Tęcza przed sezonem 2008/2009

Moderator: patrese

brownie
Nowy na forum

Postautor: brownie » 05 lipca 2008, 19:55

nie każdy zna mój login haha Siwa z tej strony :)

Awatar użytkownika
talar
Żak
Kontaktowanie:

Re: pozdrowionka

Postautor: talar » 05 lipca 2008, 21:03

brownie pisze:a tak przeglądam sobie forum od czasu do czasu i tak pomyślałam pozdrowię wszystkich KIBICÓW prosto z Niedzicy :) dotleniam się przed nowym sezonem i ładuję akumulatory :) C U w Trapezie

skoro ty Siwa mozesz pozdrowic to ja tez pozdrawiam :) a co :) tylko ze ja z nad naszego pieknego Bałtyku :)
parole... moje ulubione... ;)

Marek1990
Kadet

Postautor: Marek1990 » 05 lipca 2008, 21:09

Talar a Ty nie z kadrą na obozie? :) :D pzdr. :)

brownie
Nowy na forum

Postautor: brownie » 05 lipca 2008, 21:56

zarówno Talar jak i ja przygotowujemy się z Kadrą :) prawda Talarku :) tylko one są w senatorium a my na obozie haha

Mozarthio
Kadet

Postautor: Mozarthio » 06 lipca 2008, 10:25

hehe no to kibice pozdrawiaja zawodniczki ;) ze slonecznego , upalnego i pięknego Leszna ;) i do zobaczenia we wrzesniu :) w tym roku znowu trzeba bedzie troche namieszac w lidze ;)
Życiowe bitwy nie zawsze wygrywają silni i szybsi, lecz prędzej czy później TYM, który wygrywa, jest TEN, który nieustannie myśli, że może wygrać.

Awatar użytkownika
patrese
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: patrese » 10 lipca 2008, 13:21

Powoli możemy podsumować bilans zysków i strat przed nadchodzącym sezonem.

ODEJŚCIE :
Ryan Coleman,
Daria Mieloszyńska,
Olga Żytomirska,
Anna Talarczyk,
Monika Soroczyńska,
Anna Krzywicka ?,
Agnieszka Król ?,

PRZYBYCIE :
Aleksandra Drzewińska [Karpińska] (AZS PWSZ Gorzów Wlkp),
Katarzyna Krężel (University of Texas El Paso/USA)
Joanna Czarnecka (AZS PWSZ Gorzów Wlkp),
Żaneta Durak (MUKS Poznań),
Dominika Nawrotek (TV 1872 Saarlouis/Niemcy),

Skład na pewno bardziej się wyrównał pod względem poziomu sportowego ale niestety raczej w dół. Odeszły z zespołu dwie kluczowe zawodniczki, które trudno będzie zastąpić. Obserwując jakich tranferów dokonują Gorzów, Toruń, Polkowice, Rybnik, AZS Poznań czy nawet Jelenia Góra- nasze "wzmocnienia" wyglądają bardzo mizernie. Chorej koncepcji grania wyłącznie polskim składem nie rozumiem wcale- skoro przepisy umożliwiają grę zawodniczek spoza kraju, to dlaczego z tego nie skorzystać? Inni mają problemy z ilością Polek w składzie, a my mamy ich 100%? Kto tak skutecznie i widowiskowo jak Nikita czy Coleman prowadził grę w Tęczy? Ktoś chyba zapomniał, że w Lesznie są w ogóle kibice, którzy chcieliby oglądać atrakcyjną koszykówkę.
Niestety w sumie jesteśmy słabsi niż przed rokiem, ale wiara działaczy w ponowne zrobienie "czegoś z niczego" przez trenera Krysiewicza jest ogromna. Sponsorzy bardzo zawiedli- budżet klubu pozostaje mniej więcej na poziomie z zeszłego roku i jest 2,5-3 razy niższy od potencjalnych konkurentów. (pomijając Wisłę i Lotos oczywiście) Nie wiem jak to możliwe po zeszłym sezonie- z reguły sukcesy podobno przyciągają sponsorów.
Nie wiadomo tylko co ma być z A. Krzywicką i A. Król- w tym roku nie będzie (chyba!) Łomianek w ekstraklasie, więc nie mam pojęcia na jaki mecz mogą się przydać w zespole... Klub jest tak bogaty, żeby utrzymywać zupełnie nieprzydatne do niczego zawodniczki?

Pozdrowienia dla byłych i obecnych zawodniczek Tęczy. No i pozostaje nam czekać na kolejny cud w Lesznie...
SIAMO SEMPRE CON VOI - LECH POZNAŃ
Obrazek

insonia
Nowy na forum

Postautor: insonia » 10 lipca 2008, 16:48

Patrese.. nudny jesteś!
nic, tylko w kółko to samo.. napisz coś ciekawego albo zamilknij!

Awatar użytkownika
patrese
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: patrese » 10 lipca 2008, 20:06

Heh, uderz w stół, a nożyce się odezwą... A może jakieś sensowniejsze argumenty do dyskusji? Co przemawia za tym, aby A. Król i A. Krzywicka grały (przepraszam- siedziały) dalej w tym zespole? Forum jest po to by dyskutować, a nie milczeć.

Obrazek

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 10 lipca 2008, 23:24

choć może nie często mi się to zdarza, ale patrząc na to wszystko zupełnie z boku - Patrese ma spoko racji w tym, co pisze. Wasi działacze, nie wiedzieć czemu, liczą na cud i jakiś kosmiczny dar Krysiewicza. Ale prawda jest taka, że konkurencja nie śpi. a transfery, jakie przeprowadza np. Rybnik są wręcz nieporównywalne z leszczyńskimi "uzupełnieniami" składu. Toruń również montuje konkretną paczkę. Jelenia też nie próżnuje. A u Was zabraknie dwóch liderek tej drużyny sprzed roku. Nie będzie już prawdopodobnie tej chemii, która tak zajebiście spoiła wasz zespół w poprzednim sezonie. Karpińska i jej forma po ciąży jest ogromną niewiadomą. Czarnecka to rezerwowa. Pozostaje mieć nadzieję, że młode coś pokażą, a Krężel będzie podobnym strzałem w dziesiątkę jak angaż rok temu Mieloszyńskiej.

U nas kiedyś polityka transferowa była podobna - 100% Polki. i nawet był z tego brązowy medal ;-) Czasy się jednak zmieniły i w Polkowicach otwarcie się mówi, że chcąc się liczyć TRZEBA ściągać posiłki zza granicy. kropka. Może i wasi działacze kiedyś to zrozumieją. oby jak najszybciej.

Pozdrawiam

Mozarthio
Kadet

Postautor: Mozarthio » 11 lipca 2008, 09:41

no dobra Kuba ale obserwujemy takie zbrojenia sie druzyn juz od zeszlego sezonu ... Rybnik i Torun w zeszlym sezonie tez ladne transfery zrobili i na papierze mieli lepszy sklad niz my ...my mielismy wtedy na ten czas tylko Darie...co wyszlo z tych 2 zespolow pierwszy ladnie zaczal ale zle skonczyl a drugi lepiej sie nie wypowiadac... a co do Jeleniej no tutaj kazdy trnsfer to ogromny postep zwlaszcza ze tam nie mial do niedawna kto grac !!

w tym sezonie wzmocnienia w tych klubach sa jeszcze wieksze znowu kupe kasy tam zainwestowano i masz racje nasze transfery nie umywaja sie do nich ale coz jaki budzet takie mozliwosci moze trener sam stwierdzil ze jesli ma miec Coleman i Darie w druzynie kosztem braku kilku rownorzednych zawodniczek to moze jednak woli opcje z dluzsza lawka o ktorej nikt tutaj nei chce pisac jakos nawet patrese...bo to ze stracilismy liderow to ok ale co nam dadza liderzy jak ich przez caly sezon zajezdzamy bo nei ma nikogo na zmiany? pomyslcie tez o tym ze trener ma teraz wiecej manewrow w rotacji skladem moze to dla niego jest priorytetem? A kto wie czy karpinska po ciazy i Krezel nie beda odrazu liderkami druzyny? nic nie jest przesadzone ...
pisalem to juz raz napisze drugi Daria miala udany sezon byla liderka druzyny w lesznie a czy w polkowicach sie odnajdzie? czy drugi sezon bedzie tak udany? u nas miala 100% zaufanie trenera a w polkowicahc jest jednak pare dobrych zawodniczek i nie koniecznie bedzie tam liderka.

Dodatkowo skoro stac nas na tyle tylko to i tak sie ciesze ! do niedawna bylismy w 2 lidze dzis jest e-liga i z tego sie powinnismy cieszyc ze gramy w niej i dobrze nam idzie a ludzie pokroju Patrese chcieliby sukcesow medalow ? przyklad z polskiej ligi ile lat wisla krakow dołowała w tabeli orange ekstraklasa? przyszedl odpowiedni czas pojawili sie pilkarze pojawil sie sponsor i teraz sa od dluzszego czasu na szczycie...wierze ze przyjdzie czas na Tecze i to tyle trzeba byc cierpliwym i rozwaznym w decyzjach kadrowych

Liga koszykowki jednak tez rozni sie od lig pilkarskich wiecie czym? tym ze zawodniczki nei przywiazuja sie do klubow na stale spojrzcie na ten smieszny paradoks Lotosu i Wisly co roku sobie beda wymieniac miedzy soba amerykanki? dla mnie to juz wogole bezsensu ...
Życiowe bitwy nie zawsze wygrywają silni i szybsi, lecz prędzej czy później TYM, który wygrywa, jest TEN, który nieustannie myśli, że może wygrać.

Awatar użytkownika
patrese
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: patrese » 11 lipca 2008, 10:35

Każdy chyba chce, aby drużyna której się kibicuje, osiągała sukcesy. Po zajęciu 4 miejsca w poprzednim sezonie, to nie ja zapowiadałem walkę o brąz w następnym sezonie, lecz działacze i trenerzy Tęczy. Grę w Pucharze FIBA też zapowiadali. Po co te słowa? Trzeba było od razu mierzyć siły na zamiary, a nie rozbudzać apetyty wśród kibiców.
Dlaczego sponsor tytularny PKM DUDA daje na koszykówkę 3 razy mniej środków finansowych niż taki np. Finepharm z Jeleniej Góry? Kto negocjuje takie mniej korzystne umowy dla klubu?
Miał być budżet zwiększony o 40%, nowy sponsor itd. Nękali nas informacjami o tym, że Daria na 95% zostaje w Lesznie. Zabawa w telefony z agentem Ryan Coleman. Nie potrafili podpisać kontraktu z Natalią Małaszewską mimo, że ta sama się do klubu zgłosiła i nie miała wcale wygórowanych żądań.
Skład jest szerszy (pisałem, że się wyrównał), ale w drużynie brak jest silnej liderki. Co da rotacja, jeśli w ekipie nie będzie zawodniczki, która w każdej chwili mogłaby wziąć na siebie ciężar gry. No może poza Edytą Krysiewicz, ale ta z kolei niestety będzie mieć coraz mniej sił.
Transfery podpisywane są z zawodniczkami niechcianymi w innych klubach. W świetle ruchów kadrowych konkurencji i podpisywania przez inne kluby kontraktów z zawodniczkami z dużo wyższej półki niż w Lesznie, działacze Tęczy na rzęsach powinni stanąć, aby podpisać kontrakt choćby z Coleman. I co mamy? W klubie mają zostać A.Krzywicka i A. Król... Jak dla mnie kompromitacja. Ale przecież najważniejsza jest koncepcja grania wyłącznie polskim składem... Koncepcja dopasowywana do większej lub mniejszej nieudolności działaczy- bo gdy tylko do klubu zgłasza się jakaś zagraniczna zawodniczka i rysuje się możliwość podpisania kontraktu, to owa koncepcja szybko upada. Po zerwanych negocjacjach oczywiście wraca i zaczyna się ponowne wciskanie kitu kibicom o sile Polek w drużynie... To ma być poważna polityka transferowa?
Nie wiem jak można być tak krótkowzrocznym, nie wiedzieć ile do gry wnosi choć jedna Amerykanka. Nie pamiętać ile radości kibicom sprawiła gra Nikity czy Ryan.
Ja nie mam medalowych aspiracji, ale chciałbym, żeby z leszczyńskich kibiców nie robili sobie jaj, bo gdy oni się odwrócą od drużyny, to przestanie po prostu istnieć.

Obrazek

Awatar użytkownika
xavery2
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: xavery2 » 11 lipca 2008, 10:50

patrese pisze: żeby z leszczyńskich kibiców nie robili sobie jaj, bo gdy oni się odwrócą od drużyny, to przestanie po prostu istnieć.

wiesz... nie każdy odejdzie :D uwierz mi to nie nastapi tak szybko

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 11 lipca 2008, 12:29

Mozarthio pisze:no dobra Kuba ale obserwujemy takie zbrojenia sie druzyn juz od zeszlego sezonu ... Rybnik i Torun w zeszlym sezonie tez ladne transfery zrobili i na papierze mieli lepszy sklad niz my ...my mielismy wtedy na ten czas tylko Darie...co wyszlo z tych 2 zespolow pierwszy ladnie zaczal ale zle skonczyl a drugi lepiej sie nie wypowiadac... a co do Jeleniej no tutaj kazdy trnsfer to ogromny postep zwlaszcza ze tam nie mial do niedawna kto grac !!

Odnośnie Jeleniej trudno się nie zgodzić. Trzeba im po prostu pogratulować, że "bez szwanku" wyszli z problemów na prostą. Sprawa Rybnika - skład był spokojnie na osiągnięcie pierwszej piątki. ale nie było chemii. Amerykanki, które cały tydzień opuszczają treningi, by stawić się na ostatni przed meczem nie poprawiają atmosfery. Do tego wyzbycie się liderek drużyny na ostatnie mecze play-off. To musiało dać efekt. Ja szczerze przyznam, że odetchnąłem głęboko, gdy dowiedziałem się, że Rybnik będzie bez Amerykanek na pojedynki o miejsca 5-8. Toruń - sprawa jest prosta. Coś nie grało od początku, a kolejne zmiany szkoleniowców (ile ich było w trakcie sezonu? 3? 4?) tylko pogłębiały kryzys. ale zespół bez problemów się utrzymał, a niewiele brakło im do play-off. a tam z reguły jest różnie.
pomyslcie tez o tym ze trener ma teraz wiecej manewrow w rotacji skladem moze to dla niego jest priorytetem? A kto wie czy karpinska po ciazy i Krezel nie beda odrazu liderkami druzyny? nic nie jest przesadzone ...

Ale nie powiesz mi chyba, że wolisz rotację 4 zawodniczkami o umiejętnościach na poziomie X, niż dwóch koszykarek z możliwościami równymi 2X?
Nikt nie wie jaką formą dysponować będzie Karpińska (nazwiska dużą literą się zaczyna ;-) ) i to jest problem. WIELKA NIEWIADOMA. a u was zamiast postarać się o zawodniczkę gwarantującą choćby minimalny, ale PEWNY poziom, który ewentualnie może ewoluować, inwestuje się w koszykarkę po ciąży. pamiętam jak u nas Justyna Jeziorna wchodziła długo do zespołu po ciąży. To nie jest tak "hop siup" ;-)
Krężel? myślę, że nic dwa razy się nie zdarza i nie zdarzy. Jeden strzał w dziesiątkę z Darią nie oznacza, że zawsze będziecie mieli takie szczęście. Ale życzę Wam tego - będzie ciekawiej.
pisalem to juz raz napisze drugi Daria miala udany sezon byla liderka druzyny w lesznie a czy w polkowicach sie odnajdzie? czy drugi sezon bedzie tak udany? u nas miala 100% zaufanie trenera a w polkowicahc jest jednak pare dobrych zawodniczek i nie koniecznie bedzie tam liderka.

To jest to, o czym mówię - Daria gwarantuje pewien poziom, poniżej którego nie schodzi. A u nas swoje minuty pogra na pewno. Jest wysoka i ma polski paszport- chociażby dlatego ;-) A jej niemałe umiejętności z pewnością zagwarantują jej minuty, podczas których się pokaże. Fakt - trudniej będzie jej stać się liderką, ale ma możliwości, by tego dokonać. Pamiętasz Monique Coker? Kto myślał, że będzie liderką 8)

Dodatkowo skoro stac nas na tyle tylko to i tak sie ciesze ! do niedawna bylismy w 2 lidze dzis jest e-liga i z tego sie powinnismy cieszyc ze gramy w niej i dobrze nam idzie a ludzie pokroju Patrese chcieliby sukcesow medalow ?

Myślę, że większość kibiców chciałaby i oczekiwałaby sukcesów, gdyby działacze ich drużyny tak prężnie i odważnie się wypowiadali...

xavery2 pisze:wiesz... nie każdy odejdzie :D uwierz mi to nie nastapi tak szybko

życzę wam tego z całych sił, ale z doświadczenia wiem, że nie jest tak kolorowo. Kibice przyzwyczajają się do sukcesów ;-) nie mówię, że Ty konkretnie, ale z pewnością Wasza grupa będzie się wykruszać, jeśli zespół nie będzie potrafił zagwarantować tego poziomu sportowego, do jakiego was przyzwyczaił. u nas przez lata była walka o medale, a teraz po 5 latach spadamy poniżej 4 miejsca i na hali widownia rzędu 100 osób ... :( a podobnych przykładów jest sporo...

Pozdrawiam :)

radosław
Nowy na forum

Postautor: radosław » 11 lipca 2008, 20:28

partese - już to kiedyś powiedziałem - malkontent jesteś i tyle. i nawet już mi się nie chce dyskutować z Tobą, bo to nudne. jesteś... monotematyczny.

Mozarthio
Kadet

Postautor: Mozarthio » 12 lipca 2008, 08:08

heh Patrese nie wiem czy nie zauważyłeś ...my zawsze bierzemy niechciane zawodniczki..Koc Makowska Zytomirska ? co wg ciebie to bylo? zawodniczkę bierze sie pod kształt calej 5 , racja ze znana firma określony poziom reprezentuje ale ile juz było przykładów ze znana firma nie mogla sie dogadac na parkiecie z reszta drużyny i wychodziło niezbyt ciekawie...

Również chciałbym widziec Ryan w naszej drużynie w końcu jest to jednak urozmaicenie stylu druzyny , jest to ktos ktory bez obaw wejdzie sam na sam pod kosz i weźmie ciężar gry na siebie ..ale skoro jej nie ma z nami no coz zostanie wyznaczony ktos inny..wierz mi na pewno ktos sie znajdzie chociazby z tego powodu ze lider drużyny zawsze sie pojawia samoistnie...

A tak wogole Kuba pierwsze co bede mogl powiedzieć na temat naszej druzyny tak wiesz juz profesjonalnie to najwcześniej we wrześniu po sparingach... przyznam szczerze ze kazdy w Lesznie nie wie czego sie spodziewać po bylych zawodniczkach z Gorzowa czy tez Nawrotek lub Krężel... pewne wyobrażenie jest ale no na statystykach opierac sie nie bede bo jesli by tak bylo to staty Krezel sa lepsze od Darii czyli powinnismy znow mieć gwiazdę ligi i to lepsza od Darii ale wiesz jak to jest na to składa sie wiele czynników zgranie z druzyna wiara w swoje umiejetnosci itp itd :)

p.s może ciut wcześniej sie dowiemy cos o formie Krezel i umiejętnościach jesli Krysiewicz cos pusci pary z przygotowan naszej kadry ;)

Wróć do „Tęcza Leszno”