Marko pisze:1. strefa jest tak zła, że nawet w NBA ją dopuścili

2. Strefą bronią młodzi Litwini, Czeszki, Serbowie i nie przeszkadza im to w odnoszeniu sukcesów młodzieżowych i seniorskich, o których my możemy tylko pomażyć
3. Czemu służy OOM to nie jest takie jasne bo żadnego trenera kadry na tegorocznej OOM dziewcząt nie było.
4. Kolega koszfan wyraźnie nie odrużnia "stania" strefą od bronienia strefą.
5. "Obrona strefowa ogranicza gracza ataku"... a tak z ciekawości... czemu ma służyć obrona
6. My dyskutowaliśmy o systeie selekcji, trenerach, PZKosz itp... strefa nie jest tu chyba najważniejsza.
1.Jeżeli oglądasz NBA to wiesz że obrona strefowa jest dopuszczona ale nie stosowana prawie wcale ( wyjątkiem jest chyba San Antonio które gra najnudniejszy basket w NBA )i dopuszczono ją dopiero w 2004 roku bo były problemy z oceną sedziowską.
2. Nie wiem czy Litwini i Serbowie stosują strefę jako podstawową formę obrony w młodzym wieku ( tak robiło wielu trenerów na OOM a nawet na mistrzostwach Polski młodziczek i kadetek ) i nie wiązał bym ich sukcesów z tym rodzajem obrony. Młodzi koszykarze ze stanów w ogóle nie wiedza co to jest strefa i radzą sobie .
3. To pytanie nie do mnie. W zalozeniach powinna służyć selekcji do kadry
4. Strefa to bardzo trudny rodzaj obrony, którego trudno nauczyć 14- 15 latków chyba że karze im się podnieść ręce i czekać co zrobi przeciwnik przecież wszystkie zawodniczki w tym wieku nie dysponują jeszcze perfekcyjnym rzutem.
5. Jeżeli sie myśli tylko o wygranej w sporcie dziecięcym to strefa przyniesie efekt ale jeżeli ma się na uwdze cel jakim jest prawidłowy rozwój gracza i wyselekcjonowanie najzdolniejszych to po co komu strefa.
6. Wypowiedziałem się bo mnie Marko podpuścił
Jest to moja opinia na temat strefy. Nie jestem wrogiem strefy jako takiej jestem przeciwnikie strefy w koszykówce dzieci i młodzieży.