Co słychać w Wiśle?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Marcino
Żak

Re: Co słychać w Wiśle?

Postautor: Marcino » 12 czerwca 2009, 12:00

Może poczekajcie z tymi osądami, czy się nadaje na Euroligę, czy nie, do czasu, aż się w niej pokaże. Przecież w lidze nie odstawała od innych zawodniczek europejskich, które jednak w Eurolidze coś tam grały ;) Jasne, nie będzie rzucać po 30pktów w meczu, ale na swoim dobrym poziomie powinna grać, nawet jako zmienniczka. Chyba lepiej Katka niż Pani kapitan Wisły?

Eve
Młodzik

Postautor: Eve » 12 czerwca 2009, 12:16

kristofer pisze:ja nie czepiałbym się aż tak. Zawodniczka która dobrze rzuca za 3 może się przydać zespołowi. Na PLKK w zupełności wystarczy, w Eurolidze nie musi grać pierwszoplanowej roli, tylko dawać zmiany na te 10-20 minut

Jestem zaskoczona tym transferem, nie spodziewałam się Jej w Wiśle, ale myślę podobnie jak kolega. Zawodniczek dobrze rzucających za 3 nigdy za wiele. Może koszmar poprzedniego sezonu minie :wink:
Wszystko można osiągnąć, gdy człowiek sie uprze i wytrwale dąży do celu... Takie cuda zdarzają się codziennie...

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 12 czerwca 2009, 12:27

Oczywiście, że Zohnova oceniana nie w kontekście tego jakie zawodniczki są już w Wiśle, a tylko przez pryzmat tego co pokazała w ubiegłym sezonie powinna cieszyć. Takiej koszykarki bez wątpienia nam ostatnio brakowało. Dodatkowo s5 w Krakowie jej raczej nie grozi (a jak grozi to nie z braku laku) więc i tu żadnej tragedii nie ma, bo dobrą zmienniczką spokojnie być może. Plusem jest też niewątpliwie to, że nie zrobiono błędu z ubiegłego sezonu, gdy na obwodzie mieliśmy dwie niemal identycznie grające zawodniczki.

Natomiast w kontekście składu personalnego Wisły ten transfer grozi tym, że albo bardzo wierzymy w Agę K. (mam nadzieję że spełni pokładane w nią nadzieje), albo mamy bardzo nisko obwód (z Martą jako SF), a główną wysoką alternatywę na 3ce jest Doris. I to w kontekście tego transferu niepokoi, a nie skala talentu Katki.
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

Japa
Kadet

Postautor: Japa » 12 czerwca 2009, 12:37

Spodziewałem się lepszej Europejki ale nie ma co wybrzydzać, pozostaje wierzyć że podoła w Eurolidze nie mówiąc już o PLKK.
Teraz chyba Amerykanka na pozycje trzy/cztery.
Faktycznie martwię się tą pozycją nr 1, oby Kułaga okazała się jakimś objawieniem.

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 12 czerwca 2009, 13:35

Ja nie wiem same marudy w tym Krakowie 8)
Katka jest dobrą zawodniczką i na pewno Wam sie przyda. Zwłaszcza na ligę. Chociaż elementu zaskoczenia już nie będzie 8)
Teraz My musimy sprowadzić na tą samą pozycję dobrego defensora co by sobie Katka przeciwko nam nie pograła za wiele hehe. Poszła tam gdzie jej więcej dawali...nie ma sie co dziwić. W końcu taka rola takich zespołów jak Gorzów. My odkrywamy nowe talenty, a gdy te się sprawdzą beda przechodzic do bogatszych klubów. 8)

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 12 czerwca 2009, 13:43

Bardzo zaskoczył mnie ten transfer. Czytając wywiad z Katką, miałem wrażenie, że trafi do innej ligi, a tu tak dobrze się kamuflowała.:) Plusem jest na pewno to, że ma bardzo dobry rzut za 3 pkt, czego nam mocno brakowało w poprzednim sezonie. Także wiek działa na jej korzyść - ma 25 lat, może jeszcze zrobić kilka kroków do przodu w karierze (czego nie dało sie powiedzieć o zeszłorocznych zrzutach z Gdyni...). Jednak tak jak wspomniał Greebo, nie jest to zawodniczka na S5 Euroligi, a już na pewno nie na pozycję SF. Tutaj jest problem - dwie zawodniczki o wzroście ok. 180 cm, z których jedna powinna grać na SF. Przerabialismy to już dwa sezony temu, gdy obok Marty była ADF. Jeśli Katka ma być zmienniczką Marty (nie spodziewam się, że tak dokładnie będzie to wyglądać, bo jeśli utrzyma się przepis o dwóch Polkach, to w PLKK swoje minuty powinna dostać też Skorek), to wówczas powstaje ogromna luka na pozycji 3. Mogą tam grać Gburczyk, Kotnis, od biedy Wielebnowska. Delikatnie mówiąc - trochę za mało... Zatem ciekawe, czy klub będzie teraz kierować swoje działania w celu pozyskania wysokiej SF, o jakimś uznanym nazwisku. Osobiście spodziewałem się, że zamiast Zohnovej trafi do Krakowa ktoś spośród takich zawodniczek jak Taylor, Douglas, Spencer, Perkins. Teraz to już raczej niemożliwe...
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

friel
Kadet

Postautor: friel » 12 czerwca 2009, 14:22

Idę o zakład że Wisła słono za ten transfer zapłaciła ....
Brąz ///Srebro///Srebro///Złoty-brąz!!!

Awatar użytkownika
Tedan
Amator

Postautor: Tedan » 12 czerwca 2009, 14:28

friel pisze:Idę o zakład że Wisła słono za ten transfer zapłaciła ....

:? eee wątpie żeby ktokolwiek w kraju płacił za jakieś transfery,rynek opiera się na wolnych zawodniczkach, a co do Wisły, to przykładowo na Kobryn czekali aż skończy się jej kontrakt w Lotosie
ObrazekObrazekObrazekObrazek

zomo
Nowy na forum

Postautor: zomo » 12 czerwca 2009, 14:42

Marcino pisze:Może poczekajcie z tymi osądami, czy się nadaje na Euroligę, czy nie, do czasu, aż się w niej pokaże. Przecież w lidze nie odstawała od innych zawodniczek europejskich, które jednak w Eurolidze coś tam grały ;) Jasne, nie będzie rzucać po 30pktów w meczu, ale na swoim dobrym poziomie powinna grać, nawet jako zmienniczka. Chyba lepiej Katka niż Pani kapitan Wisły?

Nie rozumiem tych zachwytów nad ta zawodniczką i jednoczesnego biadolenia na Polki na ME.Ta rewelacyjna "2" siedzi na ławie w reprezentacji która jak dotąd gra tragicznie i bardzo szczęśliwie w ogóle awansowała z grupy.

friel
Kadet

Postautor: friel » 12 czerwca 2009, 14:52

Tedan pisze:

:? eee wątpie żeby ktokolwiek w kraju płacił za jakieś transfery,rynek opiera się na wolnych zawodniczkach, a co do Wisły, to przykładowo na Kobryn czekali aż skończy się jej kontrakt w Lotosie

Chodziło m o kontrakt indywidualny
Bo najpierw AZS wyciągnął ją z Czech (za grosiki na pewno nie przyszła ) później oferowali jej podwyżkę nie chciała więc Wisła na pewno dała dużo dużo więcej :)
Do Kibiców Wisły pytanko skąd wiadomo że Wisła zagra w Eurolidze ?(jakiś art. prasowy albo coś)
Brąz ///Srebro///Srebro///Złoty-brąz!!!

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 12 czerwca 2009, 14:55

friel pisze:
Tedan pisze:

Chodziło m o kontrakt indywidualny
Bo najpierw AZS wyciągnął ją z Czech (za grosiki na pewno nie przyszła ) później oferowali jej podwyżkę nie chciała więc Wisła na pewno dała dużo dużo więcej :)
Do Kibiców Wisły pytanko skąd wiadomo że Wisła zagra w Eurolidze ?(jakiś art. prasowy albo coś)

A co ty mozesz wiedziec dlaczego nie zostala w Gorzowie... :roll:
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

Awatar użytkownika
garnett
Junior

Postautor: garnett » 12 czerwca 2009, 15:46

paulo2907 pisze:Bardzo zaskoczył mnie ten transfer. Czytając wywiad z Katką, miałem wrażenie, że trafi do innej ligi, a tu tak dobrze się kamuflowała.:) Plusem jest na pewno to, że ma bardzo dobry rzut za 3 pkt, czego nam mocno brakowało w poprzednim sezonie. Także wiek działa na jej korzyść - ma 25 lat, może jeszcze zrobić kilka kroków do przodu w karierze (czego nie dało sie powiedzieć o zeszłorocznych zrzutach z Gdyni...). Jednak tak jak wspomniał Greebo, nie jest to zawodniczka na S5 Euroligi, a już na pewno nie na pozycję SF. Tutaj jest problem - dwie zawodniczki o wzroście ok. 180 cm, z których jedna powinna grać na SF. Przerabialismy to już dwa sezony temu, gdy obok Marty była ADF. Jeśli Katka ma być zmienniczką Marty (nie spodziewam się, że tak dokładnie będzie to wyglądać, bo jeśli utrzyma się przepis o dwóch Polkach, to w PLKK swoje minuty powinna dostać też Skorek), to wówczas powstaje ogromna luka na pozycji 3. Mogą tam grać Gburczyk, Kotnis, od biedy Wielebnowska. Delikatnie mówiąc - trochę za mało... Zatem ciekawe, czy klub będzie teraz kierować swoje działania w celu pozyskania wysokiej SF, o jakimś uznanym nazwisku. Osobiście spodziewałem się, że zamiast Zohnovej trafi do Krakowa ktoś spośród takich zawodniczek jak Taylor, Douglas, Spencer, Perkins. Teraz to już raczej niemożliwe...

Mnie ten transfer się podoba. 8)
Zohnova ma być potencjalną zmienniczką na pozycje 2-3 i w do tej opcji nadaje się znakomicie.
Nie rozumiem co ma mieć wspólnego transfer Zohnovej z brakiem ewentualnego angażu w/w zawodniczek. :roll: To dwie różne historie.
Douglas, Perkins, Beard czy Powell nadal są realne.
Na Taylor Wisły nie stać, a Spencer jest za słaba jak na Amerykankę która ma spełniać kluczową rolę w zespole... :wink:

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 12 czerwca 2009, 16:02

Jeśli się nie mylę, to Beard przedłużyła umowę z Lotosem. Gdyby faktycznie jedna z zawodniczek z tego grona trafiła do Krakowa, to inaczej widziałbym zasadność transferu Katki. A tak swoją drogą, to bardzo mało gra na ME, a o wiele więcej występują tam 2-3 zawodniczki USK Praga. Nie mówię, że są lepsze od Zohnovej, bo o tej przydatności decyduje trener, zresztą są dłużej od niej w kadrze i subiektywnie może on ocenić, że powinny odgrywać większą rolę (chociaż gdyby Katka prezentowała się świetnie, to trener nie wahałby się dać jej więcej szans). Tylko warto wspomnieć, że oprócz tych czeskich kadrowiczek będzie grać w Pradze siedem zagranicznych zawodniczek - i to tej klasy co choćby Whalen, Maltsi czy Tamane. Jeśli zatem ściągać zagraniczne, to raczej tylko na takim poziomie, zwłaszcza że w Wiśle będzie ich nie więcej niż pięć.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

BARTOLINO
Administrator

Postautor: BARTOLINO » 12 czerwca 2009, 16:03

Muszę powiedzieć, że mnie przyjście Zohnovej specjalnie nie zaskoczyło. Podejrzewałem to po cichu jak pojawiła się informacja o jej odejściu z Gorzowa. Chyba musimy mieć w składzie kogoś kto grał przeciwko nam w lidze w poprzednim sezonie :wink: Rok temu przyjście Boby było dla mnie wielkim błędem, teraz oceniam ruch z Katką dużo lepiej. Tym razem mamy jednak na obwodzie dwie Europejki, które grają zupełnie inaczej. A umiejętność rzutu za 3 Zohnovej z pewnością się przyda... Podejrzewam, że druga Amerykanka będzie na SF (może na SF/PF). I tutaj pojawia się problem z PG. Pozostaje nadzieja, że Kułaga będzie wielkim objawieniem i Cohen nie będzie musiała biegać po 40 minut w pucharach... No chyba, że działacze zdecydują się jednak na wariant z 6 zawodniczkami zagranicznymi, tylko wtedy jedna z Polek będzie poza 12 meczową, więc raczej tego się nie spodziewam.
Mam swoją faworytkę na SF mogącą grać rownież na PF i byłoby super gdyby to była ta zawodniczka (Ann wie o kim myślę :wink: ). Ciekawe czy teraz też dobrze przewidzę kolejny transfer :lol: A jak nie ona to podobno MVP Finałów PLKK jest wciąż wolna :lol: Jak podbierać zawodniczki z drużyn rywali to tylko te najlepsze :)
"Jeśli człowiek nie odkrył czegoś, za co gotów jest umrzeć, nie jest godzien, by żyć."

https://bartolino78.wordpress.com

Awatar użytkownika
garnett
Junior

Postautor: garnett » 12 czerwca 2009, 16:38

paulo2907 pisze:Jeśli się nie mylę, to Beard przedłużyła umowę z Lotosem. Gdyby faktycznie jedna z zawodniczek z tego grona trafiła do Krakowa, to inaczej widziałbym zasadność transferu Katki. A tak swoją drogą, to bardzo mało gra na ME, a o wiele więcej występują tam 2-3 zawodniczki USK Praga. Nie mówię, że są lepsze od Zohnovej, bo o tej przydatności decyduje trener, zresztą są dłużej od niej w kadrze i subiektywnie może on ocenić, że powinny odgrywać większą rolę (chociaż gdyby Katka prezentowała się świetnie, to trener nie wahałby się dać jej więcej szans). Tylko warto wspomnieć, że oprócz tych czeskich kadrowiczek będzie grać w Pradze siedem zagranicznych zawodniczek - i to tej klasy co choćby Whalen, Maltsi czy Tamane. Jeśli zatem ściągać zagraniczne, to raczej tylko na takim poziomie, zwłaszcza że w Wiśle będzie ich nie więcej niż pięć.

1.Beard jeszcze nie przedłużyła umowy z Gdynią.
2.W S5 Czeszek na ME zamiast Zohnovej gra Bednarova i delikatnie rzecz ujmując - jej gra nie powala na kolana, a wystepuje na parkiecie ponad 3 razy dłuzej od KZ.
Zawodniczkom/obecnym lub byłym/ Brna i Pragi zawsze bliżej do S5 kadry Czech nie od dzisiaj. :wink:
3.Nie wiem skąd Twoja pewność, że w Wiśle bedzie 5 koszykarek zagranicznych... :roll: brak Gburczyk czy Kotnis w 12 meczowej chyba Cię nie zmartwi ??? :wink:

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”