TRANSFERY, plotki, informacje - sezon 2009/10

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
mati
Kadet
Kontaktowanie:

Re: TRANSFERY, plotki, informacje - sezon 2009/10

Postautor: mati » 23 lipca 2009, 22:15

Do wygrania 1. ligi potrzeba ok. 1 mln zł.

Za te pieniądze to trzy razy można by wygrać 1 ligę :)
250-300tys złotych. A to i tak za dużo :)

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 24 lipca 2009, 00:34

koszykarz pisze:co do Brzegu : 3 Amerykanki do tego 3 Polki z jakimś tam doswiadczeniem (Małaszewska , Żyłczyńska , Daniel ) praktycznie bez zmienniczek - Brzeg czeka ciężka walka o utrzymanie.

Ty zawsze wszystko doskonale wiesz i przewidujesz! Tylko w większości przypadku się to nie sprawdza! Tak jak półfinał dla Torunia :lol:

P.S.

A Ostrovia nie planuje powrotu do FGE??
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 24 lipca 2009, 11:56

Info z forum AZSu Poznań - Monika Sibora w Rybniku. Powodzenia :)

edit:

Monika Sibora w UTEX ROW Rybnik

Długo nic nie działo się w drużynie UTEX ROW Rybnik. W piątek kibice tego klubu poznali pierwszą nową zawodniczkę, która w nadchodzącym sezonie wzmocni śląski zespół. Pierwszym nowym nabytkiem została doświadczona rzucająca Monika Sibora, która przez ostatnie lata była kapitanem drużyny INEA AZS Poznań. Zawodniczka związała się z klubem jednoroczną umową. Kolejne zawodniczki ogłoszone zostaną przez władze klubu w nadchodzącym sezonie.
Monika Sibora ma 33 lata i 168 centymetrów wzrostu. Od sezonu 2004/2005 zawodniczka reprezentuje barwy ekipy akademiczek z Poznania, gdzie w ostatnich sezonach pełniła funkcję kapitana. W poprzednim sezonie zawodniczka notowała na swoim koncie 10,2 punktu, 2,4 zbiórki, 1,6 asysty i 1,5 przechwytu na mecz. Zawodniczka od kilku sezonów prezentuje równy i wysoki poziom będąc podstawową zawodniczką drużyny prowadzonej przez Katarzynę Dydek, a wcześniej Romana Habera.

Doświadczona rzucająca ma za sobą już występy w Wiśle Kraków i QUAY POSiR Poznań. Dzisiejsza umowa pozwoliła jej stać się pierwszą nową zawodniczką w drużynie UTEX ROW Rybnik przed zbliżającym się sezonem.

- Bardzo liczymy na doświadczenie Moniki. Zawodniczka ta z pewnością będzie naszym silnym punktem, gdyż od kilku sezonów prezentuje równy poziom. Jest to zawodniczka, która występuje apozycji rzucającego obrońcy, ale może też występować na pozycji rozgrywającej. Ostatnie lata spędziła w Poznaniu, gdzie była kapitanem, a to też o czymś świadczy - ocenia swoją nową podopieczną Mirosław Orczyk, trener UTEX ROW Rybnik. - Sibora będzie jedną z naszych liderek, zresztą ta pozycja nie jest jej obca. Dysponuje dobrym rzutem za trzy punkty, a czym my zdążyliśmy się już przekonać podczas dwóch lat spędzonych w Ford Germaz Ekstraklasie. Liczymy, że ten transfer będzie dla nas bardzo trafny.

W sezonie 2008/2009 najlepszy występ Sibora zanotowała właśnie przeciwko drużynie z Rybnika. W drugiej kolejce w poznańskiej Arenie Sibora wywalczyła 27 punktów, ale to i tak nie pozwoliło jej drużynie na zwycięstwo. Kibicom z Rybnika nowa zawodniczka z pewnością zapadła w pamięci piłkarskim "hakiem" na Magdalenie Radwan, która po tej akcji doznała kontuzji dłoni. - Mamy nadzieję, że swoim zaangażowaniem, doświadczeniem i ambicją Monika będzie naszym silnym punktem i jej wkład w zwycięstwa będzie bardzo duży.

Sibora z Poznania do Rybniak, za to w dokładnie odwrotnym kierunku powędrowała Elżbieta Mowlik (dawniej Międzik). Rzucająca reprezentacji Polski w czerwcu urodziła córeczkę i aktualnie mieszka w stolicy Wielkopolski. Działacze Poznania liczą, że Mowlik będzie w stanie mocno pomóc zespołowi INEI AZS w nadchodzącym sezonie.

- Mówiliśmy, że kibice mają spać spokojnie. Nie jest tak, że my siedzimy i nic nie robimy. Dzisiejszy kontrakt jest tego dowodem. W nadchodzącym tygodniu poinformujemy o kolejnych kontraktach. Nie stać nas w tym sezonie na WNBA, ale skład będzie na pewno bardzo solidny - kończy Orczyk.

sportowefakty.pl

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 28 lipca 2009, 16:47

Pożegnanie z Ineą

Dwie zawodniczki odejdą z Inei-AZS Poznań. Trenerka Katarzyna Dydek nie widzi w składzie zespołu Agaty Rafałowicz i Marleny Wdowczyk.

Mamy 16 zawodniczek, a to o dwie za dużo. Trenerka już powiedziała, że z zespołu będą mogły odejść Agata Rafałowicz i Marlena Wdowczyk - mówi menedżer poznańskiej drużyny Łukasz Zarzycki. Rafałowicz była w poprzednim sezonie trzecią rozgrywającą (podstawowymi były Okeisha Howard oraz Weronika Idczak). Podobnie Wdowczyk była trzecią środkową - w pierwszej piątce na boisko wychodziła Reda Aleliunaite-Jankowska, a gdy Litwinka siadała na ławce rezerwowych, na jej pozycję przesuwane były silne skrzydłowe - Joanna Walich lub Natalia Mrozińska. W efekcie obie niespełna 22-letnie koszykarki grały niewiele - Wdowczyk w całym sezonie ligowym spędziła na boisku tylko 87 minut, Rafałowicz - 107 minut. Statystyk też nie miały imponujących - Rafałowicz zdobywała średnio 1,6 pkt, Wdowczyk - 1,7 pkt. - Agata chce spróbować sił w pierwszej lidze, pewnie wyjedzie gdzieś w Polskę. Jak już ktoś się zgłosi, to podejmiemy decyzję, czy ją sprzedamy czy tylko wypożyczymy - twierdzi menedżer Inei-AZS.

W poznańskim klubie zdają sobie sprawę z tego, że drużynę ktoś jeszcze musi wzmocnić. I powinna to być rozgrywająca, bo na tej pozycji w klubie pozostała tylko Weronika Idczak. - Weronika sama nie uciągnie gry. Mamy w klubie propozycję kontraktu od Oki Howard, ale ona chce zbyt wwielkich pieniędzy. Za tę kwotę moglibyśmy zatrudnić Djenebou Sissoko. Może Howard zmniejszy swoje oczekiwania, a jak nie, to pozyskamy inną rozgrywającą. Ofert jest sporo - mówi Zarzycki.

źródło: wielkopolskisport.pl

============
Kogo eksperci by polecili na pozycje rozgrywającej, solidnej, wolnej i nie za drogiej??
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

rzymi
Oldboy

Postautor: rzymi » 28 lipca 2009, 17:09

Ja bym polecił zawodniczkę taką jak Dimitra Kalentzou, rozgrywająca reprezentacji Grecji. Prezentuje się bardzo dobrze (przynajmniej tak było na ME na Łotwie). Od 2006 roku gra w zespole Esperides Kallitheas w greckiej A-1 więc może skorzystałaby z oferty zmiany środowiska. Jedyną niewiadomą jest to, czy jest aktualnie wolna..
ObrazekObrazek

lol:)
Nowy na forum

Postautor: lol:) » 28 lipca 2009, 17:49

Z tego co wiem to nie INEA rozwiązała umowy z tymi zawodniczkami tylko one same chciały odejść

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 28 lipca 2009, 18:51

rzymi pisze:Ja bym polecił zawodniczkę taką jak Dimitra Kalentzou, rozgrywająca reprezentacji Grecji. Prezentuje się bardzo dobrze (przynajmniej tak było na ME na Łotwie). Od 2006 roku gra w zespole Esperides Kallitheas w greckiej A-1 więc może skorzystałaby z oferty zmiany środowiska. Jedyną niewiadomą jest to, czy jest aktualnie wolna..

taa ta zawodniczka wywarła na mnie(chyba nie tylko,bo działaczy wielu klubów również) swoją grą spore wreażenie....była obok Maltsi prawdziwą liderką greckiej drużyny...
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 28 lipca 2009, 19:13

Jak dla mnie druga po Maltsi liderka greckiego zespołu to była Kaltsidou i ona już grać będzie w Bourges.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

rzymi
Oldboy

Postautor: rzymi » 28 lipca 2009, 19:17

Ja jeszcze dodam słówko o Pelagii Papamichail - gracz na pozycję 4, na ME z konieczności grała na 5 i radziła sobie bardzo dobrze - przez bardzo długi czas była liderką zbiórek, skończyła jakoś na drugim lub trzecim miejscu, nie pamiętam. Chyba też już zaklepana przez kogoś, ale pewien nie jestem. Ja bym był raczej za tym, że wszystkie trzy (Kalentzou, Kaltsidou, Papamichail) odgrywałyy równie ważną rolę i ciężko wybrać jedną liderkę spośród nich, ale nie o tym temat :)
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 28 lipca 2009, 19:37

Papamichail będzie grała w Hiszpanii w Cadi la Seu D'urgell. Faktem jest ze ta trójka zawodniczek najbardziej wspomagała Maltsi w jej boju z rywalkami, ale jak dla mnie wszystkie one sa przeciętnymi (w skali europejskiej) koszykarkami. ( Inna sprawa ze to i tak więcej niz większość Polek)

A co do rzogrywjącej.. to miał AZS dosc solidna (i chyba niesepcjalnie drogą) zawodniczkę na tę pozycje.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

rzymi
Oldboy

Postautor: rzymi » 28 lipca 2009, 19:45

Greebo pisze:ale jak dla mnie wszystkie one sa przeciętnymi (w skali europejskiej) koszykarkami.

Niestety, nie można się z tym nie zgodzić. Mam nadzieję, że najbliższe sezony spędzone w silniejszych ligach niż grecka pomogą im się sportowo rozwinąć.

Tak, dla AZSu błędem było oddanie Siby.
ObrazekObrazek

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 29 lipca 2009, 07:42

Czy Artego Bydgoszcz zagra w PLKK?
Trener Adam Ziemiński w poniedziałek spotka się z zawodniczkami na pierwszym treningu, w połowie sierpnia ma ruszyć remont hali Chemika, tymczasem nie wiadomo czy bydgoskie Artego... w ogóle zagra w ekstraklasie. Wszystko przez brak jednego dokumentu z podpisem prezydenta miasta.

Wiesław Zych, prezes Polskiej Ligi Koszykówki Kobiet jest nieugięty i na 31 lipca (piątek) wyznaczył dla Artego (już przekładany z 15.07) ostateczny termin przedłożenia dokumentów potwierdzających posiadania minimum 750 tysięcy złotych budżetu.

Milion "na papierze”
- Na 31 lipca nie jestem w stanie tego zrobić. Prosiłem, zresztą nie tylko ja, ale także inni prezesi, o wyznaczenie terminu na połowę sierpnia, bo są wakacje, także w firmach i urzędach, a do ligi i tak pozostanie półtora miesiąca. Ale prezes Zych jest uparty... - mówi Czesław Woźniak, szefujący bydgoskiemu klubowi.

"Na papierze” Artego ma ponad milion złotych w budżecie, ale... - Dopiero w pierwszej połowie sierpnia dostanę decyzję z sądu pozwalającą klubowi na prowadzenie działalności gospodarczej. A tylko wtedy mogę podpisywać umowy ze sponsorami, w tym z Artego, na świadczenie reklamy - tłumaczy Woźniak.

Lwią część budżetu, bo pół miliona złotych, obiecało miasto. Publiczną deklarację złożył prezydent Konstanty Dombrowicz na spotkaniu z władzami klubu i dziennikarzami jeszcze w czerwcu. Pieniądze będą jednak dopiero jesienią. Sprawę załatwiłby dokument sygnowany przez prezydenta, że ratusz da te 500 tysięcy złotych. Urzędnicy jednak tłumaczą, że tego prezydent nie może zrobić, bo miałby kłopoty.

Trochę dobrej woli
- Ale dla PLKK wystarczy pismo, które podpisze prezydent, że będzie wnioskował na kolejnej sesji Rady Miasta o przyznanie klubowi 500 tysięcy złotych. Niestety, w ratuszu uparli się, podobnie jak prezes Zych, i wygląda na to, że zostaniemy wykluczeni z rozgrywek. To byłaby kuriozalna sytuacja, biorąc pod uwagę wysiłek, jaki wszyscy włożyliśmy oraz fakt, że 24 lipca rozpisano przetarg na remont hali Chemika, a pieniądze na grę są. Brakuje chyba trochę dobrej woli, a przede wszystkim zrozumienia - żali się Czesław Woźniak.

Nie brakuje też innych kłopotów. Hala Wyższej Szkoły Gospodarki, gdzie ewentualnie miałyby trenować koszykarki Artego do zakończenia remontu Chemika, wciąż nie ma parkietu...
A zespół spotyka się już w poniedziałek na badaniach, głównie kardiologicznych oraz testach wydolnościowych. Do 15 sierpnia będzie trenował w hali Chemika, później wyjeżdża na obóz do Gdyni. Po powrocie być może będzie mógł już ćwiczyć w WSG, w międzyczasie zagra w turniejach (Żyrardów, Łódź?). Jeśli do 15 września, jak przewidują warunki przetargu, zakończy się zakrojony na szeroką skalę remont, to Artego będzie gospodarzem turnieju tuż przed inauguracją rozgrywek ekstraklasy.

Niestety, bez Magdy
Rozstrzyga się też ostateczny skład zespołu. Znalazło się w nim na razie 11 zawodniczek. Do Borys, Hołowni, Płóciennik, Martyny Myśków, Parus, Kai i Kostenckiej-Janik oraz pozyskanych Rzeźnik i Zawadki dołączyły także Płaczkiewicz i Klomfas. Niestety, ubyła Magda Myśków. - Lekarze nie dali jej zgody. Nawet jeden trening dziennie mógłby być zbyt dużym obciążeniem dla operowanego barku. Przy tym Magda nie ma w pełni ruchomego stawu i odczuwa kłopoty z nerwami w palcach. Sama też stwierdziła, że nie zaryzykuje - mówi Czesław Woźniak. - Nie będziemy nikogo szukać na siłę. Mamy jedenaście Polek, pozyskamy najwyżej trzy koszykarki zagraniczne - dodaje.

W połowie września na testy ma przyjechać 5 zawodniczek. Niemal pewny jest udział w tzw. try oucie Amerykanek Melanie Thomas i Hawajki Hala'Api'Api Fatai. Zainteresowane grą w Bydgoszczy są też Ukrainka Lubow Alioszkina i Białorusinka Natalia Anufrijenko. O wszystkich obszernie pisaliśmy. - Dostałem jeszcze jedną ofertę, ale to na razie wstępna propozycja. Wybierzemy trzy zawodniczki na pozycje rozgrywającej, silnej skrzydłowej i środkowej - deklaruje prezes Woźniak.
Ta ostatnia oferta to Amerykanka Tiffany Porter-Talbert (25, 170), wychowanka Western Kentucky (16 pkt, 3 as, 8 zb), w otatnim sezonie mająca epizod (2 mecze w Eurocup - 32 pkt, 16 zb, 8 prz, 7 as) w Teleorman Alexandria (Rumunia), wybrana także w drafcie do WNBA przez LASparks.
http://www.pomorska.pl
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

flash
Młodzik

Postautor: flash » 29 lipca 2009, 10:40

rzymi pisze:
Greebo pisze:ale jak dla mnie wszystkie one sa przeciętnymi (w skali europejskiej) koszykarkami.

Tak, dla AZSu błędem było oddanie Siby.

Greebo chyba chodziło raczej o Howard niż Siborę... :roll:
bball

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 29 lipca 2009, 10:54

chyba jedno i druge
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 29 lipca 2009, 11:09

Greebo chodziło bardziej o Sibore jednak. uważam ze umie mniej więcej tyle samo co Howard a w takich wypadkach wole Polke.

Jeśli kogoś w zamian to na Greebo dobre wrażenie zrobiła Ofa Tulikihihifo, choć wygląda jak działo armatnie to swoje w Brzegu robiła (nie wiem na ile sie ceni)

A na koniec to Greebo uwaza, ze skoro Sissoko była taka tania, to należało przede wszystkim pozyskac ja wywalając Rede.

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”