TRANSFERY, plotki, informacje - sezon 2009/10

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Re: TRANSFERY, plotki, informacje - sezon 2009/10

Postautor: matrix » 01 lipca 2009, 22:16

Łukasz (L) pisze:Mam nadzieje ze w Pruszkowie czegoś takiego nie bedzie - chociaż jeżeli ma to skutkowac sensacyjnym zwycięstwem z Wisła - czemu nie :lol:

PS. Mam wrażenie ze gdzies już o tym czytałem - takie daja vu :lol:

życzę sukcesów!!!,bo skład jest OK i tylko z nim pracować!!!
PS.macie też drugą eks-toruniankę czyli Laduszkę-dziewczynę,którą nie wiedzieć czemu cały czas lubię... :lol:
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

ajaja
Młodzik

Postautor: ajaja » 02 lipca 2009, 19:25

Łukasz (L) pisze:W sumie rotacja przedstawia sie tak:

5 -Kovalenko/Górzyńska/Kuncewicz
4 -Salska/Kuncewicz/Ćwiklińska
3 -Gahan/Bibrzycka/Pułtorak
2 -Shields/Bibrzycka/Romanek?(nie wiadomo co z nią)
1 -Bond/Balicka/Kopczyk

Napisałem tak bez kolejności jakiejkolwiek - oczywiscie wszystkie zawodniczki moga rotować na "sąsiednich" pozycjach jak to było w I lidze - sprawa do wyjaśnienia to jeszcze kontrakty Justyny Kołos i Ani Kadrońskiej oraz jakie bedzie udział juniorek - Romanek, Banaszczak i Cwyl w zespole - coś czuje ze paczke na plkk mamy niezłą....

No, na tyle niezłą, że o ósme miejsce może się uda Wam powalczyć

Wisła, Lotos, Gorzów, Polkowice, Toruń - absolutnie poza zasięgiem. Akcje AZS P. i Leszna też stawiam wyżej, zobaczymy co z Brzegiem i ŁKS. Niezłe zawodniczki zagraniczne, ale średnio z polskim składem, czyli tak jak w Bydgoszczy.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 02 lipca 2009, 20:23

Trener Ziemiński stawia na Melanie Thomas(as)

Pierwsze kandydatki do gry w bydgoskim Artego dostały do przeczytania kontrakty.

W środę prezes Czesław Woźniak spotkał się z Sabiną Parus, Martyną Myśków i nowym nabytkiem, Elżbietą Zawadką (24, 178).
- Umów jeszcze nie podpisaliśmy. Dziewczyny dostały kontrakty do przeczytania i mają teraz czas, aby zastanowić się czy przyjmą warunki - mówi prezes. - Zaczęliśmy od koszykarek, z którymi wstępnie dogadaliśmy się lub byliśmy najbliżej. W kolejnych dniach spotkamy się z pozostałymi.

Przypomnijmy, że oprócz wymienionej trójki, w składzie Artego mają znaleźć się: Płóciennik, Kaja, Kostencka-Janik, Borys, Hołownia, Magdalena Myśków i nowy nabytek Magdalena Rzeźnik (26, 171).

- Choć na ostatnim spotkaniu Rady Nadzorczej PLKK przestrzegano mnie bardzo, słowo się rzekło: oprzemy zespół na dziewczynach, które wywalczyły awans - tłumaczy Woźniak. - Większość ze zrozumieniem podeszła do naszych propozycji, ale są też i takie, których żądania finansowe są na razie nie do przyjęcia. Mam jednak nadzieję, że pójdą po rozum do głowy, bo na duże pieniądze zasługują może jedna, dwie, dla reszty gra w ekstraklasie będzie okazją do wypromowania się. Jeśli się sprawdzą, w kolejnych latach będą miały szansę na poważniejsze zarobki. Na pewno nie pójdę na jeszcze większe ryzyko, bo potem będziemy musieli płacić, niezależnie od tego czy zawodniczka będzie liderką czy nie zmieści się do meczowej „dwunastki”.
We wtorek odbyło się posiedzenie zarządu klubu, na którym potwierdzono, że zespół zagra w FGE pod nazwą Artego, a budżet ma przekroczyć milion złotych.

Wyznaczono także cel - zapewnienie sobie występów w ekstraklasie w sezonie 2010/11. Niebawem ma powstać strona internetowa, wyznaczono także korespondenta, który będzie pisał na stronę klubową i PLKK (www.plkk.pl).
Jedyna sprawa, która niepokoi władze Basketu 25 to remont hali Chemika. Trwają właśnie procedury przetargowe i powstaje pytanie czy firma, która wygra, zdąży z remontem do 15-20 września.

Trener Adam Ziemiński tymczasem wybiera zawodniczki zagraniczne. - Nic na razie nie jest przesądzone. Wszystkie kandydatki przyjadą do Bydgoszczy na miesięczne testy, potrenują, zagrają w turniejach i dopiero wtedy będziemy coś podpisywać. Na pozycję rozgrywającej wybrałem białą Amerykankę Melanie Thomas (23, 175). Występowała w NCAA z zespołem University of Connecticut ze średnimi 9,5 punkta, 2,9 asysty i 2,5 zbiórki. Ostatnio grała w irlandzkim Wildcats ze średnimi 22,3 punkta, 5,7 zbiórki, 3,6 asysty. Była także reprezentantką USA na mistrzostwach panamerykańskich. Na pozycje 4. i 5. kandydują dwie Amerykanki tuż po uczelniach oraz doświadczone Serbka i Bułgarka. Dopóki jednak nie dogadamy się z agentami, nie podam nazwisk. Na pewno mają to być dobre koszykarki i fajne dziewczyny, bo taki zespół budujemy - dodaje szkoleniowiec.
www.pomorska.pl

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 03 lipca 2009, 15:50

Adam Greczyło spędził w Rybniku dwa sezony jako prezes ekstraklasowej drużyny UTEX ROW Rybnik. Od dnia 1 lipca bieżącego roku na stanowisko to powróciła była prezes Gabriela Wistuba. Greczyło w ciągu tych dwóch sezonów zdołał stworzyć na Śląsku drużynę, która działała dobrze organizacyjnie oraz musieli się z nią liczyć najlepsi w kraju. Teraz jednak jego głównym celem jest organizacja wrześniowego Eurobasketu Koszykarzy, który zostanie rozegrany na terenie naszego kraju.Po wywalczeniu awansu do Polskiej Ligi Koszykówki Kobiet przez koszykarki z Rybnika w 2007 roku, jasne stało się, że w drużynie musi dojść do sporych zmian, zarówno organizacyjnych, jak i kadrowych. Na czele beniaminka stanął wtedy Adam Greczyło, który został mianowany prezesem Klubu Koszykarskiego ROW Rybnik Sp. z o.o. Nowy prezes szybko wziął się do pracy, a na efekty nie trzeba było długo czekać. Sprowadzenie takich zawodniczek jak Nikita Bell oraz zbudowanie solidnego, jak na beniaminka budżetu, pozwoliło zakończyć rozgrywki na wysokim siódmym miejscu. W drugim sezonie miało być jeszcze lepiej. Jia Perkins miała pociągnąć wózek pt. UTEX ROW Rybnik do walki o piąte miejsce. Niestety wszechobecny kryzys zniweczył ambitne plany rybnickiego zespołu.

- Sportowo myślę, że byliśmy na dobrej drodze. W pierwszym roku jako beniaminek zajęliśmy wysokie siódme miejsce i graliśmy w Final Four pucharu Central Europe Women League. W drugim sezonie stawialiśmy sobie wyżej poprzeczkę myśląc o piątej lokacie. Niestety kryzys finansowy dopadł naszych sponsorów więc musieliśmy zredukować nasze plany, kiedy awans do play off był pewny musieliśmy podjąć trudne, ale patrząc z perspektywy czasu słuszne decyzje. Mam nadzieję, że nowy Zarząd poradzi sobie w trudnej sytuacji, ja w każdym razie życzę rybniczankom powodzenia i będę trzymał za ten zespół kciuki. Zawsze też w miarę możliwości jestem gotowy pomóc temu klubowi - wspomina Greczyło.

Nie było jednak tak, żeby były już prezes nie mógł być z czegokolwiek zadowolony. Z czego zatem Greczyło jest zadowolony najbardziej po swojej dwuletniej pracy w Rybniku? - Zadowolony jestem z tego, że udało nam się stworzyć klub o solidnych podstawach oraz z tego, że udało nam się zachęcić ponad 200 młodych dziewczynek do uprawnia koszykówki w rozpoczętym we wrześniu ubiegłego roku programie dla klas trzecich szkoły podstawowej . To wszystko sprawia, że za kilka lat zespół ekstraklasy może mieć w swoim składzie więcej rybniczanek, które będą stanowiły o sile drużyny. Zadowolony jestem również z tego, że podczas tych dwóch lat pracy poznałem wielu wspaniałych ludzi w Rybniku takich jak Pan Prezydent Adam Fudali i Starosta Damian Mrowiec, którzy mocno wspierają ten zespół i zawsze mu kibicują. Poznałem również wielu wspaniałych i oddanych kibiców - mówi były już prezes UTEX ROW Rybnik.

Obecnie Greczyło walczy z czasem, żeby wszystkie organizacyjne szczegóły związane z męskim Eurobasketem 2009, który odbędzie się przecież w Polsce, były dopięte na ostatni guzik. Czy to jedyne obecnie zajęcie czy może jest już jakaś inna oferta pracy? - W tej chwili nie myślę o niczym innym niż wrześniowe Mistrzostwa Europy. To najważniejsze zadanie jakie aktualnie stoi przede mną, zostałem obdarzony dużym zaufaniem przez Polski Związek Koszykówki i zrobię wszystko, aby swoje zadania wykonać wzorowo. Pracy jest ogrom, ale jak człowiek robi co lubi, to nie ma powodów do narzekania - kończy Greczyło.

Praca byłego już prezesa rybnickich koszykarek została oceniona pozytywnie. Dwa sezony w Ford Germaz Ekstraklasie rybnicki UTEX ROW kończył na siódmych miejscach, zatem regresu nie ma. - Adam Greczyło bardzo pomógł nam w sprawach organizacyjnych. Wiadomo, że przeskok z pierwszej ligi do ekstraklasy to spore wyzwanie. W klubie był odpowiedzialny za umiejętne gospodarowanie pieniędzmi i kontrakty zawodniczek zagranicznych. To dzięki niemu w Rybniku mogliśmy oglądać m.in. takie zawodniczki jak Jia Perkins. Z pewnością ma swój bardzo duży wkład w to, że istniejemy na pewnym poziomie w Polsce. Ze swoich obowiązków wywiązywał się bardzo dobrze - powiedziała obecna prezes, a do niedawna przewodnicząca Rady Nadzorczej, Gabriela Wistuba.

Nowa prezes objęła swoje stanowisko z dniem 1 lipca br. Przed nią duże wyzwanie, jednak ona sama nie boi się ich. Już niedługo do opinii publicznej mają trafić nazwiska pierwszych zawodniczek, które w sezonie 2009/2010 grać będą pod wodzą trenera Mirosława Orczyka. Wiadomo już, że rozgrywki Ford Germaz Ekstraklasy w sezonie 2009/2010 zainaugurowane zostaną z dniem 1 października. Rybnicki zespół będzie wtedy pauzował. Inną opcją jest jednak wykupienie dzikiej karty przez jakąkolwiek z drużyn, wtedy o przerwie nie będzie mowy. Ponoć blisko wykupu przepustki do gry w FGE są działacze klubu z Pabianic, który w ubiegłorocznych rozgrywkach nie zdołał się utrzymać wśród najlepszych, jako beniaminek rozgrywek.
www.sportowefakty.pl

koszykarz

Postautor: koszykarz » 07 lipca 2009, 09:57

Magdalena Radwan prawdopodobnie w Enerdze Toruń.

źródło : Nowości

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 07 lipca 2009, 11:07

koszykarz pisze:Magdalena Radwan prawdopodobnie w Enerdze Toruń.

A już myślałem że jakiś center do Was idzie :wink:
Przecież Wy potrzebujecie wysokich a nie kolejną obwodową. Czy się mylę?

koszykarz

Postautor: koszykarz » 07 lipca 2009, 11:39

bart_81 pisze:

Center przyjdzie - nawet 2 :wink: . Póki co Krawiec nie ma zmienniczki więc zapewne Magda Radwan nią będzie...
Na pewno Radwan jest świetną defensorką - gorzej jednak ze skutecznością ... Wogóle mało rzutów oddaje. To nie jest typowa ,,2''.

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 07 lipca 2009, 13:54

koszykarz pisze:
bart_81 pisze:

Center przyjdzie - nawet 2 :wink: . Póki co Krawiec nie ma zmienniczki więc zapewne Magda Radwan nią będzie...Na pewno Radwan jest świetną defensorką - gorzej jednak ze skutecznością ... Wogóle mało rzutów oddaje. To nie jest typowa ,,2''.

Nie ma zmienniczki? A w takim razie młoda Ratajczak to po co była ściagana?

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 07 lipca 2009, 14:58

Jillian Robbins wylądowała w Kursku (razem ze Snow)
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

koszykarz

Postautor: koszykarz » 09 lipca 2009, 11:37

Bydgoskie Artego buduje skład na ekstraklasę

- Od ubiegłego tygodnia spotykałem się z całą dziesiątką zawodniczek, którym złożyliśmy propozycje gry w Artego - mówi Woźniak. - W kilku przypadkach nasze stanowiska się różniły, ale ostatecznie warunki z obu stron zostały zaakceptowane i na kontraktach brakuje już tylko podpisów. To kwestia formalna, najpóźniej w poniedziałek wszystkie dokumenty powinieniem mieć w ręku - dodaje prezes.
reklama

Kontrakt po badaniach

Ta dziewiątka to Martyna i Magdalena Myśków, Iwona Płóciennik, Justyna Kostencka-Janik, Aleksandra Kaja, Sabina Parus, Martyna Hołownia oraz dwa nowe nabytki: Elżbieta Zawadka i Magdalena Rzeźnik.

Brakuje jeszcze decyzji Ewy Borys. - Ewa najpóźniej w czwartek ma się określić. Być może dostała inne propozycje, ale jest aktualnie najbardziej doświadczoną zawodniczką w tym gronie. Szanuję to i dałem jej najwięcej czasu do namysłu. Mam nadzieję, że zaakceptuje naszą propozycję - komentuje Czesław Woźniak.
Każda z koszykarek, zanim kontrakt wejdzie w życie, pod koniec lipca przejdzie szczegółowe badania lekarskie i dopiero wtedy zacznie przygotowania z drużyną, które rozpoczną się 3 sierpnia. Do tego składu być może dołączą także juniorki Ilona Płaczkiewicz i Patrycja Klomfas.

Tymczasem trener Adam Ziemiński wybrał koszykarki zagraniczne, które chce sprawdzić. - Kończę rozmowy z agentami, bowiem chcę przetestować przez dwa tygodnie na początku września 4-5 koszykarek. Dopiero wtedy zdecyduję, które zostaną na pozycje rozgrywającej, silnej skrzydłowej i środkowej. Dodam, że zdecydowałem się już na opisywaną przez media Amerykankę Melanie Thomas, jej rodaczkę rodem z Hawajów, Bułgarkę i Turczynkę. Na razie nie podam nazwisk - mówi szkoleniowiec.

Hala'Api'Api...

Przypomnijmy, że Thomas ma 23 lata i 175 cm wzrostu, w ubiegłym sezonie grała w lidze irlandzkiej ze średnimi 22,3 pkt, 3,6 as i 5,7 zb. Z naszych ustaleń wynika, że o pozycję podstawowej rozgrywającej będzie rywalizować z mającą 27 lat Turczynką, reprezentantką kraju w kilku kategoriach młodzieżowych. Do tej charakterystyki najbardziej pasuje Deniz Boz (174 cm), która ma za sobą występy w kadetkach, juniorkach i młodzieżówce Turcji, grę w amerykańskiej NCAA, a ostatnio w ekstraklasie Turcji w ekipie Ceyhan. To jednak tylko nasz typ, bez potwierdzenia.

Większą pewność można mieć przy pozostałych dwóch nazwiskach. Niemal na pewno, w przypadku Hawajki, chodzi o Hala'Api'Api Fatai (niesamowite imię), która ma 23 lata i 186 cm wzrostu, a na uczelni Southern Missisipi występowała razem z Elżbietą Zawadką. W ostatnim sezonie (2007/08) notowała 10,5 pkt i 5,4 zb, nie wiadomo gdzie spędziła miniony sezon. Z kolei Bułgarka to zapewne 27-letnia Milena Tomova (191 cm), która ma za sobą występy na wszystkich szczeblach reprezentacji swojego kraju, grała także na uczelni w USA i w Hiszpanii, a ostatnie trzy sezony w węgierskim Szeged (ostatnio 12 pkt i 4,1 zb w lidze oraz 7,6 pkt i 5,1 zb w Eurocup).

źródło???

Awatar użytkownika
tadziu
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: tadziu » 09 lipca 2009, 13:49

Julia Dureika kolejnym wzmocnieniem zespołu KSSSE AZS PWSZ Gorzów Wlkp.

Na konferencji prasowej w dniu 9 lipca prezes klubu, Ireneusz Madej ogłosił, że nową zawodniczką zespołu z Gorzowa Wlkp. jest mierząca 1.79 cm wzrostu Julia Dureika, reprezentantka Białorusi w czerwcowych mistrzostwach Europy na Łotwie, w których wraz z koleżankami zajęła czwarte miejsce.
W latach 2005-2007 reprezentowała barwy rosyjskiego zespołu Nadieżda Orenburg w Superlidze, w sezonie 2008 z zespołem Berezina Borysow zdobyła mistrzostwo Białorusi, a w sezonie 2009 wicemistrzostwo.

Dariusz Maciejewski powiedział o zawodniczce: - Julię obserwowałem na Łotwie podczas mistrzostw Europy. Była pierwszą wchodzącą zawodniczką w drużynie Białorusi i podobną rolę będzie spełniać także w naszej drużynie. Na pozycji rzucającego obrońcy chcemy zakontraktować jeszcze dwie koszykarki. Julia jest młoda, sprawna i obdarzona talentem rzutowym z dystansu. Jest to zawodniczka w Polsce nieznana, co może być również jej dużym atutem.

http://www.sportowefakty.pl
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

KSSSE zwiększa wsparcie

Krzysztof Dołganow ogłosił dziś, że Kostrzyńsko-Słubicka Specjalna Strefa Ekonomiczna dalej będzie wspierać gorzowskie koszykarki. Oficjalnie poznaliśmy także nazwisko kolejnej zawodniczki, która zagra w barwach Gorzowa.

Potwierdziły się nasze wcześniejsze informacje i nową koszykarką KSSSE AZS PWSZ będzie Julia Dureika. - Julia to młoda, sprawna i obdarzona talentem rzutowym z dystansu zawodniczka. Jest nieznana w Polsce i to może być jej atutem - stwierdził trener KSSSE AZS PWSZ Dariusz Maciejewski.

Dobrą informacją dla wszystkich kibiców koszykówki w Gorzowie jest to, że dalej sponsorem strategicznym będzie KSSSE. - Po audycie, który zleciliśmy wyszło, że nasz wkład w koszykówkę bardzo się firmie opłacił. Środki, które przekazaliśmy w przeciągu trzech lat zwróciły się nam po zaledwie sześciu miesiącach, dlatego dalej będziemy sponsorowali zespół w przyszłym sezonie - powiedział prezes KSSSE Krzysztof Dołganow.

Zapraszamy do zakładki multimedia. Tam znajdziecie nasze nagranie z konferencji prasowej w której wzięli udział Krzysztof Dołganow, Ireneusz Madej i Andrzej Bałaban.

http://www.gorzow24.pl

Hic amor, haec patria est. !POLSKA!

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 09 lipca 2009, 15:16

Co do Dureiki to tak jak wiekszosc się chyba spodziewała. Natomiast cieszy mnie zwiekszenie środków ze strony strefy 8)

Awatar użytkownika
adriano9
Żak

Postautor: adriano9 » 09 lipca 2009, 16:48

nie wiem czy już było info bo nie chce mi sie czytać jak było skasujcie posta

Agnieszka Szott zagra na Cyprze

Marcino
Żak

Postautor: Marcino » 09 lipca 2009, 17:21

Co do Fatai to prawda, ma przyjechać na "try outy". Natomiast w ostatnim sezonie nie grała nigdzie.

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 09 lipca 2009, 18:03

adriano9 pisze:nie wiem czy już było info bo nie chce mi sie czytać jak było skasujcie posta

Agnieszka Szott zagra na Cyprze

A więc wycieczki po krajach egzotycznych koszykarsko ciąg dalszy.. 8)

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”