Co słychać w Gdyni?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 03 lipca 2008, 23:54

Wbrew niektorym narzekajacym na wybor Winnickiego uwazam, ze to wcale nie musi byc zle rozwiazanie. W porownaniu do Skrzecza ma dwa niewatpliwe plusy - sporo doswiadczen z seniorskiej koszykowki i bardzo dobra znajomosc angielskiego. Jak ktos wczesniej napisal, w Slasku i Prokomie jego rola nie byla tak mala jakby moglo sie wydawac (zwlaszcza biorac pod uwage "talent" Kijewskiego). Na pewno posiada spora wiedze. W ostatnim sezonie wprowadzil Sportino Inowroclaw do ekstraklasy. Ten zespol bardzo dobrze bronil, do tego w kazdymmeczu gral praktycznie dziesiecioma zawodnikami. Widac, ze to samo bedzie w Lotosie. Tym bardziej, ze sklad juz na dzis wydaje sie mocniejszy od zeszlorocznego. Beard na pewno bedzie odgrywac wieksza role, Marczanka i Podrug to na swoich pozycjach czolowe zawodniczki europejskie. Jeszcze gdyby Lotos zakontraktowal Catchings i Dydek, to sklad bylby niezwykle mocny i - na czym bardzo zalezy Winnickiemu - dobrze zbilansowany. Czego raczej w przyszlym sezonie raczej nie da sie powiedziec o Wisle. A wiec taka zamiana rol pod tym wzgledem...
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

Awatar użytkownika
hellraiser
Junior

Postautor: hellraiser » 04 lipca 2008, 16:04

paulo2907 pisze:Jeszcze gdyby Lotos zakontraktowal Catchings i Dydek, to sklad bylby niezwykle mocny i - na czym bardzo zalezy Winnickiemu - dobrze zbilansowany....

To bylibyśmy jednym z kandydatów do FF, bez słabych punktów.
Obrazek

rodgers-kibic z torunia
Kadet

Postautor: rodgers-kibic z torunia » 04 lipca 2008, 17:23

mam nadzieje, ze Sosnowska Tomialowicz nie beda u was siedzialy na lawie 8)

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 04 lipca 2008, 17:43

rodgers-kibic z torunia pisze:mam nadzieje, ze Sosnowska Tomialowicz nie beda u was siedzialy na lawie 8)

tez uwazam ze na trybunach jest wygodniej.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 04 lipca 2008, 18:28

szkoda, że Parker i Taurasi nie są w kręgu zainteresowań Lotosu. :cry: :x :shock:
Dajos, miszczu, naucz się nazwisk zawodniczek swojego klubu.
wczoraj w TVP Gdańsk była Emilia Gala, a dziś w GW Ewelina Gula. żenada!

Winnicki: najważniejsze to odzyskać mistrzostwo

- Nie jestem trenerem, który owija w bawełnę, dlatego biorę pełną odpowiedzialność za całkowite wypełnienie planów na nadchodzący sezon - zapewnił nowy trener koszykarek Lotosu PKO BP Gdynia Jacek Winnicki.

Cele, które zostały postawione Winnickiemu, to zdobycie mistrzostwa Polski oraz awans do grona ośmiu najlepszych drużyn Euroligi. Aktualnie trener ma do dyspozycji 13 koszykarek. Jak twierdzi prezes Lotosu Mieczysław Krawczyk - oraz sam Winnicki - wszystkie transfery były konsultowane między nimi. Do wczoraj znanych było dziewięć zawodniczek, które mają podpisane kontrakty: Polki Paulina Pawlak, Magdalena Leciejewska, Marta Jujka, Olivia Tomiałowicz i Karolina Ambrosiewicz, Białorusinki Katia Snytsina i Natalia Marchanka, Izraelka Jenniffer Fleischer oraz Amerykanka Michelle Maslowski.

Wczoraj oficjalnie dołączyły do nich kolejne cztery koszykarki. Kontrakt z Lotosem przedłużyła na następny sezon Amerykanka Alana Beard, która obecnie świetnie spisuje się w WNBA. W drużynie Washington Mystics w 15 rozegranych spotkaniach zdobywała średnio 16,6 pkt oraz 4,3 zb. i 3 as. Nową podkoszową została Chorwatka Emilija Podrug, która ostatnio grała w węgierskim MiZo Pecs. W poprzednim sezonie została wybrana najlepszą środkową ligi węgierskiej, a jej średnie to 13,2 pkt, 6,1 zb. i 3 as. Uzupełnienie składu będą stanowić dwie 18-letnie Polki - Klaudia Sosnowska (poprzednio SMS PZKosz Łomianki) i Ewelina Gula (ostatnio Hartmann Pabianice).

Do obsadzenia w Lotosie PKO BP pozostają jeszcze pozycje skrzydłowej i centra. W gronie kandydatek są Tamika Catchings, Lisa Leslie oraz dwie Europejki. Jeżeli w klubie pojawi się ta pierwsza, grająca na pozycji skrzydłowej, wtedy do drużyny może dołączyć także serbska środkowa Ivana Matović ze Spartaka Moskwa Region. W kręgu zainteresowań klubu jest także inna koszykarka Spartaka, jedna z najlepszych podkoszowych na świecie, Lauren Jackson.

Dla Gazety

Jacek Winnicki, trener Lotosu PKO BP Gdynia

- Już samo złożenie propozycji objęcia stanowiska trenera przez Lotos był dla mnie dużym zaszczytem. Drużyna z Gdyni jest najbardziej utytułowanym klubem zarówno w żeńskiej, jak i męskiej koszykówce. Nikomu bowiem nie udawało się dwukrotnie zdobywać wicemistrzostwa Euroligi. Cele, które postawiono mi na przyszły sezon, są bardzo ambitne i to mnie bardzo zadowala. Przede wszystkim musimy odzyskać dla Lotosu tytuł mistrzowski oraz awansować do Top 8 Euroligi, czyli znaleźć się w gronie ośmiu najlepszych klubów Europy. Nie jestem trenerem, który owija w bawełnę, dlatego biorę pełną odpowiedzialność na siebie za całkowite wypełnienie planów na nadchodzący sezon. Nie powinien przeszkodzić mi w tym fakt, że nigdy nie pracowałem z kobietami na poziomie zawodowym. Kontakt z koszykarkami miałem jedynie prowadząc żeńską drużynę akademicką. Koszykówka jest jedna, należy tylko stworzyć odpowiedni system gry. Zawodniczki, które będą występowały w drużynie, muszą stanowić jego część. Drużynę Lotosu ustawimy pod kątem gry zespołowej oraz dobrej defensywy. Każda koszykarka musi się z tym komponować. Wszystkie dotychczasowe transfery klubu były ze mną konsultowane, dlatego doskonale wiem, jaką siłą teraz dysponuję.

Źródło: Gazeta Wyborcza Trójmiasto
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

Awatar użytkownika
hellraiser
Junior

Postautor: hellraiser » 04 lipca 2008, 19:35

ann pisze:szkoda, że Parker i Taurasi nie są w kręgu zainteresowań Lotosu. :cry: :x :shock:
!

Obicują nam pod kosz Lisa Leslie lub Lauren Jackson a będziemy musieli się zadowolić Matović. Z bólem serca ale jakoś to przeżyję :wink: :wink: :wink: :wink: :wink:
Obrazek

rzymi
Oldboy

Postautor: rzymi » 04 lipca 2008, 19:47

sienot pisze:
rzymi pisze:nasz człowiek :P:P
?? jest wychowanką Lotosu?

niestety nie... ale zagra u nas w przyszłym sezonie ;) całe szczęście.
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Siero
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Siero » 04 lipca 2008, 22:52

to dlaczego pisze kolega, że nasz człowiek wiem, że to szczegół, ale wiecie zazdrość xD
MRKS Włókniarz Pabianice http://mrks.wlokniarz.info/

Awatar użytkownika
P.OLD
Młodzik

Postautor: P.OLD » 04 lipca 2008, 22:59

najbardziej utytuowany klub w historii ?? chyba wcześniej wejdę w zimie na K2 :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

KIBIC
Junior

Postautor: KIBIC » 04 lipca 2008, 23:19

P.OLD pisze:najbardziej utytuowany klub w historii ?? chyba wcześniej wejdę w zimie na K2 :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ze niby co Wisła ma więcej tytułów? No coś Ty te dwa ostatnie wywalczone fartem się nie liczą 8) :wink: :lol:

ps. żeby nie było to tylko taki spam :wink: 8)
http://www.lechiarugby.pl !!

(\_/)
(O.o)
(> <)

This is Bunny.
Copy Bunny into your signature
to help him on his way to world Domination :lol:

Don Igłata
Młodzik

Postautor: Don Igłata » 05 lipca 2008, 08:34

P.OLD pisze:najbardziej utytuowany klub w historii ?? chyba wcześniej wejdę w zimie na K2 :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

I do tego systemem alpejskim, solo i bez tlenu.
Odchudzałem się dwa tygodnie - straciłem 14 dni!

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 05 lipca 2008, 09:35

Tu jeszcze wersja onetowa o nowych nabytkach Lotosu:

Koszykarki Lotosu PKO BP Gdynia będą mieć "męskiego" trenera

41-letni Jacek Winnicki pracujący dotychczas wyłącznie z drużynami koszykarzy został trenerem wicemistrza Polski koszykarek Lotosu PKO BP Gdynia. W minionym sezonie Winnicki wprowadził Sportino Inowrocław do ekstraklasy koszykarzy.
Prezes Lotosu PKO nie chciał ujawnić na jaki okres została podpisana umowa z Winnickim. Celem postawionym przed nowym trenerem jest zdobycie mistrzostwa Polski i awans do ćwierćfinału Euroligi koszykarek.

Podczas konferencji prasowej w Gdyni władze klubu poinformowały o podpisaniu kontraktów z reprezentantką Chorwacji Emiliją Podrug oraz wychowankami Szkoły Mistrzostwa Sportowego PZKosz. Oliwią Tomiałowicz i Klaudią Sosnowską. Z 1. ligowego Hartmanna Pabianice pozyskano Ewelinę Galę.

- Nie ma koszykówki żeńskiej i męskiej. Liczy się jedna wizja, a wizja pan Jacka Winnickiego była zbieżna z naszymi oczekiwaniami. Podpisaliśmy wieloletnia umowę, ale szczegółów nie mogę zdradzić - powiedział prezes Lotosu PKO BP Mieczysław Krawczyk.

Zakontraktowanie Podrug i młodych Polek oznacza, że gdyński klub poszukuje jedynie dwóch koszykarek - niskiej skrzydłowej i środkowej. Jak powiedział Mieczysław Krawczyk na pewno nie będą to Polki - niewykluczone, że jedną z zawodniczek będzie Amerykanka. Lotos ma już dwie amerykańskie koszykarki: Alanę Beard i Michelle Maslowski, która ma szanse na otrzymanie polskiego obywatelstwa.

Zespół Lotosu przygotowania do sezonu 2008/2009 rozpocznie - zapewne w okrojonym składzie ze względu na rozpoczynające się 13 sierpnia eliminacje do finałów ME 2009.

Winnicki pracował jako asystent Andreja Urlepa w Śląsku Wrocław, a następnie jako pierwszy trener we Wrocławiu i asystent Eugeniusza Kijewskiego w Prokomie Treflu Sopot.

Skład Lotosu PKO BP:
rozgrywające: Paulina Pawlak, Karolina Ambrosiewicz Natalia
Marchanka (Białoruś), Alana Beard (USA)
skrzydłowe: Katia Snytsina (Białoruś), Olivia Tomiałowicz
Emilija Podrug, Michelle Maslowski (USA), Magdalena Leciejewska, Ewelina Gala,
Klaudia Sosnowska
środkowe: Jennifer Fleischer (Izrael/USA), Marta Jujka.

Jeśli prawdą okaże się to co pogrubiłem, to zacznie się robić ciekawie.. 7 zawodniczek zagranicznych przy 6 mogących wystąpić w meczu i 3 na parkiecie.. New Balance Girl na trybunach?

Jeszcze weselej będzie jak Masłowski jednak nie otrzyma polskich papierków..
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

rodgers-kibic z torunia
Kadet

Postautor: rodgers-kibic z torunia » 05 lipca 2008, 09:48

juz prezes krawczyk sie postara o to, by jednak je otrzymala

Awatar użytkownika
hellraiser
Junior

Postautor: hellraiser » 05 lipca 2008, 10:13

Greebo pisze:
Jeśli prawdą okaże się to co pogrubiłem, to zacznie się robić ciekawie.. 7 zawodniczek zagranicznych przy 6 mogących wystąpić w meczu i 3 na parkiecie.. New Balance Girl na trybunach?

To znaczy że każda zawodniczka zagraniczna co 7 mecz w sezonie będzie pauzować.

Podobna sytuacja może być w Wiśle mimo że mieści się w limicie ale ma napchane gwiazdy na 2 pozycje.
Obrazek

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 05 lipca 2008, 10:16

Mam nadzieje ze w finałach Catch będzie pauzować w meczu nr 7 8)

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”