Co słychać w Gorzowie?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Re: Co słychać w Gorzowie?

Postautor: paulo2907 » 09 lipca 2009, 22:03

bart_81 pisze:Julia Dureika kolejnym wzmocnieniem zespołu KSSSE AZS PWSZ Gorzów Wlkp.

Na konferencji prasowej w dniu 9 lipca prezes klubu, Ireneusz Madej ogłosił, że nową zawodniczką zespołu z Gorzowa Wlkp. jest mierząca 1.79 cm wzrostu Julia Dureika, reprezentantka Białorusi w czerwcowych mistrzostwach Europy na Łotwie, w których wraz z koleżankami zajęła czwarte miejsce.
W latach 2005-2007 reprezentowała barwy rosyjskiego zespołu Nadieżda Orenburg w Superlidze, w sezonie 2008 z zespołem Berezina Borysow zdobyła mistrzostwo Białorusi, a w sezonie 2009 wicemistrzostwo.

Dariusz Maciejewski powiedział o zawodniczce: - Julię obserwowałem na Łotwie podczas mistrzostw Europy. Była pierwszą wchodzącą zawodniczką w drużynie Białorusi i podobną rolę będzie spełniać także w naszej drużynie. Na pozycji rzucającego obrońcy chcemy zakontraktować jeszcze dwie koszykarki. Julia jest młoda, sprawna i obdarzona talentem rzutowym z dystansu. Jest to zawodniczka w Polsce nieznana, co może być również jej dużym atutem.

Cieszy mnie że trener mówi jeszcze o dwóch zawodniczkach...bo to da w sumie 9 a nie 8 koszykarek (nie licząc młodych oczywiście) 8)

źródło??

Gratuluję transferu - jeśli wszystko pójdzie dobrze, powinna być dużym wzmocnieniem Gorzowa. Tylko dziwi mnie ta wypowiedź, że jeszcze będą dwie zawodniczki na SG. Jedna - to rozumiałbym. Ale dwie i żadna nominalna SF - oznaczałoby to, że nie będzie żadnej typowej "trójki". Wtedy na tej pozycji z konieczności musiałby grać jeden z nowych nabytków, ewentualnie Żurowska. Chociaż o ile pamiętam poprzedni sezon, to Breitreiner i Zohnova też bardziej były SG, a nieraz grały obok siebie na parkiecie.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 09 lipca 2009, 22:08

Budzet okolo 3,5-4mln :D niezle 8)
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

feri
Młodzik

Postautor: feri » 11 lipca 2009, 22:56

http://www.b92.net/sport/vesti.php?yyyy ... _id=366888

Jela Vidačić u Poljskoj

Košarkašica Proletera iz Zrenjanina Jela Vidačić od naredne sezone biće član poljskog AZSPWSZ Goržuba Vjelkopovskog.

Jedna od najboljih košarkašica u protekloj sezoni potpisala je ugovor sa ekipom iz Goržuba, koja je prvenstvo Poljske završila na drugom mestu i naredne sezone takmičiće se u Evroligi. Vidačićka je imala nekoliko ponuda iz domaće lige, Turske i Mađarske, ali će u Goržubu biti prvi centar, uz veliku minutažu.

„Potpisala sam jednogodišnji ugovor sa klubom Goržubom Vjelkopovskim iz grada Goržuba, 100 kilometara udaljenog od Berlina. Osvojile su drugo mesto u minulom prvenstvu i u novoj sezoni igraće u Evroligi. Treba da se javim 1. septembra i nekoliko dana pre toga sačekaće me u Berlinu. Biću spremna za nova iskušenja“, rekla je Vidačićka za ’Sportski žurnal’.

„Znam da su svi želeli da ostanem u Proleteru. Verovatno im je krivo. Međutim, moram da mislim na budućnost, karijera ne traje večno. Volim svoj grad, klub, pomogla sam koliko sam mogla i više sam nego sigurna da za Proleter neće biti zime. Imaju dosta potencijala u mladim igračicama, dobru selekciju u imaće uspeha“, dodala je Vidačićka.

„Pored Poljske, zvali su me iz Turske, Mađarske i neki naši klubovi. Menadžer mi je predložio Goržuba. Imaću veliku minutažu, biću prvi centar“, zaključila je srpska košarkašica.

---

W skrócie:
Jedna z najlepszych zawodniczek ostaniego sezonu w Serbii podpisala kontrakt w Gorzowie, 100 km od Berlina, wicemistrz Polski, następny sezon w Eurolidze. "Vidačićka" miała kilka ofert z Serbii, Turcji i Węgier, ale w Gorzowie będzie pierwszym centrem, z dużą ilością minut. Gotowa do nowych wyzwań tłumaczy się, dlaczego pozostawiła swój dotychczasowy klub. Kocha swoje miasto i klub, ale kariera nie trwa wieki... Gorzów doradził jej menadżer.

Dawcio
Nowy na forum

Postautor: Dawcio » 12 lipca 2009, 10:55

Dobrze zrobiła,że do nas przeszła. :D
Basket

friel
Kadet

Postautor: friel » 12 lipca 2009, 21:02

pewnie że dobrze zrobiła :D tu może się jeszcze rozwinąć
Brąz ///Srebro///Srebro///Złoty-brąz!!!

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 14 lipca 2009, 17:02

Miasto Gorzów Wlkp. przekaże milion złotych na start klubu AZS PWSZ Gorzów w Eurolidze koszykarek

autor: Tomasz Wiliński, 2009-07-14, 15:44, źródło: inf. prasowa

W ostatnich dniach pojawiły się spekulacje czy AZS PWSZ Gorzów Wlkp. wystąpi w rozgrywkach Euroligi. Całe to zamieszanie pojawiło się w związku z głosami, że miasto Gorzów Wlkp. może nie przekazać na rzecz klubu zadeklarowanego wcześniej miliona złotych i niepewną sytuacją dotyczącą budowy nowej hali widowisko-sportowej spełniającej wymogi Euroligi.
Należy przypomnieć, że jednym z warunków przystąpienia do rozgrywek Euroligi koszykarek jest posiadanie odpowiedniej bazy sportowo-widowiskowej i budżetu na poziomie pozwalającym na pokrycie wszelkich kosztów związanych z grą w europejskiej lidze mistrzów. Budżet klubu z Gorzowa powinien wynosić około 4 miliony złotych, żeby gra w tej najwyższej lidze stała się rzeczywistością. W budżecie klubu na start w rozgrywkach Euroligowych zarząd klubu uwzględnia również milion złotych, o które wystąpił do miasta Gorzów Wlkp., a które to środki zadeklarował się przekazać na konto klubu prezydent miasta Tadeusz Jędrzejczak.

Na konferencji prasowej 13 lipca 2009 roku Ireneusz Madej powiedział: Ja wraz z prezesem Sylwestrem Komisarkiem (prezes klubu piłkarskiego GKP Gorzów Wlkp.- - przyp. red.) spotkaliśmy się wspólnie z Prezydentem miasta Gorzowa Wlkp. Tadeuszem Jędrzejczakiem i omówiliśmy sytuację jaka jest w naszych klubach, powiedzieliśmy o pewnych zagrożeniach jakie niesie za sobą ewentualny brak środków, o których mówili i radni i pan prezydent, jakie to będą konsekwencje i co jest najważniejsze pan prezydent zadeklarował, że po pierwsze zrealizuje umowy, które podpisał z nami w lutym tego roku. Również środki, które były zagrożone w momencie, w którym budżet miasta nie będzie wykonywany, a miasto może wstrzymać wypłatę trzeciej i czwartej transzy, prezydent w rozmowie z nami zadeklarował, że te pieniądze zostaną przelane, co nam umożliwi trochę spokojniejsze przygotowanie do sezonu.

- Jeżeli chodzi o drugą kwestię, czyli o środki (milion złotych - przyp. red.), o które występowaliśmy jako Klub AZS Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Gorzowie Wlkp. na udział drużyny w rozgrywkach Euroligi pan prezydent powiedział, że zrobi wszystko, żeby te pieniądze znalazły się na koncie klubu AZS PWSZ Gorzów Wlkp. W tym momencie ja oświadczam, że my w dalszym ciągu realizujemy naszą politykę transferową i będziemy podpisywali kontrakty tak, żeby wystąpić godnie w Eurolidze.

- Jest również deklaracja Ministerstwa Sportu na przyznanie dużych środków na budowę w Gorzowie Wlkp. nowej bazy sportowej na ul. Mironickiej. Przy tej budowie będą współdziałały wszystkie kluby, które funkcjonują na terenie miasta Gorzowa. Jest to również warunek konieczny do występów naszej drużyny w Eurolidze.

- W związku z tym ucinamy wszystkie spekulacje czy będziemy w stanie wystartować w Eurolidze czy też nie. Oświadczam, że AZS PWSZ Gorzów Wlkp. wystartuje w Eurolidze koszykarek.

źródło: sportowefakty.pl

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 14 lipca 2009, 17:15

przy dodatkowym milionie mozna dalej szukac ciekawych zawodniczek na Eurolige!
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

tomisback
Amator

Postautor: tomisback » 14 lipca 2009, 17:23

ciekawe zawodniczki juz znaleźliśmy. teraz pozostało je tylko przekonać do występów w AZS-ie :wink:

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 14 lipca 2009, 17:29

tomisback pisze:ciekawe zawodniczki juz znaleźliśmy. teraz pozostało je tylko przekonać do występów w AZS-ie :wink:

w historii najwazniejszy jest debiut bo te zawodniczki przejada na 100 % do historii klubu i zapewne sprotwego miasta tylko liczy sie styl zaistnienia. Grunt zeby nie byc "kelnerami" lub dostarczycielem punktów!
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

friel
Kadet

Postautor: friel » 14 lipca 2009, 18:30

wszystko w rękach działaczy :D
Brąz ///Srebro///Srebro///Złoty-brąz!!!

Piter7
Nowy na forum

Postautor: Piter7 » 30 lipca 2009, 14:57

Sidney Spencer podpisała kontrakt z AZS-em.

http://gorzow24.pl/sport/19-koszykowka/ ... encer.html
AZS-PWSZ GORZÓW

Dawcio
Nowy na forum

Postautor: Dawcio » 30 lipca 2009, 21:04

Staty Sidney w Koszycach { Euroliga }
Mecze : 12
Minuty : 34.3
Skuteczność za "2" : 35/96 = 37.6 %
Skuteczność za "3" : 26/53 = 49.1 %
Skuteczność za "1" 24/27 = 88.9 %
Asysty : 0.9
Zbiórki : 5.5
Straty 2.2
Przechwyty : 1.5
Faule 2.0
Bloki : 0.1
Punkty { na mecz} : 14.3

Obrazek
Basket

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 01 sierpnia 2009, 13:32

Wróbelki ćwierkają na mieście, że bliska przeprowadzki do grodu Gorzowskiego jest nie kto inny, jak doświadczona, byłą rozgrywająca reprezentacji Polski, popularna KRUPA :D .

Krupa ma być zatrudniona tym razem za mniejsze apanaże niż zwykle, ma stanowić element rotacji dla rozgrywających gorozwskich, dając im odsapnąć w lidze i Euro na około 10-15 minut.

A więc jednak- mówiłem, że Krupa tka łatwo w koszykarskim światku pogrzebać się nie da :D

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 01 sierpnia 2009, 14:13

Saletra pisze:Wróbelki ćwierkają na mieście, że bliska przeprowadzki do grodu Gorzowskiego jest nie kto inny, jak doświadczona, byłą rozgrywająca reprezentacji Polski, popularna KRUPA :D .

Krupa ma być zatrudniona tym razem za mniejsze apanaże niż zwykle, ma stanowić element rotacji dla rozgrywających gorozwskich, dając im odsapnąć w lidze i Euro na około 10-15 minut.

A więc jednak- mówiłem, że Krupa tka łatwo w koszykarskim światku pogrzebać się nie da :D

hahaha a to dobre ;d ale dzisiaj 1 sierpnia a nie 1 kwietnia :lol: :lol:
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

rzymi
Oldboy

Postautor: rzymi » 01 sierpnia 2009, 14:16

Przy informacjach o Izie Piekarskiej w Gorzowie też myślałem, że ktoś pomylił datę z 1 kwietnia a jednak się sprawdziło więc... Nigdy nie mów nigdy Endrju. :)
ObrazekObrazek

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”