Kadra Polski kadetek 1993-94

Newsy dotyczące rozgrywek młodzieżowych

Moderator: Moderatorzy

Marko
Amator

Postautor: Marko » 15 stycznia 2009, 06:08

1. strefa jest tak zła, że nawet w NBA ją dopuścili ;)
2. Strefą bronią młodzi Litwini, Czeszki, Serbowie i nie przeszkadza im to w odnoszeniu sukcesów młodzieżowych i seniorskich, o których my możemy tylko pomażyć
3. Czemu służy OOM to nie jest takie jasne bo żadnego trenera kadry na tegorocznej OOM dziewcząt nie było.
4. Kolega koszfan wyraźnie nie odrużnia "stania" strefą od bronienia strefą.
5. "Obrona strefowa ogranicza gracza ataku"... a tak z ciekawości... czemu ma służyć obrona
6. My dyskutowaliśmy o systeie selekcji, trenerach, PZKosz itp... strefa nie jest tu chyba najważniejsza.

koszfan
Nowy na forum

Postautor: koszfan » 15 stycznia 2009, 07:28

Marko pisze:1. strefa jest tak zła, że nawet w NBA ją dopuścili ;)
2. Strefą bronią młodzi Litwini, Czeszki, Serbowie i nie przeszkadza im to w odnoszeniu sukcesów młodzieżowych i seniorskich, o których my możemy tylko pomażyć
3. Czemu służy OOM to nie jest takie jasne bo żadnego trenera kadry na tegorocznej OOM dziewcząt nie było.
4. Kolega koszfan wyraźnie nie odrużnia "stania" strefą od bronienia strefą.
5. "Obrona strefowa ogranicza gracza ataku"... a tak z ciekawości... czemu ma służyć obrona
6. My dyskutowaliśmy o systeie selekcji, trenerach, PZKosz itp... strefa nie jest tu chyba najważniejsza.

1.Jeżeli oglądasz NBA to wiesz że obrona strefowa jest dopuszczona ale nie stosowana prawie wcale ( wyjątkiem jest chyba San Antonio które gra najnudniejszy basket w NBA )i dopuszczono ją dopiero w 2004 roku bo były problemy z oceną sedziowską.
2. Nie wiem czy Litwini i Serbowie stosują strefę jako podstawową formę obrony w młodzym wieku ( tak robiło wielu trenerów na OOM a nawet na mistrzostwach Polski młodziczek i kadetek ) i nie wiązał bym ich sukcesów z tym rodzajem obrony. Młodzi koszykarze ze stanów w ogóle nie wiedza co to jest strefa i radzą sobie .
3. To pytanie nie do mnie. W zalozeniach powinna służyć selekcji do kadry
4. Strefa to bardzo trudny rodzaj obrony, którego trudno nauczyć 14- 15 latków chyba że karze im się podnieść ręce i czekać co zrobi przeciwnik przecież wszystkie zawodniczki w tym wieku nie dysponują jeszcze perfekcyjnym rzutem.
5. Jeżeli sie myśli tylko o wygranej w sporcie dziecięcym to strefa przyniesie efekt ale jeżeli ma się na uwdze cel jakim jest prawidłowy rozwój gracza i wyselekcjonowanie najzdolniejszych to po co komu strefa.
6. Wypowiedziałem się bo mnie Marko podpuścił
Jest to moja opinia na temat strefy. Nie jestem wrogiem strefy jako takiej jestem przeciwnikie strefy w koszykówce dzieci i młodzieży.

karola
Nowy na forum

Postautor: karola » 01 lutego 2009, 20:02

1. Puss Karilina CCC Polkowice 180 c 1994
2. Rudzińska Daria Flesz 63 Bydgoszcz 182 1993
3. Owczarzak Dominika MUKS Poznań 165 1994
4. Koperwas Magdalena AZS Lublin 177 1993
5. Feja Agnieszka Huragan Wołomin 193 1993
6. Jackowska Ewelina Korsarz Gdańsk 184 1993
7. Wilk Karolina UKS Bryza Kolbudy 184 1993
8. Miłoszewska Daria SKS 12 Warszawa 185 1994
9. Palacz Magdalena Flesz 63 Bydgoszcz 172 1993
10. Pabisiak Kaja VBW GTK Gdynia 173 1993
11. Urbaniak Weronika Huragan Wołomin 177 1993
12. Wiśniewska Wioletta UKS AZS Poznań 182 1994
13. Bolda Patrycja UKS Wladyslawowo 170 1993
14. Jaworska Justyna Pałac MłodzieżyTarnów165 1993
15. Woźniak Kinga AZS Poznań 166 1994
16. Hołdyn Justyna MOS Wrocław 184 1994

Jak dla mnie za dużo 94 w tej kadrze.

seven
Nowy na forum

Postautor: seven » 01 lutego 2009, 20:35

Nie Daria tylko Dominika Miłoszewska z SKS 12 Warszawa :wink:

Alex_14
Nowy na forum

Postautor: Alex_14 » 01 lutego 2009, 21:41

a kogo widzielibyście jeszcze w tej kadrze? kogo mogliby sprawdzic na tym zgrupowaniu?

HollabackBoy
Nowy na forum

Postautor: HollabackBoy » 02 lutego 2009, 13:47

Klaudie Czarnodolska i Gosie Kuciak .

koszfan
Nowy na forum

Postautor: koszfan » 02 lutego 2009, 23:22

Trenerzy powołują na oślep na zasadzie " jedna baba drugiej babie ". Dlaczego połowa dziewcząt jest z młodszego rocznika 94 , który nie był brany pod uwagę przez PZKosz i nie mógł grać w OOM. Czy Panowie Pasieczny i Korek mają jakikolwiek przegląd tych roczników skoro nie prowadzą zespołów młodzieżowych? Dlaczegoa nie ma trenera współpracującego, który ma rozeznanie w roczniku. Nie wiem na jakiej zasadzie powołuje się trenerów kadr ale współczuję trenerom którzy muszą wybrać kadrę nie mając rozeznania. Robią co mogą powołujac i przyglądając się wszystkim zawodniczkom o których mówią i znajomi trenerzy. Czy trenerzy mają dokumentacje ( arkusze obserwacji i wideo ) z imprez mistrzowskich OOM i MP młodziczek? Kto i podsyła powołania dla takich zawodniczek jak Wiśniwska, Woźniak , Puss , Hołdyn i inne przecież to strzały w ciemno za pieniądze PZKosz. Mam wrażenie że powołania to efekt telefonów i rozmów ze znajomymi. Pytam więc trenerów gdzie widzieli wcześniej przed powołaniem te zawodniczki. Mam rozeznanie i znam trnerów rocznika 93 i 94 i nie slyszałem o konsultacjach z nimi. Z tego co wiem do tej pory do klubów nie trafily żadne zalecenia do szkolenia do wcześniej powoływanych zawodniczek. Co do Kuciak i Czarnodolskiej to są jedne z najlepszych zawodniczek w tym roczniku ale trochę brakuje im centymetrów ale uważam że są do wzięcia pod uwagę. W porównaniu z tym co jedzie do Szczyrku to jak najbardziej. Co do pytania Alex_14 to już czas na ukladanie zespołu a nie na testy bo ME tuż tuż. Błędów na etapie selekcji już się naprawić nie da.

karola
Nowy na forum

Postautor: karola » 03 lutego 2009, 14:03

seven pisze:Nie Daria tylko Dominika Miłoszewska z SKS 12 Warszawa :wink:

sorki seven, ale to info pochodzi z blogu trenera koordynatora grup młodzieżowych, a on chyba najlepiej zna, albo powinien znać zawodniczki kadry

Awatar użytkownika
Łukasz-fan
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Łukasz-fan » 03 lutego 2009, 14:20

"Kto im podsyła powołania dla takich zawodniczek jak Wiśniewska, Woźniak, Puss, Hołdyn i inne przecież to strzały w ciemno za pieniądze PZKosz. Mam wrażenie, że powołania to efekt telefonów i rozmów ze znajomymi".

A dlaczego ktoś ma podsyłać? Mają jedne z najlepszych statystyk w lidze w Grupie Wielkopolskiej, wyróżniają się w kadrze regionu, więc dostały powołanie i myślę, że komentarze tego typu zbędne. W sumie jako zdobywczynie Wicemistrzostwa Polski młodziczek starszych mówi za wszystko.
INEA AZS POZNAŃ => www.azs.poznan.pl

HollabackBoy
Nowy na forum

Postautor: HollabackBoy » 03 lutego 2009, 19:21

hymm dziwne to dlaczego MISTRZYNIE młodziczek ze szprotawy nie dostały żadnego powołania ? może dlatego , ze to jest drużyna i nie maja dziewczyny ktora bierze piłke klepie przez całe boisko i trafia do dziury.

HollabackBoy
Nowy na forum

Postautor: HollabackBoy » 03 lutego 2009, 19:23

'Mają jedne z najlepszych statystyk w lidze w Grupie Wielkopolskiej'
taa dziewczyna rzuca sama 50 razy do kosza a zdobywa np 30 pkt i jest gwaizda .

Awatar użytkownika
Łukasz-fan
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Łukasz-fan » 03 lutego 2009, 19:37

różne mecze oglądaliśmy :)

koszfan
Nowy na forum

Postautor: koszfan » 03 lutego 2009, 22:11

Łukasz-fan pisze:"Kto im podsyła powołania dla takich zawodniczek jak Wiśniewska, Woźniak, Puss, Hołdyn i inne przecież to strzały w ciemno za pieniądze PZKosz. Mam wrażenie, że powołania to efekt telefonów i rozmów ze znajomymi".

A dlaczego ktoś ma podsyłać? Mają jedne z najlepszych statystyk w lidze w Grupie Wielkopolskiej, wyróżniają się w kadrze regionu, więc dostały powołanie i myślę, że komentarze tego typu zbędne. W sumie jako zdobywczynie Wicemistrzostwa Polski młodziczek starszych mówi za wszystko.

Nie sądzę aby trenerzy powoływali zawodniczki na podstawie statystyk z ligi wielkopolskiej bo te jak interpretować statystyki w meczu przy wyniku 120 do 20. Mało tego te statystyki prowadzone przez OZKosze to tylko ilość zdobytych punktów( na jakim procencie? ) Jako zdobywczynie wicemistrzostwa nie były obserwowane wiem to na pewno, na mecze ligowe też nikt z trenerów nie przyjeżdżał ( ale mogę się mylić ). Jeżeli chodzi o kadrę regionu ( Wielkopolska ) to też nie znam znaczących osiągnięć ale możesz podać gdzie się wyróżniły jak napisałeś.

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 03 lutego 2009, 23:48

A czemu czepiłeś sie akurat tych dwóch zawodniczek?? Czy inne są wg Ciebie powołane w pełni słusznie i czym to zaargumentujesz, bo nie sądze abyś wszystkie na żywo widział w akcji.
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

Awatar użytkownika
Łukasz-fan
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Łukasz-fan » 03 lutego 2009, 23:58

koszfan pisze:
Łukasz-fan pisze:"Kto im podsyła powołania dla takich zawodniczek jak Wiśniewska, Woźniak, Puss, Hołdyn i inne przecież to strzały w ciemno za pieniądze PZKosz. Mam wrażenie, że powołania to efekt telefonów i rozmów ze znajomymi".

Nie sądzę aby trenerzy powoływali zawodniczki na podstawie statystyk z ligi wielkopolskiej bo te jak interpretować statystyki w meczu przy wyniku 120 do 20. Mało tego te statystyki prowadzone przez OZKosze to tylko ilość zdobytych punktów( na jakim procencie? ) Jako zdobywczynie wicemistrzostwa nie były obserwowane wiem to na pewno, na mecze ligowe też nikt z trenerów nie przyjeżdżał ( ale mogę się mylić ). Jeżeli chodzi o kadrę regionu ( Wielkopolska ) to też nie znam znaczących osiągnięć ale możesz podać gdzie się wyróżniły jak napisałeś.

Obejrzałem ponad połowę ich meczów i mimo wszystko trochę znam się na koszykówce i uważam, że w pełni zasłużenie dostały powołanie do kadry. Dlatego nie rozumiem dlaczego niektórzy to podważają i tyle w tym temacie.

Wróć do „Koszykówka młodzieżowa”