Finał:Lotos PKO BP Gdynia-TS Wisła Kraków

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
hellraiser
Junior

Postautor: hellraiser » 05 maja 2008, 15:59

BARTOLINO pisze: i polecam dla pana pracę w LZS Liszki (bez urazy dla mieszkańców tej miejscowości).

Dokładnie do Liszek go bo nam Gdynię hańbi :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
Obrazek

Awatar użytkownika
jimmy
Senior

Postautor: jimmy » 05 maja 2008, 16:12

mi sie wydaje, że odejscie Anki by nas za duzo kosztowało ( nie chodzi mi o kase) a że będzie to jej 3 sezon bez odpoczynku ja bym jej zmienił kontrakt na taki, żeby sobie odpoczeła i grała od stycznia, Skera sie nie obrazi a Marta może nie ucieknie do Walencji. No i bedzie kto mial rzucać w kluczowych momentach za 3!! :lol:
Wydaje mi sie, że priorytetem będzie podpisanie kontraktu z Candi. Pokazała w PO jak sie walczy ( co za fajf sekond nigdy by nie nastapiło), i
nie jest powoływana na kadre USA. Wieć będzie miała wiecej czasu na odpoczynek. do tego bym sprowadził w końcu coś dużego pod kosz, niekoniecznie bym Karę zostawił, choć jakby nie chciało nic innego do Krakowa iść...

Pytanie czy Wojt zostanie i kto jeszcze zostnie z zawodniczek pierwszego planu??
Cellar Door
No chyba że tutaj są emeryci, renciści, bądź inne osoby, które mają nadmiar czasu wolnego i szperają od A do Z
Obrazek

Awatar użytkownika
hellraiser
Junior

Postautor: hellraiser » 05 maja 2008, 16:25

jimmy pisze:mi sie wydaje, że odejscie Anki by nas za duzo kosztowało nie chodzi mi o kase) a że będzie to jej 3 sezon bez odpoczynku ja bym jej zmienił kontrakt na taki, żeby sobie odpoczeła i grała od stycznia,
(...)
Wydaje mi sie, że priorytetem będzie podpisanie kontraktu z Candi.

To nie jest tak prosto zmienić kontrakt od stycznia.
To się wiąże z kosztami albo się płaci mniej i w tedy zawodniczka nie chce się zgodzić.
Albo się płaci tyle samo i jest bez sensu i trochę dziwne (płacą mi a nie chcą mnie oglądać do stycznia)

Anna De Forge moim zdaniem zostaje na pewno bo ma kontrakt.

Nie zgadzam się że priorytetem jest zatrzymania Dupree. Snow, Burse to są priorytety.Dupree należy podziękować...
A największy priorytet to odmłodzenie ławki Wisły..Tyle że Ludwik ma po zdobyciu mistrza bardzo miękkie serce i jeszcze się nie ździwie jak przedłuży z Gburczyk.
Obrazek

Awatar użytkownika
garnett
Junior

Postautor: garnett » 05 maja 2008, 16:47

Candi w PO pokazała klasę, ale to nie powinno dziwić po pożegnaniu pewnego hmm... trenera. :wink:
Natomiast, jestem w szoku po tym co zaprezentowała w meczach finałowych Kara... :shock:
W styczniu pisałem, że lepiej już nikogo nie kontraktować, jak mam widzieć Braxton w Krakowie....a tutaj tak przyjemna niespodzianka... :D
Rywalek na swojej pozycji, po stronie gdyńskiej nie miała wysokiej klasy- to fakt, ale największe wrażenie zrobiła na mnie Jej boiskowa współpraca z koleżankami, gra dla drużyny i większa koncentracja na parkiecie z czego dotychczas nie była znana.
Kara się rozwija... :lol:

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 05 maja 2008, 17:09

Fajnie by było zobaczyć w przyszłym sezonie Candice w Krakowie, tyle że wtedy niezbędny jest nam pod koszem jakiś dobry europejski center. Bo nawet zakładając że Dupree nie grałaby w eurolidze jak za czasów pana Tomasza, to i tak pod koszem wyglądamy skromnie. Candice musi mieć obok silnego fizycznie centra.
Z marzeń "nierealnych" to na pewno posiadanie na euroligę Kary i Candice pod koszem.
No i oczywiście jak dla mnie (co nie jest tajemnicą i ja tego nie ukrywam :wink: ) jedną z najważniejszych rzeczy jest pozostawienie Marty. W eurolidze grała dużo lepiej niż ADF, do finałów była naszym najlepszym strzelcem plkk, zna zespół no i jest europejką. Jakoś nie wyobrażam sobie dobrej gry obwodu w tych rozgrywkach opartej tylko na Skerze i Ance.
Zresztą chciałabym by ten zespół z normalnym trenerem i przy niewielkich zmianach, dostał szanse, bo potencjał jest, atmosfera też jest...nic tylko grać :) A im więcej będzie zmian personalnych, tym dłużej się będziemy zgrywać w przyszłym sezonie...a to już przerabialiśmy, "to tak w kółko, to tak zawsze."
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 05 maja 2008, 17:22

Nie zgadzam się że priorytetem jest zatrzymania Dupree. Snow, Burse to są priorytety.Dupree należy podziękować...

Hell proszę Cię, noe rozśmieszaj mnie. widziałam na żywo Burse i LOL :lol:
Snow na żywo nie widziałam, ale chyba nie chcę,
Candi ma zostać :D

a co do Doris, ja chcę żeby została w Wiśle, ale w nieco innym charakterze.
jako asystentka pierwszego trenera czyli Wojtka Downar-Zapolskiego.
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 05 maja 2008, 18:13

Gburczyk tak, ale warto już w końcu podziękować Toffi i w jej miejsce ściągnąć jaką Polkę.
Krawiec lepiej np oddać do Gorzowa, bo wielka szkoda talentu zawodniczki.

Koniecznei zostawić Skerę i Fernadez.

Sciągnąć Perovanović!!

Ja bym jednak wywali Candice, Braxton i De Forge.
W ich miejsce faktycznie zdecydowanie epiej Brunson lub Snow, a poza tym w miejsce pozostałych dwóch Amerykanke Holdsclaw i.... zapewne w pakiecie Canty albo np Young.

Plus nakłonić Bibunię do powrotu !!!

AAa i koniecznie TRENER Z ZAGRANICY BEZ ŻADNYCH WYMYSLOW - trz lata eksperymetnow z cieciami dały efekt.

Najlepiej poszperać w lidze francuskiej i zatrudnić młodego szkoleniowca z wizją, który może wypleniłby cholerne, polskie dziadostwo w postaci metod prowadzenia drużyn.

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 05 maja 2008, 18:47

Dla mnie 2 rzeczy nie ulegaja wątpliwości:

1. należy zrobić wszystko by zostawić Skere i Marte
2. zostawienie ADF jako jednej z 2 amerykanek, to stracony sezon w eurolidze.

Precyzyjniej swoje "marzenia" określę jutro.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Eve
Młodzik

Postautor: Eve » 05 maja 2008, 18:58

Ten sam sponsor, ten sam trener, te same cele. Po mistrzostwie Polski w Wiśle Can-Pack zmieni się skład, ale trzon drużyny wciąż będą tworzyć m.in. Anna DeForge i Jelena Skerović

Trzeci rok z rzędu krakowianki wyrwały zwycięstwo Lotosowi w siódmym meczu finałowym, ale pierwszy raz na parkiecie w Gdyni. - Poszłyśmy na wspólną imprezę z zawodniczkami Lotosu. Atmosfera? Było podobnie jak u nas, gdy one tu wygrywały. W koszykówkę trzeba grać do końca - relacjonowała Skerović.

Liczna grupa kibiców Wisły powitała koszykarki na lotnisku w Balicach kilkanaście minut przed północą. Nie zabrakło władz klubu i przedstawicieli miasta. Koszykarki bawiły się z fanami, a szampan lał się strumieniami.

Zanim strzeliły korki, serca kibiców zabiły mocniej trzy sekundy przed końcem czwartej kwarty, gdy desperacki rzut oddała bohaterka meczu Anna DeForge. Przez cały sezon Amerykanka była cieniem samej siebie. W klasyfikacji najskuteczniejszych zawodniczek w lidze zajęła dopiero 33. miejsce ze średnią 10,4 punktu na mecz.

Kulisy sukcesu

Wojciech Downar-Zapolski, trener Wisły: - Powiedziałem DeForge, by spróbowała rzucać za trzy. A nuż się uda. Potem po prostu się to stało.

Anna Wielebnowska: - Stałyśmy i patrzyłyśmy, co zrobi Anna. Starałyśmy się myśleć choć trochę racjonalnie. Ktoś tam nad nami czuwał. Dogrywka należała do nas. Czułyśmy, że medale są nasze.

Marta Fernandez: - Do tej pory takie rzeczy widziałam tylko w telewizji. Ten rzut dodał nam powera. A potem lotnisko i ten szalony Kraków, szaleni ludzie. To fantastyczne!

Mistrzostwo Polski po raz trzeci smakuje lepiej. Tak twierdzą koszykarki. Zasmakowało także zarządowi firmy Can-Pack SA, który zadecydował o przedłużeniu umowy sponsorskiej na kolejny sezon. Nie zmieni się też trener, na stanowisku pozostanie Downar-Zapolski.

Trzon drużyny wciąż będą tworzyć DeForge i Skerović, które podobnie jak Agnieszka Pałka mają ważne kontrakty na następny sezon. Trwają rozmowy z agentem Kary Braxton. Przy Reymonta chcieliby zatrzymać także Candice Dupree, najlepszą zawodniczkę finałów. Na początku sezonu Amerykanka grała słabo, ówczesny szkoleniowiec Tomasz Herkt chciał ją nawet odesłać za Ocean. - Potrzebowała czasu na aklimatyzację, grała z meczu na mecz coraz lepiej. W finałach pokazała wielką klasę - ocenia Ludwik Miętta-Mikołajewicz, prezes Wisły.

Sama zawodniczka nie ma wątpliwości, że chce wrócić pod Wawel. - Chciałabym tu zagrać, ale wszystko zależy od zarządu - mówi Amerykanka.

W nowym sezonie kluby Polskiej Ligi Koszykówki Kobiet nie będą mogły opierać swojej siły tylko na zagranicznych gwiazdach. Wedle nowego regulaminu na parkiecie będą musiały grać dwie polskie zawodniczki, a nie - jak dotychczas - jedna.

- Pewnie gdzieś są Polki, które dostosują się poziomem sportowym do naszych wymogów, ale za wcześnie na konkrety. Korekty potrzebne są na wszystkich pozycjach. Zawodniczki są ubezwłasnowolnione przez swoich agentów, więc praca na składem nie jest taka łatwa - dodaje prezes Wisły.

Hegemonia na krajowych parkietach krakowianek bynajmniej nie nudzi, ale od trzech lat tylko połowicznie realizują plan nakreślony przez zarząd i sponsora. Już na kilka miesięcy przed rozpoczęciem sezonu 2008/09 cel jest jasny: ćwierćfinał Euroligi, którego nie udało się osiągnąć w czterech kolejnych podejściach.

Czego więc brakuje Wiśle Can-Pack? - Szczęścia takiego jak w finale z Lotosem - kończy ze śmiechem Braxton.

Źródło: Gazeta Wyborcza Kraków
Wszystko można osiągnąć, gdy człowiek sie uprze i wytrwale dąży do celu... Takie cuda zdarzają się codziennie...

Parisien
Nowy na forum

Postautor: Parisien » 05 maja 2008, 19:09

jak już każdy jedzie z lans prywatą, to ja również nie będę odstawał ;)))

BlackJuRy pisze:Warto było jechać, warto było nie spać :) I w końcu gratulacje, dal wszystkich, którzy mogli widzieć to co ja widziałem, bo takich rzeczy na żywo nie widuje się często:). Pozdrawiam wszystkich i idę regenerować gardło;)

ja także dziękuję wszystkim współwyjazdowiczom, z którymi miałem okazję cieszyć się z Mistrzostwa :)

poza tym wielkie podziękowania dla wszystkich związanych z Wiślackim Basketem: "grupie piknikowo-wyjazdowej", UltraBasket'07;) oraz innym, z którymi miałem okazję współtworzyć Potęgę Białej Gwiazdy :)

i na koniec...
GRATULACJE DLA NASZYCH WSPANIAłYCH KOSZYKAREK!! MAłO KTO POTRAFI DOSTARCZYĆ TYLE EMOCJI, DRAMATURGII I RADOśCI! ;))

teraz coś o transferach ;)

na pewno zostawiłbym:
1 - Skera, Gajda

2 - Marta
ADF (tutaj zastanowiłbym się nad rozwiązaniem zaproponowanym przez Jimmy'iego, tzn. tylko na PO)
w tym momencie pojawia się problem z Monią, bo jeśli dalej miałaby siedzieć na ławce, to lepiej niech idzie np. do wspomnianego już Gorzowa, gdzie na pewno będzie grac. Szkoda jej talentu.

3 - Wielebna (przede wszystkim za finały + szeroko rozumiane przywiązanie do klubu)

4 - Candice jak najbardziej, jednak tylko wtedy, gdy będziemy mieli zajebistego europejskiego centra

5 - jeśli miałbym wybierać między Pałką i Kobryn, to zdecydowanie wolałbym tę pierwszą

zupełnie nie wiedziałbym co zrobić z Tofi. Jeśli spełniłoby się moje marzenie ;D i byłaby możliwość sprowadzenia Ivy w zamian za nią, to wybieram Ivę ;)

Doris mogłaby zostać jako asystentka Wojtka ;)

Natomiast "ogólne" zdanie na temat przebudowy składu mam dość podobne do przedmówców - tzn. żadnych gruntownych zmian bym nie robił.

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 05 maja 2008, 19:16

Powyższy artykuł mnie ogólnie nie napawa optymizmem. Choć może w dalszej części sezonu ogórkowego będzie milej;
Anka zostaje też na euroligę, choć tu można mieć nadzieję, że gorzej niż w tym sezonie nie zagra. Ja bym ją chciała w Wiśle widzieć od grudnia-stycznia...z obopólną korzyścią. Tym bardziej, że (jak mi się wydaje) Anka zostaje kosztem Marty- a gry obu pań w tym sezonie porównywać nie trzeba. Ale tu niech będzie że rządzi kontrakt (bo chyba nie zaślepienie).
Tym samym pozbywamy się pewnie Marty...co zrozumiem tylko w sytuacji gdy trafi do nas ktoś od niej lepszy (4 nazwiska są takowe :wink: ). W innym wypadku odsyłam do tegorocznych meczy euroligowych.
O Candice w eurolidze już pisałam...musi mieć dobrego centra obok siebie, nawet w sytuacji gdy w pobliżu nie ma Herkta.

tyle tytułem wstępu- gdybaniowego do sezon ogórkowego.
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 05 maja 2008, 20:07

Ja z kolei jestem bardzo ciekaw jak będzie wyglądała sytuacja Polek w składzie Wisły. Już są Gajda, Wielebnowska, Pałka, Kobryn i Krawiec - ciekawi mnie, czy na tym pozostaną działacze spod Wawelu w kontekście nowych przepisów, czy może jeszcze zdecydują się na jakąś dobrą/bardzo dobrą koszykarkę z polskim paszportem... Jeśli tak, to kto? Jarkowska? Mieloszyńska?

Gość

Postautor: Gość » 05 maja 2008, 20:30

A kto powiedział,że wszystkie zostaną.

Awatar użytkownika
diablewcielone:P
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: diablewcielone:P » 05 maja 2008, 20:42

Z Polek ważny kontrakt ma Aga Pałka.

Awatar użytkownika
P.OLD
Młodzik

Postautor: P.OLD » 05 maja 2008, 20:43

a ja powiem tyle ... POLSKIE OBYWATELSTWO DLA ADF !!!! i mamy z glowy problem z amerykankami ...

jesli pseudo grajkowi z (L) zalatwili w 2 miesiace to do pazdziernika nie powinni miec probelmow :P

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”