Euroliga- 6 kolejka

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 19 listopada 2008, 22:55

Gdyby nie okres między - mniej więcej - 5 a 15 min, to mecz trzeba byłoby ocenić tylko pozytywnie. Nasze kompletnie się wtedy zablokowały. Marta dwa pudła w czystych sytuacjach, Ewelina podobnie, Boba niecelne wolne, a w odpowiedzi Nadieżda trafiała "trójkę" za "trójką"... Najważniejszym momentem meczu były ostatnie 3 minuty drugiej kwarty i ta pogoń. Gołym okiem było widać, że Nadieżda ma duże braki w organizacji gry (częściowo pewnie było to spowodowane nieobecnością Garcii) i wystarczy je mocniej nacisnąć, to wtedy bardzo się gubią. Chyba największym plusem tego sezonu jest jak dotąd agresywna obrona, przechwyty, z których rodzą się szybkie kontry. Ten mecz obalił dwa mity. Okazuje się, że można wygrać łatwo w Eurolidze bez dużego udziału Chamique, a nawet wbrew jej słabej dyspozycji. Drugim jest natomiast postawa Boby. Po prostu świetny mecz! Gdyby jeszcze lepiej rzucała wolne... Wobec kontuzji w zespole ktoś musiał wziąć na siebie ciężar zdobywania punktów i dzisiaj ona świetnie wywiązała się z tej roli. To już nie pierwszy jej co najmniej dobry mecz w ostatnim czasie, więc krytycy (do nich także należałem) powinni dać póki co spokój. Również świetnie zagrała Skera - oprócz asyst i zbiórek trzeba dostrzec 7 przechwytów! Marta odblokowała się po nieudanym początku i miała duży udział w serii punktów pod koniec drugiej kwarty, a potem kolejne jej akcje miały duże znaczenie dla rosnącej przewagi.
Przyznaję się bez bicia - okazałem się człowiekiem niezbyt dużej wiary typując takie a nie inne rozmiary wygranej wiślaczek. Ale obym częściej tak się mylił.:)

PS. Ktoś wie jak nazywał się drugi obok Starowicza komentator? Pierwszy raz tego gościa widziałem i nie kojarzył mi sie z jakimś byłym lub obecnym koszykarzem czy trenerem.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

JaroTS
Amator

Postautor: JaroTS » 19 listopada 2008, 23:41

Cieniutka ta Nadieżda oj cieniutka...
Super mecz Fernandez i wreszcie Maksimović!
Miejmy nadzieję że to trwały trend! OBY!
Skera to jest to o co chodzi trzy trójeczki to mi starcza!
Kobryn Canty dołożyły swoje i jest wysokie zwycięstwo!
Helli Slobodankę krytykuje wtedy jak słabo gra a że często zawodziła to i krytyki dużo było!
Co do Chamique i jej braku co za tym idzie meczów na styku, cóż nie przypuszczałem że Maksimovic zagra mecz życia...
WISŁA-MISTRZ POLSKI 2008!!!

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 19 listopada 2008, 23:52

JaroTS pisze:Skera to jest to o co chodzi trzy trójeczki to mi starcza!

Jak dla mnie to nie musiała rzucić żadnej "trójki", bo to co zrobiła w innych elementach ogromnie pomogło zespołowi. Choć nie da się ukryć, że te celne rzuty z dystansu w drugiej i trzeciej kwarcie miały swoja niemałą wagę i pozwoliły przełamać opór Nadieżdy.

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 19 listopada 2008, 23:53

Downar-Zapolski: Rozmowa dała efekt

To cenne zwycięstwo, tym bardziej, że w pierwszej połowie gra nie układała się po naszej myśli i musieliśmy gonić wynik - podkreślił po meczu z Nadieżdą trener Wojciech Downar-Zapolski.

- Początek w naszym wykonaniu był dobry, ale zespół chyba zbyt wcześnie uwierzył, że będzie to ładne i łatwe zwycięstwo. Coś w naszej grze się załamało, a rywalki miały święto konia, seryjnie trafiając za trzy punkty - relacjonował po meczu szkoleniowiec Wisły Can-Pack.
- W pewnym momencie przegrywaliśmy już różnicą 16 punktów. Po przerwie na żądanie zespół pokazał inne oblicze, doszliśmy Nadieżdę na dystans trzech punktów - dodał Wojciech Downar - Zapolski.

Jeszcze lepiej jego podopieczne zaprezentowały się po zmianie stron, kiedy praktycznie zmiotły z parkietu ekipę z Orenburga. Skąd ta zmiana? - Myślę, że nasza rozmowa w szatni przyniosła efekt. To cenne zwycięstwo, tym bardziej, że w pierwszej połowie gra nie układała się po naszej myśli i musieliśmy gonić wynik - przyznał trener wiślaczek.

Szkoleniowiec mistrzyń Polski po spotkaniu szczególnie wyróżnił Slobodankę Maksimović i Martę Fernandez, które razem zdobyły 46 punktów dla Wisły Can-Pack.

(Biuro Prasowe Wisły Can-Pack)

rzymi
Oldboy

Postautor: rzymi » 19 listopada 2008, 23:58

No, nasza kolej na zwycięstwo :wink: :roll:
ObrazekObrazek

kwassek
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: kwassek » 19 listopada 2008, 23:59

http://www.skwk.pl/news/show/2422

Galeria z meczu Wisła - Nadieżda

Źródło kibicewisly.pl

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 20 listopada 2008, 00:41

Greebo pisze:Aaa...no i brawa dla Skery.. po raz pierwszy w tym sezonie widziałem u niej radość z gry .. triple-double było bardzo blisko

ja bym powiedziała, że nawet quadruple-double (11 punktów, 9 zbiórek, 8 asyst, 7 przechwytów, 0 strat). takie statytsyki robią wrażenie :shock: Brawo:)

poza tym Bobie coś ktoś zrobił i zaczęła w końcu grać. i to jak :shock: :shock: :shock:
a Szamikła sobie po boisku spacerowała
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

rzymi
Oldboy

Postautor: rzymi » 20 listopada 2008, 01:28

W telewizji było widać z jakim trudem podnosiła się po upadku na boisko...
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 20 listopada 2008, 08:17

paulo2907 pisze: Chyba największym plusem tego sezonu jest jak dotąd agresywna obrona, przechwyty, z których rodzą się szybkie kontry.

Dobrze to zresztą widać w rankingu przechwytów w całej eurolidze, gdzie Marta zajmuje pierwsze miejsce, a Skera drugie.
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

JaroTS
Amator

Postautor: JaroTS » 20 listopada 2008, 09:52

Tak ale Skerović ma taki potencjał że musi w meczu 3-4 trójeczki dorzucić...same asysty to za mało!
Wszyscy na nią liczymy w tym względzie!
A Chamique ma kontuzję czy to tak ciężko niektórym zrozumieć???
ŻYWA LEGENDA KOSZYKÓWKI------>CHAMIQUE HOLDSCLAW
WISŁA-MISTRZ POLSKI 2008!!!

Awatar użytkownika
fearless
Kadet

Postautor: fearless » 20 listopada 2008, 10:21

Łatwo zrozumieć, choć przyznasz, że wczoraj, to:

Chamuque Holdsclaw - LEDWO żywa legenda koszykówki

Niech dziewczyna sobie odpocznie skoro ma grać do końca sezonu.
Dobrze, że Candice będzie już w grudniu. Mam nadzieję, że na mikołajki zdąży.

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 20 listopada 2008, 10:31

Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

Awatar użytkownika
betti
Senior

Postautor: betti » 20 listopada 2008, 10:42

Jak przeczytałam wypowiedź Zapolskiego że zawodniczki z Orenburga miały "dzień konia" w rzutach za trzy to ubawiłam sie i to wielce.
Czyżby Pan się dziwił że takie zawodniczki jak Christon, Owczarenko czy Veremeenko rzucają nam seryjnie za trzy? Bo ja w ogóle. Szczególnie jak sie broni strefą - masakra. Przed meczem przewidywałam że Christon rzuci nam 3 trójki i pomyliłam sie tylko o jedną. Jak ktoś widział już tą zawodniczkę to wie że rzucić kilka trójek dla niej to żaden problem jak tylko wchodzi, a wczoraj wchodziło.

I jeszcze za onet.pl:
- Wisła miała 10 minut przestoju, grała po prostu słabo, ale najważniejsze jest to, że koszykarki potrafiły się zmobilizować jeszcze przed przerwą i odrobiły straty. Widać było, że Chamique Holdsclaw nie jest w najwyższej formie, że przerwa w treningach zrobiła swoje, a kolano dalej jej dokucza. Zobaczymy jak rozwinie się dalej sytuacja, czy Chamique będzie potrzebowała operacji - powiedział prezes Wisły, były znakomity szkoleniowiec i krakowianek i reprezentacji Polski Ludwik Miętta-Mikołajewicz.

Najlepiej by było żeby Dupree zagrała już w Gdyni, ale z tego co jest wiadome przylatuje dopiero w grudniu. Szkoda :(
A co do tego czy Chamiq gwiazdorzy czy naprawdę ma problem z kolanami to można było sie przyjrzeć wczoraj jej grymasom bólu w czasie rozgrzewki lub jak schodziła na ławkę właściwie kulejąc.
Ale może i jest dobrą aktorką, ktoś może powiedzieć...
Debiutantka Roku!!!

"Rozpędź się a ściana sama Cię znajdzie" - Tomasz M.

Ave Becky!!!

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 20 listopada 2008, 12:02

JaroTS pisze:Tak ale Skerović ma taki potencjał że musi w meczu 3-4 trójeczki dorzucić...same asysty to za mało!

nie, jak Boba będzie grać z taką skutecznością jak wczoraj i Ewka na swoim poziomie z tego sezonu:)
Niech Skera robi co mecz triple double z asyst, przechwytów+ 10 punkcików;)
co nie zmienia faktu, że zawodniczka obwodowa rzucająca za 3 pilnie potrzebna!

Przed meczem przewidywałam że Christon rzuci nam 3 trójki i pomyliłam sie tylko o jedną. Jak ktoś widział już tą zawodniczkę to wie że rzucić kilka trójek dla niej to żaden problem jak tylko wchodzi, a wczoraj wchodziło.

no właśnie jak ktoś widział... i tu Zapolski pogrzebany :P :wink:
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

Awatar użytkownika
garnett
Junior

Postautor: garnett » 20 listopada 2008, 12:55

Greebo pisze:Mimo wszystko wymieniłbym Bobe na Veremeenke..

...a ja nawet na Tamane... :wink:

hellraiser pisze:Gdzie są krytycy Boby Boba ich uciszyła

Jak tak zagra w Gdyni to na plusa zasłuży :lol: ...a do niedzieli potrenuj z nią rzuty wolne... :P

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”