniczki przebywały z drużyną stosunkowo za krótko, dlatego nie zdołały się wkomponować w zespół. Na pewno ciężko jest przyjechać do nowej drużyny i od razu grać rewelacyjnie. Sprawdziła się dopiero się Senegalka [Aya Traore - przyp. red].

Warsztat trenerski Tomasza Herkta różni się znacznie od tego, z jakim miała Pani do czynienia w innych klubach?

- Z trenerem Herktem współpracuje mi się doskonale. Wcześniej znałam go tylko z kadry Polski. Po powrocie do Pabianic poważnie porozmawialiśmy. Zdecydowaliśmy, że będziemy pracować indywidualnie. Trener umie swoje doświadczenie przekazać zawodniczkom.

Na co stać Polfę w tym sezonie?

- Myślę, że wygrana nad CCC nie była przypadkiem. W następnych meczach będziemy walczyć o kolejne zwycięstwa. Przy sprzyjających wynikach innych spotkań stać nas nawet na awans do fazy play off, a później na wywalczenie piątego miejsca.

W środę rywalem Polfy będzie AZS Jelenia Góra. Co będzie kluczem do zwycięstwa?

- Jeszcze za wcześnie, by o tym mówić. Musimy obejrzeć mecze rywalek i wtedy będziemy wiedziały, jak się do tego spotkania przygotować. Myślę jednak, że podstawą sukcesu będzie agresywna obrona. Trzeba też zatrzymać bardzo skuteczne dotąd Amerykanki.

Jest Pani jedną z tych koszykarek Polfy, które na boisku przebywały najdłużej. Nie jest Pani zmęczona sezonem?

- Trochę zmęczona jestem na pewno, ale staram się odpoczywać, ile tylko mogę. Do tej pory nie ciążyła na mnie tak wielka odpowiedzialność, jak teraz. Staram się rozkładać siły, być zdrowa i pomagać koleżankom. Nie ukrywam, że po którejś z rzędu przegranej byłam załamana, ale po sobotnim zwycięstwie odzyskałam siły.

Myśli Pani o występach w reprezentacji?

- Chciałabym się w niej znów znaleźć. Na razie PZKosz ogłosił szeroki skład kadry. Jestem w nim, ale co będzie dalej, to będzie zależało nie tylko ode mnie, ale przede wszystkim od trenera reprezentacji. Wierzę, że pech mnie opuści i będę mogła walczyć tylko z boiskowymi rywalkami, a nie z kontuzją. Dla mnie cel jest zawsze ten sam - chcę, żeby drużyna, w której gram, wygrywała jak najwięcej spotkań. Jeśli tak będzie, to będę zadowolona.

jw/gazeta.pl
Antychryst powrócił ;)

lołszyn in loco mołszyn ;) redehader ;) B&B :)

:lol: C'MoN PoKeMoN :lol: i ŻóŁwIk ;)

:mrgreen: Pimp My Pokemon :mrgreen:

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”