Euroliga- 1 kolejka

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Euroliga- 1 kolejka

Postautor: ann » 25 października 2009, 10:51

Jako że, w tym roku mamy aż 3 przedstawicieli w tych elitarnych rozgrywkach i do 1 kolejki pozostało już tylko kilka dni zakładam temat i zachęcam do merytorycznej dyskusji:)
Polskie drużyny czekają ciężkie mecze wyjazdowe na początek.O wygrane będzie bardzo trudno, zwłaszcza, że zarówno Wisła jak i Lotos nie są jeszcze w pełnych składach, a Gorzów jest debiutantem w tych rozgrywkach.

Oto z kim przyjdzie zmierzyć się naszym zespołom:
Środa, 28.10.2009:
-18:30 Fenerbahce Stambuł - Lotos Gdynia
-20:30 Halcon Avenida Salamanca - Wisła Kraków

Czwartek, 29.10.2009:
-20:00 Rivas Ecópolis - AZS PWSZ Gorzów Wielkopolski
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

kristofer
Kadet

Re: Euroliga- 1 kolejka

Postautor: kristofer » 25 października 2009, 11:25

Moim zdaniem największe szanse na zwycięstwo spośród 3 naszych zespołów ma Wisła, następnie Lotos i dopiero Gorzów. Zespół z Gorzowa zupełnie mnie nie przekonuje w tym sezonie i jeśli gra nie ulegnie poprawie to wicemistrzynie Polski będą czerwoną latarnią swojej grupy. Z tym składem sukcesem będą 2-3 zwycięstwa. Na więcej osobiście nie liczę.
Koszykarki Wisły i Lotosu zagrają w niepełnych składach. Wisła bez Marques-Castro a Lotos bez Beard, jednak brak drugiej zawodniczki spoza Europy bardziej odczuwalny jest w Lotosie a rywal Fenerbahce chyba jednak bardziej wymagający od Salamanki (choć nie wiem w jakim składzie Euroligę zaczną Turczynki).
Każda wygrana na wyjeździe dla mnie jest bonusem, najważniejsze wygrać (najlepiej wszystko) u siebie i próbować urywać jak najwięcej na wyjazdach.

moje typy na Euroligę: Wisła i Lotos w fazie play-off - a tam już wszystko możliwe, o ile nie wpadną na wielką trójcę Jekaterynburg-Vidnoje-Walencja. Natomiast Gorzów zakończy rywalizację na fazie grupowej. Niech zbierają doświadczenie i mam nadzieję, że nie skompromitują się w żadnym spotkaniu w Eurolidze.

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 25 października 2009, 11:51

Jesli zagramy tak jak z Brzegiem..to na pewno wrócimy z Madrytu z bagażem 20 pkt. W ciagu kilku dni trudno będzie wszystko poprawic dlatego nie jestem zbytnim optymista przed naszym debiutem w Eurolidze. Obym sie mylił 8)

friel
Kadet

Postautor: friel » 25 października 2009, 15:24

No faktycznie nie wygląda to optymistycznie wszystkie 3 zespoły mają trudny początek teoretycznie najsłabszy z 3 przeciwników jest Madryt wszystko będzie zależeć od tego co trener ma rozpracowane .
Wiśle będzie ciężej wygrać z Salamanca niż Lotosowi z Turczynkami ale mogę się mylić
Brąz ///Srebro///Srebro///Złoty-brąz!!!

koszykarz

Postautor: koszykarz » 25 października 2009, 15:30

Nie wiem dokładnie jakie wzmocnienia planuje jeszcze Salamanca - ale Wisełka ma spore szanse na zwycięstwo.

Sancho Lyttle , Willingham , Gorbunova , Alba Torrens , Isabel Sanchez (fajny rytuał przy wolnych) czy Silvia Dominguez - to bardzo dobre zawodniczki. No ale Wisła też ma swoje atuty - i pod koszem i na obwodzie.

Ciekawe co pokaże LIRON COHEN 8) Bo w lidze chyba na razie nie pokazuje wszystkiego co potrafi.

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 25 października 2009, 17:37

kristofer pisze:Niech zbierają doświadczenie i mam nadzieję, że nie skompromitują się w żadnym spotkaniu w Eurolidze.

Przypominam, ze bardzo nie lubimy takich określeń jak "zbieramy doswiadczenia". Otóz trener Herkt oraz przedstawiciele rodzimej mysli szkoleniowej zawsze truli bzdury o zbieraniu doswiadczniia w euro, jak chociazby po spotkaniu i zarazem porazce Wisły w Sibeniku. Tam jeszcze T. H p... za przeproszniem o "goracym terenie" :shock: , zreszta niewazne.

Zespol jesli ma grać w euro, to ma wygrywac, a jak ma zbierać doswiadczenia to niech sie lepiej do Euro nia zgłasza. Umama Reyer Venezia pokazała jak nalezy grać pierwszy sezon w euro, aż tak potęznego składu wcale nei mając.
A jak sie ma slaby skład to przeciez zawsze mozna bylo się zgłosic do FIBY, a nie do euro, nieprawdaz?

Ja jednak liczę, ze Gorzów nie będzie "zbierał doświadczeń", ale po prostu bedzie wygrywał i gryzł parkiet. I tyle w temacie.

friel
Kadet

Postautor: friel » 25 października 2009, 17:52

saletra wszyscy mamy taką nadzieję :)

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 25 października 2009, 18:01

Oczywiście że Gorzów musi gryżć parkiet i walczyc do upadłego w każdym meczu. Natomiast to jest sport a wszystkie 24 drużyny grające w eurolidze to bardzo dobre zespoły i każdy chce wygrywać. Dlatego jeśli tak się zdarzy że wygramy np tylko 2-3 mecze i odpadniemy juz w fazie grupowej, ale bedzie widać, że dziewczyny walczą i zostawiają serce na parkiecie w meczach przegranych, to ja nie będę miał do nich pretensji.

kristofer
Kadet

Postautor: kristofer » 25 października 2009, 18:51

osobiście jestem zdania, że im więcej drużyn gra w pucharach tym lepiej dla reprezentacji, gdyż młode zawodniczki mają możliwość ogrywania się. Jednak nie do końca to się pokrywa z rzeczywistością. Nie podoba mi się zbyt budowanie składów w koszykówce, zarówno męskiej jak i żeńskiej. Polacy i Polki są rzadko wiodącymi graczami (nie w lidze, tylko w pucharach) w swoich zespołach. A np. w siatkówce Skra czy Muszynianka są oparte w głównej mierze na rodzimych zawodnikach i są czołowymi drużynami na Starym Kontynencie. Parę lat temu gdyński Lotos tak był zbudowany i szkoda że ten potencjał w tamtych latach nie został w pełni wykorzystany (mieliśmy przecież w 1999 roku złoty medal ME, potem występ w turnieju olimpijskim i gry z Amerykankami, Brazylijkami czy Australijkami, a Lotos w latach 2002-2004 zdobywał laury na Starym Kontynencie oraz w świecie). Teraz pozostało nam budować wszystko bez mała od początku, a świat ucieka.

Offtopując - czy są nadal rozgrywane klubowe mistrzostwa świata koszykarek? bo słyszałem o kilku edycjach, a ostatnią o której mam jakieś info to bodajże edycja z roku 2005

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 25 października 2009, 19:06

kristofer pisze:Nie podoba mi się zbyt budowanie składów w koszykówce, zarówno męskiej jak i żeńskiej. Polacy i Polki są rzadko wiodącymi graczami (nie w lidze, tylko w pucharach) w swoich zespołach. A np. w siatkówce Skra czy Muszynianka są oparte w głównej mierze na rodzimych zawodnikach i są czołowymi drużynami na Starym Kontynencie. Parę lat temu gdyński Lotos tak był zbudowany i szkoda że ten potencjał w tamtych latach nie został w pełni wykorzystany (mieliśmy przecież w 1999 roku złoty medal ME, potem występ w turnieju olimpijskim i gry z Amerykankami, Brazylijkami czy Australijkami, a Lotos w latach 2002-2004 zdobywał laury na Starym Kontynencie oraz w świecie).

Niby masz rację, tylko popatrz na mały szczegół - jak mocną mieliśmy wówczas reprezentację, ile wyróżniających się w Europie i na świecie zawodniczek, a jak ten stan rzeczy wygląda teraz? Dobitnie pokazały to czerwcowe mistrzostwa Europy... Nie ma co porównywać do siatkówki, gdzie męska reprezentacja zdobyła złoty medal ME, a kobieca - brązowy medal, i to grając bez kilku czołowych zawodników/zawodniczek. W siatkówce klubowej jest zresztą mniejszy "internacjonalizm" niż w koszykówce, mniej zawodników czy zawodniczek z innych krajów gra w klubach, a ponieważ mamy mocne reprezentacje, kluby posiadają mocną pozycję wyjściową do odnoszenia sukcesów, czego zresztą tak do końca nie wykorzystują. A tak na marginesie, to stwierdzenie, że Lotos zdobywając wicemistrzostwo Euroligi był oparty na Polkach, jest pewnym nadużyciem, gdyż z tego co kojarzę, w pierszej piątce była tylko Gosia Dydek, poza tym cztery zagraniczne, no może jeszcze czasem Biba.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 25 października 2009, 19:10

Czasem Biba to może w 2002.
W 2004 to była Player of the Year, a to się ciężko robi wchodząc z ławki :)
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 25 października 2009, 19:18

Ano tak, sorry.:) Bardziej miałem tu na myśli rok 2002.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

friel
Kadet

Postautor: friel » 25 października 2009, 20:06

Na szczęście w tym sezonie w Eurolidze pewne miejsce ma w zasadzie większość zawodniczek które będą stanowić trzon reprezentacji Lecia ,Pawlak ,Ewka ,Żurek ,Aga ,trochę off topując bardzo jestem ciekaw kto zostanie Trenerem repy

kristofer
Kadet

Postautor: kristofer » 25 października 2009, 20:09

paulo2907 pisze:
kristofer pisze:Nie podoba mi się zbyt budowanie składów w koszykówce, zarówno męskiej jak i żeńskiej. Polacy i Polki są rzadko wiodącymi graczami (nie w lidze, tylko w pucharach) w swoich zespołach. A np. w siatkówce Skra czy Muszynianka są oparte w głównej mierze na rodzimych zawodnikach i są czołowymi drużynami na Starym Kontynencie. Parę lat temu gdyński Lotos tak był zbudowany i szkoda że ten potencjał w tamtych latach nie został w pełni wykorzystany (mieliśmy przecież w 1999 roku złoty medal ME, potem występ w turnieju olimpijskim i gry z Amerykankami, Brazylijkami czy Australijkami, a Lotos w latach 2002-2004 zdobywał laury na Starym Kontynencie oraz w świecie).

Niby masz rację, tylko popatrz na mały szczegół - jak mocną mieliśmy wówczas reprezentację, ile wyróżniających się w Europie i na świecie zawodniczek, a jak ten stan rzeczy wygląda teraz? Dobitnie pokazały to czerwcowe mistrzostwa Europy... Nie ma co porównywać do siatkówki, gdzie męska reprezentacja zdobyła złoty medal ME, a kobieca - brązowy medal, i to grając bez kilku czołowych zawodników/zawodniczek. W siatkówce klubowej jest zresztą mniejszy "internacjonalizm" niż w koszykówce, mniej zawodników czy zawodniczek z innych krajów gra w klubach, a ponieważ mamy mocne reprezentacje, kluby posiadają mocną pozycję wyjściową do odnoszenia sukcesów, czego zresztą tak do końca nie wykorzystują. A tak na marginesie, to stwierdzenie, że Lotos zdobywając wicemistrzostwo Euroligi był oparty na Polkach, jest pewnym nadużyciem, gdyż z tego co kojarzę, w pierszej piątce była tylko Gosia Dydek, poza tym cztery zagraniczne, no może jeszcze czasem Biba.

po części też masz rację, bo jednak koszykówka jest bardziej popularna niż siatkówka (przynajmniej w męskim wydaniu), bo w żeńskim to i koszykówka i siatkówka są raczej niszowymi dyscyplinami. Frekwencja na ME na Łotwie nie była zbyt duża, na ME siatkarek też w poprzednich latach nie powalała (pominąłem tegoroczne bo były u nas, a jak wiemy siatkówka ma w naszym kraju boom). Niemniej uważam, że działacze i trenerzy nie wykorzystali potencjału naszej kadry. A brak kwalifikacji do ME Polek, które miały w składzie dwie najlepsze koszykarki Europy był niewybaczalnym błędem. Myślę, że z Gosi można było wykrzesać więcej, może nie na poziomie dominacji Uljany Siemionowej, ale gwarantującej walkę o medale nie tylko w Europie ale także w świecie (potencjał był, gdyż juniorki zdobywały brązowe medale na mistrzostwach świata). Koszykarki o takich parametrach jak Gosia już mieć nie będziemy, przynajmniej my tego nie dożyjemy. Zresztą za 10-15 lat to wzrost 2,10 to może być normalka wśród kobiet, więc chyba 2,5 metrowa mogłaby się wybić. Ale to już na inny temat.

W każdym bądź razie, niech jak najwięcej Polek ma możliwość grania w Eurolidze, bo to potem zaprocentuje i w lidze a także w reprezentacji.

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 26 października 2009, 14:58

licze na dobra postawe Lotosu, Gorzowa i Wisły. Grajcie na Całego i Walczcie do upadłego!
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”