TRANSFERY, plotki, informacje - sezon 2009/10
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
friel pisze:flash pisze:Endrju pisze:Na final four nie ma co liczyc... ale jakbysmy w 1 sezonie wyszli z grupy byłby to wielki sukces
A ja już dziś powiem, że jak Gorzów wygra 3 mecze w Euro (a nie znam jeszcze składów grup), to będzie mistrzostwo świata. I piszę to absolutnie bez złośliwości.
Dlaczego nas tak nisko cenisz?
Nie cenię nisko Gorzowa. Nawet powiedziałbym, że przeceniam, bo w pierwszym odruchu chciałem napisać o 2 zwycięstwach... Warto prześledzić początki euroligowej przygody Lotosu, Wisły czy Polfy, albo debiutantów z lat poprzednich. Poza tym o ile mi wiadomo, budżet Gorzowa nie wzrośnie aż tak znacząco, by rzucić na kolana w Euro nie potentatów, ale nawet tych teoretycznych przeciętniaków. Za jakość w Eurolidze się płaci, a za bylejakość dostaje w ryj. Tak to wygląda.
bball
Walich, Siba, Wera out? Spore przetasowania by były w AZS... Do jednej "gwiazdy" nie mam przekonania, ale Wery by było szkoda. Ciekawe, co tam w MUKS i czy fuzja już upadła...
zrodlo: http://www.wielkopolskisport.pl/najwazn ... i-AZS.html
Spory sajgon się też szykuje w Rybniku
źrodlo: http://www.sportslaski.pl/Orczyk-W-tym- ... ,info.html
W Inei-AZS szykują się dość poważne roszady kadrowe, które mogą całkowicie zmienić oblicze zespołu. Z drużyną pożegna się Joanna Walich - najlepiej opłacana koszykarka Inei. W klubie nikt nie prowadzi działań, by za wszelką cenę zatrzymać tę koszykarkę. Skrzydłowa reprezentacji trafi prawdopodobnie do Leszna, choć jej pozyskaniem zainteresowanych było kilka innych klubów, m.in. CCC Polkowice. Niespodzianką może być to, że w składzie akademiczek zabraknie kapitan tej drużyny, Moniki Sibory. - Monika poinformowała nas, że zamierza zrobić przerwę macierzyńską - mówi trenerka Inei-AZS Katarzyna Dydek. Choć z innego źródła dowiedzieliśmy się, że na oficjalnym zakończeniu sezonu "Siba" wspominała o chęci gry. AZS już się jednak zabezpieczył na odejście swojej rzucającej - podpisał umowę z zawodniczką Cukierków Odra Brzeg Elizą Gołumbiewską. 26-letnia koszykarka w Brzegu grała dość nierówno, ale średnią punktową miała bardzo przyzwoitą - 10,6 pkt. Swój najlepszy wynik - 23 pkt - miała właśnie w meczu z AZS. To specjalistka od rzutów z dystansu - w tej klasyfikacji jest w czołówce ligi. - Może i grała nierówno, ale to był jej pierwszy sezon po powrocie ze Szwecji. Na pewno będzie przydatną zawodniczką - ocenia trenerka Inei-AZS.
Po odejściu Walich i planowanym zakończeniu kariery przez Redę Aleliunaite-Jankowską w AZS może powstać dziura pod koszami. - Reda rozważa dalszą grę, wcale nie chce kończyć kariery. Liczę, że dalej pogra - mówi Katarzyna Dydek. Ineę wzmocni rezerwowa środkowa AZS Jelenia Góra Joanna Kędzia - 22-letnia koszykarka mająca aż 193 cm wzrostu. To zawodniczka bez większego doświadczenia, ale zdolna. W AZS będzie raczej rezerwową. W drużynie ma pozostać Natalia Mrozińska, trenerka Inei marzy jednak o pozyskanie duetu wysokich Malijek Djenebou Sissoko - Naignouma Coulibaly. Obie zrobiły dobre wrażenie po grze w sąsiednim MUKS. - Z Djenebou rozmawiałam jeszcze przed jej wylotem. Pytałam, czy nie chciałaby grać u nas. Odpowiedziała grzecznie, że czemu nie, ale jakoś bez większego przekonania - mówi Katarzyna Dydek. - Ofertę dostała z Lotosu, a my raczej nie mamy szans w takim starciu - dodaje. Problem w tym, że po świetnych występach w barwach MUKS Sissoko ma większe wymagania finansowe - chciałaby zarabiać 6 tysięcy dolarów miesięcznie. Jeżeli nie znajdzie klubu w Polsce, to zagra zapewne w Rosji, ewentualnie we Francji. Zdecydowanie większe szanse AZS ma na pozyskanie Coulibaly, z którą zresztą prowadzi rozmowy.
Rozgrywającą Inei miałaby nadal być Okeisha Howard. - Bardzo jej zależy, a ja też bym chciała, by prowadziła grę - mówi trenerka Inei. Zmienniczką Howard była Weronika Idczak, która ma ważny kontrakt z AZS. Możliwe jednak, że... opuści zespół. - Lotos widzi ją w swoim składzie - twierdzi Dydek. Mistrz Polski pozyskał świetną izraelską rozgrywającą Liron Cohen - ona zastąpi w roli pierwszej prowadzącej grę Paulinę Pawlak. Czy Pawlak będzie zmienniczką? Niekoniecznie. Lotos myśli już przyszłościowo - taką rezerwową mogłaby być właśnie 20-letnia Idczak, która ma za sobą debiut w seniorskiej reprezentacji Polski. - Weronika musi się zastanowić i podjąć decyzję. Ja stoję na stanowisku, że jak zawodniczka nie chce u nas grać, to nie ma co jej na siłę trzymać. Oczywiście klub pozyskujący gracza z ważnym kontraktem musi się liczyć z opłatami. Wierzę, że Weronika podejmie mądrą decyzję - mówi Dydek.
W takiej sytuacji teoretycznie z AZS mogłaby odejść także Agnieszka Skobel, choć i ona ma ważny kontrakt. Tyle że spokojnie poradziłaby sobie w najlepszych polskich klubach, na dodatek zarobiłaby zdecydowanie więcej niż w Poznaniu. - Agnieszka jest bardzo rozsądną dziewczyną, nie dawała żadnych sygnałów, że chce odejść - ucina trenerka akademiczek. Ważne umowy z Ineą-AZS mają także Agata Rafałowicz i Marlena Wdowczyk.
Katarzyna Dydek zapewnia, że w zespole nie będzie kominów płacowych. - Musimy rozsądnie się gospodarować, bo wielkiego budżetu mieć nie będziemy. Stąd każdy kontrakt będzie bardzo mocno przemyślany - kończy.
zrodlo: http://www.wielkopolskisport.pl/najwazn ... i-AZS.html
Spory sajgon się też szykuje w Rybniku
- Trudno rozmawiać z czołowymi zawodniczkami o nowych kontraktach, jeśli mamy zadłużenie wobec nich za poprzedni sezon - przyznaje szkoleniowiec Uteksu ROW, Mirosław Orczyk.
Rybniczanki minione rozgrywki zakończyły na siódmym miejscu. Kibice ROW-u zadają sobie pytanie, co dalej z koszykówką w ich mieście? - Trudno znaleźć jeden przymiotnik, aby podsumować sezon w naszym wykonaniu. Na pewno czujemy niedosyt, że nie udało się dograć rozgrywek w optymalnym składzie. To jednak nie do konca zależało od nas. Na szczęście w końcówce udało się coś wygrać. W innym wypadku można byłoby powiedzieć, że dostaliśmy prosto w twarz i ciągniemy czoło po parkiecie - mówi Mirosław Orczyk, trener Uteksu.
- Teraz zrobimy wszystko, aby przystąpić do kolejnego sezonu. Cele będą od początku jednak zupełnie inne. Walka o pierwszą ósemkę, to będzie raczej maksimum naszych możliwości - przyznaje Orczyk.
Bardzo mało prawdopodobne, aby w klubie pozostały czołowe zawodniczki. - Najpierw trzeba rozliczyć się za poprzedni sezon, dopiero później można rozmawiać o nowych kontraktach. Musimy wiedzieć jaką kwotą będziemy dysponować i wtedy wybierzemy jedną z opcji. Mam już przygotowanych kilka wariantów. Zmiany w kadrze są jednak nieuniknione. Jak duże? Przekonamy się w najbliższych kilkunastu dniach - mówi szkoleniowiec ROW-u.
O wielkich nazwiskach kibice w Rybniku mogą raczej zapomnieć. - Pozyskamy koszykarki, na które będzie nas stać. Nie możemy po raz kolejny w trakcie gry rozwiązywać kontraktów. Nie wyobrażam sobie jednak, abyśmy mieli grać bez zawodniczek zza granicy - kończy Orczyk.
źrodlo: http://www.sportslaski.pl/Orczyk-W-tym- ... ,info.html
ajaja pisze: Z Djenebou rozmawiałam jeszcze przed jej wylotem. Pytałam, czy nie chciałaby grać u nas. Odpowiedziała grzecznie, że czemu nie, ale jakoś bez większego przekonania - mówi Katarzyna Dydek. - Ofertę dostała z Lotosu, a my raczej nie mamy szans w takim starciu - dodaje. Problem w tym, że po świetnych występach w barwach MUKS Sissoko ma większe wymagania finansowe - chciałaby zarabiać 6 tysięcy dolarów miesięcznie.
Żart miesiąca.
bball
flash pisze:ajaja pisze: Z Djenebou rozmawiałam jeszcze przed jej wylotem. Pytałam, czy nie chciałaby grać u nas. Odpowiedziała grzecznie, że czemu nie, ale jakoś bez większego przekonania - mówi Katarzyna Dydek. - Ofertę dostała z Lotosu, a my raczej nie mamy szans w takim starciu - dodaje. Problem w tym, że po świetnych występach w barwach MUKS Sissoko ma większe wymagania finansowe - chciałaby zarabiać 6 tysięcy dolarów miesięcznie.
Żart miesiąca.Sprytna zawodniczka wie, jak podbijać cenę. Jutro ktoś puści famę, że bije się o nią też Wisła.
Oferta w klubie leży, tylko, że sama tam się pojawiła z własnej inicjatywy
- Siero
- Senior
- Kontaktowanie:
ale juz nie wróci ?Kuba pisze:na prawdopodobnym wylocie z Polkowic jest Jillian Robbins...
MRKS Włókniarz Pabianice http://mrks.wlokniarz.info/
przemoe pisze:flash pisze:ajaja pisze: Z Djenebou rozmawiałam jeszcze przed jej wylotem. Pytałam, czy nie chciałaby grać u nas. Odpowiedziała grzecznie, że czemu nie, ale jakoś bez większego przekonania - mówi Katarzyna Dydek. - Ofertę dostała z Lotosu, a my raczej nie mamy szans w takim starciu - dodaje. Problem w tym, że po świetnych występach w barwach MUKS Sissoko ma większe wymagania finansowe - chciałaby zarabiać 6 tysięcy dolarów miesięcznie.
Żart miesiąca.Sprytna zawodniczka wie, jak podbijać cenę. Jutro ktoś puści famę, że bije się o nią też Wisła.
Oferta w klubie leży, tylko, że sama tam się pojawiła z własnej inicjatywy
Mam nadzieję, że sobie jeszcze poleży i nie skorzystamy z jej usług

- bart_81
- Senior
- Kontaktowanie:
Kuba pisze:Siero pisze:ale juz nie wróci ?Kuba pisze:na prawdopodobnym wylocie z Polkowic jest Jillian Robbins...
kluczowe najbliższe dni/tygodnie, ale (jak pisano m.in. w Gazecie Wrocławskiej) dużo bliższa zostania w Polkowicach jest dużo bardziej uniwersalna Carter niż Robbins.
Carter duzo bardziej uniwersalna niz Robbins?...No nie powiedzialbym
Podsumuje tak te spekulacje odnośnie AZSu - bida z nędzą
Wszystko ładnie dobrze tyle że z takimi koszykarkami jak Gołumbiewska czy Kędzia, zamiast Walich i Idczak to będziemy mieli problemy z wejściem do ósemki. No z czym do ludu sie pytam!
Pozostawienie kadrowiczek czyli Walich, Skobel i Wery powinno być priorytetem, więc jestem zdziwiony że niechcą nawet walczyć o Kuflona. Swoją drogą dziwne byłoby gdyby koszykarka tej klasy przenosiła sie do klubu który w tym sezonie był na 8 miejscu, już prędzej do Polkowic.
Wszystko ładnie dobrze tyle że z takimi koszykarkami jak Gołumbiewska czy Kędzia, zamiast Walich i Idczak to będziemy mieli problemy z wejściem do ósemki. No z czym do ludu sie pytam!
Pozostawienie kadrowiczek czyli Walich, Skobel i Wery powinno być priorytetem, więc jestem zdziwiony że niechcą nawet walczyć o Kuflona. Swoją drogą dziwne byłoby gdyby koszykarka tej klasy przenosiła sie do klubu który w tym sezonie był na 8 miejscu, już prędzej do Polkowic.
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!
-
koszykarz
MARAS pisze:Podsumuje tak te spekulacje odnośnie AZSu - bida z nędzą![]()
też dziwie się że WALICH gada z Lesznem .. Chyba stać ją na więcej...
- Siero
- Senior
- Kontaktowanie:
pewnie tak ale widac dziewczyna czuje mam czas 1-2 latakoszykarz pisze:MARAS pisze:Podsumuje tak te spekulacje odnośnie AZSu - bida z nędzą![]()
też dziwie się że WALICH gada z Lesznem .. Chyba stać ją na więcej...
MRKS Włókniarz Pabianice http://mrks.wlokniarz.info/
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”