Tęcza przed sezonem 2008/2009

Moderator: patrese

Awatar użytkownika
xavery2
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: xavery2 » 01 czerwca 2008, 17:15

no no no :D milo sobie przypomniec caly miniony sezon... :)

Awatar użytkownika
xavery2
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: xavery2 » 02 czerwca 2008, 15:07

Czwarty zespół ostatnich rozgrywek Ford Germaz Ekstraklasy - Duda PWSZ Leszno kompletuje skład na następny sezon. - Szukamy zawodniczek, które chcą przede wszystkim grać, a nie zarabiać - zapowiada Zbigniew Król, wiceprezes Dudy.
Joanna Czarnecka, Aleksandra Drzewińska (d. Karpińska), Dominika Nawrotek oraz Żaneta Durak to nowe zawodniczki, które po zakończeniu sezonu pozyskał leszczyński klub. Dwie pierwsze wcześniej występowały w KSSSE AZS PWSZ Gorzów, Nawrotek grała w niemieckim pierwszoligowcu - TV 1872 Saarlouis. Z kolei 19-letnia Durak to koszykarka kadry juniorek, która ostatni sezon spędziła w MUKS Poznań.

Z zespołem z Leszna pożegnała się Daria Mieloszyńska, która od nowego sezonu będzie występować w CCC Polkowice. Na pewno w Dudzie pozostaną Martyna Koc, Agnieszka Budnik, Edyta Krysiewicz i Agnieszka Makowska. Także pozostałe koszykarki z drugiej piątki nie mają zamiaru odchodzić z klubu. - Skład mamy skompletowany w 80 procentach. Szukamy zawodniczek, które chcą przede wszystkim grać, a nie zarabiać - podkreślił Król.

- Obecnie rozmawiamy z jedną ważną dla nas zawodniczką, której nazwiska nie mogę zdradzić. Mamy również kontakt z menedżerem Ryan Coleman, której również przedstawiliśmy swoją propozycję na kolejny sezon. Może się jednak zdarzyć, że do nowego sezonu przystąpimy wyłącznie polskim składem - dodał.

Leszczyński klub chce wzmocnić budżet. Od jego wysokości zależeć będzie, czy drużyna wystąpi w Pucharze Europy. - Na razie nie otrzymaliśmy żadnych informacji na temat startu naszego zespołu w rozgrywkach europejskich. Na pewno rozważymy taką możliwość, ale to zależy od finansów. Rozmawiamy z potencjalnymi sponsorami, niewykluczone, że do nowego sezonu przystąpimy pod nową nazwą - wyjaśnił Król.
www.sportowefakty.pl

Awatar użytkownika
patrese
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: patrese » 02 czerwca 2008, 19:30

Zbigniew Król pisze:Duda PWSZ Leszno kompletuje skład na następny sezon. - Szukamy zawodniczek, które chcą przede wszystkim grać, a nie zarabiać - zapowiada Zbigniew Król, wiceprezes Dudy.

Złote słowa... :lol: To co- pozostało jedynie rozejrzeć się po szkołach podstawowych... :roll:
Pan Król żyje chyba w innym świecie niż inni... Taki leszczyński baron Pierre de Coubertain... :roll:
SIAMO SEMPRE CON VOI - LECH POZNAŃ
Obrazek

Awatar użytkownika
patrese
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: patrese » 02 czerwca 2008, 19:46

tadeo86 pisze:Patrese nie narzekaj, bo jak na razie to u nas same straty + powrót Zalesiak. Wy macie przynajmniej jakieś ruchy transferowe i odeszły tylko dwie ważne zawodniczki (Daria i Ryan), a u nas jak na razie dupa zbita, że tak sie wyrażę.

Tadeo, jak tu nie narzekać, kiedy się czyta takie wypowiedzi wiceprezesa klubu z Leszna...
A w Gorzowie rzeczywiście na razie trochę zaspali, ale na pewno zmontujecie silną drużyną, z tego co słyszałem. Powodzenia!

radosław pisze:Patrese, Ty to ale malkontent jesteś. Zastanawiam się, czy taki jesteś rzeczywiście, czy tylko prowokujesz w ten sposób dyskusję. Rok temu było podobnie. Dajmy czas działaczom i trenerowi, ponarzekamy ew. w kwietniu 2009. Ok?

Jak dotąd dla mnie, to transfery są ok. Drzewińska to znakomita zawodniczka, a na dojście do sprawności i formy po porodzie ma sporo czasu. Czarna - równy poziom, a i przypomnę, że potrafiła nam dać po łapkach. Dominika - skoro trener Krysiewicz zauważa podobieństwa do gry Didi, to ja mu ufam.
Co do Ryan Coleman - nie było trudno zaobserwować, że Ryan nie chce grać z Edzią, szczególnie to było widoczne po drugim meczu z Gorzowem w play-off'ach - ten zniszczony kosz, ta agresja w oczach. Edzia gra specyficznie i tyle. Niech gra jak najlepiej.

Kto nam zatem - Patrese - pozostał? No zostały nam takie ofiary koszykarskie, jak Martyna, Szopen, Budnik, Edzia i Siwa. Ich gra jest do bani, więc też powinniśmy ponarzekać. A jednak tu cisza. Oczywiście żartuję, dziewczyny. I przepraszam Was bardzo. Dałem się sprowokować Patrese. A Waszą grę bardzo szanuję. Martynę za równą grę, Szopena za odwagę i agresję, Siwą - hmm... po tym, co przeszłą chylę czoła, Budnik za to, że w końcu zaczyna panować nad nadgarstkami. Edzię, że zbiera się do kupy w najtrudniejszych momentach.

Patrese - załatw jakiegoś porządnego sponsora, który pozwoli spiąć budżet klubu, wtedy być może działacze pomyślą o uszyciu garnituru na miarę Twoich oczekiwań. I nie pisz tu bzdur o oszczędzaniu na zawodniczkach. Klub ma tyle kasy, ile dadzą sponsorzy. Może wolałbyś, żeby dziewczyny grały za friko, ale one są w tym zakresie chyba odmiennego zdania. Dla nich to praca, za która oczekują wynagrodzenia. Jak każdy człowiek.
A jeśli nie chcesz lub nie możesz nic załatwić, to ze skruchą pochyl głowę. A jeśli nie potrafisz i tego, to zamilcz i czekaj na rezultaty, potem podyskutujemy.

Pozdrawiam serdecznie

Malkontentem nie jestem na pewno i zapewniam Cię, że moje opinie co do ruchów kadrowych w większości są zgodne z opiniami pozostałych.
Wybacz, ale od załatwiania sponsorów są inni. W końcu to ich praca i za to są wynagradzani. Wystarczy mi, że zaangażowałem się w co innego.
Zresztą jeśli pieniądze są marnotrawione na takie zawodniczki jak M. Soroczyńska, A. Krzywicka czy A.Król, a nie ma drobnej kwoty, by spełnić bardzo przeciętne oczekiwania jednej z czołowych polskich zawodniczek, to nie mamy o czym dyskutować.
A co do wytłuszczonych słów- odsyłam do wypowiedzi p. Króla jeden post wyżej...

Pozdrawiam również.

Obrazek

Awatar użytkownika
fearless
Kadet

Postautor: fearless » 02 czerwca 2008, 21:01

Mnie też rzuciły się w oczy słowa prezesa... Zabawne. Mam wrażenie, że pije do Coleman wyraźnie. Zresztą nie oszukujmy się, ale zawodniczki zagraniczne rzadko dokonują same wyborów gdzie grać mają. Ważne są pieniądze - a te załatwiają pośrednicy, ich menadżerowie. Dlatego osobiście na miejscu prezesa dałbym trochę na wstrzymanie. Takie wypowiedzi są lekko kompromitujące.

Awatar użytkownika
patrese
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: patrese » 02 czerwca 2008, 21:28

Do kogo pije wiceprezes, to tylko on sam wie. My wiemy jedynie, że "nie pije likieru", bo z takim napisem koszulkę często zwykł nosić... :wink:
A że się kolejny raz kompromituje...? No cóż, przy takich ilościach ten jeden następny raz z pewnością większego znaczenia już nie ma. :wink:

Obrazek

Awatar użytkownika
patrese
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: patrese » 03 czerwca 2008, 18:46

Żaneta Durak w Lesznie

2008-06-02

Jedna z najbardziej obiecujących koszykarek młodego pokolenia, Żaneta Durak, podpisze dwuletni kontrakt z Dudą Leszno.
Umowa zawiera opcję przedłużenia o kolejny rok. - W ten sposób mamy już dwie młode zawodniczki, które będą silnymi punktami zespołu - mówi trener Dudy Jarosław Krysiewicz. W ubiegłym tygodniu umowę z Dudą podpisała Dominika Nawrotek. Obie te koszykarki łączy to, że gry uczyły się w MUKS Poznań, choć Nawrotek w poprzednim sezonie grała w Niemczech. Durak była za to podstawową koszykarką MUKS i w swoim pierwszym sezonie w ekstraklasie spisywała się bardzo dobrze - grała średnio 25 min w meczu, zdobywała 9,4 pkt i miała 1,6 przechwytu. Duda będzie musiała zapłacić MUKS 15 tys. zł za wyszkolenie zawodniczki.

Nie wiadomo, czy w Lesznie pozostanie Olga Żytomirska. - Chciałaby grać w ŁKS z powodów osobistych, bo jej narzeczony pracuje w Łodzi. Ale jeśli ŁKS nie zapewni jej odpowiednich pieniędzy i studiów, to może pozostanie u nas - przyznaje Krysiewicz. Upadł także pomysł sprowadzenia do Leszna Moniki Krawiec z Wisły Kraków - przeniesie się ona do Torunia, gdzie trenerem został właśnie były szkoleniowiec Wisły Elmedin Omanić. Duda chce, by w jej składzie nadal grała Ryan Coleman, ale... - W piątek byliśmy umówieni z jej menedżerem na telefon, a ten go od trzech dni nie odbiera - przyznaje trener Dudy, który w swoim notesie ma nazwisko jeszcze jednej koszykarki. - Wszystko wyjaśni się lada dzień. Niewykluczone, że pozostaniemy na razie w takim składzie, a za miesiąc czy dwa zaczniemy szukać zawodniczki za oceanem. Być może będzie to skrzydłowa, a być może rozgrywająca - kończy trener Dudy.

źródło Gazeta Wyborcza Poznań

Obrazek

kibolek
Nowy na forum

bzdety pisze wyborcza

Postautor: kibolek » 03 czerwca 2008, 19:49

Durak już podpisała, to po pierwsze. Żyto, owszem skłania się ku grze w Łodzi, bo jej facet jest menago klubu. Ale jak nie zapłacą za studia, czwarty rok , to wróci do Leszna. Jeśli Olga będzie jednak grać w Łodzi, to plan B mówi o powrocie ,,Żyły" Poza tym dołączą dwie zawodniczki polskie, jedna podstawowa, druga ,,oczekująca", czyli bez gwarancji gry. Jeśli ta ,,podstawowa" Polka nie dogada się, to wtedy zagra Coleman. To tyle.

Mozarthio
Kadet

Postautor: Mozarthio » 03 czerwca 2008, 20:08

taa kibolek? a dlaczego ja odczytuje ze slow trenera ze jest jeszcze jedna polka na celowniku a dodatkowo jezeli Coleman nie podpisze to chca sszukac innej zagranicznej zawodniczki? co notabene sam Krysiewicz wie ze jedna zagrraniczna zawodniczka w skladzie musi byc poniewaz jest potrzebny taki fighter dynamiczny

p.s. co do Olgi klub nie robi jej problemu, chce odejsc to ok mysle ze Zyła chetnie wroci do leszna i nie uwazam ze ubedzie nam wartosciowsza zawodniczka
Życiowe bitwy nie zawsze wygrywają silni i szybsi, lecz prędzej czy później TYM, który wygrywa, jest TEN, który nieustannie myśli, że może wygrać.

kibolek
Nowy na forum

a ja wiem trochę więcej..

Postautor: kibolek » 03 czerwca 2008, 20:15

Mozarthio ja wiem trochę więcej:) To tyle. Gadałem z kimś kompetentnym i wiem, że kolejnosć jest taka. Polka (podstawowa) + druga Polka bez gwarancji gry, jako uzupełnienie. Coleman wchodzi w grę wtedy, gdy rozmowy z tym podstawowym graczem upadną... Może już jutro.. Pozdro.

radosław
Nowy na forum

Postautor: radosław » 04 czerwca 2008, 12:06

podobno w połowie lipca dziewczyny zaczynają już treningi. Czy ktoś coś wie na ten temat?

Awatar użytkownika
bartas
Żak

Postautor: bartas » 04 czerwca 2008, 17:45

radosław pisze:podobno w połowie lipca dziewczyny zaczynają już treningi. Czy ktoś coś wie na ten temat?

Podobno tak, juz jakis czas temu bylo zapowiadane ze Tecza wznowi treningi okolo 15-20 lipca. Jesli juz bedzie cos wiecej wiadomo na ten temat to napewno lokalne media o tym poinformuja :D a narazie to:

Nowa Amerykanka w PKM Duda PWSZ?
Trwa gorączka transferowa w Polskiej Lidze Koszykówki Kobiet. Podobnie jest w Lesznie, gdzie jeszcze w tym tygodniu być może zostanie zamknięty skład na nowy sezon. Niespodzianką może być nowa zawodniczka zza oceanu.

Wszystko zmienia się z dnia na dzień. Informacja goni informację. Ruchy na rynku transferowym są duże, więc i powstają różne koncepcje. Także w Lesznie. Ostatnia wiadomość mówiła o dwóch Polkach, w tym jednej zawodniczce podstawowej, drugiej oczekującej, ale także o tym, że wciąż toczone są rozmowy z Coleman.

Tymczasem jak nam udało się dowiedzieć dzisiaj do siedziby klubu z Leszna dotarł faks od menadżera tajemniczej póki co dla nas Amerykanki.

- Niewiele mogę na ten temat powiedzieć, bo póki co jest to tajemnica. Amerykankę tą wyszukał trener Krysiewicz, a my jako kierownictwo klubu musimy teraz popychać tę sprawę dalej. Chodzi oczywiście o kwestie finansowe. Myślę, że 2-3 dni i wszystko będzie jasne - powiedział Stefan Pielech, prezes klubu.

Póki co wiemy jedynie tyle, że zawodniczka, którą klub z Leszna jest bardzo zainteresowany nie grała jeszcze w polskiej lidze.

panorama.media.pl
Obrazek

Awatar użytkownika
xavery2
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: xavery2 » 04 czerwca 2008, 18:13

to w takim razie zapytam: co z Ryan :?: ale jezeli sprawa potoczy sie dobrze to miejmy nadzieje ze bedzie przyslowowym "strzalem w 10" :)

Mozarthio
Kadet

Postautor: Mozarthio » 04 czerwca 2008, 20:04

spytajcie kibolka on napewno wie lepiej i wie wszystko w koncu rozmawia z kims kompetentnym z druzyny ;) szkoda tylko ze nie rozmawiasz z Krysiewiczem ktory wysuwa swoje koncepcje na temat skladu jaki by chetnie widzial....
Życiowe bitwy nie zawsze wygrywają silni i szybsi, lecz prędzej czy później TYM, który wygrywa, jest TEN, który nieustannie myśli, że może wygrać.

Marek1990
Kadet

Postautor: Marek1990 » 04 czerwca 2008, 20:44

Ryan, Żyła, tajemnicza Amerykanka i skład mamy skompletowany...:)

Wróć do „Tęcza Leszno”