TRANSFERY, plotki, informacje - sezon 2009/10

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Roberto930
Żak

Re: TRANSFERY, plotki, informacje - sezon 2009/10

Postautor: Roberto930 » 08 czerwca 2009, 15:17

Brzeska Odra szuka zawodniczek

Brzeski klub zorganizował camp dla zawodniczek, które mają ochotę grać w Odrze. Trener Jarosław Zyskowski obserwował koszykarki podczas dwóch treningów
- rzutowego i gry.

Do Brzegu przyjechały młode koszykarki z kilku klubów. Były to Katarzyna Ostruszka, Ewelina Brzozowska, Natalia Knitter i Klaudia Gęst ze Żnina, Paulina Misiek ze Ślęzy Wrocław, Milena Krzyżaniak z Ostrowa i Anna Szenawa z Głuchołaz. W zajęciach wzięły też udział wychowanki - Aleksandra Teklińska, Anna Pijanowska, Justyna Daniel, Martyna Kusa i Karolina Kozera.

- Jestem zadowolony z zajęć - powiedział Bolesław Garncarczyk, prezes Odry.
- Szukamy zawodniczek, które mogłyby grać zarówno w ekstraklasie, jak też w naszych zespołach młodzieżowych. Na razie nie będę wymieniał nazwiska, ale trener już jest zainteresowany jedną z tych, które zobaczył. Od dziś będziemy załatwiali jej transfer. Ponieważ nie dysponujemy internatem, musimy szukać zawodniczek pełnoletnich, a ta którą jesteśmy zainteresowani ma już osiemnaście lat.

http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article ... /751947482

Czyli jednak jakąś wybrali :)

Awatar użytkownika
paulinka_1990
Nowy na forum

Postautor: paulinka_1990 » 09 czerwca 2009, 15:35

TYLKO GORZÓW

AZS!!!

koszykarz

Postautor: koszykarz » 10 czerwca 2009, 12:52

Artego zamiast Kadusa w PLKK

ADAM SZCZĘŚNIAK

Milion dwieście tysięcy złotych na remont hali Chemika oraz wsparcie budżetu bydgoskich koszykarek przeznaczy bydgoski ratusz. W ekstraklasie zespół zagra pod nową nazwą ARTEGO.

Same pozytywne wiadomości mieli do przekazania podczas wtorkowej konferencji przedstawiciele ratusza i klubu Basket 25, którego zespół seniorek pod nazwą Kadus awansował w kwietniu do Polskiej Ligi Koszykówki Kobiet.
promocja

Chemik bazą

Mamy aktualnie cztery zespoły w ekstraklasie. To zaszczyt dla miasta, ale także trudności związane z ich finansowaniem i zapewnieniem warunków do gry. W Bydgoszczy jest „Łuczniczka”, ale grają w niej dwa zespoły siatkarskie. Może udałoby się pogodzić terminy spotkań, gorzej z treningami, przy tym za każdym razem trzeba byłoby zdejmować siatkarską wykładzinę, co zajmuje trzy godziny. Dlatego zdecydowaliśmy się na remont hali Chemika - poinformował prezydent Konstanty Dombrowicz. - Nie planowaliśmy takiego wydatku w budżecie, lecz nie mamy wyjścia. Koszty remontu oceniamy na 700 tysięcy, zaś wszystko musi odbyć się w trybie ustawy o zamówieniach publicznych. Nie wiem, kiedy zaczniemy, ale musimy zdążyć na dwa tygodnie przed inauguracją rozgrywek - zapewniał Maciej Grześkowiak, zastępca prezydenta.

Zostaną wyremontowane szatnie i oświetlenie, odświeżony parkiet, założone nowe siedziska i wymienione okna. Plan zakłada także poszerzenie boiska do pełnych wymiarów. - Da to możliwości przeprowadzenia transmisji. Na szczęście nie musimy zmieniać konstrucji kosza. Tak przygotowana sala zostanie - najwyżej warunkowo - dopuszczona przez PLKK, a jeśli do Bydgoszczy przyjadą zespoły Wisły, Lotosu czy na derby Energą, zwrócimy się z prośbą o udostępnienie „Łuczniczki” - tłumaczył Czesław Woźniak, prezes klubu.

Promocja Artego

Druga ważna wiadomość dla Basketu 25 to pomoc finansowa ze strony ratusza. - To jeden z niewielu klubów w mieście, który do tej pory radził sobie sam, rzadko przychodząc po pieniądze. W ostatnich sezonach otrzymywał od nas 110-120 tysięcy złotych. Jesteśmy pełni podziwu dla konsekwencji w budowaniu zespołu oraz grupy sponsorów, dlatego postanowiliśmy wesprzeć koszykarki kwotą 500 tysięcy złotych, którą wypłacimy w dwóch równych ratach: jedną jeszcze w tym roku, drugą w pierwszej połowie 2010 - zakomunikował prezydent Dombrowicz.- Jesteśmy wdzięczni za ten gest. Dodam, że sami nie marnowaliśmy czasu i zebraliśmy budżet wymagany przez PLKK (750 tys. zł - red.) - przyznał Waldemar Kotecki, wiceprezes i główny od lat darczyńca koszykarek. - Po negocjacjach w grupie Polwell (sieć hurtowni kosmetyków, sprzętu i wyposażenia salonów fryzjerskich - red.) postanowiliśmy dodatkowo wesprzeć drużynę i promować markę Artego. W tej sytuacji nie będzie już drużyny Kadusa, ale Artego Bydgoszcz. Oczywiście, nadal wspierają nas inni wierni sponsorzy: Wyższa Szkoła Gospodarki, Baton, Moto-Budrex, Drukarnia Abedik, Agencja Reklamowa Da Vinci, Klub Sportowy Centrum oraz nowy partner - CDI. Mam nadzieję, że z tym budżetem spokojnie zagramy w ekstraklasie, a już teraz myślimy o kolejnym sezonie - dodał Waldemar Kotecki.

Stawiają na swoje

Szefowie klubu mogą więc myśleć o składzie. Zadanie jego budowy powierzono Adamowi Ziemińskiemu. - Wierzę, że większość naszych zawodniczek, które uzyskały awans, jest w stanie zaistnieć wśród najlepszych. Nie będzie żadnej rewolucji. Stawiamy na Polki. Podziękowaliśmy Rezler i Talarczyk, a chcemy wzmocnić się dwiema Polkami na pozycje rozgrywającej i silnej skrzydłowej oraz dwiema koszykarkami zagranicznymi na pozycje środkowej i rozgrywającej. Więcej będzie wiadomo pod koniec tygodnia - mówił Ziemiński.
Przy współpracy z WSG do I ligi grupy B zostanie zgłoszony drugi zespół, w którym będą grać zawodniczki nie mające miejsca w meczowej „12” oraz młodzież. - W Bydgoszczy jest duży potencjał i szkoda, żeby dziewczyny się marnowały - stwierdził Maciej Mackiewicz, prezes KU AZS WSG.

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 12 czerwca 2009, 09:53

Katerina Zohnova w Wiśle Can-Pack
12 czerwca - Towarzystwo Sportowe Wisła w Krakowie informuje, że nową zawodniczką drużyny Wisły Can-Pack Kraków w sezonie 2009/ 2010 będzie dobrze znana polskim kibicom z występów w KSSSE AZS PWSZ Gorzów Wielkopolski Katerina Zohnova.

oficjalka Wisły

friel
Kadet

Postautor: friel » 12 czerwca 2009, 10:54

OOOOOOOO lol
Brąz ///Srebro///Srebro///Złoty-brąz!!!

Awatar użytkownika
xavery2
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: xavery2 » 12 czerwca 2009, 13:11

Katerina Zohnova - 25-letnia zawodniczka z Czech, która w ostatnim sezonie reprezentowała barwy KSSSE AZS PWSZ Gorzów Wlkp. podpisała kontrakt z Wisłą Can Pack Kraków.
Katerina w sezonie 2008/2009 była pod względem skuteczności rzutów za 3 najlepszą zawodniczką w Ford Germaz Ekstraklasie. Jej skuteczność w sezonie wyniosła 49,6 proc. Jest koszykarką grającą na pozycjach niska skrzydłowa i rzucająca.

W chwili obecnej zawodniczka ta, mierząca 179 cm wzrostu, wraz z reprezentacją Czech przebywa na Mistrzostwach Europy koszykarek na Łotwie.

SF

w sumie chyba nikt się nie spodziewał tego transferu... niemniej gratuluję Wiśle wzmocnienia :)

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 12 czerwca 2009, 15:30

no troszke zaskoczony jestem. Mysłałem ze Kacha zostanie w Gorzowie
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

rodgers-kibic z torunia
Kadet

Postautor: rodgers-kibic z torunia » 12 czerwca 2009, 17:36

ja sie nie spodziewałem że podpisze w innym polskim klubie :D

ajaja
Młodzik

Postautor: ajaja » 12 czerwca 2009, 19:04

A ponoć trochę w związku z tym transferem zmienia się także drugi trener AZS. To prawda?

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 12 czerwca 2009, 19:17

ajaja pisze:A ponoć trochę w związku z tym transferem zmienia się także drugi trener AZS. To prawda?

hehe ;)... ano nie ma Katki... nie ma Wierzbickiego ;)

Drugim trenerem Robert Pieczyrak :)
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

ajaja
Młodzik

Postautor: ajaja » 12 czerwca 2009, 19:36

Endrju pisze:
ajaja pisze:A ponoć trochę w związku z tym transferem zmienia się także drugi trener AZS. To prawda?

hehe ;)... ano nie ma Katki... nie ma Wierzbickiego ;)

Drugim trenerem Robert Pieczyrak :)

:)

magdapm
Nowy na forum

Postautor: magdapm » 12 czerwca 2009, 20:41

Nie w Dudzie Leszno, a prawdopodobnie w Inei-AZS Poznań zagra w nowym sezonie młodzieżowa reprezentantka Polski Anita Szemraj. Poznański klub lada dzień ma podpisać z nią kontrakt. Być może w nowym sezonie w akademickim zespole zagra też reprezentantka Polski Elżbieta Mowlik.

Anita Szemraj to skrzydłowa, która grała do tej pory w Pabianicach - najpierw w zespołach juniorskich, ostatnio w seniorkach. W poprzednim sezonie wystąpiła w 28 meczach, średnio zdobywała w nich 7,3 pkt. PTK Aflofarm spadł jednak z ekstraklasy, koszykarka postanowiła więc zmienić klub.

Duda Leszno chciała pozyskać Szemraj od ponad miesiąca, ale nie za wszelką cenę. - Jestem bardzo spokojny, jeśli chodzi o sprawy transferowe. Już mam osiem zawodniczek, a chcę mieć dziesięć. Do tego dojdą pewnie trzy juniorki, planujemy bliską współpracę z zespołem z Rawicza. Gdy będzie dokładnie wiadomo, jak będzie wyglądał ostatecznie nasz budżet, to uzupełnimy skład - mówi trener Dudy Jarosław Krysiewicz. Sprawy Szemraj nie chce komentować.

Gdzie zatem trafi Szemraj? Z naszych ustaleń wynikało, że będzie to Inea-AZS Poznań. Menedżer tej drużyny Łukasz Zarzycki potwierdza: - Jesteśmy blisko jej pozyskania, kontrakt zostanie podpisany w najbliższym czasie. Gdy to się stanie, poinformujemy media.

Zarzycki nie chce mówić o szczegółach rozmów z Elżbietą Mowlik, bardziej znaną pod panieńskim nazwiskiem Międzik. Reprezentantka Polski mieszka w Poznaniu, jej mężem jest kierownik piłkarskiej drużyny Lecha Poznań Łukasz Mowlik. Lada dzień urodzi dziecko - gra w Poznaniu byłaby jej na rękę. Ale nie od początku sezonu. W grę wchodzi inne rozwiązanie - poznański klub mógłby początkowo opłacać tylko zajęcia zawodniczki z trenerem od przygotowania fizycznego. Normalnie grać i trenować Mowlik zaczęłaby np. od stycznia przyszłego roku.

Poznański klub, podobnie jak Duda, nie ma na razie podpisanej umowy z koszykarką ze Stanów Zjednoczonych. W Lesznie nie zostały sfinalizowane rozmowy z Ryan Coleman - temat zagranicznych wzmocnień wróci zapewne dopiero w wakacje. Podobnie w Poznaniu - w Inei-AZS brakuje doświadczonej rozgrywającej. Dwie obecne jedynki - Weronika Idczak i Agata Rafałowicz - mają odpowiednio 20 i 22 lata i wciąż małe doświadczenie. W grę nie wchodzi ponowne zatrudnienie Okeishy Howard, która miesiąc swojej gry wyceniła na sześć tysięcy dolarów. Przy obecnym kursie tej waluty, to zbyt wiele jak na możliwości poznańskiego klubu. - Będziemy szukać zagranicznej koszykarki, ale bez pośpiechu. Z naszym budżetem i tak nie mamy szans, by namieszać w czołówce. Skupiamy się na odbudowie podstaw koszykówki młodzieżowej w AZS, stworzeniu kolejnych klas sportowych pod patronatem naszego klubu. Szansę treningów i być może gry dostaną młode dziewczyny - mówi Zarzycki.

wielkopolskisport.pl

wygląda na to, że AZS modrze układa swoją strategię, opartą na młodych zdolnych zawodniczkach, pozbyto się dwóch doświadczonych zawodniczek w miejsce których ściągnięto wiele młodych zawodniczek, z niecierpliwością czekamy na kolejne transfery brakuje jeszcze solidnego centra i jedynki przede wszystkim!

Awatar użytkownika
Siero
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Siero » 13 czerwca 2009, 12:58

czyli studia w AZS-ie :)?
MRKS Włókniarz Pabianice http://mrks.wlokniarz.info/

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 13 czerwca 2009, 13:42

Siero pisze:czyli studia w AZS-ie :)?

Prędzej na UAM, a przy tym gra w AZSie :)
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

Awatar użytkownika
FAN PLKK
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: FAN PLKK » 13 czerwca 2009, 15:38

Brzeg:
przyjscie:Martyna Koc
Im bardziej boisz się porażek tym więcej ich ponosisz..

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”