Mecz zaległy:Tęcza Leszno-TS Wisła Kraków

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
patrese
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: patrese » 11 lutego 2009, 08:57

walczacy z wiatrakami pisze:
patrese pisze:Nie odkryję chyba Ameryki gdy powiem, że wydalenie pań S. oraz M. oczyściło nieco atmosferę w drużynie, co odbiło się od razu na lepszej grze i przyniosło efekt w postaci historycznego zwycięstwa z potentantem naszej ligi.

a jeszcze rok temu była najlepsza :lol: najwspanialsza :lol:

szkoda, że już w tym sezonie nie zobaczymy jej na polskich parkietach zwłaszcza grajacej przeciwko Tęczy :(

No była. (choć ja akurat w taki aż zachwyt nie popadałem) Zapolski też był boski w zeszłym roku... :roll:
SIAMO SEMPRE CON VOI - LECH POZNAŃ
Obrazek

walczacy z wiatrakami
Żak

Postautor: walczacy z wiatrakami » 11 lutego 2009, 09:17

patrese pisze:
walczacy z wiatrakami pisze:
patrese pisze:Nie odkryję chyba Ameryki gdy powiem, że wydalenie pań S. oraz M. oczyściło nieco atmosferę w drużynie, co odbiło się od razu na lepszej grze i przyniosło efekt w postaci historycznego zwycięstwa z potentantem naszej ligi.

a jeszcze rok temu była najlepsza :lol: najwspanialsza :lol:

szkoda, że już w tym sezonie nie zobaczymy jej na polskich parkietach zwłaszcza grajacej przeciwko Tęczy :(

No była. (choć ja akurat w taki aż zachwyt nie popadałem) Zapolski też był boski w zeszłym roku... :roll:

to chyba dla wiślaków :lol:
i na dobre i na ZŁE!!!

Awatar użytkownika
Paul_Banks
Nowy na forum

Postautor: Paul_Banks » 11 lutego 2009, 12:16

To nie nas jest wszędzie pełno, i to nie my w każdym możliwym temacie do znudzenia oburzamy się że nikt, ale to nikt, nie traktuje drużyny z pewnego małego Wielkopolskiego miasteczka poważnie, i nikt nie upatruje w niej kandydata na mistrza, mimo jakichś tam tego sezonowych osiągnięć

Hehe zanim wytłumaczę to się przywitam, jako że to mój pierwszy post ;)
Zatem Salut!
Panie szanowny z małopolskiego miasta, nie wiem czy w Twoim województwie uczą geografii/historii ale jednak mieniąc się Polakiem powinieneś wiedzieć, iż Gorzów Wielkopolski nie jest miastem Wielkopolski nigdy nie był ani historycznie ani geograficznie !
Natomiast jest stolicą województwa Lubuskiego ;)
To dlaczego tak jest mogę Ci napisać w prywatnej wiadomości - bo temat tego nie dotyczy ;)
Ps. co do tematu gratulacje dla Leszczynianek !

Awatar użytkownika
Marco
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Marco » 11 lutego 2009, 13:23

Panie Paul Banks już ot ym była mowa przy okazji połfinałów mistrzostw polski juniorek starszych w Krakowie.

Tobie by się przydało douczyć geografii zanim zaczniesz pouczać innych

Wielkopolska położona jest Pojezierzu Wielkopolskim oraz Nizinie Wielkopolskiej. Głównymi miastami Wielkopolski są: Poznań, Gorzów Wielkopolski, Kalisz, Konin, Piła, Ostrów Wielkopolski, Gniezno, Leszno i Sieradz. Wielkopolska dzieli się na:

* Wielkopolska właściwa
o ziemia kaliska
+ Pałuki
+ Krajna (związana od czasów nowożytnych, niekiedy zaliczana do Pomorza Wschodniego)
o ziemia poznańska
+ ziemia wschowska
* ziemia lubuska (Lubusz)
* ziemia sieradzka
* ziemia wieluńska

Obrazek

oczywiście wikipedia.pl może zawierać błędne informacje

Natomiast jest stolicą województwa Lubuskiego

woj. wielkopolskie nie równa się Wielkopolska kolego

jeszcze raz gratki dla Leszna,a teraz czekamy na ruchy wlodarzy Wisły i Can-Packu
Obrazek
Obrazek
WislaLive.pl

Awatar użytkownika
Paul_Banks
Nowy na forum

Postautor: Paul_Banks » 11 lutego 2009, 13:29

heheh no to proszę wadliwa wikipedia :)
2 marca 1946 roku Komisja Ustalania Nazw Miejscowości podjęła decyzję o urzędowym brzmieniu nazwy Gorzów Wielkopolski. Zarządzenie Ministra Administracji Publicznej i Ministra Ziem Odzyskanych, dotyczącym przywrócenia i ustalenia urzędowych nazw miejscowości weszło w życie 7 maja 1946 roku[5]. Pomimo, że miasto nigdy nie było stale związane z historycznym regionem Wielkopolski zmieniono drugi człon nazwy z nad Wartą na Wielkopolski. Sam przymiotnik Wielkopolski pojawia się w dziennikach ustaw i monitorach rządowych dopiero na początku lat 50., czyli gdy miasto już nie należało do woj. poznańskiego.

a żeby nie ciągnąć dalej tego tematu :
Miasto leży w granicach historycznej ziemi lubuskiej. Po podbiciu Lubuszan przez Polan, tereny te zostały włączone do Wielkopolski. Następnie w 1252 r. ziemia ta została włączona do Marchii Brandenburskiej, stanowiąc zalążek Nowej Marchii. Do 1945 r. miasto związane było z niemiecką Brandenburgią, a po II wojnie światowej znalazło się w granicach Polski.

To tylko świadczy o ignorancji urzędników, którzy nie potrafili do końca ustalić tożsamości regionu :)
i wybacz mi proszę, że się tym zajmuję ale nie czuję się w 1 % Wielkopolaninem
Ostatnio zmieniony 11 lutego 2009, 13:34 przez Paul_Banks, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Marco
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Marco » 11 lutego 2009, 13:34

Paul_Banks pisze:heheh no to proszę wadliwa wikipedia :)
2 marca 1946 roku Komisja Ustalania Nazw Miejscowości podjęła decyzję o urzędowym brzmieniu nazwy Gorzów Wielkopolski. Zarządzenie Ministra Administracji Publicznej i Ministra Ziem Odzyskanych, dotyczącym przywrócenia i ustalenia urzędowych nazw miejscowości weszło w życie 7 maja 1946 roku[5]. Pomimo, że miasto nigdy nie było stale związane z historycznym regionem Wielkopolski zmieniono drugi człon nazwy z nad Wartą na Wielkopolski. Sam przymiotnik Wielkopolski pojawia się w dziennikach ustaw i monitorach rządowych dopiero na początku lat 50., czyli gdy miasto już nie należało do woj. poznańskiego.

zauważ :
nigdy nie było stale związane
nie równa się
nigdy nie było związane

tak więc z tego Twojego cytatu wynika , że czasami było czasami nie ale nigdy na stale

koniec tematu z mojej strony bo nie tym temat :)
Obrazek
Obrazek
WislaLive.pl

Awatar użytkownika
Paul_Banks
Nowy na forum

Postautor: Paul_Banks » 11 lutego 2009, 13:36

Małopolskę w czasach zaborów też inaczej nazywano co nie znaczy, że dalej jest Galicją ;)

Awatar użytkownika
Marco
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Marco » 11 lutego 2009, 13:53

Paul_Banks pisze:Małopolskę w czasach zaborów też inaczej nazywano co nie znaczy, że dalej jest Galicją ;)
\

uściślijmy ziemie poludniowej Małopolskę (nie cała) i i ziemie na Ukrainie , oraz że to była potoczna nazwa :)
Obrazek
Obrazek
WislaLive.pl

koszykarz

Postautor: koszykarz » 11 lutego 2009, 14:00

No jestem pod wrażeniem wynik Tęczy.

a Wiśle - co staje się powoli tradycją - co roku notują jakąś tam wpadkę...

a wszystko pięknie zmierza do finału Lotos-Wisła :wink:

desix
Amator
Kontaktowanie:

Postautor: desix » 11 lutego 2009, 14:19

koszykarz pisze:

a wszystko pięknie zmierza do finału Lotos-Wisła :wink:

Jeśli forma Wisły nie wzrośnie to raczej wszystko pięknie zmierza do półfinału Lotos-Wisła :shock: o czym pisał wczesniej Endrju :lol:
Nawet jeśli wszyscy już w ciebie zwątpili, pokaż że się mylili

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 11 lutego 2009, 15:01

koszykarz pisze:No jestem pod wrażeniem wynik Tęczy.

Wreszcie Koszykarz madrze piszesz :D... Co roku notuja jakąś tam wpadkę... :lol: :lol: :lol:

Wreszcie zrozumiales ze 2 porazki z Gorzowem nie były wpadkami :lol: :lol: :lol:

(taka mała ironia do Koszykarza :D).
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

psikus
Nowy na forum

Postautor: psikus » 11 lutego 2009, 15:28

...

koszykarz

Postautor: koszykarz » 11 lutego 2009, 15:34

Endrju pisze:

Wreszcie Koszykarz madrze piszesz :D... Co roku notuja jakąś tam wpadkę... :lol: :lol: :lol:

Wreszcie zrozumiales ze 2 porazki z Gorzowem nie były wpadkami :lol: :lol: :lol:

i tak to nie zmienia faktu że największą siłę razenia mają Lotos i Wisła. ale jeśli niektóre panny z Krakowa sie nie przebudzą i super duet trenerski nadal będzie produkował sie z wystawianiem Gburczykowej (piate koło u wozu) to wszystko jest możliwe...
To ja już bym wolał stawiać na Kotnis (2,27 minut) niż Gburczyk (35 ponad) ...
Na pewno mecze Lotos-Wisła , Orzeł-Wisła, Gorzów-Orzeł zadecyduja o ostatecznym rozstawieniu - a dla edportowych drużyn naszej ligi na pewno najważniejsze będzuie by uniknąć siebie...
PS. Endrju : akurat o wpadki to miałem na myśli wpadkę Wisły z Energą rok temu , a teraz w Lesznie. ale to i tak nie zmienia faktu że Wisła będzie się biła o ,,majstra'' z Gdynią...

Mozarthio
Kadet

Postautor: Mozarthio » 11 lutego 2009, 16:11

heh koszykarz a to nei ty zyczyles Lesznu w play off trafienia na Wisle lub Lotos i ze w jednym meczu nas pozamiatają i będzie koniec Leszna?
Życiowe bitwy nie zawsze wygrywają silni i szybsi, lecz prędzej czy później TYM, który wygrywa, jest TEN, który nieustannie myśli, że może wygrać.

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 11 lutego 2009, 16:35

koszykarz pisze:
Endrju pisze:

i tak to nie zmienia faktu że największą siłę razenia mają Lotos i Wisła. ale jeśli niektóre panny z Krakowa sie nie przebudzą i super duet trenerski nadal będzie produkował sie z wystawianiem Gburczykowej (piate koło u wozu) to wszystko jest możliwe...
To ja już bym wolał stawiać na Kotnis (2,27 minut) niż Gburczyk (35 ponad) ...
Na pewno mecze Lotos-Wisła , Orzeł-Wisła, Gorzów-Orzeł zadecyduja o ostatecznym rozstawieniu - a dla edportowych drużyn naszej ligi na pewno najważniejsze będzuie by uniknąć siebie...
PS. Endrju : akurat o wpadki to miałem na myśli wpadkę Wisły z Energą rok temu , a teraz w Lesznie. ale to i tak nie zmienia faktu że Wisła będzie się biła o ,,majstra'' z Gdynią...

koszykarz sam sobie zaprzeczasz. Najpierw piszesz ze powyzsze mecze zadecyduja o rozstawieniu...a potem ze Wisła z Lotosem beda sie bily o majstra. A jesli wpadna na siebie w polfinale, czego tez wykluczyc nie mozna?

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”