Co słychać w Toruniu ?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

hermes46
Kadet

Re: Co słychać w Toruniu ?

Postautor: hermes46 » 16 lipca 2009, 19:14

...tylko fianse sa nie ubłagane
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

Jasny
Żak

Postautor: Jasny » 16 lipca 2009, 23:29

hermes46 pisze:...tylko fianse sa nie ubłagane

pierw trzeba je miec...

rodgers-kibic z torunia
Kadet

Postautor: rodgers-kibic z torunia » 18 lipca 2009, 15:53

Trochę szkoda, że nasi działacze nie zdecydowali się zgłosić druzyny do europejskich pucharów , ale z drugiej strony nie ma co robic tego na siłę.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 29 lipca 2009, 16:07

Na zgrupowanie koszykarki pojadą pociągiem
fł 2009-07-28, ostatnia aktualizacja 2009-07-28 17:52

Toruńskie koszykarki 14 sierpnia rozpoczną przygotowania do sezonu. 10 dni później zespół Energa uda się na obóz do Zakopanego. Wciąż za to nie wiadomo, czy zespół wyjedzie na turniej do Hiszpanii.

W zeszłym sezonie podopieczne Elmedina Omanicia zajęły w Ford Germaz Ekstraklasie wysokie, piąte miejsce. Teraz ma być jeszcze lepiej. Drużyna została wzmocniona reprezentacyjną rozgrywającą Agatą Gajdą, skrzydłową Magdaleną Radwan i utalentowaną juniorką Różą Ratajczak. Trwają jeszcze poszukiwania środkowych. Będą to najprawdopodobniej koszykarki ze Stanów Zjednoczonych.

Z zespołu odeszły natomiast wszystkie zawodniczki zagraniczne. Do Rybnika przenosi się też Justyna Grabowska, z drużyną pożegnały się również Justyna Zielińska i Agnieszka Wilk.
Przygotowania do sezonu torunianki rozpoczną 14 sierpnia. Po 10 dniach ćwiczeń na własnych obiektach drużyna uda się na zgrupowanie do Zakopanego. Aby podróż była szybsza i mniej uciążliwa, zawodniczki w Tatry pojadą nocnym pociągiem. Obóz potrwa dwa tygodnie, na którym koszykarki będą pracowały przede wszystkim nad poprawą wytrzymałości.

Kolejnym etapem przygotowań do rozgrywek może być turniej, na który Energa otrzymała zaproszenie z Hiszpanii. Jednak kłopoty finansowe organizatorów mogą spowodować odwołanie imprezy.

Wiadomo za to, że w drugiej połowie września torunianki będą gospodyniami międzynarodowego turnieju, w którym mają wziąć udział cztery drużyny

Rozpoczęcie sezonu w Ford Germaz Ekstraklasie zaplanowane jest na 1 października. Wtedy to podopieczne Omanicia podejmą MUKS Poznań.
www.gazeta.pl
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 30 lipca 2009, 08:45

Szkoda ze Wróbel (Grabowska) odchodzi, ale mam nadzieje ze z Sibka stworza Super Duet!
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 11 sierpnia 2009, 20:48

Energa Toruń rozpoczyna przygotowania do sezonu Joachim Przybył

Koszykarki Energi w środę spotkają się na pierwszym treningu. Za dwa tygodnie “Katarzynki” wyjeżdżają na obóz do Zakopanego, a formę będą sprawdzać m.in. na tle drużyn euroligowych w czeskim Trutnovie.

Toruńskie koszykarki już trenują, ale na pierwsze rady Elmedina Omanicia poczekają do przyszłego tygodnia.

Pierwsze zajęcia będzie prowadziła Katarzyna Januszek. Trener Elmedin Omanić ma przyjechać do Torunia pod koniec tygodnia, ale swojej asystentce przygotował dokładny plan treningów. Po raz pierwszy z nowymi koleżankami trenowały Agata Gajda, podstawowa rozgrywająca reprezentacji kraju oraz Magdalena Radwan. Z pozyskanych koszykarek zabrakło jedynie Róży Ratajczak. Utalentowana skrzydłowa Korony Kraków na niedawnych mistrzostwach Europy w Szwecji zerwała wiązadła w kolanie. Przeszła już w Warszawie operację i teraz w Toruniu rozpoczyna rehabilitację. Do zespołu dołączy jednak najwcześniej za cztery miesiące.

Polski kontrakt?
Wciąż trwa budowanie zespołu na rozpoczynający się w październiku sezon. Działacze Energi już wcześniej poinformowali, że krajowa kadra ekipy została zamknięta, ale to może się jeszcze zmienić. Na celowniku “Katarzynek” jest bowiem Aleksandra Chomać. Reprezentacyjna środkowa już przed rokiem miała przyjść do Torunia, ale wtedy wybrała ofertę Uteksu ROW Rybnik. 24-letnia koszykarka średnio spędzała na parkiecie 31 minut i w tym czasie notowała na koncie 11,4 pkt oraz 7 zbiórek.

Teraz Chomać wciąż szuka klubu, próbowała znaleźć pracodawcę za granicą, ale bez większych efektów. Jej oczekiwania zmalały do poziomu, który byli w stanie zaakceptować działacze Energi. W tej chwili trwają jeszcze negocjacje, ale jest spora szansa, że środkowa wkrótce dołączy do toruńskiego zespołu.

Dla Energi przyjście Chomać byłoby bardzo dużym wzmocnieniem. Strefa podkoszowa jest bowiem największą słabością teamu Omanicia. Klasycznej środkowej w tej chwili nie ma żadnej, te role mogą w ostateczności pełnić Patrycja Gulak czy Ewelina Gala. Kontrakt z Chomać oznaczałby także, że torunianie nie musieliby szukać za granicą aż dwóch środkowych, co zawsze jest sporym obciążeniem klubowych budżetów.

Dobre zaproszenie
Koszykarki, które już związały się z Energą, będą w Toruniu trenować przez najbliższe dwa tygodnie. 24 sierpnia drużyna wyjeżdża na zgrupowanie do Zakopanego. Przed sezonem ma zagrać w minimum dwóch turniejach. W ostatni weekend września jeden z nich zostanie zorganizowany w Toruniu, wcześniej “Katarzynki” prawdopodobnie wybiorą się za granicę. Nie został jeszcze przesądzony wyjazd na Wyspy Kanaryjskie, ale Energa dostała już kolejną atrakcyjną propozycję. 10-13 września została zaproszona na bardzo mocno obsadzony turniej do czeskiego Trutnova, gdzie mają zagrać także Wisła Can Pack Kraków, MBK Rożemberok, Dynamo Kursk, USK Praga i miejscowa Kara Trutnov.
www.pomorska.pl

koszykarz

Postautor: koszykarz » 12 sierpnia 2009, 05:26

a już myślałem że temat Chomać sie skończyl... a tu znowu...

Ciekawe dlaczego nie znalazła klubu za granicą ? :wink: Pewnie umiejętności nie te...

Powiem trochę butalnie - ale transfer Chomać nie przybliża Energi do półfinału...

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 12 sierpnia 2009, 09:45

koszykarz pisze:a już myślałem że temat Chomać sie skończyl... a tu znowu...

Ciekawe dlaczego nie znalazła klubu za granicą ? :wink: Pewnie umiejętności nie te...

Powiem trochę butalnie - ale transfer Chomać nie przybliża Energi do półfinału...

jestem w stanie się z tym stwierdzeniem zgodzić i oby nie było tak,że w trakcie sezonu toruńscy działacze będą gorączkowo poszukiwać amerykańskiej środkowej....

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 12 sierpnia 2009, 12:56

Aaa..czyli to bedzie jedna z Waszych nowych Amerykanek? :wink:
A tak poważnie, to Ola Chomac potrafi być niezła, ale raczej tylko w przecietnym zespole. Jesli natomiast chcecie walczyc o medal, to ona by Wam raczej nie pomogła.

koszykarz

Postautor: koszykarz » 12 sierpnia 2009, 13:20

dla mnie Chomać to poziom Gulak , Czarneckiej ,Koc , Piekarskiej..

Samymi Polkami półfinału się nie osiągnie....

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 12 sierpnia 2009, 16:29

koszykarz pisze:
Samymi Polkami półfinału się nie osiągnie....

to jest jedna z koncepcji don Edo i oby się sprawdziła,bo później może być mądry Bośniak po szkodzie... 8)

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 18 sierpnia 2009, 19:52

Aleksandra Chomać została "Katarzynką"
Joachim Przybył,

Energa pozyskała pierwszą klasyczną środkową. Kontrakt z toruńskim klubem podpisała kadrowiczka Aleksandra Chomać. W niedzielę "Katarzynki” wyjeżdżają na obóz do Zakopanego.

O rozmowach Energi z Chomać informowaliśmy już w ubiegłym tygodniu. W niedzielę ostatecznie wszystkie warunki umowy zostały ustalone i koszykarka przysłała do Torunia podpisany kontrakt. 24-letnia środkowa (190 cm) karierę rozpoczynała w SMS Łomianki, potem grała także w Lotosie Gdynia, AZS Meblotapie Chełm, AZS PWSZ Gorzów i Uteksie ROW Rybnik. W tym ostatnim klubie średnio spędzała na parkiecie 31 minut i w tym czasie notowała na koncie 11,4 pkt. oraz 7 zbiórek. Od kilku sezonów jest także powoływana do reprezentacji kraju, ale zabrakło jej w kadrze na tegoroczne mistrzostwa Europy na Łotwie.

To była okazja
Dla Energi jest bardzo cennym nabytkiem. W składzie "Katarzynek” do tej pory brakowało bowiem klasycznych środkowych, w ostateczności te role mogły pełnić Patrycja Gulak czy Ewelina Gala, ale obie lepiej czują się grając kilka metrów od kosza. Torunianie planowali zatrudnienie dwóch centrów z USA lub Bałkanów, teraz mają już ułatwione zadanie. - Od dawna mówiliśmy, że brakuje nam zawodniczek podkoszowych. Nie przewidywaliśmy co prawda już polskich wzmocnień, ale skoro nadarzyła się okazja. Teraz będziemy szukać jednej wysokiej koszykarki z innego kraju, ale na razie nie mamy jeszcze żadnych kandydatek - przyznaje prezes Maciej Krystek.

Chomać bardzo chcieli zatrzymać w Rybniku, ale koszykarka chciała zmienić otoczenie. Początkowo myślała o wyjeździe za granicę, ale nie otrzymała interesujących ofert. Z krajowych propozycji najlepsza okazała się toruńska. - Doszłam do wniosku, że to w tej chwili najlepsze wyjście dla mnie. Znam wiele dziewczyn z toruńskiego zespołu, o trenerze Omaniciu dotąd tylko słyszałam. Myślę, że to będzie dla nas bardzo dobry sezon. Bardzo ciekawa wydaje mi się także koncepcja budowy polskiego składu. Postanowiłam to sprawdzić i zobaczyć, jaki będzie tego efekt - mówi nowa zawodniczka toruńskiego zespołu.

Chomać to czwarta polska koszykarka pozyskana przez "Katarzynki” tego lata. Wcześniej skład wzmocniły reprezentacyjna rozgrywająca Agata Gajda, rzucająca Magdalena Radwan (także do Torunia trafiła z Rybnika) oraz młoda skrzydłowa Róża Ratajczak. Na tą ostatnią trzeba będzie poczekać, bo po zerwaniu wiązadeł w kolanie wróci na parkiet dopiero za kilka miesięcy. - Toruńska drużyna bardzo podobała mi się już w poprzednim sezonie, więc nie zastanawiałam się długo na ofertą - przyznaje Radwan.

Zbadają stan zespołu
"Katarzynki” od ponad tygodnia trenują w hali SP 3. W poniedziałek do Polski przyjechał już trener Elmedin Omanić, a w najbliższą niedzielę koszykarki wybierają się na 10-dniowe zgrupowanie do Zakopanego. - Musimy zrobić jeszcze badania medyczne, testy wytrzymałościowe, bo muszę wiedzieć, jaki jest stan zespołu. Dla mnie jest tylko jedna nowa zawodniczka, czyli Ola Chomać. Pozostałe znam albo z Torunia, albo z moich poprzednich klubów - mówi trener Omanić.
www.pomorska.pl

koszykarz

Postautor: koszykarz » 21 sierpnia 2009, 09:50

Polska Energa
2009-08-21 09:35

Aleksandra Chomać została nową zawodniczką Energi Toruń. Środkowa, która ubiegły sezon spędziła w Rybniku, zamknęła prawdopodobnie listę polskich wzmocnień. Działacze poszukiwać będą jeszcze poza granicami kraju, co najmniej jednej koszykarki podkoszowej.

O tym, że Chomać ma grać w Toruniu, mówiło się od kilku tygodni. Początkowo zawodniczka liczyła na wyjazd za granicę, ale w momencie, gdy ta sztuka się nie powiodła, zdecydowała się związać z toruńskim zespołem. Jest czwartą koszykarką, która wzmocniła kadrę "Katarzynek" przed nadchodzącym sezonem. Wcześniej uczyniły to Agata Gajda, Róża Ratajczak oraz Magdalena Radwan. Trener Omanić i działacze zapowiadali, że Energa będzie klubem polskim. Póki co, w składzie nie ma żadnej koszykarki zagranicznej, a mimo to analizując na papierze szansę Energi w sezonie 2009/2010, powinna się liczyć w walce o czołową piątkę Ford Germaz Ekstraklasy. Prawdziwą siłę "Katarzynek" poznamy w pierwszych meczach, po których być może zasilą drużynę nowe zawodniczki zagraniczne.

Zespół od kilku dni trenuje już pod okiem Bośniaka - Elmedina Omanicia. Tuż przed jego przyjazdem zajęcia siłowe z koszykarkami prowadził Arkadiusz Szyderski. Wszystko po to, aby podczas zaplanowanego na 23 sierpnia - 3 września obozu w Zakopanem, zawodniczki były już gotowe do intensywniejszych ćwiczeń. Z zespołem nie trenują na razie Ewelina Gala, która przeszła zabieg na przegrody nosowe oraz mająca zerwane wiązadła krzyżowe Róża Ratajczak, reprezentantka Polski do lat 18. - Jestem już po operacji, która przebiegła bez problemów. Niestety moja rozłąka z koszykówką potrwa około pół roku. Lekarze mówią, że na razie wszystko zmierza w dobrym kierunku, nie ma komplikacji. Bardzo żałuję, że tak się stało w momencie, gdy zmieniłam otoczenie, zrobiłam krok do przodu chcąc uczyć się dorosłej koszykówki. To moja pierwsza kontuzja i to w takim momencie - powiedziała zawiedziona młoda koszykarka Energi.

Aktualny skład Energi Toruń: Agata Gajda, Natalia Waligórska, Monika Krawiec, Magdalena Radwan, Róża Ratajczak, Ilona Jasnowska,Emilia Tłumak , Ewelina Gala, Patrycja Gulak, Aleksandra Chomać.

Marcin Gładysz
www.plkk.pl

PS. Fajnie by było jakby do drużyna dołączyła jakaś silna skrzydłowa typu Nikita Bell , Amisha Carter , lub Michelle Campbell (która grała w Toruniu przed 3 laty)
a może jakiś grajek typu Ashley Robinson , Chante Black , Tiffany Jackson , Jessica Davenport - byleby tylko (wreszcie) nie żałowano kasy na podkoszową koszykarkę z USA...

Wiadomo że sama GALA na ,,4'' nie da rady (choć ja bym zaryzykował) no ale czy zarząd zaryzykuje ? Chyba jedna silna ,,4'' z USA...

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 25 sierpnia 2009, 20:32

Władze Polskiej Ligi Koszykówki Kobiet opublikowały dokładny terminarz rozgrywek ekstraklasy w najbliższym sezonie.

Elmedin Omanic (z lewej) nie ustalił jeszcze sparingów przed sezonem / Fot. Jacek Smarz
Jak już wcześniej informowaliśmy, toruńskie koszykarki rozpoczęły przygotowania do nowego sezonu, a od dziś swoją formę będą „szlifowały” w Zakopanem. W nocy wyjechały bowiem autokarem do stolicy polskich Tatr.

Tam będą na razie pracowały nad kondycją. Nadal bowiem nie jest ustalony szczegółowy plan sparingów.

- Najprawdopodobniej w czasie naszego pobytu w Zakopanem zapadną jakieś decyzje - przyznał prezes klubu Maciej Krystek. - Chęć gry z nami wyraziła ekipa Lotosu Gdynia. Mamy też zaproszenie do Łotwy, gdzie zmierzylibyśmy się z dwoma klubami euroligowymi.

Poza tym działacze Energi planują zorganizować w dniach 24-26 września w hali „Spożywczaka” międzynarodowy turniej. Oprócz gospodyń zobaczymy AZS INEĘ Poznań i najprawdopodobniej dwie zagraniczne ekipy.

Znamy już szczegółowy terminarz Katarzynek w rundzie zasadniczej Ford Germaz Ekstraklasy.

Inauguracja zaplanowana jest w czwartek, 1 października w Toruniu. Podopieczne Elmedina Omanicia zmierzą się wówczas we hali „Spożywczaka” z MUKS-em Poznań (rewanż w Poznaniu odbędzie się 12 grudnia - sobota).
www.nowosci.com.pl

koszykarz

Postautor: koszykarz » 27 sierpnia 2009, 05:52

Wczoraj w radiu GRA mówili że kontuzja Róży Ratajczak jest niestety bardzo poważna. Raczej nie zobaczymy Róży na parkiecie - ale klub nie zrywa z nią kontraktu.

Poza tym trener Omanić wyznał że pod koszem muszą być przynajmniej jedna bądź 2 zagraniczne by walczyć z tymi najlepszymi :wink:

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”