TRANSFERY, plotki, informacje - sezon 2009/10

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Re: TRANSFERY, plotki, informacje - sezon 2009/10

Postautor: matrix » 04 września 2009, 21:01

koszykarz pisze:myśle że ARTEGO BYDGOSZCZ będzie grało radosną , streetballową koszykówkę - opartą własńie na młodych Amerykankach i tej Hawajce... coś na wzór męskich drużyn POLPAKU i BASKETU KWIDZYN z lat poprzednich...

a niech sobie tam grają co chcą skoro to ma pomóc w utrzymaniu ekstraligowego statusu.... :lol: :lol: :lol:
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 04 września 2009, 21:07

ta zabawa z Artego Kadusem czy innym stworem jest na rok, no góra na dwa lata. W przyszłym roku sa wybory na Prezydenta Miast i Rad Miejskich i napewno PZU Dombrowicz walnie se plakat z polskimi koszykarkami e-ligowego ...Bydgoszcz (trzy kropki dla nazwy klubu która wtedy bedzie obowiązywac)
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 04 września 2009, 21:12

a na razie bydgoszczanki uległy w sparingach Liderowi Pruszków:
W dniu wczorajszym Pruszkowianki rozegrały pierwszy z dwóch zaplanowanych sparingów z drużyną Artego Bydgoszcz.
Sparing odbył sie w hali Łuczniczka i był jednocześnie sprawdzianem parkietu przed Mistrzostwami Europy, których mecze będą rozgrywane m.in. w tej hali. Pruszkowianki zagrały bardzo dobrze w ataku i jeszcze lepiej w obronie wysoko pokonujkąc gospodynie 34:72.
Najwięcej punktów zdobyły: Magda Balicka - 16, Anna Kuncewicz - 15, Magda Bibrzycka - 12.
www.lider.pruszkow.pl

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 05 września 2009, 06:48

Artego Bydgoszcz dwukrotnie słabsze od Lidera Pruszków

(as)

Koszykarki Artego dwukrotnie przegrały w Bydgoszczy sparingowe spotkania z innym beniaminkiem ekstraklasy - Liderem Pruszków.

Podopieczne trenera Adama Ziemińskiego w hali „Łuczniczka” w pierwszym meczu dostały tęgie lanie 34:72 (14:18, 9:19, 4:24, 7:11). Punkty zdobyły: Płóciennik 11, Wdowczyk 9, Myśków 5, Maj 3, Rzeźnik 3, Kostencka 2, Kaja 1, Hołownia, Wierzbicka, Zawadka, Parus i Płaczkiewicz 0. W drugim uległy minimalnie 65:67 (13:19, 18:22, 20:13, 14:13). Punkty zdobyły: Rzeźnik 30, Zawadka 10, Kostencka 9, Wdowczyk 6, Hołownia 4, Kaja 4, Płóciennik 2, Myśków i Parus 0.

Bydgoszczanki wychodziły „piątką”: Rzeźnik, Kostencka, Myśków, Płóciennik, Wdowczyk. W obu meczach miały problemy, bo rywalki, notabene grające tylko krajową „ósemką”, dominowały fizycznie. W drugim meczu błysnęła Rzeźnik, która nie tylko trafiała z dystansu, ale też wiele punktów zdobywała z wejść na kosz. Średnio spisywał się ostatni nabytek Artego (w miejsce będącej po operacji Ewy Borys) Marlena Wdowczyk. W piątek bydgoszczanki w końcówce prowadziły 58:56 i 60:59, ale pruszkowski zespół w ostatnich akcjach był skuteczniejszy.

W sobotę do Artego Bydgoszcz powinny dołączył cztery Amerykanki: Hala'Api'Api Fatai, Noteisha Womack, Tiffany Porter-Talbert i Lori Crisman, a dzień później w szpitalu wojskowym przejdą testy medyczne. Za kilka dni doleci ostatnia koszykarka z USA - Melanie Thomas. W niedzielę Artego podejmie w „Łuczniczce” w sparingu pierwszoligowy AZS Gdańsk (10.00).
www.pomorska.pl

koszykarz

Postautor: koszykarz » 07 września 2009, 15:16

Wymęczone zwycięstwo Artego Bydgoszcz

(STYK)

Koszykarki Artego Bydgoszcz rozegrały kolejny mecz towarzyski. W niedzielę w "Łuczniczce" pokonały po słabym meczu pierwszoligowy AZS Gdańsk 47:45.

Noteisha Womack (z piłką) nie dotarła w sobotę do Bydgoszczy.

Artego Bydgoszcz - AZS Gdańsk 47:45 (8:14,12:16,16:6,11:9)

ARTEGO: Zawadka 16, Myśków 8, Kaja 7, Płaczkiewicz 5, Płóciennik 5, Maj 4, Holownia 2, Parus 2.

W spotkaniu nie wzięły udziału jeszcze trzy Amerykanki, które od soboty przebywają w Bydgoszczy. Hala'Api'Api Fatai, Tiffana Porter-Talbert oraz Lori Crisman przyglądały się jedynie grze koleżanek z trybun. Na nich zabrakło nawet Noteishy Womack, która do miasta nad Brdą dotarła dopiero po meczu, gdyż dzień wcześniej nie otrzymała pozwolenia na pierwszy w życiu wylot ze Stanów Zjednoczonych.

Trener Adam Ziemiński dał również odpocząć Magdalenie Rzeźnik oraz Justynie Kostenckiej-Janik. Pod ich nieobecność najskuteczniejsza w bydgoskim zespole była Elżbieta Zawadka, zdobywczyni 16 punktów.

- W naszej grze jest jeszcze sporo bałaganu. Dałem odpocząć Magdzie i Justynie, gdyż był to nasz czwarty sparing w tym tygodniu. Pierwotnie spotkania te miały służyć zgrywaniu się Polek z Amerykankami, jednak te dotarły później niż pierwotnie zakładaliśmy - powiedział trener, Adam Ziemiński.

źródło pomorska.pl

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 09 września 2009, 23:33

W Muksie na testach siostry Dubojskie - czyli nieśmiertelne ikony ligi powracają - Muks cierpi na deficyt wysokich koszykarek, więc siła rzeczy szuka na rynku tanich rozwiązań. Zobaczymy, ja tam bym wolał ich nie kontraktować, bo mają po 35 lat i wydaje mi się, ze zbyt nowoczesnej koszykówki to one nie reprezentują obecnie. Ale kogoś zakontraktować trzeba, bo przyznam, że jak patrzę na grę Baśki Skowronek, to nawet psioczyć mi się odechciewa.
Inna sprawa, że chciałbym spotkać młodą, polską koszykarkę która zamiast drżeć jak osika w momencie gdy dostaje szanse gry na parkiecie ekstraklasy, wychodzi założenia : " dostałam szanse, postaram się ja spożytkować, bedę gryzła parkiet, szarpała się ostro z innymi koszykarkami, ale nie oddam pola i bedę walczyć na maksa, a przede wszystkim bez jakiegokolwiek strachu"

Tymczasem jak widze niektóre młode koszykarki, z ich "miągwowatymi" minami wyrażającymi strach i bezradność, miast nieustepliwości i zazartości, to czasami faktycznie sie zastanawiam czy kobicy basket ma sens.
(to taka mała dygresja :roll: :D ).

Na testy ma też przylecieć Amerykanka.
Ogólnie posucha, ale bez kasuni nic się nie wymysli. Niech sie w tym sezonie ogra ostro Casimiro, bo rozgrywajka jest nam potrzebna.

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 10 września 2009, 07:28

ciekawe jak zaareaguja kibice w Toruniu na siostry Dubojeskie?
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 10 września 2009, 18:55

hermes46 pisze:ciekawe jak zaareaguja kibice w Toruniu na siostry Dubojeskie?

ja przyznam szczerze,że kiedyś się w Oksanie kochałem... :oops: :oops: :oops: i to zarówno za urodę,jak i nieprzeciętne umiejętności techniczne(Oksana mijała rywalki niczym tyczki) choć z rzutem było już nieco gorzej...

koszykarz

Postautor: koszykarz » 10 września 2009, 19:02

Nie powiem - bo Oksana i Angela - wtedy gdy grały w Toruniu (koniec lat 90) były sporym wzmocnieniem naszej drużyny.

Oksana grała przeważnie na 3/4 natomiast Angela Dubojska 186 cm wzrostu nieźle grała pod koszem. Miała świetne manewry -typowe dla ,,''.

No ale teraz obie siostry maja po 35 lat - więc samo w sobie - mogą nie dać rady młodszym , zwinniejszym rywalkom..

Ale fajnie jakby 1 pździernika ponownie zagościły w Spozywczaku :D

Roberto930
Żak

Postautor: Roberto930 » 12 września 2009, 19:12

Do składu Odry należy dopisać czwartą Amerykanke: Jazmine Sepulveda
Wszystkie 4 są już w Polsce i zaliczyły występy w barwach Odry w turnieju w Żyrardowie.

Mozarthio
Kadet

Postautor: Mozarthio » 13 września 2009, 10:58

Oksana Dołgorukowa jak nazwisko wskazuje juz nie jest Dubojska ;) czyli zajęta, przykro mi Matrix ale jeszcze Angela jest wolna :) wiek nie gra roli :)

A co do tej Odry 4 amerykanki mają a wczoraj z Tęcza dostały niezle lanie 70 : 47 ale być może muszą sie zgrać.
Życiowe bitwy nie zawsze wygrywają silni i szybsi, lecz prędzej czy później TYM, który wygrywa, jest TEN, który nieustannie myśli, że może wygrać.

Roberto930
Żak

Postautor: Roberto930 » 13 września 2009, 11:14

Mozarthio pisze:A co do tej Odry 4 amerykanki mają a wczoraj z Tęcza dostały niezle lanie 70 : 47 ale być może muszą sie zgrać.

Amerykanki do Polski przyleciały, jeśli się nie myle, 1 dzień przed turniejem, więc chyba normalne jest, że nie mają zgrania i nie znają zagrywek taktycznych. Poza tym napewno były zmęczone.
Ile są warte tak naprawdę dowiemy się 1 października, gdy zacznie się liga, ale najbliższą okazję do rewanżu z Tęczą, Odra będzie miała już za tydzień na turnieju w Brzegu :)

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 13 września 2009, 11:19

Roberto930 pisze:Do składu Odry należy dopisać czwartą Amerykanke: Jazmine Sepulveda
Wszystkie 4 są już w Polsce i zaliczyły występy w barwach Odry w turnieju w Żyrardowie.

na jakiej pozycji gra ta Amerykanka?
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

gulchynsky
Młodzik

Postautor: gulchynsky » 13 września 2009, 11:29

Roberto930
Żak

Postautor: Roberto930 » 13 września 2009, 11:30

gulchynsky pisze:Jeżeli to ta sama, to na "dwójce"

http://ncaabasketball.fanhouse.com/wome ... veda/22259

No właśnie miałem to napisać. To napewno ona.

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”