(czy) kto(ś) zostanie w AZS Poznań?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

(czy) kto(ś) zostanie w AZS Poznań?

Postautor: simon » 29 czerwca 2004, 22:16

Tomasz Herkt został asystentem Wojciecha Krajewskiego.

Duet z Poznania będzie kierował drużyną bydgoskiej Astorii w nowym sezonie koszykarskiej ekstraklasy

Herkt wczoraj podpisał roczną umowę. - Wyjeżdżam właśnie z Bydgoszczy z gotowym kontraktem - mówił wczoraj po południu "Gazecie".

Obaj szkoleniowcy Astorii pochodzą z Poznania. Herkt w poprzednim sezonie trenował koszykarki AZS Poznań. Po raz pierwszy w swej pracy będzie prowadził męski zespół. Najbardziej znany jest z sukcesów z reprezentacją Polski kobiet. Zdobył z nią mistrzostwo Europy. Zrezygnował z pracy z kadrą po porażce z Hiszpanią w meczu o brązowy medal ostatnich ME. To była dramatyczna przegrana, bo Polski prowadziły 20 punktami po trzeciej kwarcie, a ostatnią część gry wygrały rywalki różnicą 27 punktów. Polki zajęły czwarte miejsce i co gorsza nie zakwalifikowały się do igrzysk w Atenach (prawo gry na olimpiadzie zdobywały trzy pierwsze ekipy).

- W połowie sierpnia zaczynamy wspólnie z trenerem Krajewskim i zespołem przygotowania - mówi drugi trener Asty.

Rozmowa z Tomaszem Herktem

Nie chcę być marionetką

Wojciech Borakiewicz: Dlaczego wybrał pan Astorię?

Tomasz Herkt: W poprzednim sezonie trenowałem koszykarki AZS Poznań. Zdobyliśmy srebro i myślałem, że zostanie mocna ekipa, ale wycofał się sponsor, a ja nie chcę grać o utrzymanie. Astoria to stabilny klub, a praca z mężczyznami to nowe wyzwanie. Podobała mi się też duże zainteresowanie publiczności.

Jakie będą pańskie obowiązki w zespole?

- Nie chcę być marionetką. Mam nadzieję, że pomogę trenerowi Krajewskiemu. On będzie kreatorem poczynań zespołu, a trochę pomogę np. w sprawach szeroko rozumianej taktyki.

Rozmawiał Wojciech Borakiewicz Gazeta Wyborcza

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 29 czerwca 2004, 22:22

Czemu Tomaszu od nas uciekłeś ? Źle tu ci było u na w Poznaniu?
Dziasiaj byliśmy na zebraniu u prezesa Habera i mówił że trener Tomasz Herkt niedawno (bodajże 10 dni temu) podpisal nowy kontrakt z AZSEM!
A tu taka klapa! :oops:
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 29 czerwca 2004, 22:26

mam nadzieję, że znajdzie się jakiś tym razem spokojny, opanowany, kompetentny i odpowiedzialny czlowiek na jego miejsce (mam nadzieję, że nie będzie nim np. bezrobotny MT) w miarę szybko. Niestety "trudnych dni" dla poznaniaków ciąg dalszy... :cry:

Viallos nzl

Postautor: Viallos nzl » 29 czerwca 2004, 22:36

No to z Poznania już chyba nic nie zostanie. Reszta zawodniczek lada chwila odejdzie i zostanie Słaby!

Awatar użytkownika
Mikey
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Mikey » 29 czerwca 2004, 23:09

Szczerze współczuję, bo wiem co to znaczy, przerabiamy to samo, choć mam nadzieje ze nie do końca :cry:
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Wojteg
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Wojteg » 30 czerwca 2004, 07:09

AZS Poznań bez Tomasza Herkta

Trener Tomasz Herkt nie będzie już prowadził drużyny koszykarek z Poznania. We wtorek podpisał umowę z Astorią Bydgoszcz

To kolejne osłabienie ekipy, która dwa miesiące temu w pięknym stylu zdobyła wicemistrzostwo Polski. Po przenosinach do innych klubów Olgi Pantelejewej, Gabrieli Tomy i Natalii Trofimowej, rezygnacji ze sponsorowania klubu przez firmę Fortis, tym razem pracodawcę zmienił trener Tomasz Herkt.

Wczoraj Herkt podpisał roczną umowę z Astorią Bydgoszcz - będzie tam pracował ze swoim kolegą z czasów gry w Warcie Poznań Wojciechem Krajewskim. - Astoria to stabilny klub, a praca z mężczyznami to nowe wyzwanie. Nie chcę być marionetką. Mam nadzieję, że pomogę trenerowi Krajewskiemu. On będzie kreatorem poczynań zespołu, a trochę pomogę np. w sprawach szeroko rozumianej taktyki - twierdzi Herkt.

Odejście szkoleniowca poznańskiej drużyny zaskoczyło dyrektora AZS Romana Habera. - Jeszcze w piątek byliśmy razem na spotkaniu w sprawie podpisania przez AZS umowy o współpracy z Olimpią Poznań. Wtedy trener Herkt deklarował, że będzie dalej pracował w Poznaniu. Jestem bardzo zaskoczony, tym bardziej, że Herkt jeszcze się do mnie odezwał. Ja do niego nie będę dzwonił - żalił się Haber. - Dziwię się tylko, że trener który zdobył mistrzostwo Europy zdecydował się na bycie asystentem w innym klubie. W AZS miał zagwarantowane wynagrodzenie porównywalne do ubiegłorocznego, a z tego co się orientuję, jak na polskie warunki nie jest ono małe. Może boi się pracy z drużyną, która powalczy tylko o 5. czy 6. miejsce? - pytał Haber.

- Pieniądze nie mają tu nic do rzeczy. Moje wynagrodzenie miało być nieco niższe, niż w poprzednim sezonie, ale z tym się liczyłem. Ważniejsze jest to, że jestem młodym trenerem i szukam wyzwań. W poprzednim roku była zupełnie inna sytuacja. Wtedy też sporo ryzykowałem, ale zespół miał porządny skład i jakieś perspektywy. A dziś? Co miałem robić, skoro do tej pory klub nie podpisał żadnego kontraktu? W tej sytuacji nie miałem wyjścia, powtórzenie wyniku z ostatniego sezonu było nierealne- twierdzi szkoleniowiec. Haber: - Herkt postąpił nieelegancko. Spotykał się z radnymi, z prezydentem miasta, a teraz nagle odszedł nic nie mówiąc. Myślę, że w Poznaniu ciężko mu będzie teraz o pracę.- Proszę mnie o nic nie winić. Wcześniej dziewczynom, Oldze, Gabrieli, czy Natalii mówiłem, że jak mają lepsze oferty, to mogą z nich skorzystać. Ja też wybrałem lepszą alternatywę - dodaje.

Roman Haber zapowiada, że jeszcze w tym tygodniu AZS zacznie podpisywać kontrakty z nowymi zawodniczkami. Po rezygnacji Herkta wątpliwe jest, aby w Poznaniu pozostała Beata Krupska-Tyszkiewicz, która świetnie rozumiała się z tym szkoleniowcem. Niewykluczone, że z drużyny z ubiegłego sezonu, teraz pozostanie tylko część nazwy i kilka koszykarek rezerwowych: Natalia Waligórska, Anna Pamuła czy Małgorzata Kaniowska. Szefowie klubu mają teraz kolejny problem - muszą poszukać trenera. - Będzie to jeden z poznańskich szkoleniowców. Nie będzie wariantów z poprzednich lat, czyli trenerów z zaciągu jak pan Dyja czy Gomelski. Musimy postawić na naszych ludzi i naszą młodzież - twierdzi dyrektor Haber.

Andrzej Grupa, bor (Gazeta Wyborcza)

Anka

Postautor: Anka » 30 czerwca 2004, 08:51

Wojteg pisze:. Niewykluczone, że z drużyny z ubiegłego sezonu, teraz pozostanie tylko część nazwy i kilka koszykarek rezerwowych: Natalia Waligórska, Anna Pamuła czy Małgorzata Kaniowska.

Chyba raczej Mrozińska. Trudno jest pomylić centra z rozgrywajacą, ale jak widać niektórym się to udaje. :)

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 30 czerwca 2004, 09:22

Anka pisze:
Wojteg pisze:. Niewykluczone, że z drużyny z ubiegłego sezonu, teraz pozostanie tylko część nazwy i kilka koszykarek rezerwowych: Natalia Waligórska, Anna Pamuła czy Małgorzata Kaniowska.

Chyba raczej Mrozińska. Trudno jest pomylić centra z rozgrywajacą, ale jak widać niektórym się to udaje. :)
nie przesadzaj... to tylko dziennikarz... im w zasadzie nieomal wolno jest się mylić i pisać absolutne bzdury a wytykanie im tego to jak ktoś do mnie napisał jest godzeniem w całą koszkobiet - kompletny absurd :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
Viallos
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: Viallos » 30 czerwca 2004, 10:18

Herkciany uciekł bo bał się że w tym składzie to nawet nie utrzyma się w ekstraklasie. To by była wielka skaza na jego trenerskiej cenzurce!

gość

Postautor: gość » 30 czerwca 2004, 10:38

Viallos pisze:Herkciany uciekł bo bał się że w tym składzie to nawet nie utrzyma się w ekstraklasie. To by była wielka skaza na jego trenerskiej cenzurce!

Zgadzam się, że byłaby to skaza na jego karierze ale nie zgadzam się, że uciekł. Powiedział przecież, że się zastanawia i po jakimś czasie podjął decyzje. Ile to już razy działacze żeby się usprawiedliwić i postawić siebie w dobrym świetle mówili, że już wszystko jest dogadane i brakuje tylko złożenia podpisu na papierze. Później udawali wielce zdziwionych, że ktoś nie chce u nich zostać i wystawił ich do wiatru itd.
Podobno trener Nowakowski też już dawno jest trenerem w Polkowicach tymczasem jak wiadomo jeszcze kontraktu nie podpisał i nie wiadomo czy w ogóle tam podpisze. I działacze znów będą zdziwieni dlaczego tak się stało.
Jeśli chodzi o mnie to ja tez bym nie chciał trenować zespołu z którego tak naprawde nic nie zostało. Najlepsze zawodniczki + główny sponsor wycofali się i odeszli. Zostało kilka przeciętnych zawodniczek i zero kasy oraz nieciekawe widoki na przyszłość. Taka jest rzeczywistość. Nie ma sianka nie ma granka.

Awatar użytkownika
Szymon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: Szymon » 30 czerwca 2004, 12:15

Viallos pisze:Herkciany uciekł bo bał się że w tym składzie to nawet nie utrzyma się w ekstraklasie. To by była wielka skaza na jego trenerskiej cenzurce!

Zgadzam się w całej rozciągłości! Bał się zlecieć z ligi i tyle. Osiągnął w ubiegłym sezonie spory sukces ale czy nie większym splendorem byłoby zajęcie ze słabiutką drużyną (na razie) na przykład miejsca 6-8??? Wtedy potwierdziłby swój kunszt trenerski, bo według mnie to nie sztuka zdobyć medal gdy ma się w składzie dobre zawodniczki.
BYŁ, BĘDZIE I JEST ZAWSZE WŁÓKNIARZ MRKS

Obrazek

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 30 czerwca 2004, 14:39

tomek zrobil błąd nie zna sie kompletnie na trenowaniu meskich zespolow wiec przygoda z a storia zakonczy sie krotko a potem sie bedzie oczywscie sumitowal ze to nie on byl pierwszym trenerem tylko krajewski a on byl tylko koordynatorem ktory a zasadzie tylko obserwowal.. :)) caly herkt asekurant na maksa(nie moge mu zapomniec meczu z hiszpania -dobrzy szkoleniowcy nie przegrywaja takich meczy - i to jest puenta -tomek do nich nie nalezy

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 30 czerwca 2004, 15:00

Powiem tyle - dla mnie SZOK!!! Tchórzostwo, brak jaj w najbardziej oczywistej formie :( Jeszcze w piątek przecież namawiał koszykarki Olimpii do AZSu, z którego sam tak haniebnie uciekł! Jaki przykład daje tym młodym zawodniczkom? Gdy nie dzieje się najlepiej to jak najprędzej zostawić wszystkich i bez powiedzenia słowa wyjechać? Trudno się potem dziwić, że koszykarki nie wiąże nic z klubem, w którym wystepują... że tak łatwo co roku zmieniają otoczenie, olewając tych, którzy w nie wierzyli, im kibicowali... Z jednego się tylko cieszę - jeśli młode Olimpijki przejdą do AZSu nie będą zniszczone wiecznym siedzeniem na ławce rezerwowych. Nie ma już bowiem kogoś, kto na szkoleniu nie zna się ZUPEŁNIE! Kogoś, kto jeśli nie ma "samograjów" w zespole (typu Krupska, Panti), przegrywa wszystko co tylko się da przegrać. Może to lepiej dla przyszłości AZSu, że Herkt uciekł ...
Ania i Alex... Na zawsze w naszych sercach!!! [']

Awatar użytkownika
MARIO
Kadet

Postautor: MARIO » 30 czerwca 2004, 18:17

Anka pisze:

W składzie AZS Poznań jest jeszcze/już(?) Joanna Lorek.

Shrek
Amator

Postautor: Shrek » 30 czerwca 2004, 19:37

Seba pisze:Powiem tyle - dla mnie SZOK!!! Tchórzostwo, brak jaj w najbardziej oczywistej formie :( Jeszcze w piątek przecież namawiał koszykarki Olimpii do AZSu, z którego sam tak haniebnie uciekł! Jaki przykład daje tym młodym zawodniczkom? Gdy nie dzieje się najlepiej to jak najprędzej zostawić wszystkich i bez powiedzenia słowa wyjechać? Trudno się potem dziwić, że koszykarki nie wiąże nic z klubem, w którym wystepują... że tak łatwo co roku zmieniają otoczenie, olewając tych, którzy w nie wierzyli, im kibicowali... Z jednego się tylko cieszę - jeśli młode Olimpijki przejdą do AZSu nie będą zniszczone wiecznym siedzeniem na ławce rezerwowych. Nie ma już bowiem kogoś, kto na szkoleniu nie zna się ZUPEŁNIE! Kogoś, kto jeśli nie ma "samograjów" w zespole (typu Krupska, Panti), przegrywa wszystko co tylko się da przegrać. Może to lepiej dla przyszłości AZSu, że Herkt uciekł ...

Po raz pierwszy się muszę z Tobą Seba zgodzić.To co zrobił trener Herkt jest nie poważne i nie można tego w jaki kolwiek normalny sposób wytłumaczyć.Jest to przykre że kolejny polski szkoleniowiec robi sobie z buzi holewę ale to nic nowego.Pozdrowienia dla kibiców TS Olimpia Poznań.

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”