Co słychać w Wiśle?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
garnett
Junior

Postautor: garnett » 03 sierpnia 2007, 10:00

Koszykarki Wisły Can Pack Kraków przed wyzwaniami nowego sezonu
ACM

Koszykarki Wisły Can Pack Kraków we wtorek rozpoczną przygotowania do nowego sezonu. Na pierwszych zajęciach trener wiślaczek Tomasz Herkt będzie miał do dyspozycji tylko... dwie zawodniczki
Trener Herkt ma jasno postawiony cel - wywalczenie trzeciego z rzędu i dwudziestego pierwszego w historii klubu mistrzostwa Polski koszykarek, zdobycie Pucharu Polski oraz awans do ćwierćfinału Euroligi. Swoje rywalki w fazie grupowej pucharowych rozgrywek europejskich krakowianki poznają już w niedzielę, bo w Monachium odbędzie się losowanie grup Euroligi.

- W pierwszym okresie czeka nas przede wszystkim praca nad motoryką i techniką indywidualną, w zakresie obrony, jak i ataku. Przygotowania są trudne, bo w pierwszym etapie będę pracował tylko z dwiema zawodniczkami - Magdaleną Radwan i Agnieszką Fikiel. Potem dołączy Monika Krawiec, która przechodzi rehabilitację. We wrześniu przybędzie Jelena Skerović. Cały zespół będę miał tak naprawdę dopiero na początku października - powiedział trener Herkt.

Z powodu nieobecności podstawowych zawodniczek w sierpniu i w pierwszej połowie września - z powodu występów koszykarek w WNBA i reprezentacji Polski, trener Wisły nie planuje zorganizowania zgrupowania. Herkt woli w tej sytuacji pracować z zawodniczkami na obiektach "Białej Gwiazdy".

O tym, kiedy rozpocznie treningi Monika Krawiec, która doznała urazu podczas początku zgrupowania kadry w Zakopanym, zadecyduje wynik badania rezonansu magnetycznego.

- Naszym celem jest awans do ósemki Euroligi. Aby go zrealizować, nie możemy liczyć na "łaskawe" losowanie, na to, że los przydzieli nam do grupy tylko drużyny teoretycznie słabsze od nas. Przeprowadziliśmy rozsądne transfery, będziemy zespołem zbilansowanym. Jedynym moim problemem jest to, kiedy będziemy mieć czas na wspólną pracę. Do ligi przystąpimy praktycznie po kilku treningach w pełnym składzie, do Euroligi będziemy mieć potem bodajże trzy tygodnie przygotowań. To krótki okres i trzeba go będzie maksymalnie wykorzystać. Wiadomo, że drużyny rosyjskie są bardzo mocne, a w Eurolidze grają cztery zespoły z Rosji i na pewno na któryś trafimy - powiedział trener Herkt.

W Krakowie pozostały gwiazdy zespołu: Amerykanka Anna De Forge, Serbka Jelena Skerović, Anna Wielebnowska i Białorusinka Natalia Trafimawa. Hitem okazały się jednak "podkoszowe" wzmocnienia - z Lotosu Gdynia powróci reprezentacyjna środkowa Ewelina Kobryn, z pabianickiej Polfy przychodzi druga w klasyfikacji zbiórek w sezonie 2006/2007 Agnieszka Pałka (średnia zbiórek 9,7 w meczu), a z ligi WNBA 23-letnia Amerykanka, gwiazda Chicago Sky - Candice Dupree, o której Herkt wyraża się w superlatywach, określając ją mianem objawienia WNBA.

Skład Wisły Can-Pack na sezon 2007/2008:

Rozgrywające: Agata Gajda, Jelena Skerović, Magdalena Radwan, Marta Fernandez
Skrzydłowe: Anna DeForge, Candice Dupree, Dorota Gburczyk, Monika Krawiec, Natalia Trafimawa
Środkowe: Ewelina Kobryn, Agnieszka Pałka, Agnieszka Fikiel, Anna Wielebnowska

Gazeta.pl

kwassek
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: kwassek » 05 sierpnia 2007, 11:42

Anna De Forge jest taka jak TY

Bo jak zapewniła nas drogą internetową prosto ze Stanów Zjednoczonych również czyta regularnie stronę www.kibicewisly.pl.

W dniu otwarcia nowej odsłony strony przeczytacie Państwo bardzo ciekawy wywiad z Anną.

Nowa edycja strony (jak zapewniają osoby ją budujące) już dzis.

www.kibicewisly.pl

SZyszka

Postautor: SZyszka » 05 sierpnia 2007, 22:18

kwassek pisze:Anna De Forge jest taka jak TY

Bo jak zapewniła nas drogą internetową prosto ze Stanów Zjednoczonych również czyta regularnie stronę www.kibicewisly.pl.

W dniu otwarcia nowej odsłony strony przeczytacie Państwo bardzo ciekawy wywiad z Anną.

www.kibicewisly.pl

HAHAHAHAHA jasne :roll: z translatorem albo patrzy tylko na obrazki :wink: :lol:

ann: Pomorze Gdańskie dało głos :lol:

Awatar użytkownika
Marco
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Marco » 05 sierpnia 2007, 22:30

SZyszka pisze:
kwassek pisze:Anna De Forge jest taka jak TY

www.kibicewisly.pl

HAHAHAHAHA jasne :roll: z translatorem albo patrzy tylko na obrazki :wink: :lol:

nie wiesz, nie znasz, to sie nie udzielaj

przetłamaczyć w dzisiejszych czasach nie problem , ale jak widać dla niektorych to jest zbyt skomplikowane przedsięwzięcie do wykonania :lol:
Obrazek
Obrazek
WislaLive.pl

Awatar użytkownika
garnett
Junior

Postautor: garnett » 05 sierpnia 2007, 22:41

Tomasz Herkt: Nie ma potrzeby narzekać na losowanie
Autor: A.Z., Źródło: PAP

Zdaniem trenera mistrza Polski koszykarek Wisły Can Pack Kraków Tomasza Hertka losowanie grup Euroligi w Monachium było korzystne dla wiślaczek. Wisła trafiła do grupy B, w której faworytem jest UMMC Jekaterynburg z Agnieszką Bibrzycką w składzie.

- Tak na razie wiemy, gdzie będziemy jeździć na mecze Euroligi, bo nie znamy budżetów klubów, a więc siły rywali. Jedno jest pewne - faworytem grupy i jednocześnie jednym z czołowych zespołów rozgrywek będzie UMMC Jekaterynburg. Nowy, francuski trener UMMC, pozyskanie kilku czołowych zawodniczek Europy w tym Agnieszki Bibrzyckiej pokazuje jak wysokie aspiracje ma klub z Uralu. Patrząc na nazwy firm w naszej grupie nie ma potrzeby, by narzekać na wyniki losowania - powiedział trener Tomasz Herkt.

Rywalkami wiślaczek, które czwarty sezon z rzędu występować będą w Eurolidze, będą w grupie B, oprócz UMMC, zespoły USK Praga (Czechy), Halcon Avenida (Hiszpania), CJM Bourges Basket (Francja) i debiutujący w rozgrywkach Jolly JBS Sibenik (Chorwacja).

- Teoretycznie lepiej grać z USK Praga niż Gambrinusem Brno, co nie oznacza, że zespół z Pragi jest słaby. Nie wiadomo jaki skład będzie miał zespół CJM Bourges, solidna firma, która jednak miniony sezon miała słabszy. Prawdziwą niewiadomą jest natomiast chorwacka drużyna z Sibeniku, debiutująca w Eurolidze. Hiszpanki w układzie reprezentacji są bardzo mocne, ale klubowa skala sił w Europie jest przecież inna. Słabych ekip tu nie ma, ale nie trafiliśmy źle. Celem jest awans do ćwierćfinałów i to zadanie będziemy chcieli wykonać - dodał szkoleniowiec Wisły, zaznaczając, że oblicze każdej z drużyn może zmienić pozyskanie jednej - dwóch gwiazd, więc o prawdziwej sile rywali wiadomo będzie przed rozpoczęciem Euroligi.

SportoweFakty.pl

Hmm.... słabszy sezon Bourges... :shock: jak awans do Final Four to słabe osiągnięcie to Ja życzę naszemu trenerowi tak "słabego" wyniku z Wisłą.. :D
Powiedzmy ,że miał na myśli sezon w LFB.... :)

Awatar użytkownika
hellraiser
Junior

Postautor: hellraiser » 06 sierpnia 2007, 18:21

garnett pisze:
- Tak na razie wiemy, gdzie będziemy jeździć na mecze Euroligi, bo nie znamy budżetów klubów, a więc siły rywali.

Nie rozumiem za bardzo sensu tego zdania....
Obrazek

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 06 sierpnia 2007, 18:37

hellraiser pisze:
garnett pisze:
- Tak na razie wiemy, gdzie będziemy jeździć na mecze Euroligi, bo nie znamy budżetów klubów, a więc siły rywali.

Nie rozumiem za bardzo sensu tego zdania....

a co w tym zdaniu niezrozumiałego?
Herkt przewiduje, że nasi rywale się jeszcze wzmocnią. proste jak budowa cepa:]
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

jelo
Młodzik

Postautor: jelo » 07 sierpnia 2007, 12:25

hellraiser pisze:
jelo pisze:
hellraiser pisze:Młoda Agnieszka Szott dużo grała u Herkta.

kiedy Aga grala u Herkcianego?!? :? cos chyba mnie ominelo...

Jak prowadził Stilon Gorzów..

no to rzeczywiscie mnie to ominelo... :wink:

kwassek
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: kwassek » 10 sierpnia 2007, 12:37

W dniu dzisiejszym odbyło się spotkanie przedstawicieli klubu TS Wisła Kraków, z przedstawicielami kibiców mające na celu określić plany współpracy z fanami podczas zbliżającego się sezonu koszykówki kobiet.

W spotkaniu udział wzięli: Piotr Dunin, Robert Strupiechowski, Krzysztof Zakrzewski oraz trójki przedstawicieli kibiców. Poruszane były sprawy zarówno związane z oprawą meczów w hali przy Reymonta, poprawą frekwencji oraz atmosfery na trybunach oraz wejścia kibiców dopingujących na mecze rozgrywane we własnej hali. Przedstawiciele kibiców zaproponowali również pewną formę prezentacji drużyny, która powinna zostać zaakceptowana w najbliższych dniach. O wszystkich szczegółach dowiecie się Państwo przed rozpoczęciem sezonu w naszym serwisie.

Zródło: www.kibicewisly.pl

kwassek
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: kwassek » 10 sierpnia 2007, 12:41

W dniu dzisiejszym zapraszamy Państwa do lektury ciekawego wywiadu z Moniką Krawiec, rozgrywającą zespołu Mistrza Polski drużyny Wisły Can-Pack Kraków.

Pierwsze pytanie jakie chcielibyśmy Ci zadać, co robiłaś w wolnym czasie w wakacje?

Głównie odpoczywałam. Większość czasu spędzałam z rodziną, trochę również byłam na kadrze ale jak wiadomo kontuzja wszystko pokrzyżowała.

No właśnie, wiemy, że masz kłopoty z kolanem. Jak to wygląda na dzień dzisiejszy?

W dniu dzisiejszym odebrałam wyniki badań, które jeszcze muszą być skonsultowane. Najprawdopodobniej od przyszłego tygodnia będę już trenowała z drużyną.

Żałujesz, że przez odniesioną kontuzję nie udało się pograć w kadrze chwilkę dłużej i powalczyć o Mistrzostwa Europy?

Z pewnością żałuję. W chwili, gdy tylko zauważyłam, że jest coś nie tak z tym kolanem, zaczęło boleć, wolałam od razu zrezygnować, oszczędzić nogę aby być w pełni przygotowana do zbliżającego się sezonu.

Skomentuj krótko wzmocnienia, jakie zostały poczynione, jak zapatrujesz się na obecny skład.

W tym roku skład jest bardzo mocny, na mojej pozycji szczególnie ciężko będzie się przebić. Jednak Lotos również poczynił wzmocnienia, więc zobaczymy jak to będzie. Wszystko wyjdzie w praniu, w chwili obecnej nie mogę powiedzieć jak się zgramy, mam nadzieję, że będzie dobrze i przede wszystkim powalczymy w Eurolidze.

Jak myślisz czy jesteś w stanie wywalczyć miejsce w pierwszej piątce?

Będzie o to bardzo ciężko.

Co sądzisz o losowaniu Euroligi, które odbyło się wczoraj, z którymi rywalami będzie najciężej, a przede wszystkim na którym miejscu uplasuje się Wisła po rozgrywkach grupowych ???

Po raz kolejny spotkamy się z zespołem, w którym będzie grała Agnieszka Bibrzycka. Podczas ubiegłorocznego meczu ze Spartakiem w Moskwie, którego barwy reprezentowała Aga, udało nam się wygrać, a historia lubi się powtarzać. Myślę, że to właśnie UMMC EKATERINBURG jest najsilniejszym z rywali w naszej grupie, pomimo iż zespół BOURGES BASKET był w Final Four w zeszłym sezonie. Czas pokaże na którym miejscu ukończymy rozgrywki grupowe – bądźmy dobrej myśli.

W zeszłym sezonie widywaliśmy Cię często na meczach drużyn młodzieżowych, na meczach rezerw. Powiedz nam, co sądzisz o naszej młodzieży i o pracy jakiej się z nią wykonuje?

Jeżeli mam być szczera, to będzie im ciężko przebić się do pierwszej drużyny, gdyż wiadomo jaki jest skład, jakie są wzmocnienia. Zawsze warto walczyć o pozycję, gdyż jak to w sporcie zawsze zdarzają się kontuzje i zawodniczka z pierwszej ligi może przeskoczyć do pierwszego zespołu nawet na ławkę. Nawet sam udział w treningach zawsze dużo daje.

Karolina Zając i Katarzyna Gawor wyjeżdżają do Stanów tam studiować. Powiedz jak Ty zapatrywałabyś się na taką opcję.

Powiem tyle. Miałam propozycję grania w USA, ale zrezygnowałam. Moim zdaniem jest to niszczenie zawodników, bo nikt z osób które kojarzę, które tam wyjechały, nie wrócił, żeby grać w Polsce w PLKK. Jedyną z zawodniczek, która tego dokonała to Patrycja Czepiec.

Co powiesz o współpracy z trenerem Omanicem?

Nie będę tego komentować. To już jest za nami, dobrze że udało nam się wywalczyć mistrzostwo; jak dla mnie jest to już rozdział zamknięty.

Czy interesujesz się innymi sekcjami na Wiśle- siatkówką, piłką nożną?

Szczerze powiedziawszy nie bardzo, nigdy nie byłam na meczu piłkarskim, dlatego chcę się w końcu wybrać - na pewno byłoby to ciekawe doświadczenie.

Jakie masz marzenia, przed zbliżającym się sezonem?

No na pewno grać i przede wszystkim żeby kolano było zdrowe.

Co chciałabyś przekazać kibicom Wisły Kraków?

Na pewno chciałabym, aby doping przez cały sezon był taki jak w końcówce sezonu, bo na pewno to pomagało. Nawet, gdy byłyśmy tam w Gdyni, ta garstka kibiców pojechała za nami i było naprawdę super. Chciałabym, aby tak było na każdym meczu a nie tylko tych finałowych. Co do życzeń to chciałabym życzyć z pewnością tego co nam, bo najbardziej będą usatysfakcjonowani, Mistrzostwa Polski i wysokiego miejsca w Eurolidze.

Dziękujemy bardzo za rozmowę.

Również dziękuję.

Chcielibyśmy bardzo podziękować Monice za udostępnienie nam kilku swoich prywatnych fotografii, które możecie Państwo oglądnąć poniżej.

Źródło: www.kibicewisly.pl

Jesli ktos chce ogladnac fotki Moni, to zapraszam na stronke.
Link do artykulu: http://www.kibicewisly.pl/index.php?opt ... &Itemid=62

jelo
Młodzik

Postautor: jelo » 12 sierpnia 2007, 14:36

Karolina Zając i Katarzyna Gawor wyjeżdżają do Stanów tam studiować. Powiedz jak Ty zapatrywałabyś się na taką opcję.

Powiem tyle. Miałam propozycję grania w USA, ale zrezygnowałam. Moim zdaniem jest to niszczenie zawodników, bo nikt z osób które kojarzę, które tam wyjechały, nie wrócił, żeby grać w Polsce w PLKK. Jedyną z zawodniczek, która tego dokonała to Patrycja Czepiec.

no nie! Nie "kojarzyc" wlasnej kolezanki z druzyny... :wink: przeciez Dorotka Gburczyk tez rok spedzila za oceanem.

z tego co mi sie wydaje to Pajak tez z powodzeniem grala w polskiej lidze, a studia w Stanach za soba ma :wink: :P :) Monika Siwczak tez niezle czasami grywa. Zobaczymy co pokaze Daria Mieloszynska.

a tak poza tym to prawda jest ze po studiach w USA wiekszosc zawodniczek znikala... bo czy ktokolwiek kojarzy Malgorzate Raubo? Kiedys swietnie zapowiadajaca sie zawodniczka Slezy (wychowana przy boku Marioli Marzec!) pojechala na studia do USA i nigdy wiecej zadna informacja sie o Niej nie pojawila... :(

a moze ktos cos wie co sie z Nia dzialo i wogole...

Gość

Postautor: Gość » 12 sierpnia 2007, 17:17

Małgorzata Raubo w Stanach Zjednoczonych wzięła ślub, porzuciła basket i została na stałe...

jelo
Młodzik

Postautor: jelo » 13 sierpnia 2007, 13:12

Anonymous pisze:Małgorzata Raubo w Stanach Zjednoczonych wzięła ślub, porzuciła basket i została na stałe...

a moze wiesz jak sie teraz (po slubie) nazywa? Od razu "porzuciła basket" czy grala troche na jakims uniwersytecie?

Gość

Postautor: Gość » 14 sierpnia 2007, 15:17

jelo pisze:
Anonymous pisze:Małgorzata Raubo w Stanach Zjednoczonych wzięła ślub, porzuciła basket i została na stałe...

a moze wiesz jak sie teraz (po slubie) nazywa? Od razu "porzuciła basket" czy grala troche na jakims uniwersytecie?

Wiedzieć powinny zawodniczki, które grały w USA, zwłaszcza te ze "starej gwardii" (Joanna Cupryś, Patrycja Czepiec, Katarzyna Dydek, Eliza Sokołowska), bo one się z nią kontaktowały w czasie gdy przebywały w Stanach.

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 14 sierpnia 2007, 16:40

tłumaczenie bardzo ciekawego wywiadu z Tofi znajduje się na stronie Kibiców Wisły.

http://www.kibicewisly.pl/index.php?opt ... &Itemid=62
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”