Nikita Bell zawieszona do końca rozgrywek ???

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 10 kwietnia 2007, 11:01

Moja interpretacja sytuacji z Bell po oglądnięciu filmiku i jego analizie:

Fakty:
Celowe uderzenie rywalki po akcji - bez głupich tłumaczeń dlaczego (poślizgnęła się, była wkur...na itd)

Powinno było się stać na boisku:
Faul dyskwalifikujący (wówczas decyzja o dalszej karze jedynie finansowej byłaby słuszna) - nie mam pretensji (większych) do sędziów bowiem - mogli sytuacji nie widzieć dokładnie, nie dość dobrze ją zinterpretować - ich błąd tu jest, ale w "zrozumiałych" granicach - natomiast fakt, że nie było faulu dyskwalifikującego nie zmienia nic w ocenie, że powinien być - ani też nie odbiera prawa do ukarania indywidualnego po analizie zapisu wideo.

Stało się:
faul niesportowy - czyli sędziowie jak to zinterpretowali? ocenili jej zagranie faul "za nisko" - dyskwalifikacja w np. kolejnym meczu nie byłaby "zdublowaniem" kary tylko jej podwyższeniem, urealnieniem niejako.
Poza tym fakt błędu sędziego w meczu nie jest powodem braku możliwości dbania o poziom rozgrywek przez organizację poprzez dyscyplinowanie zachowań. Czyn zawodnika jak najbardziej godzien potępienia - i nic to nie ma do rzeczy, że moja sympatia osobista jest akurat po drugiej stronie.

Ocena decyzji PLKK - decyzja błędna, niesprawiedliwa, nie wychowawcza

Lotos_fan

Postautor: Lotos_fan » 10 kwietnia 2007, 11:23

Wychodzac z zalozenia ze za kazde uderzenie w brzuch w tej lidze bedzie kara 5 tys zlotych i przewinienie niesportowe na meczu, to moze zawodniczki powinny nosic jakies napiestniki albo zakladac protektory na szczeke i jazda co 10 minut siebie po brzuchu :)) W sumie te 5 tys kazda przezyje jak zarabiaja po 4 tys dolarow miesiecznie jak zapewne Bell. A jakby tak w finale przykladowo Lennox uderzyla De Forge w trzeciej kwarcie decydujacego meczu? Niesportowe, a Ann nie zagra przez 10-15 minut a wygfracv bedzie latwiej ... A ty kolego z Leszna co tak wytykasz wszystkim wez sie prosze nie osmieszaj bo sam dobrze wiesz, ze Nikita uderzyla w brzuch rywalke z premedytacja. Nie wiem tylko czemu wladze PLKK tak to rozwiazaly? Co bylo tego powodem? Bo komunikat za dlugi nie jest, jakby nie patrzec uzasadnienia tez nie widac. A niewatpliwie ta decyzja to nawolywanie do agresji wyrazne ... Ehhh

Dziwne :) Wszyscy jestesmy zgodni, nie liczac Leszna, ze powinna byc dyskwalifikacja. Dziwna decyzja.

Awatar użytkownika
FAN PLKK
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: FAN PLKK » 10 kwietnia 2007, 11:28

kara być powinna dużo większa powinna być zawieszona na minimum jeden mecz no ale cóż decyzja zapadła zła bo zła ale.. :roll:
Im bardziej boisz się porażek tym więcej ich ponosisz..

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 10 kwietnia 2007, 11:38

Lotos_fan pisze:Dziwne :) Wszyscy jestesmy zgodni, nie liczac Leszna, ze powinna byc dyskwalifikacja. Dziwna decyzja.

Zgadzam się - powinna być, nie wiem już na ile - może na 1 mecz, ale powinna.

Leszczynianom się specjalnie nie dziwię, bowiem "bronią swojego" - może nie samej Nikity ale interesu klubu - co w sprawie nic nie zmienia.

Decyzja zaś nie jest dziwna - tylko dalece "zachowawcza" - taka w typie - "jakby co... to nikt nie może się czepiać bo ją przecież ukaraliśmy przykładnie...". Typowe zresztą dla naszej "centrali" - a 5 tisiaków przecież, zawsze się przyda...

...............................................................................

I teraz najważniejszy wniosek w mojej ocenie - kompromitacja PLKK, które dając karę przyznaje - "było celowe uderzenie po akcji" (no bo przecież za "poślizgnięcie" by kar nie dawali, nie? - jednocześnie taki fakt zachowania niegodnego sportowca nie znajduje kary w postaci dyskwalifikacji. Lepszym wyjściem dla centrali byłoby siedzieć cicho, ale kurna tych 5 tysiaków szkoda, jak cholera jest okazja wziąć... :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
patrese
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: patrese » 10 kwietnia 2007, 11:41

To kolega pietroc się napocił, ale co wniósł do sprawy? Doprawdy nie wiem...
Ocenę Simona szanuję, ale się nie zgadzam. (pierwszy raz :wink: ) Powiem jedno - nie ferujcie wyroków na podstawie filmików z you tube, bo nie oddają one wszystkich szczegółów mogących mieć wpływ na sprawę. Zarząd PLKK obejrzał film lepszej jakości, klatka po klatce i dlatego ma przewagę nad innymi.
Dla mnie decyzja PLKK jest :
- trafna, bo uwzględnia niesportowe zachowanie Nikity,
- sprawiedliwa, bo nie wypacza wyników ostatnich dwóch kolejek spotkań,
- wychowawcza, bo kara finansowa bije po kieszeni zawodniczkę, a nie klub.

I może weźcie pod uwagę, że sytuację widziało (albo i nie) nie tylko dwóch sędziów na parkiecie w Toruniu, ale obejrzał ją dokładnie zarząd PLKK, który z Lesznem jak wiadomo, nie ma nic wspólnego...
SIAMO SEMPRE CON VOI - LECH POZNAŃ
Obrazek

Mozarthio
Kadet

Postautor: Mozarthio » 10 kwietnia 2007, 11:47

heh dlaczego mowicie ze decyzja jest nie wychowawcza? czy u was jak w podstawowce ktos zbil np szybe odrazu usuwano ucznia ze szkoly? czy moze dawano mu szanse na poprawe mimo tego karajac go w inny sposob ...

tu zastosowano ten sam tok dzialania Nikita z CALA PEWNOSCIA UDERZYLA SPECJALNIE ale byl to jej pierwszy taki wybryk , i wydaje mi sie ze dostala bardzo duze ostrzezenie ze nastepnym razme skonczy sie to dyskwalfikacja ...

hmm ja juz nie chce sie powtarzac ale pomyslcie kazdy ma nerwy kazdy ma chwile ze go poniesie ,zostanie sprowokowany lub nie ... ciekawe jakby tak zdarzylo sie z waszymi liderkami tak byscie byli za tym zeby zdyskwalfikowac zawodniczke ? nie dac jej szansy ? dla mnie to tylko wasze zapędy "urojone' bo to nie chodzi o wasza druzyne , mowicie o tym zeby PLKK bylo ostre i nie tolerowalo chamstwa no coz najpierw radze sie rozejrzec tez w swoich druzynach czy wasze dziewczyny sa takie swiete bo mysle ze nie, tak samo jak i w lesznie

p.s. ten post nie ma nikogo obrazic itp , poprostu wyrazilem swoja opinie ale no coz podejrzewam ze zaraz trafi sie jakis rewanz
Życiowe bitwy nie zawsze wygrywają silni i szybsi, lecz prędzej czy później TYM, który wygrywa, jest TEN, który nieustannie myśli, że może wygrać.

Awatar użytkownika
kyS
Kadet

Re: ehhh

Postautor: kyS » 10 kwietnia 2007, 11:58

patrese pisze:(...)Postawy reszty obrońców sprawiedliwości wypowiadających się w tym temacie i szukających okazji, by tylko nas dobić, nie będę już komentować. Następnym razem może jednak pomyślcie trochę dłużej, jak będziecie znowu chcieli wieszać na nas psy...
Zaraz napisze, ze sie dziwi dlaczego wszyscy nie lubia Leszna :lol:
Obrazek

CokolwiekPomiedzyLudzmiKonczySie
ZnaczyNigdySieNieZaczelo
GdybyPrawdziwieSieZaczeloNieSkonczylobySie
SkonczyloSieBoSieNieZaczelo
CokolwiekPrawdziwieSieZaczynaNigdySieNieKonczy

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 10 kwietnia 2007, 12:01

Miło mi, że "szanujesz" (nawzajem) i jeszcze milej, że się nie zgadzasz - bowiem jakby wszyscy się ze wszystkimi zgadzali to by nie było dyskusji...

I od razu takie zastrzerzenie - owszem feruję wyrok na podstawie filmiku - bowiem jestem kibicem, oglądam mecze i filmiki a piszę na forum. Jakbym podejmował decyzję, byłbym sędzią itd to po pierwsze moje oceny miałyby moc sprawczą (a nie były kibicowską dysputą) i miałbym dostęp do innej technologii oraz wiedzy. Zatem dodając złynne "moim zdaniem" oraz "na podstawie posiadanej przezemnie wiedzy" piszę dalej: :wink:

1. Zakładam że moja ocena zachowania Bell jest słuszna - jeśli jest niesłuszna (uderzenie przypadkowe) - tym większa kompromitacja PLKK

2. Jeśli jest słuszna - czego dowodem jest nałożenie kary finansowej na zawodnika (na podstawie wnikliwej obserwacji "na żywo" oraz z profesjonalnych środków medialnych) - to jest nieadekwatna do czynu, nieuczciwa wobec rywali, niewychowawcza wobec zawodnika - i wreszcie nie zgodna z takimi tam p... jak jakiś "duch sportu" czy inne tego typu farmazony.

3. Jeśli jest niesłuszna (czego dowodów nie ma - oprócz tych na obalenie tej tezy) - to decyzja o karze w wysokości 5000zł jest godna wprowadzenia przed sąd publiczny - bowiem jest zwykłym wyłudzeniem. Nie zachodzą bowiem żadne przesłanki do jej wymierzenia - oprócz okazji zainkasowania 5 tysi za posiedzenie.

Zatem analizując fakty - poza moją osobistą oceną:
- kara jest, została potwierdzona zasadność jej wymierzenia
- jedynym możliwym zdarzeniem powodującym ową karę było uderzenie zawodnika bez piłki
- kara za uderzenie bez piłki na meczu jest nieadekwatna do czynu (powinno być przewinienie dyskwalifikujące), daje to prawo a nawet obowiązek nałożenia kary dyscyplinującej na dodatkowym posiedzeniu
- kara finansowa ma prawo być jedynie karą dodatkową w takim przypadku - nie widzę słuszności umotywowania (ba! nie widzę go wogóle :wink: ) nałożenia jedynie kary finansowej. Kara dyskwalifikacji na okres 1 meczu jest absolutnym minimum - chyba że... patrz punkt 3

Dbałość o "nie wypaczania" ostatnich kolejek nic tu nie ma do sprawy - i nic nie zmiania czy są to kolejki pierwsze, środkowe czy ostatnie - tak jak nie powinno mieć znaczenia wiek, wzrost, narodowość, kolor skóry czy pochodzenie klubowe zawodnika. Ani czy jego zespół walczy o mistrza, o utrzymanie czy o 7 miejsce.

Ogólnie mam to szczerze w d... sprawę walki o utrzymanie (choć mam swoje preferencje :wink: ) i nie włączałem się do dyskusji Toruń-Leszno itp. - aż do chwili kompromitacji PLKK. Powiadam - trzeba było jej dać spokój, zachować twarz i... straciś 5 tysiaków :shock: nieeeee - lepiej zrobić z siebie pajaca...

Ps. Polemizuje jedynie z oceną Patreese - pozostałe (dotychczasowe) wpisy "kontrujące" mój pozostawiam bez odpowiedzi.

Aaaaa - i bym zapomniał o najważniejszym - też wolę osobiście by Bell zagrała w tych ostatnich meczach - co niestety nie zmienia nadal nic w ocenie działań PLKK...
Ostatnio zmieniony 10 kwietnia 2007, 12:21 przez simon, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
patrese
Kadet
Kontaktowanie:

Re: ehhh

Postautor: patrese » 10 kwietnia 2007, 12:17

kyS pisze:
patrese pisze:(...)Postawy reszty obrońców sprawiedliwości wypowiadających się w tym temacie i szukających okazji, by tylko nas dobić, nie będę już komentować. Następnym razem może jednak pomyślcie trochę dłużej, jak będziecie znowu chcieli wieszać na nas psy...
Zaraz napisze, ze sie dziwi dlaczego wszyscy nie lubia Leszna :lol:

Ciebie to nawet w Gorzowie nie lubią... :D

Simon - fajna argumentacja, błyskotliwa i w ogóle... Choć mnie nie przekonuje do końca. Nie takie rzeczy działy się w polskiej ekstraklasie (przykłady dawał choćby Don Igłata) i obywało się bez kar, więc może nie należy się aż tak bardzo pastwić akurat nad tym jednym przypadkiem, który wywołał tyle niepotrzebnych emocji jak widać...

Obrazek

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 10 kwietnia 2007, 12:20

ależ jeszcze tylko nie pomyśl, że mnie ten przypadek tak zajął - ale jak jest okazja się popastwić nad PLKK to nie odpuszczę... :lol: :wink:

Awatar użytkownika
patrese
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: patrese » 10 kwietnia 2007, 12:32

simon pisze:ależ jeszcze tylko nie pomyśl, że mnie ten przypadek tak zajął - ale jak jest okazja się popastwić nad PLKK to nie odpuszczę... :lol: :wink:

OK. To następnym razem też się do Ciebie przyłączę. Obiecuję. :wink: A jak będziesz organizował jakiś wiec w ramach protestu, to nawet i "płynny" prowiant doniosę... :wink:

Obrazek

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 10 kwietnia 2007, 16:14

Ciebie to nawet w Gorzowie nie lubią...

a Ty się moze nie wypowiadaj za Gorzów co?
i po raz kolejny proszę abyś darowal sobie tego typu osobiste wycieczki :?

a tak bardziej w temacie. można się bylo spodziewać wlaśnie takiej decyzji wladz plkk :?
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

Awatar użytkownika
patrese
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: patrese » 10 kwietnia 2007, 17:23

ann pisze:
Ciebie to nawet w Gorzowie nie lubią...

a Ty się moze nie wypowiadaj za Gorzów co?
i po raz kolejny proszę abyś darowal sobie tego typu osobiste wycieczki :?

a tak bardziej w temacie. można się bylo spodziewać wlaśnie takiej decyzji wladz plkk :?

A cóż to za humorek? Rozchmurz się trochę. Taki mamy miły dziś poświąteczny dzień... :)
P.S. Niektórzy robią też "osobiste wycieczki" do mnie i jakoś tego nie zauważasz. Jesteś prawie tak samo niesprawiedliwa jak ta PLKK... :wink:
Przepraszam, że nie w temacie ale chciałem tylko odpowiedzieć i życzyć dalszego miłego dnia. Pozdrawiam.

Obrazek

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 10 kwietnia 2007, 17:30

Kolejny myśliciel sie znalazł na forum :lol: :lol: Co za elokwencja :lol:
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

Awatar użytkownika
Łukasz-fan
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Łukasz-fan » 10 kwietnia 2007, 18:44

A ja uważam, iż decyzja słuszna, przynajmniej nikt nikomu nie będzie zarzucał, że ktoś utrzymał się, czy też nie przy zielonym stoliku, choć od razu mówie, że nie oglądałem tego zdarzenia, ale myślę, że kara adekwantna do przewinienia. Przy następnym takim występku Bell należy się dyskwalifikacja i to już wówczas na kilka spotkań.
INEA AZS POZNAŃ => www.azs.poznan.pl

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”