TRANSFERY, plotki, informacje - sezon 2009/10

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

marcinek1989
Żak

Postautor: marcinek1989 » 18 maja 2009, 15:01

CCC Polkowice kompletuje skład na nowy sezon
Wzmocnienie z Japonii

W Polkowicach trwają rozmowy z koszykarkami, które mogą zasilić zespół CCC na kolejny sezon.
Informowaliśmy już o przedłużeniu umowy ze środkową Amishą Carter. W minionym tygodniu klub pozyskał kolejną centerkę – Nadię Parker.
Budowa CCC zaczęła się od zawodniczek podkoszowych. Do Carter dołączyła Nadia Parker, 22-letnia środkowa z USA, która mierzy aż 192 cm. – Staramy się wyszukiwać dobre zawodniczki zagraniczne, bo nie mają one tak wygórowanych żądań finansowych, jak Polki – tłumaczy Krzysztof Korsak, prezes polkowickiego klubu. Co ciekawe, Nadia Parker urodziła się na japońskiej wyspie Okinawa i początkowo uprawiała siatkówkę, alepóźniej górę wzięły tradycje rodzinne – jej rodzice grali w koszykówkę. Nadia mówi biegle nie tylko po angielsku, ale też japońsku i niemiecku. Najważniejsze jednak, że ma talent do koszykówki, który chce rozwijać w polskiej lidze. Być może już w tym tygodniu poznamy kolejne koszykarki, które wzmocnią drużynę CCC. – Prowadzimy rozmowy z wieloma zawodniczkami, ale do konkretów na razie daleko – wyjaśnia
Korsak. Wiadomo, że trudno będzie zatrzymać polski trzon zespołu. Czołowe koszykarki CCC po świetnym sezonie mogą przebierać w ofertach najlepszych polskich klubów.

Słowo Sportowe

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 18 maja 2009, 15:21

No to zaczeło sie cos dziac na rynku transferowym 8)

Walich na pewno bedzie sporym wzmocnieniem dla Leszna, jesli dojdzie Coleman lub Shields to Leszno moze powalczyc jednak co najwyzej o 5-6 miejsce. Na medal to bedzie za mało po mojemu i Tecza zamieni sie miejscami z Poznaniem.

Co do Nadii Parker to nie slyszalem o niej nigdy. Jest mloda ale znajac zmysl dzialaczy CCC do Amerykanek moze sie okazac dobrym nabytkiem.

Awatar użytkownika
ginda
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: ginda » 18 maja 2009, 15:24

bart_81 pisze:No to zaczeło sie cos dziac na rynku transferowym 8)

Walich na pewno bedzie sporym wzmocnieniem dla Leszna, jesli dojdzie Coleman lub Shields to Leszno moze powalczyc jednak co najwyzej o 5-6 miejsce. Na medal to bedzie za mało po mojemu i Tecza zamieni sie miejscami z Poznaniem.

Co do Nadii Parker to nie slyszalem o niej nigdy. Jest mloda ale znajac zmysl dzialaczy CCC do Amerykanek moze sie okazac dobrym nabytkiem.

Mam nadzieje, że będzie jak z Robbins, anonimowa a za******a tylko, że Robbins była gwiazda słabej ligi ukraińskiej i w Polsce było podobnie, Parker moze byc dobra, a może po 3tygodniach odlecieć :wink: :wink:
Dziewczyny jeśli chcecie,
zwycięstwa poczuć smak,
musicie walczyć, trenować,
dopingiem was wspieramy,
a wiarę w sercu mamy,
po meczu będziem świętować

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 18 maja 2009, 17:51

W rywalizacji dzisiejszych hitow transferowych jak dla mnie zdecydowane zwyciestwo Leszna..

Pozyskanie Walich należy uznać za olbrzymie wzmocnienie, kilkanaście punktów na mecz, do tego kilak zbiorek, jakieś asysty, przechwyty.. jak do Leszna dojdzie jeszcze Coleman i jakas silna środkowa to Tęcza znów powinna sie liczyć w walce o 4-ke.

A co do pani Parker.. anonimowa bardziej niż Robbins rok temu. Nie ograna w europie, statsy na uniewrku przeciętne, 192 cm zamieni sie pewnie w 188 jak zdejmie buty.. może działacze z Polkowic mają nosa ale mnie sie nie wydaje by grała na poziomie Julki czy Coker w poprzednich sezonach..

Leszno - Polkowice 1-0 ale w najgorszych humorach pewnie dziś i tak kibice AZS-u Poznań. Walich od kilku sezonów była podporą ich drużyny.. bez niej ciężko będzie obronić 6-tą pozycje z tego sezonu, nie mówiąc już o czymś więcej.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Mozarthio
Kadet

Postautor: Mozarthio » 18 maja 2009, 21:30

bart_81 pisze:No to zaczeło sie cos dziac na rynku transferowym 8)

No co do Leszna to okazuje się ze koncepcja troche się zmienia ...i chyba na lepsze....

Joanna Walich, została nową koszykarką klubu z Leszna. Była już zawodniczka INEI AZS Poznań i podstawowa kadrowiczka parafowała roczną umowę.

Dla niektórych ten kontrakt może być niespodzianką. W Lesznie jednak mówiło się o tym nieoficjalnie od dłuższego czasu. Teraz stało się faktem. Popularny ,,Kulfon" będzie zdobywał punkty dla Leszna.

Walich, wcześniej znana pod panieńskim nazwiskiem Jarkowska ma 27 lat i występuje na pozycji silnej skrzydłowej. Także w Lesznie będzie grała jako ,,czwórka".

W minionym sezonie zdobywała średnio na mecz 11,8 pkt. Inne średnie, to 6 zbiórek na mecz, 1,5 asysty. W klasyfikacji eval Walich zanotowała na koniec sezonu 13,4 punktu.

- Ta koszykarka wielkiej rekomendacji nie wymaga. Gra w kadrze, gra tam nieźle. Ma ,,nosa'' do zbiórek, ale potrafi też szybko biegać do kontr. Poza tym bardzo chce zdobyć medal i wierzy, że zdobędzie go w Lesznie - powiedział Jarosław Krysiewicz, trener naszych koszykarek.

Trener powiedział, że ,,walczy" teraz z kontraktem Ryan Coleman. Jeśli dziś uda mu się skontaktować z agentem zawodniczki, to prawdopodobnie dojdzie do porozumienia, tym bardziej, że zawodniczka była bardzo zainteresowana powrotem do klubu z Wielkopolski.

- Jeśli będziemy mieć Coleman, to do tego będzie też u nas grać wysoka Amerykanka, na pozycję pięć. Mamy już taką na oku. Nie jest z zawodowej ligi, ale z dobrą rekomendacją, z dobrymi statystykami i z bardzo dobrej uczelni. Ta oferta jest mocno przez nas rozpatrywana - dodaje Krysiewicz.

Klub z Leszna szuka wysokiego gracza w miejsce Agnieszki Budnik, która po ostatnich konsultacjach dostała zgodę na wznowienie treningów, ale dopiero pod koniec roku.

- Na Polkę na tej pozycji, typu Leciejewska czy Gulak nas po prostu finansowo nie stać. Można jednak znaleźć za rozsądne pieniądze Amerykankę - kontynuuje trener leszczynianek.

Klub z Leszna lada chwila podpisze też umowę z jeszcze jedną Polką. Trener wyjawił tylko, że jest młodą zawodniczką, zaznaczając, że to dobry gracz.

Gdyby nie wypaliła opcja z Coleman, wtedy są dwa inne warianty, w tym gra Shields, która czeka na dalszy rozwój wydarzeń. Amerykanka na pierwszym miejscu stawia Leszno. Jeśli nie, to być może zagra w innym polskim klubie, bo ponoć dostała taką propozycję.

Jak się nieoficjalnie dowiedzieliśmy po rezygnacji finansowania klubu przez PKM Duda klub z Leszna jest bliski podpisania umowy z nowym sponsorem strategicznym. (andre/fot.archiwum).

zrodlo: panorama-media.pl
Życiowe bitwy nie zawsze wygrywają silni i szybsi, lecz prędzej czy później TYM, który wygrywa, jest TEN, który nieustannie myśli, że może wygrać.

flash
Młodzik

Postautor: flash » 19 maja 2009, 08:03

Greebo pisze:A co do pani Parker.. anonimowa bardziej niż Robbins rok temu. Nie ograna w europie, statsy na uniewrku przeciętne, 192 cm zamieni sie pewnie w 188 jak zdejmie buty.. może działacze z Polkowic mają nosa ale mnie sie nie wydaje by grała na poziomie Julki czy Coker w poprzednich sezonach.

A mnie się zdaje, że to może być strzał w dychę. Nie licząc Brackett, to ostatnimi czasy w Polkowicach zdecydowanie więcej transferów było trafionych niż chybionych.
Statsy przeciętne? A na czas gry zerknąłeś??? :wink:
bball

Wojtek
Żak

Postautor: Wojtek » 19 maja 2009, 08:09

Odra bez Cukierków, pięciu zawodniczek, ale z nowym prezesem

Ekstraklasowym klubem z Brzegu "zawiadywał" będzie dotychczasowy dyrektor Bolesław Garncarczyk.

o trzech kadencjach ustąpił dotychczasowy prezes Czesław Greczyn, z pracy w zarządzie zrezygnowali też dotychczasowi przedstawiciele sponsora - PWC Odra. Brzeska firma cukiernicza zrezygnowała też z roli tytularnego sponsora klubu. Funkcję prezesa powierzono Bolesławowi Garncarczykowi.

- Odra zrezygnowała z bycia sponsorem tytularnym, ale myślę, że nadal będzie współpracować z klubem - mówi nowy prezes. - Jeśli znajdziemy nowego sponsora strategicznego, być może jego nazwa będzie kolejnym członem nazwy klubu.

Z klubem pożegnało się już pięć zawodniczek, którym skończyły się kontrakty. Amber Petillon, Ofa Tulikihihifo i Ashley Key wyleciały do USA, Magdalena Gawrońska wybrała ofertę Dudy Leszno, a Eliza Gołumbiewska przeniosła się do Poznania.

- Są już chętne na ich miejsce, w tym także dwie nowe zawodniczki z USA - mówi Garnacrczyk. - Chcemy zatrzymać trenera Jarosława Zyskowskiego i on zdecyduje o kształcie zespołu.

Źródło NTO

Odejście: Amber Petillon, Ofa Tulikihihifo i Ashley Key, Magdalena Gawrońska,Eliza Gołumbiewska

Przyjście: Monika Siwczak

Garnczarczyk nowym prezesem Odry

KOSZYKÓWKA. Bolesław Garnczarczyk, dotychczasowy kierownik drużyny Cukierków Odra Brzeg, został nowym prezesem klubu. Brzeskie koszykarki straciły, niestety, tytularnego sponsora, a do czasu znalezienia nowego będą nosiły nazwę Odra.

Po ośmiu latach współpracy z klubem sponsorem tytularnym przestało być brzeskie Przedsiębiorstwo Wyrobów Cukierniczych "Odra". Fabryka co prawda nadal będzie wspierać klub, jednak na zdecydowanie mniejszą skalę.

Równie istotna informacja jest taka, że ze stanowiskiem prezesa zarządu pożegnał się, także po ośmiu latach, Czesław Greczyn, którego zastąpił Garnczarczyk.
- Jest to bardzo zaszczytna funkcja. Na pewno jednak w pełni będę mógł się z tego cieszyć dopiero, gdy pozyskamy nowego sponsora - podkreśla nowy sternik klubu. - Rozmawiamy z kilkoma firmami, jednak dopóki nie będziemy absolutnie dogadani, żadnych szczegółów nie mogę zdradzić - dodaje.

Rezygnacja PWC "Odra" to ogromna strata dla klubu. Z blisko 700 tys. zł potrzebnych do utrzymania, 500 tys. pochodziło właśnie z fabryki słodyczy.

Klub liczy teraz na większą pomoc urzędu marszałkowskiego i miasta.

- Wspomagamy Odrę, chociażby w poszukiwaniach sponsora, ale sami za dużo zrobić nie możemy, zarówno ze względów prawnych, jak i dlatego, że 700 tys. to bardzo duża kwota. Tym bardziej że mamy jeszcze wiele innych wydatków - tłumaczy burmistrz Brzegu Wojciech Huczyński.

Podkreśla, iż po rozmowach z działaczami wie, że klub stać na pewno na przystąpienie do rozgrywek w najbliższym sezonie.

- To jest możliwe, ale żeby spokojnie myśleć o utrzymaniu w ekstraklasie, będziemy potrzebowali więcej pieniędzy - zaznacza prezes Garnczarczyk.

Mówi, że nie ma opcji, by zespół w ogóle nie przystąpił do sezonu.

- Jakby nie patrzeć to, obok Zaksy Kędzierzyn-Koźle jesteśmy jedynym klubem, który reprezentuje Opolszczyznę na najwyższym szczeblu w grach zespołowych. Planuję spotkać się z marszałkiem Józefem Sebestą i porozmawiać o wsparciu dla nas - kończy.

Wiceprezesem klubu pozostał Walerian Twardzik, a nową twarzą w zarządzie jest z kolei była koszykarka Bożena Ogorzelec, która będzie pełnić funkcję sekretarza.

Pomimo zawirowań działacze kompletują powoli kadrę na nadchodzący sezon.

Pierwszą nową zawodniczką Odry będzie niemalże na pewno rozgrywająca lub rzucająca Monika Siwczak (Utex-ROW Rybnik), która dziś lub jutro podpisze umowę. Do AZS-u Poznań odeszła z kolei Eliza Gołumbiewska.

Źródło: www.gazeta.pl

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 19 maja 2009, 11:23

flash pisze:
Greebo pisze:A co do pani Parker.. anonimowa bardziej niż Robbins rok temu. Nie ograna w europie, statsy na uniewrku przeciętne, 192 cm zamieni sie pewnie w 188 jak zdejmie buty.. może działacze z Polkowic mają nosa ale mnie sie nie wydaje by grała na poziomie Julki czy Coker w poprzednich sezonach.

A mnie się zdaje, że to może być strzał w dychę. Nie licząc Brackett, to ostatnimi czasy w Polkowicach zdecydowanie więcej transferów było trafionych niż chybionych.

kolejnego takiego strzału jak Robbins i Carter raczej nie należy się spodziewać. boję się, że będzie to gracz pokroju Lacy... która moim zdaniem była porównywalnym niewypałem co Brackett.

dziwi mnie trochę ten transfer, bo Puchary miały przyciągnąć dobre, klasowe zawodniczki i przyznam, że jestem nieco zszokowany... Obym się mylił, ale do "wzmocnienia" panią Parker podchodzę ze sporym dystansem...

czekamy zatem na kolejne ruchy i , przede wszystkim, na informacje o przedłużeniu kontraktów z polskim trzonem zespołu (Agata-Justyna-Daria)

BARTOLINO
Administrator

Postautor: BARTOLINO » 19 maja 2009, 11:27

flash pisze:A mnie się zdaje, że to może być strzał w dychę. Nie licząc Brackett, to ostatnimi czasy w Polkowicach zdecydowanie więcej transferów było trafionych niż chybionych.

Tylko krótszy czas gry może być wynikiem różnych przyczyn. Podstawowa to mniejsze umiejętności, może być spowodowanym częstym łapaniem fauli lub słabego przygotowania fizycznego. Kwestia wzrostu też ciekawa i pewnie Greebo ma całkowicie rację do tych 188 cm. Na amerykańskiej stronie podają 6 stóp 3 cale czyli 190,5 cm. W USA mierzą w butach, więc można kolejne 2-3 cm odjąć.
Oczywiście może okazać się czołową zawodniczką Polkowic, ale jednak kiedy przychodziła Robbins byłem zdecydowanie bardziej pewien, że będzie wyróżniała się w całej lidze. Zwłaszcza kiedy widziałem jej statystyki nie z ligi ukraińskiej, ale z Pucharu FIBA który był dla mnie zdecydowanie większym wyznacznikiem jej umiejętności. Jednym słowem szkoda Julki... Fajnie się oglądało jej grę...
"Jeśli człowiek nie odkrył czegoś, za co gotów jest umrzeć, nie jest godzien, by żyć."

https://bartolino78.wordpress.com

zomo
Nowy na forum

Postautor: zomo » 19 maja 2009, 11:38

czekamy zatem na kolejne ruchy i , przede wszystkim, na informacje o przedłużeniu kontraktów z polskim trzonem zespołu (Agata-Justyna-Daria)

No to się nie doczekasz,bo jedna już podpisała gdzie indziej.

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 19 maja 2009, 11:59

nie uwierzę, póki nie zobaczę oficjalnego komunikatu. Jest w istocie wielce prawdopodobne to, o czym mówisz, ale historia zna przypadki przechodzenia zawodniczek z Polkowic do innych klubów, gdzie wszyscy już "wiedzieli" i "pewne było", że dana koszykarka opuszcza Dolny Śląsk, a potem się okazywało, że umowy żadnej nie było i kolejny sezon grała w CCC ;-)

krótko mówiąc - mam nadzieję, że i tak będzie tym razem ;-) choć zdaję sobie sprawę, że pewnie szans na powodzenie nie ma zbyt wiele... :roll:

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 19 maja 2009, 12:14

Z tego co slyszalem to wiekszosc zawodniczek polskich (te z reprezentacji) wstrzymuje sie z podpisaniem kontraktu do zakonczenia ME... wtedy po ewentualnym sukcesie beda moglby dostac lepsze warunki.

Ile w tym prawdy ? Zobaczymy
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 19 maja 2009, 12:17

Endrju pisze:Z tego co slyszalem to wiekszosc zawodniczek polskich (te z reprezentacji) wstrzymuje sie z podpisaniem kontraktu do zakonczenia ME... wtedy po ewentualnym sukcesie beda moglby dostac lepsze warunki.

otóż to - tak często się dzieje, więc póki brak oficjalnych komunikatów wstrzymajmy się od postów w tonacji pewniaków itp.

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 19 maja 2009, 15:01

Endrju pisze:Z tego co slyszalem to wiekszosc zawodniczek polskich (te z reprezentacji) wstrzymuje sie z podpisaniem kontraktu do zakonczenia ME... wtedy po ewentualnym sukcesie beda moglby dostac lepsze warunki.

tez mi sie tak wydaje!!! To jest norma ale i dziwne zachowanie. A co bedzie jak po 3 meczach wróca do domu?
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

flash
Młodzik

Postautor: flash » 19 maja 2009, 15:04

hermes46 pisze:
tez mi sie tak wydaje!!! To jest norma ale i dziwne zachowanie. A co bedzie jak po 3 meczach wróca do domu?

Wtedy będą tańsze o połowę. 8)
bball

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”