TRANSFERY, plotki, informacje - sezon 2008/09

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 09 stycznia 2009, 14:12

Najsmieszniejsze jest to ze najwiecej do powiedzenia co do przejscia Edyty z Lodzi do Gorzowa maja najwieksi "krzykacze" forum typu : Koszykarz Michu23... i paru innych ... ktorzy swoimi naprawde plytkimi tekstami probuja narzucic innym zdanie o Edzi.
... W przeciwienstwie do głownych zainteresowanych ktorzy nie wiele mowia na ten temat.

I to jest bardziej sprawa ŁKS-u i jej kibiców jak Oni zareaguja na ten transfer. Jakie beda mieli zdanie o zawodniczce.

Uwazam temat przejscia Edzi do Gorzowa zamkniety :!:

...i mam nadzieje ze jezeli czyta te wszystkie głupoty co tu niektorzy wypisuja, bedzie miala to głebeoko w swoich 4 literach !
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

Awatar użytkownika
ginda
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: ginda » 09 stycznia 2009, 15:05

gazetalubuska.pl » Sport » Koszykówka

CCC prawie w komplecie

KONRAD KAPTUR, 0 509 374 135, sport@gazetalubuska.pl

Od kilku dni polski skład "pomarańczowych” trenuje pod okiem drugiego szkoleniowca Arkadiusza Rusina. Wczoraj do zespołu dołączyła Amisha Carter, a dziś treningi rozpocznie Jillian Robbins.

Wśród zawodniczek, które wzięły udział w pierwszym noworocznym treningu zabrakło zarówno Amerykanek, jak i kadrowiczek - Agaty Gajdy oraz Darii Mieloszyńskiej. Te ostatnie dołączą na początku przyszłego tygodnia. Podczas pierwszych, a także kolejnych zajęć, nastroje w naszym zespole dopisywały.

- Dziewczyny są wypoczęte i z entuzjazmem wykonują ćwiczenia - mówi trener Rusin. - Po dyspozycji zawodniczek widać, że w czasie przerwy świąteczno-noworocznej dbały o to, by nie stracić wypracowanej wcześniej formy.
Również w sobotę, w Zakopanem rozpoczęło się zgrupowanie szkoleniowe reprezentacji Polski, w którym biorą udział dwie polkowiczanki - Mieloszyńska oraz Gajda. Wspólnie z resztą kadrowiczek, w szeregach których trenują również gorzowianki Justyna Żurowska i Agnieszka Kaczmarek, budują formę na czerwcowy turniej finałowy mistrzostw Europy na Łotwie.

- Celem tej konsultacji dla podstawowych zawodniczek, które uczestniczyły w kwalifikacjach, jest przypomnienie zasad gry w ataku i obronie. Dla pozostałych to wdrożenie do filozofii naszej gry - mówi trener Krzysztof Koziorowicz. Zgrupowanie w stolicy polskich Tatr dziś się kończy. Wczoraj rozegrano kontrolny, wygrany 65:63 mecz ze Słowacją, a dziś polkowiczanki zmierzą się z mocną drużyną rosyjskiej ekstraklasy, Dynamem Moskwa.

Do ekipy "pomarańczowych” w środę dołączyła Carter, która podobnie jak jej koleżanka Robbins, spędziła święta oraz Sylwestra w Stanach Zjednoczonych. Robbins wróciła do Polkowic wczoraj i treningi rozpocznie dziś.
W poniedziałek trener Koziorowicz, a wraz z nim także dwójka naszych reprezentantek, wracają do Polkowic i już na miejscu będą wspólnie z pozostałymi koszykarkami przygotowywać się do meczu z PTK Aflofarmem Vicard, który zostanie rozegrany 21 stycznia.
Niewykluczone, że zespół zasili jeszcze jedna zawodniczka, ale o szczegółach na razie nikt nie w klubie mówić nie chce.

- Penetrujemy zarówno rynek amerykański, jak i europejski. Ewentualna decyzja o transferze zapadnie jednak po bardzo gruntownej analizie wszystkich za i przeciw. Mamy kilka opcji, ale nie zdradzę jakich - mówi prezes CCC Polkowice, Krzysztof Korsak.

Gdyby ekipę z Polkowic zasilił jeszcze jeden klasowy gracz, wówczas potencjał zespołu z pewnością znacznie by wzrósł. Niekoniecznie jednak oznaczałoby to lepszą grę. Polkowiczanki doskonale radzą sobie w obecnym składzie. W drużynie panuje świetna atmosfera, jest zadziorność, poświęcenie, waleczność. Ewentualne pojawienie się nowej zawodniczki może sprawić, że mentalnie grupa na tym ucierpi. Dlatego w klubie wnikliwie analizują, czy i jakiego gracza pozyskać.

- Podstawowym zadaniem jest utrzymanie tej atmosfery, która udało się wypracować. W oparciu o nią możemy budować plany na przyszłość - kończy Korsak.

www.gazetalubuska.pl
Dziewczyny jeśli chcecie,
zwycięstwa poczuć smak,
musicie walczyć, trenować,
dopingiem was wspieramy,
a wiarę w sercu mamy,
po meczu będziem świętować

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 09 stycznia 2009, 15:45

Kluby bez państwowych pieniędzy?

W tworzonym w Ministerstwie Sportu projekcie ustawy dotyczącej finansowania sportu w naszym kraju ma znaleźć się zapis zakazujący sponsorowania prywatnych klubów przez spółki Skarbu Państwa. To oznaczałoby utratę olbrzymich pieniędzy przez kilka czołowych ekip koszykarskich.

Zagrożone są dwa kluby żeńskiej ekstraklasy (Lotos PKO BP Gdynia i Energa Toruń) oraz cztery męskiej: Energa Czarni Słupsk, Victoria Górnik Wałbrzych, Anwil Włocławek i PGE Turów Zgorzelec.

Co dobrego dla polskiego sportu wynika z tego, że jeden czy drugi klub za grube pieniądze zatrudnia kilkunastu obcokrajowców? Gwiazdor przyjedzie do Polski, weźmie milion złotych i już go nie ma. Gdzie zysk dla polskiego sportu? Jeśli firmy państwowe chcą reklamować się poprzez sport, niech wspomagają poszczególne federacje. Mogą finansować szkolenie młodzieży. Niech nawet reklamują się poprzez wspieranie całych lig. Nie boję się tego, że kilka klubów upadnie - mówi Przeglądowi Sportowemu jeden z ważniejszych polityków PO.

Chcemy przyjrzeć się zjawisku finansowania klubów przez spółki Skarbu Państwa. Musimy mieć pewność, że to finansowanie nie było podyktowane decyzją polityczną i odbywało się na zdrowych zasadach rynkowych, w ramach których działają spółki prywatne. Musimy pamiętać, że to są pieniądze podatników - dodaje minister sportu Mirosław Drzewiecki.

źródło: polskikosz.pl
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

Awatar użytkownika
FAIR PLAY
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: FAIR PLAY » 09 stycznia 2009, 16:17

Endrju pisze:Najsmieszniejsze jest to ze najwiecej do powiedzenia co do przejscia Edyty z Lodzi do Gorzowa maja najwieksi "krzykacze" forum typu : Koszykarz Michu23... i paru innych ... ktorzy swoimi naprawde plytkimi tekstami probuja narzucic innym zdanie o Edzi.
... W przeciwienstwie do głownych zainteresowanych ktorzy nie wiele mowia na ten temat.

I to jest bardziej sprawa ŁKS-u i jej kibiców jak Oni zareaguja na ten transfer. Jakie beda mieli zdanie o zawodniczce.

Uwazam temat przejscia Edzi do Gorzowa zamkniety :!:

...i mam nadzieje ze jezeli czyta te wszystkie głupoty co tu niektorzy wypisuja, bedzie miala to głebeoko w swoich 4 literach !

nie wierze w to co napisze... ale... zgadzam sie w 100% :D
Obrazek

Awatar użytkownika
wlodi9
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: wlodi9 » 09 stycznia 2009, 16:27

MARAS pisze:Kluby bez państwowych pieniędzy?

W tworzonym w Ministerstwie Sportu projekcie ustawy dotyczącej finansowania sportu w naszym kraju ma znaleźć się zapis zakazujący sponsorowania prywatnych klubów przez spółki Skarbu Państwa. To oznaczałoby utratę olbrzymich pieniędzy przez kilka czołowych ekip koszykarskich.

Zagrożone są dwa kluby żeńskiej ekstraklasy (Lotos PKO BP Gdynia i Energa Toruń) oraz cztery męskiej: Energa Czarni Słupsk, Victoria Górnik Wałbrzych, Anwil Włocławek i PGE Turów Zgorzelec.

Co dobrego dla polskiego sportu wynika z tego, że jeden czy drugi klub za grube pieniądze zatrudnia kilkunastu obcokrajowców? Gwiazdor przyjedzie do Polski, weźmie milion złotych i już go nie ma. Gdzie zysk dla polskiego sportu? Jeśli firmy państwowe chcą reklamować się poprzez sport, niech wspomagają poszczególne federacje. Mogą finansować szkolenie młodzieży. Niech nawet reklamują się poprzez wspieranie całych lig. Nie boję się tego, że kilka klubów upadnie - mówi Przeglądowi Sportowemu jeden z ważniejszych polityków PO.

Chcemy przyjrzeć się zjawisku finansowania klubów przez spółki Skarbu Państwa. Musimy mieć pewność, że to finansowanie nie było podyktowane decyzją polityczną i odbywało się na zdrowych zasadach rynkowych, w ramach których działają spółki prywatne. Musimy pamiętać, że to są pieniądze podatników - dodaje minister sportu Mirosław Drzewiecki.

źródło: polskikosz.pl

Od tego sezonu juz tak mialo byc :roll: troche przykro by to bylo, nie tylko o kosza mi chodzi, ale np SKRA Bełchatów reprezentujaca Polske na arenie miedzynarodwej z sukcesami...
T Ę C Z A
L E S Z N O

Awatar użytkownika
FAIR PLAY
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: FAIR PLAY » 09 stycznia 2009, 16:33

mysle ze decyzja sluszna ale nie moze miec miejsca cos takiego ze po prostu w jednym momencie te kluby zostaja bez glownych sponsorow, powinno to sie odbyc ale etapami, aby wymienione i nie tylko kluby mialy mozliwosc znalezienia sponsorow, a nie musialy ogloscic upadlosci! :?
Obrazek

kristofer
Kadet

Postautor: kristofer » 09 stycznia 2009, 16:48

jeśli chodzi o sponsorowanie klubów przez spółki Skarbu Państwa, to w przypadku Skry Bełchatów nie będzie problemu, gdyż spółka zostanie sprywatyzowana.

Jednak tutaj nie chodzi o to, żeby te spółki nie sponsorowały sportu, tylko żeby nie ładowały w jeden klub, a dawały wszystkim.

Z tej grupy spora część reprezentuje nas w europejskich pucharach, więc jeśli im odetnie się kasę, to o sukcesach w Europie będziemy mogli sobie pomarzyć. Inwestowanie w jeden klub przynosi większe korzyści, gdyż stać ten klub na zawodników światowej klasy, przez co podnoszą zainteresowanie ligą, a przy okazji pozwala na nawiązanie walki z najlepszymi w Europie.

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 09 stycznia 2009, 16:48

Czyli jednak ... no trudno, jakoś trudno mi sobie wyobrazić Edytę w gorzowskiej koszulce, ale oczywiście życzę jej wszystkiego dobrego :)

friel
Kadet

Postautor: friel » 09 stycznia 2009, 16:49

Michu23 pisze:Podsumowując to co napisał Adolfini - przyznam że masz sporo racji.
Edyta Koryzna straciła wiele w oczach ludzi - z wyjątkiem oczywiście Gorzowa bo tam sie cieszą...
No cóz myślałem że Koryzna to jednak klasa...
W sumie dobrze że już kończy karierę - bo założe sie że ŁKS juz by drugi raz jej nie podał ręki...
Zresztą każdy może to sam oceniac...

Żądam od Ciebie oficjalnych przeprosin poczytaj sobie co pisałem

Awatar użytkownika
Siero
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Siero » 09 stycznia 2009, 16:56

Michu23 pisze:Podsumowując to co napisał Adolfini - przyznam że masz sporo racji.
Edyta Koryzna straciła wiele w oczach ludzi - z wyjątkiem oczywiście Gorzowa bo tam sie cieszą...
No cóz myślałem że Koryzna to jednak klasa...
W sumie dobrze że już kończy karierę - bo założe sie że ŁKS juz by drugi raz jej nie podał ręki...
Zresztą każdy może to sam oceniac...
jaką ręke ?
MRKS Włókniarz Pabianice http://mrks.wlokniarz.info/

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 09 stycznia 2009, 17:08

Michu - ostrzeżenie za całokształt twórczości w tym temacie. dość dyskusji na poziomie bruku chodnikowego. tyczy sie to wszystkich. Nie róbcie śmietnika z tego tematu!

Adolfini
Amator

Postautor: Adolfini » 09 stycznia 2009, 17:39

Ehh nei ma sensu tego rozstrzygac bo co niektore osoby uwazaja ze temat Edyty Koryznej to to samo co temat Edyta Koryzna w Gorozwie ...i tu niektorzy znajda sie zeby ten watek ciagnac. A mi tylko chodzi o postawe tej pani i nei ma to znaczenia dla mnie gdzie poszla czy Wisla czy Lotos czy Gorzow. Chodzi o jej zachowanei jak sie zachowala i co to oznacza dla Łks-u niestety nie wielu z was patrzy na czynnik ludzki w tej sprawie, wiekszosc patrzy tylko na sam "transfer". To tyle w tym temacie. Endrju jesli gdzies w podtekscie uwazasz mnie za krzykacza to ok, ja nie krzycze wyrazam raczej niezadowoleniez postawy tej zawodniczki a ze mi to nie zwisa to chyba mam do tego prawo.

Zreszta jej postawa w tym wywiadzie tylko mnie utwierdza ze brak jej klasy , jak i rozumu w pewien sposob gdy okazuje zdziwienie dlaczego Łks nie ucieszyl sie z jej odejscia. Pewnosc siebie dobra rzecz ale mam nadzieje ze pierwszy mecz odrazu wszystko zwerfikuje nie trudno bylo byc liderka w Lodzi a w lepszym klubie moze byc trudno zdobyc 10 pkt...jednym slowem zobaczymy na koniec sezonu coz taka gwiazda minionego stulecia zrobi aby nie upokorzyc sie na koniec kariery. Moze jej wyjdzie kto wie.

Z tej grupy spora część reprezentuje nas w europejskich pucharach, więc jeśli im odetnie się kasę, to o sukcesach w Europie będziemy mogli sobie pomarzyć. Inwestowanie w jeden klub przynosi większe korzyści, gdyż stać ten klub na zawodników światowej klasy, przez co podnoszą zainteresowanie ligą, a przy okazji pozwala na nawiązanie walki z najlepszymi w Europie

Bez przesady taki klub jak SKRA lub Lotos nie znikna :) pojawia sie raczej nowi sponorzy zwlaszcza ze "produkt" obiecujacy i przyniesie okreslony splendor.
Tylko tez wezmy pod uwage ze skoro sie laduje kase w jeden klub to dlaczego mnie nie dziwi ze mamy slaba lige polska i reprezentacje ? ( nie wliczam tego sezonu gdzie wreszcie cos sie dzieje w FGE)

Cos kosztem czegos, kristofer napisal ze mozemy zapomniec o sukcesach na arenie europejskiej... a powiedz mi kto mi zwroci te lata odkad polska kadra koszykarek doluje ? gdzie nie ma godnych nastepczyn dziewczyn ktore walczyly z dream teamem z USA z "zebem"? Zaslepienie sukcesami klubowymi i inwestowanei grubej kasy w gwiazdy zagraniczne sprawilo ze zapomniano o polkach o wychowankach tam gdzie te pieniadze byc moze przyniosly by jakies nietuzinkowe juniorki a dzis jest zal ... niezainwestowano i nie ma zbiorow tego ziarna ktorego nie zasiano.

Moze warto "wylaczyc" sie na pare lat z walki o final four itp i przez ten czas wyszkolic kilkanascie dziewczyn , zwiekszyc poziom ligi polkami sprawic byliga byla silna. Gdy bedzie silna, beda sukcesy w europie a nie tworzmy sztucznych tworow na potrzeby jednego sezonu takiemoje zdanie czasem przerwa robi dobrze. Tylko kto dzis ze sponsorow by na to pozwolil ? Moze wlasnie te nowe zamiary spowoduja cos dobrego dla zenskiej koszykowki.
Konstytucja RP - Rozdział II Art. 54.

1.Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji.

kristofer
Kadet

Postautor: kristofer » 09 stycznia 2009, 18:07

moim zdaniem Adolfini nie do końca można powiedzieć że reprezentacja dołuje z powodu ładowania kasy w jeden klub. W czasach gdy gdyński Lotos był czołowym zespołem świata reprezentacja nie grała tragicznie. Wszystko zaczęło się sypać stopniowo w 2001 roku od ME we Francji, kiedy przegraliśmy w kuriozalny sposób w ćwierćfinale z Litwą 81:83 i potem w meczu o 5. miejsce premiujące grą w MŚ z Jugosławią. Musieliśmy się przebijać przez eliminacje do ME`2003 w Grecji, do których awansowaliśmy bez problemu. I potem koszmar grecki, gdzie byliśmy jedną nogą na IO w Atenach, a także bliscy wywalczenia brązowego medalu ME a także kwalifikacji do ME`2005. Niestety w frajerski sposób przegraliśmy walkę z Hiszpanią 81:87. I nie było igrzysk, ani nic. Część zawodniczek było sfrustrowanych i podziękowało za grę w reprezentacji.
Czekały nas kwalifikacje do ME`2005 w Turcji, które były nieudane. Dopiero w barażach awansowały nasze dziewczyny do turnieju finałowego. Jednak bez udziału Małgorzaty Dydek (która grała w play-off WNBA) ciężko było walczyć o jakieś super miejsce.
I potem nieszczęsne eliminacje do ME`2007 i brak awansu nawet z baraży do ME i w konsekwencji także koniec marzeń o IO.

Śmiem twierdzić, że potoczyłoby się to zupełnie inaczej, gdyby ME rozgrywane były w czerwcu. Wówczas nie byłoby większych kłopotów z grą Małgorzaty Dydek w reprezentacji i kwalifikacjami do ME. Naszym problemem było to że mieliśmy w tym czasie dwie wybitne koszykarki, wiodące prym na Starym Kontynencie i jako jedne z nielicznych Europejek grających w WNBA.
A brak naszych koszykarek w ME`2007 to był dla mnie osobiście dramat. W składzie dwie koszykarki wybierane na najlepsze w Europie, w tym najwyższa koszykarka świata i nie być nawet w czołowej "16" Europy.

Michu23
Młodzik

Postautor: Michu23 » 09 stycznia 2009, 18:15

co do dzisiejszej nowinki o spólkach państwa..

no jesli minister sportu chce tego zakazac - bo obcokrajowcy okradają pieniądze podatników to niech wie że 90 % sukcesów drużyn które reprezentują POLSKĘ na arenie międzynarodowych - jest właśnie dzięki SPONSOROM a co za tym idzie sprowadzanym OBCOKRAJOWCOM bo sami POLACY gó....o by zrobili...
i tyczy się tu piłki nożnej , koszykówki , siatkówki..

Drużyny bez wzmocnien zagranicznych nic by nie zdziałaly ...

Awatar użytkownika
ginda
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: ginda » 09 stycznia 2009, 18:48

Co do spółek skarbu Państwa, to nie wiem jak w PGE itd. ale w KGHM 41% ma państwo reszta jest KGHMu. Czyli jakby nie patrzeć Kombinat ma swój kapitał, z którym może robić, co chce(np;sponsoring dla miast na imprezy masowe, kulturowe, odnawianie zabytków, sport). Do tego KGHM co rok jest okradany przez akcjonariuszy i cały zysk idzie na dywidendy zamiast na inwestycje w kopalniach, gdzie warunki się pogarszają zamiast polepszać;) a z tego co wiem to z dywidend jakiś procent też idzie na Państwo.
Dziewczyny jeśli chcecie,
zwycięstwa poczuć smak,
musicie walczyć, trenować,
dopingiem was wspieramy,
a wiarę w sercu mamy,
po meczu będziem świętować

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”