Półfinał: Lotos Gdynia - TS Wisła Kraków 60-42,

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 04 kwietnia 2009, 16:49

a koszykarz jest jasnowidzem :D

kristofer
Kadet

Postautor: kristofer » 04 kwietnia 2009, 16:53

Wisła myślałem, że pójdzie za ciosem. Zbliżyły się na 42:45 i nie zdobyły już punktów do końca meczu, tracąc 15 i przegrały trzeci mecz z Lotosem, tym razem 42:60.
Więc w przyszłym roku nie będzie Euroligi pod Wawelem. A Can-Pack zależało w dużej mierze na dobrych wynikach w Eurolidze, a tutaj jej brak w przyszłym sezonie. Teraz życzę Wiśle braku medalu MP, to powinno być gwarantem rewolucji w tym zespole.

czekolada
Amator

Postautor: czekolada » 04 kwietnia 2009, 16:54

Jeeeeeeeeeest! Gratki dziewczyny!

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 04 kwietnia 2009, 16:59

Dramat krakowskiego zespołu i koniec supremacji Wisły.

To duża niesprawiedliwośc, ze zespoły te wpadły na siebie na tym szczeblu rywalizacji - kadrowo Wisła jest o wiele silniejszy od Gorzovii czy tez Polkowic.
Kwestia rozbiła sie o trenera i o inny stopien mobilizacji : Wisła grała w lidze, jakby miała mecze w du....pie, z kolei Gorzów np specjalnie mobilizował się na mecze ligowe, zwłaszcza z tytanami rozgrywek ( bede jednak złosliwy - szkoda, ze zespoł tak jak na Wisłę, nie mobilizował sie na żałosne Ruzomberok i Targoviste).

no ale jesli brak jest w zespole zaangazowania no yo sorry- niestety Krakowainki staną sie przez jakiś czas posmiewiskiem - tzn będąc 1-2 siłą w lidze, dając się zepchanć na dalsze lokaty przez zespoły znacznei słabsze kadrowo.
Tak się po prostu nei robi.
Mam nadzieję, że sponsor się jednak nie wycofa, natomiast wycofa ludzi do tej pory związanych z krajowską koszykówką i zastąpi ich innymi -bardziej kompetentnymi.

Co do Lotosu - Beard potwierdza w tym sezonie bardzo dobra dyspozycję. Ilości zbiorek Matovic nawet nie che mi się komentować. Pozniej skrobne cos więcej.

Marcino
Żak

Postautor: Marcino » 04 kwietnia 2009, 17:12

Przede wszystkim Wiśle zabrakło zaangażowania i woli walki. Nie widać było zainteresowania tym meczem. Może jedynie krajowym zawodniczkom zależało, reszta miała ten mecz w du...
Jedyny minus tej rywalizacji to to, że na następny sezon będzie już inny trener, a chyba gorzej trafić już nie mogą.

Awatar użytkownika
hellraiser
Junior

Postautor: hellraiser » 04 kwietnia 2009, 17:14

Wygraliśmy. Zrobiliśmy pierwszy krok do mistrzostwa.
Miejscami graliśmy znakomicie jak czołówka europejska, czasami nie graliśmy i mieliśmy straszne przestoje.Ale nie ma co narzekać.W przyszłym sezonie trzeba zachować najlepszy trzon zespołu +jakieś 1-2 wzmocnienie.To może być początek świetnego zespołu...

Trafiliśmy na przeciwnika bez formy,z zagubionym trenerem (aczkolwiek nie uważam go za najsłabszego w Polsce), z kontuzjami dwóch ważnych zawodniczek. Wisła zagrał bardzo źle ten półfinał. Paradoksalnie finał będzie pewnie znacznie trudniejszy.
Wisła potrzebuje rewolucji i sponsora który być może będzie dawał nawet mniejsze pieniądze ale nie na rok z żądanie mega-sukcesu, tylko na kilka lat.

Co do braku Euroligi dla Krakowa. Radziłbym się wstrzymać z tymi opiniami. Może się zdarzyć że w przyszłym sezonie w Eurolidze będą grał dwie zespoły i będą to Lotos i Wisła. Może się zdarzyć że Euroligę będą chcieli AZS lub Polkowice a dostanie Wisła. Więc zaczekajmy z rozdawaniem miejsc w Eurolidze....
Obrazek

kristofer
Kadet

Postautor: kristofer » 04 kwietnia 2009, 17:17

hellraiser pisze:Co do braku Euroligi dla Krakowa. Radziłbym się wstrzymać z tymi opiniami. Może się zdarzyć że w przyszłym sezonie w Eurolidze będą grał dwie zespoły i będą to Lotos i Wisła. Może się zdarzyć że Euroligę będą chcieli AZS lub Polkowice a dostanie Wisła. Więc zaczekajmy z rozdawaniem miejsc w Eurolidze....

jeśli będą dwa zespoły w Eurolidze, to Wisła dostanie tylko wtedy gdy finałowy przeciwnik Lotosu z niej zrezygnuje. W przeciwnym razie nie widzę możliwości. Do tej pory w Eurolidze grał mistrz i wicemistrz Polski i zmiana tych zasad byłaby świństwem dla zespołu, który awansuje obok Lotosu do finału MP.

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 04 kwietnia 2009, 17:26

kristofer pisze:zależało w dużej mierze na dobrych wynikach w Eurolidze, a tutaj jej brak w przyszłym sezonie. Teraz życzę Wiśle braku medalu MP, to powinno być gwarantem rewolucji w tym zespole.

Jak wiadomo oficjalnie euroliga ma być przebudowana i np. już też wiadomo że żaden kraj nie będzie miał 4 drużyn. Wiadomo też, że kilka zespół dopadł kryzys np. Rygę, Wilno itd., itp. Więc nie wiadomo na 100% w kwest Wisły eurolidze, oczywiście warunek podstawowy to zostanie Can packu...
Mam jednak nadzieję że dziewczyny ten brąz zdobędą, ba, teraz jest to ich obowiązkiem, bo rewolucja, trzęsienie ziemi i totalna zmiana zespołu tak czy siak będzie miała miejsce (z Can Packiem może być zbawienna, bez sponsora będzie..wiadomo co).

Gratulacje dla Lotosu i powodzenia w finale, są bez wątpienia obecnie najlepsi w Polsce.

Wiślaczkom dziękuję za walkę przez 3 kwarty...w 1 kwarcie i w meczach w Gdynia jak rozumiem cały zespół nie potrafił się zmobilizować...trudno.
To że udało nam się dojść Lotos na te 3 (?) punkty i nie byliśmy w stanie zrobić nic więcej to w dużej mierze (oprócz oczywistości jaką jest słabszy, złe zbilansowany skład) efekt tego jak wyglądają treningi, tego co się dzieje na ławce, tego co robi (a właściwie czego nie robi) trener.
A skoro już o trenerze mowa to gratuluję kilku dziś absolutnie genialnych akcji...Marta nie może nic trafić, ale on ją trzema na boisku, jak w końcu trafia za 3 schodzi...oczywiście nie miało to wpływu na wynik, ale tego typu wyczucia czasu w całym sezonie znacznie wpłynęły na, to co prezentował zespół i jak odnosił się do kompetencji trenera.
Zresztą mina Eweliny gdy schodzi na ławkę i zaczyna być opierniczana przez Zapolskiego też niestety mówi wiele :?

Z optymistycznych rzecz niezależnie od wszystkiego cieszy mnie, że kilku pań (z nazwisk chyba wymieniać nie trzeba) nie zobaczę na pewno w przyszłym sezonie w koszulce Wisły...i pewnie też nie wrócą one do Lotosu :wink:
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

kristofer
Kadet

Postautor: kristofer » 04 kwietnia 2009, 17:29

Ałgaja a skąd info o reformie Euroligi?
Bo spodziewałem się pewnych zmian i myślałem, że 4 zespoły będzie miała nadal liga rosyjska, a francuska straci jedno miejsce na korzyść ligi hiszpańskiej. Potem zwycięzca Pucharu Europy FIBA, najlepiej dla naszej ligi byłoby, gdyby to była drużyna turecka.

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 04 kwietnia 2009, 17:33

kristofer pisze:
hellraiser pisze:Co do braku Euroligi dla Krakowa. Radziłbym się wstrzymać z tymi opiniami. Może się zdarzyć że w przyszłym sezonie w Eurolidze będą grał dwie zespoły i będą to Lotos i Wisła. Może się zdarzyć że Euroligę będą chcieli AZS lub Polkowice a dostanie Wisła. Więc zaczekajmy z rozdawaniem miejsc w Eurolidze....

jeśli będą dwa zespoły w Eurolidze, to Wisła dostanie tylko wtedy gdy finałowy przeciwnik Lotosu z niej zrezygnuje. W przeciwnym razie nie widzę możliwości. Do tej pory w Eurolidze grał mistrz i wicemistrz Polski i zmiana tych zasad byłaby świństwem dla zespołu, który awansuje obok Lotosu do finału MP.

Zobaczymy. Różnie byc moze. NMogę być i 3 miejsca dla Polski. Never mind.

--------------------------------------------------------------------------------

Abdykacja, koniec dynastii.

I kwarta to powtórka z Gdynii. Bez ambicji, bez pomysłu. W drugiej nasz panie wreszcie torche powalczyły. W ataku wiele to nie dawało - dalej dramat, ale przynajmniej oakzało sie ze i Lotos ma słabe punkty. W 2 poprzednich sezonach własnie walka odrwacalismy losy rywalizacji, tym razem to bylo za mało. Trojka Beard na 48-42 podciela nam skrzydla. Trudno. Wygrał zespól w tej serii zdecydowanie lepszy, głownie dzięki 3 zawodniczkom: Catch (grała swoje, potrafi lepiej), Beard (niestety dla nas trafila z forma rzutowa) i Matovic (statystycznie nie wyglada imponujaco, ale jaj siła pod koszem robiła swoje..). Dla Lotosu priorytetowym na następny sezon powinno być utrzymanie tej trojki.

A co do nas.. czeka nas rewolucja. Moze to i lepiej wiec ze dostalismy takie baty. Nikłe porażki (czy tez tym bardziej jakis kolejny cud) mogłyby sprawić ze wróciłoby złudne przekonanie, ize ten zespól ma jakieś perspektywy. A tak nie jest. Po sezonie pewnie napisze jakaś dłuższa analize a poki co wyrażę tylko nadzieję ze zawodniczki jednak poważnie potraktują swoje obowiązki i wywalczą brązowe medale. Przegrywać też trzeba umieć.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 04 kwietnia 2009, 17:33

kristofer pisze:Ałgaja a skąd info o reformie Euroligi?
Bo spodziewałem się pewnych zmian i myślałem, że 4 zespoły będzie miała nadal liga rosyjska, a francuska straci jedno miejsce na korzyść ligi hiszpańskiej. Potem zwycięzca Pucharu Europy FIBA, najlepiej dla naszej ligi byłoby, gdyby to była drużyna turecka.

A z tego co wiem to m.in. w transmisji telewizyjnej z niedzielnego meczu w Gdyni wspomniał o tym pan redaktor prowadzący.
A to że Hiszpania będzie miała 3 miejsca jest raczej pewne...jeśli oczywiście Madryt (??) zdecyduje się grać w eurolidze.
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

kristofer
Kadet

Postautor: kristofer » 04 kwietnia 2009, 17:37

Ałgaja pisze:
kristofer pisze:Ałgaja a skąd info o reformie Euroligi?

A z tego co wiem to m.in. w transmisji telewizyjnej z niedzielnego meczu w Gdyni wspomniał o tym pan redaktor prowadzący.
A to że Hiszpania będzie miała 3 miejsca jest raczej pewne...jeśli oczywiście Madryt (??) zdecyduje się grać w eurolidze.

w lidze hiszpańskiej to jest kilka zespołów, które mogą powalczyć o trzecie miejsce w Eurolidze, np. Ibiza, czy Gran Canaria, kiedyś grała Barcelona.

Poczytałbym gdzieś o tej reformie Euroligi. A wiadomo czy liczba zespołów taka sama, czy zmniejszona?

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 04 kwietnia 2009, 17:39

Liczba drużyn taka sama. Barcelona grała.. ale teraz nie istnieje :roll:
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
BlackJuRy
Młodzik

Postautor: BlackJuRy » 04 kwietnia 2009, 17:42

Ja sobie napiszę, że dziękuję za chwile optymizmu w dniu dzisiejszym, krótka to była chwila, ale była i pomyślałem przez moment, że może jutro będzie mecz:). No niestety.
Lotosowi gratuluję Tamiki - dla mnie to jest najlepsza zawodniczka jaką widziałem i gra w jakiejś innej...swojej własnej lidze. Ta laska jest po prostu wszędzie na parkiecie, nie wiem jak, ale jest:), pełen szacunek dla tej pani.
Brawa dla kibiców - to było chyba najodpowiedniejsze co mogliście zrobić :).
A Ewka nie płacz, boś chyba najmniej zawiniła:).

Jak już dziś powiedziałem, dobre jest to, że nie zobaczymy wręczenia złotych krążków tej drużynie ... (nie napisałem której, prosze nie zarzucać mi zdolności jasnowidzenia ;) ).
"Wszyscy ludzie rodzili się równi, dopóki nie pojawił się Michael Jordan."
Rick Barry
Obrazek

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 04 kwietnia 2009, 17:42

kristofer pisze:
w lidze hiszpańskiej to jest kilka zespołów, które mogą powalczyć o trzecie miejsce w Eurolidze, np. Ibiza, czy Gran Canaria, kiedyś grała Barcelona.

Poczytałbym gdzieś o tej reformie Euroligi. A wiadomo czy liczba zespołów taka sama, czy zmniejszona?

Pożyjemy zobaczymy jak to z tą euroligą będzie. Sądzę że kryzys ekonomiczny też w pewien sposób wypatrzy przyszłoroczny skład.
Grand Canaria jest na 11 miejscu, Ibiza na 7...więc jakoś ich w walce o coś nie widzę.
i kończąc off topic...ale wspomnienie o Barcelonie zostało :wink:

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”