Widzewek pieknie, bardzo dobry mecz w naszym wykonaniu
Ekstraklasa
Moderator: Moderatorzy
-
above_the_rim
- Amator
No to wywołam małą awanturkę na forum
DERBY SĄ WASZE, MIASTO JEST NASZE
WOJNAAA!
http://www.youtube.com/watch?v=Q_N5zL5xzhc
Już w piątek o 20.00 DERBY ŁODZI! Kibice ŁKSu dostali 2000 biletów, wczoraj w pierwszym dniu sprzedaży poszło prawie wszystko dzisiaj od 12.00 rozpocznie się sprzedaż ostatnich sztuk, od 9.00 już jest tłum ludzi pod kasami.
DERBY SĄ WASZE, MIASTO JEST NASZE
WOJNAAA!
http://www.youtube.com/watch?v=Q_N5zL5xzhc
Już w piątek o 20.00 DERBY ŁODZI! Kibice ŁKSu dostali 2000 biletów, wczoraj w pierwszym dniu sprzedaży poszło prawie wszystko dzisiaj od 12.00 rozpocznie się sprzedaż ostatnich sztuk, od 9.00 już jest tłum ludzi pod kasami.
sebzinho pisze:poza derbami Łodzi w tej kolejce także obejrzymy ,,Grand Derby Polski" hehe czyli Lech Poznań - Legia Warszawa![]()
![]()
czy ja wiem czy to są derby Polski ?????? nie zgodzę się z tym.
wg. mnie ważniejszym meczem dla kibiców i piłakrzy meczem jest mecz z Widzewem.
a ten mecz teraz ważniejszy jest dla Poznaniaków.
tak, ale jakby nie patrzyć to na stadionie w Poznaniu przychodzi najwięcej widzów a gdy jeszcze do tego przyjdzie Legia to emocje wzbudza nie tylko sam mecz ale także atmosfera na trybunach
Ostatnio zmieniony 03 października 2007, 11:24 przez sebzinho, łącznie zmieniany 2 razy.
Orła nazwę zhańbiliście, jakieś gówno wybraliśCCCie!
Nigdy nie zginie, Nasz Orzeł nigdy nie zginie!
Nigdy nie zginie, Nasz Orzeł nigdy nie zginie!
"Derby Polski" to dla mnie totalne nieporozumienie, określenie wymyślone przez tanich pismaków a w dodatku Lech podłapał i robi koszulki z tym hasłem.
Derby to mecz drużyn z jednego miasta, czasem też używa się tego określenia w przypadku meczu drużyn z jednego regionu (patrz Derby Koszykarek: Włókniarz Pabianice - ŁKS Łódź)
Gwarantuje Wam, że gdyby w Łodzi był taki stadion jak w Poznaniu to podczas meczu derbowego byłby tam samo wypełniony jak w stolicy Wielkopolski podczas meczu z Legią.
Derby Łodzi być może w tym sezonie znowu staną się najlepszymi Derbami w Polsce, pierwszy krok już poczyniono przyznając 2000 biletów dla ŁKS, w rewanżu Widzew również otrzyma taką pulę. Mecz Derbowy z 450 kibicami gości to nie mecz. Nie ten klimat, nie ta atmosfera.
Szkoda, że stadion Widzewa jest taki mały i nie da rady przekazać większej ilości sektorów dla gości.
Uważam, że to są prawdziwe Derby gdy po obu stronach stadionu zasiada kilka tysięcy kibiców jednej i drugiej drużyny.
Derby to mecz drużyn z jednego miasta, czasem też używa się tego określenia w przypadku meczu drużyn z jednego regionu (patrz Derby Koszykarek: Włókniarz Pabianice - ŁKS Łódź)
Gwarantuje Wam, że gdyby w Łodzi był taki stadion jak w Poznaniu to podczas meczu derbowego byłby tam samo wypełniony jak w stolicy Wielkopolski podczas meczu z Legią.
Derby Łodzi być może w tym sezonie znowu staną się najlepszymi Derbami w Polsce, pierwszy krok już poczyniono przyznając 2000 biletów dla ŁKS, w rewanżu Widzew również otrzyma taką pulę. Mecz Derbowy z 450 kibicami gości to nie mecz. Nie ten klimat, nie ta atmosfera.
Szkoda, że stadion Widzewa jest taki mały i nie da rady przekazać większej ilości sektorów dla gości.
Uważam, że to są prawdziwe Derby gdy po obu stronach stadionu zasiada kilka tysięcy kibiców jednej i drugiej drużyny.
- Mikey
- Senior
- Kontaktowanie:
Ale Legia ma zakaz stadionowy więc nie bardzo wiem jak niby mają sie oficjalnie pokazać.sebzinho pisze:tak, ale jakby nie patrzyć to na stadionie w Poznaniu przychodzi najwięcej widzów a gdy jeszcze do tego przyjdzie Legia to emocje wzbudza nie tylko sam mecz ale także atmosfera na trybunach
Poza tym strasznie mnie wkurza to p...lenie typu Grand Derby Polski czy jak tam to kto to zwie (bez urazy dla autora tekstu). Jakie derby? Do cholery nie dewaluujmy tego słowa jak się tylko da i nie używajmy go w kólko (Już kiedyś szczytem głupoty był tekst o derbach AZSów z Lublina i Poznania). Derby to derby-dwie drużyny z jednego miasta i kropka (już naciąganie typu derby Śląska, Wielkopolski itp są nadmuchane). Derby ma Łódź, Kraków kiedys Warszawa. Żadne mecze Widzewa z Legią czy Lecha z kimś tam nie będa derbami. Moga miec swój ciezar gatunkowy ale to nie to samo. W derbach idzie o wladze w mieście, o to kto na drugi dzień w szkole, w pracy, na studiach będzie mógł prynżyć się w realu przed kolegą-kibicem drugiej drużyny. A po takim meczu Legii z Lechem co? Warszawiacy wróca do siebie, Lechici zostana w Wielkopolsce i tyle. Jedni wciaz będą najlepsi na Mazowszu, drudzy w Wielkopolsce. Kto nie mieszka w Łodzi czy Krakowie nigdy tego nie zrozumie i nie poczuje-to jest wojna, wojna-domowa (a te jak wiadomo zawsze są najstraszniejsze i najkrwawsze), gdzie brat przeciwko bratu a sąsiad przeciwko sąsiadowi w dniu meczu a czasem i dlużej stają się wrogami, choc na drugi dzien musza razem isć do roboty czy do szkoły, usiąść przy jednym stole. Także naprawdę mecz Legii z Lechem moze byc wielkim widowiskiem sportowym, może miec świetną oprawe i doping ale nigdy przenigdy emocje, atmosfera i ciśnienie nie będize takie jak na derbach Łodzi (i jak sądze Krakowa rwnież-nie wspominając o derbach Rzymu, Mediolanu, Stambułu).

- patrese
- Kadet
- Kontaktowanie:
pietroc pisze:a ta gwoli formalnosci:
derby - mecz dwoch najwyzej sklasyfikowanych zespolow z danego miasta.
...lub regionu.
Poznań jest specyficznym miastem i nawet kiedy wielokrotnie odbywały się tutaj derby (Lech-Warta, Lech-Olimpia), nigdy nie wywoływały tylu emocji i takiej mobilizacji jak mecze z Legią. Dla nas spotkania z Legią to absolutny priorytet- coś dużo ważniejszego niż tylko rywalizacja na boisku. Myślę, że ten kto nigdy nie mieszkał w Poznaniu, po prostu tego nie zrozumie... Choć określenia "derby" również nie uważam za właściwe...
SIAMO SEMPRE CON VOI - LECH POZNAŃ

- Marco
- Junior
- Kontaktowanie:
tankista pisze:A derby trójmiasta?![]()
to tak jak derby Śląska, Wielkopolski bądź Mazowsza, Małopolski
, derby regionu jeszcze są to zaakceptowania ale juz mecz druzyn z innych miast juz nie bardzo i nawet zacytowane ponizej wyjatki do mnie tez nie trafiają
z wikipedii:
Piłkarskie derby to mecz piłki nożnej dwóch drużyn z jednego miasta lub regionu. Odbywają się, gdy dane drużyny biorą udział w rozgrywkach tej samej klasy rozgrywkowej.
Czasami derbami mylnie nazywane są spotkania typu "Mecze gwiazd" np. pojedynek "Wschód - Zachód kraju" oraz mecze tzw. "odwiecznych rywali" - drużyn, które rywalizują ze sobą od dawna, a kibice są do siebie nieprzyjaźnie nastawieni.
Jedynym wyjątkiem zaakceptowanym przez historię piłki nożnej są mecze pomiędzy Realem Madryt a FC Barcelona, tradycyjnie nazywane Gran Derby lub Derby Europy. Drugim wyjątkiem są mecze Juventus Turyn - Inter Mediolan, zwane "Derbami całych Włoch". Sama nazwa "derby" najprawdopodobniej pochodzi od meczu rozgrywanego w angielskiej miejscowości Derby (grali zawodnicy z jednej części miasta, a w przeciwnej drużynie z drugiej).

WislaLive.pl
- pietroc
- Kadet
- Kontaktowanie:
patrese pisze:pietroc pisze:a ta gwoli formalnosci:
derby - mecz dwoch najwyzej sklasyfikowanych zespolow z danego miasta.
...lub regionu.
no wlasnie wedlug poprawnego i historycznego znaczenia tego slowa NIE. podobnie jak derbami nie bylby np. pojedynek Wisła - Hutnik, gdyz:
- jedno miasto
- 2 najwyzej sklasifikowane zespoly
owszem, obecnie uzywane znaczenie jest znacznie szersze
- Mikey
- Senior
- Kontaktowanie:
patrese pisze:
Poznań jest specyficznym miastem i nawet kiedy wielokrotnie odbywały się tutaj derby (Lech-Warta, Lech-Olimpia), nigdy nie wywoływały tylu emocji i takiej mobilizacji jak mecze z Legią. Dla nas spotkania z Legią to absolutny priorytet- coś dużo ważniejszego niż tylko rywalizacja na boisku. Myślę, że ten kto nigdy nie mieszkał w Poznaniu, po prostu tego nie zrozumie... Choć określenia "derby" również nie uważam za właściwe...
Hmmm dość ciekawa opinia. Czy moglibyśmy jednak poznać czemu Poznan jest specyficznym miastem wyróżniającym się spośród innych? CZy jest jakas przesłanka historyczna która powodowałaby ze ktoś kto nie jest z Poznania nie zrozumie atmosfery meczu z Legią? To ze dla Lecha mecz z Legią jest priorytetem jest zrozumiałe (największe młyny,najlepsze oprawy, najsilniejsze EMW) ale to samo mogą powiedzieć kibice z Krakowa (toż to raczej Kraków rywalizuje od lat z Warszawą na niwie nie tylko sportowej), Arki Gdynia (bo zdaje się od lat mają wielka kosę) Górnika Zabrze (największe mecze o mistrzostwo miedzy oboma klubami) czy Widzewa (rywalizują o wpływy w calej centralnej Polsce). Ja przytoczyłem argumenty o specyfice derbów jako "wojnie domowej", a poniewaz Łódź i Kraków mają po dwie najbardziej wyrównane ekipy sa to derby z prawdziwego zdarzenia.
Co do derbów Lecha z Wartą czy Olimpią nie dziwię się ze nie wywolywały emocji bo i siła obu stron była dramatycznie odmienna (warszawskie derby Legia-Polonia też nie budziły większych emocji bo stosunek 10:1 mówi sam za siebie, Polonia nie miała jakiejś wyróżniającej się nabojki, ultrasowsko też odstaje o Legii).
P.S. To tak jak w szkole średniej każdy mówi na nauczyciela per profesor, choć malo który z nich ma nawet doktorat... Nauczyciel od nazywania go profesorem nie stanie sie nim chocby cała szkoła tak sie do niego zwracała

- patrese
- Kadet
- Kontaktowanie:
Lech-Legia to przede wszystkim odwieczna rywalizacja stolic regionów Wielkopolski i Mazowsza uznawanych od lat za najbogatsze w Polsce. Pisząc o tym, że ten kto nie mieszkał w Poznaniu nie zrozumie atmosfery meczów Lech-Legia miałem na myśli to, że trudno komuś z zewnątrz poznać wszystkie szczegóły i niuanse stosunków na linii Poznań-Warszawa. Głównie te ze sfery ekonomicznej choć podkupywanie sobie piłkarzy, uprzedzenia co do polityki wojskowego klubu, kontrowersyjny tytuł MP w 1993 roku czy też rywalizacja czołowych grup kibicowskich w Polsce odegrała również istotną rolę. Wielkopolanie jako obywatele Polski mają wiele do zarzucenia co do poniżającego traktowania ich przez Warszawę i stąd mecze Lech-Legia stają się tu wydarzeniem nr 1, w których każda ze stron próbuje udowodnić kto jest lepszy. Być może również do takiej mobilizacji przed tymi właśnie meczami przyczynił się brak derbów z prawdziwego zdarzenia- trudno powiedzieć.
SIAMO SEMPRE CON VOI - LECH POZNAŃ