Co słychać w Wiśle?
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
P.OLD - nie watpie, ze to nie Ty wprost pisales. To byl skrot myslowy, bo w koncu uzytkownik wysyla wiadomosc, a nie jakis program.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0
- hellraiser
- Junior
sory to powinno być tu
Co do składu:
Istnieją "głupie przepisy" takie jak limit Amerykanek w Eurolidze czy dwie Polki na boisku w PLKK.
Najpierw PLKK
Po odejściu Moniki Krawiec (trzeba było ją zatrzymać-trzeba było dać jej grać Evil or Very Mad Evil or Very Mad ).
Wyobraźmy sobie ze Lotos kupuje zajebistego (no dobrego) centra z USA (na pewno działacze z Krakowa mają wyobraźnie i takie rzeczy przewidują).Wisłą w tej chwili m zajebisty obwód (czyli standard tyle że teraz bardziej można sobie wybierać ) ale pod koszem Kobryn i Wielebnowska w piątce . I wyobraźmy sobie że ten nasz center robi z Wiślackich Polish Tower jesień średniowiecza. I trener musi wprowadzić centra dla równowagi z zagranicy -Bobe (łups Embarassed Embarassed no albo dokupioną K. B.B Cool ). No i rozbija magiczny obwód i wprowadza obwodową Polkę na parkiet.
KOGO?????????????Tak tylko pytam?Laughing Laughing
Wielebnowska zamiast C.H z przymusu jako niby obwodowa. Szukam alternatyw???
Co do Euroligi.
macie podobną pierwszą piątkę do naszej w zeszłym sezonie
Pod koszem macie o co my Boba i jakaś Polka (my Lecie wy Kobryn czy Wielebnowska-mniejsza z tym zbliżony poziom)
Na obwodzie my C.H i Canty wy C.H i AdF (Canty) - to samo.
+ my Niemkę -wy Skere głowna różnica
Czy to dobry czy zły znak -czas pokaże.
Macie oczywiście głębsze i lepsze rezerwy.
Co do składu:
Istnieją "głupie przepisy" takie jak limit Amerykanek w Eurolidze czy dwie Polki na boisku w PLKK.
Najpierw PLKK
Po odejściu Moniki Krawiec (trzeba było ją zatrzymać-trzeba było dać jej grać Evil or Very Mad Evil or Very Mad ).
Wyobraźmy sobie ze Lotos kupuje zajebistego (no dobrego) centra z USA (na pewno działacze z Krakowa mają wyobraźnie i takie rzeczy przewidują).Wisłą w tej chwili m zajebisty obwód (czyli standard tyle że teraz bardziej można sobie wybierać ) ale pod koszem Kobryn i Wielebnowska w piątce . I wyobraźmy sobie że ten nasz center robi z Wiślackich Polish Tower jesień średniowiecza. I trener musi wprowadzić centra dla równowagi z zagranicy -Bobe (łups Embarassed Embarassed no albo dokupioną K. B.B Cool ). No i rozbija magiczny obwód i wprowadza obwodową Polkę na parkiet.
KOGO?????????????Tak tylko pytam?Laughing Laughing
Wielebnowska zamiast C.H z przymusu jako niby obwodowa. Szukam alternatyw???
Co do Euroligi.
macie podobną pierwszą piątkę do naszej w zeszłym sezonie
Pod koszem macie o co my Boba i jakaś Polka (my Lecie wy Kobryn czy Wielebnowska-mniejsza z tym zbliżony poziom)
Na obwodzie my C.H i Canty wy C.H i AdF (Canty) - to samo.
+ my Niemkę -wy Skere głowna różnica
Czy to dobry czy zły znak -czas pokaże.
Macie oczywiście głębsze i lepsze rezerwy.

masakra totalna- tak krótko mogę skomentować nasze "nowe" nabytki...
i to już nie chodzi o aspekty sportowe, ale o coś więcej o czym te panie nie mają zielonego pojęcia...
żenada
i to już nie chodzi o aspekty sportowe, ale o coś więcej o czym te panie nie mają zielonego pojęcia...
żenada
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!
https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous
-
pepe1
ann pisze:masakra totalna- tak krótko mogę skomentować nasze "nowe" nabytki...
żenada
faktycznie - zachowuja sie jak pileczki pingpongowe troche - odbijane przez Wisle i LOTOS.
po co Maksimovic - skoro jest slabsza od krajowych centrów.
szkoda ze Canty musi byc zawsze w pakiecie - sama HOLDSCLOW byłaby jak najbardziej chyba widziana.
no i rezygnacja z KRAWIEC - to już chyba przeginka co ???
juz bardziej GBURCZYK -która nic nie wnosi do gry...
aha i pan Raczyński jako asystent Wojtka D-Z to też mega wzmocnienie
czy w tym klubie ktoś jeszcze myśli?
czy w tym klubie ktoś jeszcze myśli?
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!
chyba wszyscy sie zgadzamy, że decyzje kadrowe są delikatnie mówiąc niezrozumiałe. jednak trzeba wziąć pod uwagę fakt, że owe panie są zawodywymi koszykarkami i to jest ich praca. One nie czują związku z żadną z drużyn, a jeśli dostają propozycje lukratywnych kontraktów to się godzą. Inną sprawą są wypowiedzi (których nie słyszałam, nie widziałam) Canty, że przeprasza kibiców Lotosu za mecz nr V w zeszłorocznych finalach, bo to zwyczajnie nie przystoi. No i działacze, którzy podejmują decyzje, które niepodobaja się kibicom, mogą powodować konflikty wewnątrz drużyny, a co najważniejsze nie są uzasadnione w sytuacji kiedy w drużynie jest Skera, ADF, Marta. Czy są aż tak krótkowzrroczni a ich pole manewru ograniczyło się do terytorium naszego kraju?
Pozbycie się Moniki pozostawiam bez komentarza, ale może lepeij jak będzie miała szanse grac i się rozwijać a nie podawać ręczniki wszystkim superstars.
a co do Lotosu to podobno mają dużo mniej kasy i jakies spektakularne kontrakty raczej nie wchodza w gre.
Pozbycie się Moniki pozostawiam bez komentarza, ale może lepeij jak będzie miała szanse grac i się rozwijać a nie podawać ręczniki wszystkim superstars.
a co do Lotosu to podobno mają dużo mniej kasy i jakies spektakularne kontrakty raczej nie wchodza w gre.
-
Gość
pepe1 pisze:ann pisze:masakra totalna- tak krótko mogę skomentować nasze "nowe" nabytki...
żenada
faktycznie - zachowuja sie jak pileczki pingpongowe troche - odbijane przez Wisle i LOTOS.
po co Maksimovic - skoro jest slabsza od krajowych centrów.
szkoda ze Canty musi byc zawsze w pakiecie - sama HOLDSCLOW byłaby jak najbardziej chyba widziana.
no i rezygnacja z KRAWIEC - to już chyba przeginka co ???
juz bardziej GBURCZYK -która nic nie wnosi do gry...
Maskimovic jakkolwiek słaba, jest jednak niestety lepsza od polskich centrów. Wystarczy spojrzeć na statystyki euroligowe.
Przy 4 zawodniczkach obwodowych jakie mamy, odejście Moniki jest dla mnie całkowicie uzasadnione zarówno z punktu widzenia jej (w Wiśle nic by nie pograła) jak i klubu - już Gburczyk ma szanse pograć więcej i jak wejdzie przepis o 2 Polkach to pewnie sie tak stanie, bo na pozycjach 3/4 w lidze pewnie sporo będziemy grać krajowymi zawodniczkami.
i jeszcze o 2 powrotach , bo jednak doszedłem do wniosku że trochę sie różnie w poglądach od Marco
Nie lubię i nie szanuje sportowców którzy rokrocznie zmieniają kluby, odchodzą, przychodzą itd, tym niemniej skala przewinienia DC i CH w stosunku do np Surmy, Kalu, Dolhy, Kosowskiego, Kałużnego, Frankowskiego, Dudki.. (mógłbym jeszcze sporo wymieniać, sposób odejścia Szymkowiaka też mi sie nie podobał, zwłaszcza to co mówił o Wiśle na początku gry w "raju" czyli Trabzonie) jest dla mnie dużo mniejsza, bo:
1. W przeciwieństwie do tych panów nie gadały jakby to chciały zostać w Krakowie, nie mówiły o miłości do Wisły itp. Wiadomo było że kibicują tylko jednej rzeczy - kasie. To dla niej przyszły do Wisły, dla niej odeszły do Lotosu i dla niej wróciły.
2. Amerykanie inaczej traktują sport, nie rozumieją naszego przywiązania do barw. Dlatego też mam większe oczekiwania w kwestii "wierności' do Polskich zawodników i zawodniczek, niż do najemniczek z USA. (co mi przypomina że to nie pierwszy powrót znad morza..)
3. Na boisku nigdy nie można im było odmówić zaangażowania. Nie symulowały gry tak jak to robiło kilku panów K. na stadionie przy R22.
4. Po odejściu z Wisły nie wypowiadały się w prasie źle o naszym klubie. największe zastrzeżenia można mieć do wypowiedzi Canty którą przywołała Ałgaja: że postara się grać tak by kibice w Gdyni zapomnieli jej rzut z meczu nr 5. To typowe wazeliniarstwo i lizanie dupy nowym kibicom..
5. Z tego co się orientuje Holdsclaw rok temu mówiła naszym działaczom że będzie z nimi w kontakcie, i rzeczywiście powinna przed podpisaniem kontraktu z Lotosem poinformować Wisłę ze zmienia plany, bo trudno z kolei było oczekiwać że zadowoli się grą tylko w II części sezonu i to bez Canty.
Reasumując.. obie panie były, są i będą dla mnie najemniczkami. Nie zamierzam im kibicować na dalszej drodze życia, nie chcę ich koszulek itd ale też nie oczekuje od nich miłości do Wisły więc i wyklinać ich nie zamierzam. Jak już są, to liczę ze będą profesjonalnie wykonywały swoje obowiązki i zasłużą na tą niemałą kasę którą otrzymują. Tyle.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...
-
pepe1
Anonymous pisze:Bez przesady. Boba jest jedną z najlepiej wyszkolonych technicznie centerek w Europie.
Problem tkwi w psychice i koncentracji na parkiecie. Ale coś o tym wiecie, bo macie Ewkę Kobryn.
Pisanie, że jest słabsza od krajowych centrów to gruba przeginka...
przeciez to PRAWDA !!! Maksimovic jest słabsza od krajowych centrów .
BEZCZELNOSC jest nazywanią ja ,, jedna z lepszych '' - zero POJECIA o koszu
gorsza od krajowych centrów na 100% nie jest.
myślę, że kibice muszą przyjąć obecną sytuację i dać się zawodniczkom wykazać na boisku, bo jesli Canty i Holdsclaw będą grać na takim poziomie jak w Lotosie to nikt nie będzie miał powodów do narzekań. Nie można traktować sportu w kategoriach wojny a zmiany barw jak zdrady. z resztą kto nie chce pracować tam gdzie więcej płacą- pomyslmy sami. ideałów w sporcie nie ma. sprzedały sie wieki temu.
myślę, że kibice muszą przyjąć obecną sytuację i dać się zawodniczkom wykazać na boisku, bo jesli Canty i Holdsclaw będą grać na takim poziomie jak w Lotosie to nikt nie będzie miał powodów do narzekań. Nie można traktować sportu w kategoriach wojny a zmiany barw jak zdrady. z resztą kto nie chce pracować tam gdzie więcej płacą- pomyslmy sami. ideałów w sporcie nie ma. sprzedały sie wieki temu.
- Marco
- Junior
- Kontaktowanie:
Greebo no faktycznie się trochę nie zgadzasz.
TO zestawienie piłkarzy podałem jako wyrazisty przykład by dokładnie zobrazować w czym ja widzę pewien problem. Ktoś napisał ze kazdy by poszedł za wiekszymi pieniędzmi do innej firmy. Pewnie tak choć świat sportu równiez i na R22 zna wyjątek
Chciałem zobrazować rzeczy których sie nie robi i że samemu trzeba się czasem wykazać przyzwoitością. Oczywiście, że masz rację, że postępowanie wymienionych gwiazd piłki trąbiących o miłości do Wisły z kszykarkami to inny ciężar gatunkowy ale zawsze to ciężar
Myślę, że jakby postąpiły tak jak ci wymienieni to w zakończonym sezonie nie miałyby takiego miłego przyjęcia jak miały.
Aha ten wyjątek to Kazimierz Moskal, który w czasach jeszcze niektórym zupełnie nie znanych nie chciał odchodzić z Wisły do Lecha Poznań. Niestety przejść musiał bo pieniądze z jego transferu ratowały byt klubu.
To tyle w kwestii wyjaśnień.
ja się dziwię przede wszystkim naszym działaczom
KBB już Wiśle nie chcieli widzieć - zjawia się i gra
Mówi się że jedne z drugimi w drużynie nie zbyt - rok i wielka rodzina
)
Cud
Pomijając juz postępowanie C i H to jeśli klubowi uda się zrobić z tego DRUŻYNĘ, a nie "drużynę" bez żadnych tarć związanych z minionymi czasami to pogratuluję. Bo to,że w sezonie mogą wystąpić animozje między zawodnikami/zawodniczkami to jest oczywiste.Tylko co innego jak to wynika dopiero po ściągnięciu nowych,a co innego jak klub z pewna wiedzą sam dokłada do tego cegiełkę.
Teraz jestem ciekaw postawy gdyńskich fanów jak "ciepło"przyjmą "swoje"ulubienice. W Krakowie było bez rewelacji chłodno i z gwizdami, a jak będzie nad morzem??
)
TO zestawienie piłkarzy podałem jako wyrazisty przykład by dokładnie zobrazować w czym ja widzę pewien problem. Ktoś napisał ze kazdy by poszedł za wiekszymi pieniędzmi do innej firmy. Pewnie tak choć świat sportu równiez i na R22 zna wyjątek
Myślę, że jakby postąpiły tak jak ci wymienieni to w zakończonym sezonie nie miałyby takiego miłego przyjęcia jak miały.
Aha ten wyjątek to Kazimierz Moskal, który w czasach jeszcze niektórym zupełnie nie znanych nie chciał odchodzić z Wisły do Lecha Poznań. Niestety przejść musiał bo pieniądze z jego transferu ratowały byt klubu.
To tyle w kwestii wyjaśnień.
ja się dziwię przede wszystkim naszym działaczom
KBB już Wiśle nie chcieli widzieć - zjawia się i gra
Mówi się że jedne z drugimi w drużynie nie zbyt - rok i wielka rodzina
Cud
Pomijając juz postępowanie C i H to jeśli klubowi uda się zrobić z tego DRUŻYNĘ, a nie "drużynę" bez żadnych tarć związanych z minionymi czasami to pogratuluję. Bo to,że w sezonie mogą wystąpić animozje między zawodnikami/zawodniczkami to jest oczywiste.Tylko co innego jak to wynika dopiero po ściągnięciu nowych,a co innego jak klub z pewna wiedzą sam dokłada do tego cegiełkę.
Teraz jestem ciekaw postawy gdyńskich fanów jak "ciepło"przyjmą "swoje"ulubienice. W Krakowie było bez rewelacji chłodno i z gwizdami, a jak będzie nad morzem??

WislaLive.pl
Marco pisze:Aha ten wyjątek to Kazimierz Moskal, który w czasach jeszcze niektórym zupełnie nie znanych nie chciał odchodzić z Wisły do Lecha Poznań. Niestety przejść musiał bo pieniądze z jego transferu ratowały byt klubu.
Hmm, jeśli to do mnie, to informuje że pamiętam te czasy a i samego zawodnika kojarzę.. np jak strzela 3 bramki Szombierkom Bytom
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”