patrese pisze:Widzisz kolego,
po pierwsze nie kolego, nie bylismy nie jestesmy i nie będziemy kolegami jak juz coś to "kolego" (przy całym zrozumieniu ze chcesz być miły )
coś tam usłyszałeś ale widzę, że szczegółów nie znasz.
dużo usłyszałem o moją wiedzę na ten temat się nie martw
Amica wcale nie wycofała się ze sponsorowania grającej pod swoim szyldem drużyny w 3 lidze.
to dlaczego nie ma Amiki Wronki w 1 lidze? a no nie ma bo Amika Wronki SSA zastąpiona została Lechem Poznań SSA, i widzę ze pewnie też coś usłyszałeś, bo wycofanie sie ze sponsorowania druyzny ine oznacza likwidacji
Nie nastąpiło żadne przejęcie tylko fuzja dwóch podmiotów, z której powstał KKS Lech Poznań SSA. Amica Sport SSA wniosła majątek, a stowarzyszenie WKP Lech prawa niematerialne. Mam nadzieję, że wiesz na czym polega różnica między fuzją a przejęciem oraz co to są prawa niematerialne, więc nie będę się nad tym rozwodzić.
łądnie to ujęte prawa niematerialne, no dziwne by było jakby nowa spółka miała kontynuować tradycję AMiki Wronki
Jeśli chodzi o licencję to nowy klub miał prawo wybierać między licencją Lecha i Amiki, ponieważ oba zespoły utrzymały się w ekstraklasie. Wybrano licencję Amiki ze względu na potrzebę redukcji oraz rozłożenia na raty zadłużenia starego Lecha, co mogło być problemem w uzyskaniu licencji na kolejny sezon. Skorzystano więc jedynie z możliwości, jaką stworzyła fuzja między Lechem i Amicą dla jak najlepszego rozwiązania przyszłości KKS Lech Poznań.
a o czym ja mówię?
co mogło być problemem w uzyskaniu licencji na kolejny sezon.
no i tym stwierdzeniem przynajesz mi rację, zagraliście w Intertoto bo Amika SSA wywalczyła to miejsce, dostaliście licencję na gre jako Lech Poznan SSA(nowo powstałej spółki) bo to była licencja Amiki Wronki SSA, i to ten własnie podmiot przyjął nazwę Lech Poznań SSA. Nowy Lech Poznań SSA nie grałby w intertoto gdyby nie licencja Amiki Wronki SSA
Na mocy umowy o fuzji zapisano, iż KKS Lech Poznań będzie kontynuował historię i tradycję Lecha Poznań (w tym celu wniesiono do spółki takie prawa niematerialne jak herb, logo czy barwy i właśnie prawa do kontynuowania tradycji Lecha).
to co sobie zapisano w umowie o kontynuacji tradycji trochę mniej mnie interesuje
czy gdyby nastąpiła jak wolisz fuzja między Groclinem, a Wartą Poznań uważałbyś ze to Warta Poznań pomimo ze ta miała grać w niższej klasie rozgrywkowej??
O Zawiszy, Pogoni słyszałem, lecz nie znam szczegółów tych przejęć, więc nie będę się wypowiadać. Znam dobrze sytuację Lecha i to mi wystarczy. Pozdrawiam.
tu nie było żadnych przejęć tylko zmiany nazwy i spółki, Kujawiak Włocławek stał sie Zawiszą Bydgoszcz SSA (bo Hybrobudowa mając licensje na grę w 2 lidze tak sobie zadecydowała)