14 kolejka FGE: Orzeł Polkowice - Wisła Kraków 69-57

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Re: 14 kolejka FGE: Orzeł Polkowice - Wisła Kraków

Postautor: przemoe » 13 grudnia 2009, 12:50

mayaldinho pisze:nie widziałeś meczu nie pisz bo mnie szlag trafia jak ktos wypisuje statystyki i wnioskuje po nich przebieg meczu dzis ewidentnie Castro Cohen Fernandez (w obronie i ataku)i Hernandez przegrali mecz a nie jak piszesz Wielebnowska czy Kobryn czy Majewska prosze Cie zagotowales mnie chociaz nie jest w zwyczaju mi komentowac wpisow na forum!!!!!!

Wystarczyło widzieć, co w obronie robiła z Gburczykowej Mieloszyńska, statystyki są niepotrzebne.
Hernandez ma kłopot, bo musi na parkiecie trzymać dwie Polki, z których jedna zazwyczaj nie gra. Na pewno nie gra Gburczyk, niestety często Wielebna, czasem jak wczoraj także Majewska, chociaż ogólnie gra niezły sezon. Skorek znowu robi za turystkę. Jak nie ma kim rotować, to i nie ma jak wygrać meczu, w którym przeciwnik konsekwentnie gra akcje pod największą dziurę, a Kozioł takie rzeczy widzi.

A kolega niech tak się nie gotuje, nie masz monopolu na jedyne słuszne teorie.
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 13 grudnia 2009, 13:01

friel pisze:Chciałbym się jeszcze odnieść do biadolenia na temat polek : Wisła ma te polki nie od dziś i nie od wczoraj i nigdy nie było jakoś wielkiego problemu .

Ech nie piszmy w ten sposób, bo Wisła ma jedne z najelpszych Polek w PLKK!

Jest dla mnie ewenementem jednak fakt, że grają tak a nei inaczej. Który zespół nie chciałby mieć w składzie Kobryn ( ech aż chciałoby się napisać Kobryń- o wiele ładniej brzmi) ? Bez wątpienia jest to najelpsza Polka w PLKK.

Wielebna jest po ciężkiej kontuzji ale to wielokrotna reprezentantka Polski i wierzę, że będzie grała lepiej - to bardzo wartościowa koszykarka i jeszcze pokaże co potrafi.

Wreszcie Pałencja- przypomnijmy sobie jej grę w Pabach (oczywiście, wtedy grala po 35 minut, była kreowana na liderkę zespołu itp itd, teraz jest w zespole lepszym gdzie ciężar gry nie lezy tylko i wyłącznie na jej barkach) - grala o wiele lepiej. Złamany palec z poprzedniego sezonu nie może wydaje mi się być wymówką. Niech sie wypowiedzą Kibice z Krakowa ale jak dla mnie ciepnięcie w meczu 4 pkt i wyduszenie np 3 zbiórek to stanowczo za mało jak na możliwości tej zawodniczki.

Stać ją na więcej i zadowalanie sie takimi ochłapami ( a mam wrażenie, że Aga jak ciepnie raz w meczu np za trzy, plus zdobedzie pod koszem 2 pkt to uważa, że swoje juz w meczu zrobiła) jest nazwijmy to .....niewłaściwe.

Więcej pkt plus więcej zbiórek i większe wymagania co do Pałki- w końcu z pewnością zarabia więcej niż 3 tys zł miesięcznie, może więc się bardziej wysilić.

Dalej Skorek- to kwestia psychiki- najbardziej nei lubię u polskich koszykarek jak za duzo myślą, filozofują zamiast przypomnieć sobie jak się grało w Jeleniej i przełamać się.

Oby Hernandez dał jej więcej czasu - jeśli zawodniczka jednak nie pokaże w końcu ,ze ma przysłowiowe "jaja" to nei ma co na nią faktycznie stawiać, mnie osobiście znudziły juz zawodniczki bez ikry, ktore będą się non stop spalać przed meczem.

Generalnie kto ma w składzie z obecnych zespołow w sumie 3 reprezentantki Polski ( Wielebna i Pałencja to byłe reprezentantki, gdyby nie kontuzje byłyby powołane)

Tylko Gburia to odpad, trzeba ją w końcu odesłać do ŁKS-u, tam gdzie jej miejsce.

koszykarz

Postautor: koszykarz » 13 grudnia 2009, 13:14

Dla mnie temat POLEK w WIŚLE robi się powoli komiczny :shock:

Przecież macie KOBRYN - najlepszą POLKĘ w FGE. Poza tym Wielebnowskiej , Pałki czy Skorek - tak naprawdę każdy wam może zazdrościć !!!! Jedynie Gburczykowej raczej nikt by nie chciał....

a w innych klubach jest lepiej ???

Czemu DARKOWI się udaje w Gorzowie ? przecież ma tak naprawdę tylko 3 POLKI i dokonując rotacji chcąc / nie chcąc - MUSI stawiać np: na DŹWIGALSKĄ...

a co ma ORZEŁEK powiedzieć ? też jest jedna super POLKA - DIDI . a reszta POLEK w sumie słabsza od NIUNI , PAŁKI , czy SKOREK - tyle że KOZIOROWICZ stawia na ANIE PIETRZAK (fajny sezon ma dziewczyna) są Babicka i Siwa...

no i LOTOS przecież też nie ma zajebistego zestawienia POLEK : bo jest LECIA , no i PAULA - ktora MUSI grac...
No ale ŚLIMAK - bądź co bądź musi stawiać na młode : zresztą SOSNA , OLIVKA czy JUJA robią postępy..

co do ENERGI - no tu nie ma kłopotu z tym...Bo nie ma tylu zagranicznych.

PS. Ciekawe czy EWKA poniesie jakieś konsekwencje wczorajszej wypowiedzi dla TVP SPORT. Chyba troche inne były oczekiwania co do współpracy z Hiszpanem :wink:

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 13 grudnia 2009, 14:09

koszykarz pisze:PS. Ciekawe czy EWKA poniesie jakieś konsekwencje wczorajszej wypowiedzi dla TVP SPORT.

Za co niby?

Za to, że się sama zagmatwała w swojej wypowiedzi, próbując powiedzieć-nie mówiąc, o tym że 48 h po meczu w Pecsu dzięki wspaniałomyślności tvp (dla której właśnie udziela wywiadu) musi grać w Polkowicach?
Na pewno nie miała na myśli ani którejś z koleżanek, ani trenera, ani nawet pandy z Pecsu :wink:

koszykarz pisze:Chyba troche inne były oczekiwania co do współpracy z Hiszpanem :wink:

W sumie racja, nikt nie oczekiwał, że 10 XII będziemy mieć 7-0 w eurolidze :wink:

Na rozliczanie trenera będzie jeszcze czas, nadal nic ostatecznie nie przegrał, a już najlepszy RS w historii naszych udziałów w eurolidze ugrał (choć to nie jest na razie powód do wielkiej euforii, bo tak samo jak w plkk najważniejsze rzeczy wydarzą się dopiero w play-off).

Jednym z problemów Hernandeza przez który można coś insynuować o oczekiwaniach odnośnie współpracy jest to, że ma 5 porażek w lidze. Gdyby te 5 wtop rozkładało się na zasadzie: 2 porażki w plkk i bilans w euro na dziś 4-3 (np. 2x Slamanka, 1x Schio) to raczej głosów krytyki nie byłoby za wiele, bo taki bilans wyglądałby w miarę dobrze i przede wszystkim logicznie, choć w moim przekonaniu sytuacja, w której bylibyśmy wtedy byłaby sporo gorsza od obecnej.
Tyle, że jak się ma w euro 7-0 to jednak do czegoś zobowiązuje i pokazuje że ten zespół fajnie grać potrafi..przynajmniej w środku tygodnia potrafi.

Nikt z Wiślaków chyba nie twierdzi, że mamy słabe Polki, a jedyne że te Polki nie grają tego co powinny i tu nadal pole popisu dla trenera. Mimo że dziewczyny nie prezentują wielkiej formy to w plkk chyba powinny zacząć grać dużo więcej, by poczuły że są istotnymi ogniwami w tej zabawie, skoro inne metody przez 3 miesiące nie dają rezultatów.
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 13 grudnia 2009, 14:18

jakie pytania(a te były prowokujace) pani Ulman taka odpowiedź i wcale się nie dziwię lekkiej frustracji Eweliny Kobryn... 8)
TVP Sport dostaje tego co chce czyli kilka tygodni wczesniej w Toruniu(Energa-Lotos) parodia koszykówki,a wczoraj mała sensacyjka z szukaniem dodatkowych podtekstów.... :wink:
Wisła jest na tyle mocnym kadrowo zespołem,że w fazie play-off może poradzić sobie z kazdym bez względu na to gdzie rozgrywany jest mecz....
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

Awatar użytkownika
fearless
Kadet

Postautor: fearless » 13 grudnia 2009, 14:45

Zastanawiam się kiedy Hernandez się sfrustruje. Mam wrażenie, że Polki u nas, łącznie trochę z Ewką (nie wiem po co) za dużo już mówią o braku rotacji wśród Polek, że mało grają itd. Uczepiły się tego, jakby to miało tłumaczyć porażki w lidze. Trzeba skupić się przede wszystkim na graniu.

Zgadzam się w zupełności z tym, że na papierze Polki mamy bardzo mocne. Dziwię się tym, którzy piszą nie pierwszy raz, że niby nic się nie da zrobić, bo Polek nie ma skąd wziąć. A po co?

Dopóki grała Majewska, bez rotacji Doris, Wielebnej itd, to grała naprawdę nieźle. Wiadomo, że nie będzie grała 30 minut z mocnym zespołem, ale jak sam zauważył Greebo, trzeba trochę w ten sposób pograć w drugiej rundzie.

Kusi mnie trochę, by napisać trochę o Izi. Nie wiem czym spowodowana jest jej taka gra w kratkę. Tzn niektórzy pisali wiele razy, że ona tak gra. Jeden genialny mecz, drugi słaby. Ale tych dobrych meczów jest zdecydowanie za mało.

Nie wiem jak Lotos, CCC, Gorzów będą wyglądać w 2010. Jeśli dojedzie Tamika, to będzie ciężko. Ciekawe czy Gorzów kogoś ściągnie i jak to wpłynie na dobrze zgraną drużynę. A CCC? Ryan ma już epizod wyjazdu z kraju ze względu na kontuzję... czy dogra do końca? Widać też po transferze Parker, że chyba nie ma co się spodziewać jakichś wzmocnień. Na dziś naprawdę bardzo się nie obawiam starcia (oprócz Lotosu z Tamiką) w play off. Nie chce mi się wierzyć, że mielibyśmy przegrać 3 mecze z jednym przeciwnikiem.

koza
Nowy na forum

Postautor: koza » 13 grudnia 2009, 15:03

przemoe pisze:
mayaldinho pisze:nie widziałeś meczu nie pisz bo mnie szlag trafia jak ktos wypisuje statystyki i wnioskuje po nich przebieg meczu dzis ewidentnie Castro Cohen Fernandez (w obronie i ataku)i Hernandez przegrali mecz a nie jak piszesz Wielebnowska czy Kobryn czy Majewska prosze Cie zagotowales mnie chociaz nie jest w zwyczaju mi komentowac wpisow na forum!!!!!!

Wystarczyło widzieć, co w obronie robiła z Gburczykowej Mieloszyńska, statystyki są niepotrzebne.
Hernandez ma kłopot, bo musi na parkiecie trzymać dwie Polki, z których jedna zazwyczaj nie gra. Na pewno nie gra Gburczyk, niestety często Wielebna, czasem jak wczoraj także Majewska,

To co wypisujecie tutaj ludzie to jakaś masakra jest!!!!pierwszy raz komentuję coś na tym wspaniałym forum na którym przeważnie nic ciekawego nie przeczytam, no najwyżej jakie to beznadziejnie są polki w wiśle i co one wogóle grają!!!!Czy wy oglądacie chociaż mecze? czy sugerujecie się tylko statystykami?odnośnie ostatniego meczu to co zaprezentowały zagraniczne zawodniczki?Pytam co?Bo pomimo przepisu o 2 polkach na parkiecie, zagraniczne zawodniczki zarabiając ogromne pieniądze,powinny chyba nieco więcej prezentować w polskiej lidze!!!!! Odnoszę wrażenie że do meczów w plkk nie podchodzą odpowiednio skoncentrowane!!!!!A to one właśnie powinny stanowić o sile zespołu!!!!!,jedyna zagraniczną zawodniczką która naprawdę się angażuje,to jest Marta(ostatni mecz- kiepski, pewnie spowodowany zmęczeniem po meczu z pecsem)A co do Polek to poza Ewcią faktycznie nie grają wybitnie ,ale napewno bardzo się starają,i nawet jak nie idzie w ataku to przynajmniej coś bronią!Mam nadzieję że się rozegrają(bo większość z nich to naprawdę dobre koszykarki.Zyczę Wiśle odzyskania mistzostwa i dalszych sukcesów w eurolidze;)

Awatar użytkownika
fearless
Kadet

Postautor: fearless » 13 grudnia 2009, 15:11

Marta jest gwiazdą w tym sezonie. Nikt tutaj nie twierdzi inaczej. Co do innych zawodniczek zagranicznych: Katka robi swoje. Jak ma pozycje, to trafia. W zasadzie nie przypominam sobie meczu, w którym zagrała bardzo słabo. Wczoraj trafiła co mogła.
Cohen nie gra gorzej niż Skera w tamtym sezonie. To pierwszy jej sezon tutaj. Izi już pisałem. Burse to chyba najlepsza środkowa (która stałą ilość pkt i zbiórek gwarantuje w każdym meczu) jaką mieliśmy. Nie piszę o Karze, bo ją trudno ocenić.

W polskiej lidze natomiast wszystkie grają poniżej swojego poziomu. Jeszcze raz podkreślę to, co pisali inni. Żałuję, że ten mecz nie odbył się w innym terminie. Bo do końca nie da się ocenić obiektywnie tego, co się stało na boisku. Oczywiście piszę o grze Wisły. Być może za tydzień wynik byłby taki sam, a wtedy łatwiej byłoby trochę pokrytykować.

koza
Nowy na forum

Postautor: koza » 13 grudnia 2009, 15:22

Dopóki grała Majewska, bez rotacji Doris, Wielebnej itd, to grała naprawdę nieźle. Wiadomo, że nie będzie grała 30 minut z mocnym zespołem, ale jak sam zauważył Greebo, trzeba trochę w ten sposób pograć w drugiej rundzie.

Chyba o eurolidze piszesz?bo oprócz meczu z lotosem(przegranym) w polskiej lidze niczym szczególnym nie zaimponowała(choć to bardzo dobra zawodniczka z ogromnymi możliwościami)

koszykarz

Postautor: koszykarz » 13 grudnia 2009, 16:06

mnie coś irytuje w pani COHEN. Odnoszę takie wrażenie - jakby lekceważąo podchodziła do każdej rozgrywającej z drużyny przeciwnika . Ona myśli że reszta będzie przed nią padać na kolanach ? :lol: :lol: :lol: Ponoć taka zajebista - tyle że w Polskiej lidze jest przeciętna... Bortelova czy Pietrzak grały z nią jak chciały...

u takiej Bortelovej aż widać po prostu że ta koszykarka daje 200 % z siebie a u Cohen czuć jedynie jakieś lekceważenie...

Awatar użytkownika
sebzinho
Młodzik

Postautor: sebzinho » 13 grudnia 2009, 16:13

koszykarz pisze:mnie coś irytuje w pani COHEN. Odnoszę takie wrażenie - jakby lekceważąo podchodziła do każdej rozgrywającej z drużyny przeciwnika . Ona myśli że reszta będzie przed nią padać na kolanach ? :lol: :lol: :lol: Ponoć taka zajebista - tyle że w Polskiej lidze jest przeciętna... Bortelova czy Pietrzak grały z nią jak chciały...

u takiej Bortelovej aż widać po prostu że ta koszykarka daje 200 % z siebie a u Cohen czuć jedynie jakieś lekceważenie...

o ile dobrze pamietam to Cohen zajebistą dała asyste przy trójce Zohnovej ;D
Ale masz racje z przebiegu całego spotkania Ania i Vera dużo pozytywniej.
Orła nazwę zhańbiliście, jakieś gówno wybraliśCCCie!
Nigdy nie zginie, Nasz Orzeł nigdy nie zginie!

friel
Kadet

Postautor: friel » 13 grudnia 2009, 16:38

Przestańmy się oszukiwać i powiedzmy w końcu to : W Krakowie coś nie gra tak jak powinno ,5 porażek w lidze.
W Eurolidze wygrywają wszystko .
Na szczęście dla zespołu kibice ślepo czy nie ślepo patrzą w tą Euroligę jak w obrazek tam idzie dobrze to jest ok.
No i dobra nie będę tego roztrząsał bo jestem z Gorzowa i my takim bilansem pochwalić się nie możemy.
Lecz gdyby zamienić Wisłę (pamiętajmy za kogo weszła do Euroligi) z Lotosem na miejsca ,czy Krakowianki pochwaliły by się takim dorobkiem?
Można by gdybać i zasyfić to forum na jeszcze 300 postów na razie mają 7:0 i jest dobrze.
Lecz w lidze nic ich nie tłumaczy: wyjazdy ,odpoczynek, polki.
Były mistrz kraju który budżetem może bez problemu zawstydzić mój ukochany klub ma 5 porażek i jak tak będzie grał to trafienie na niego w play-off zamiast Orła uznam za dar z nieba .
Brąz ///Srebro///Srebro///Złoty-brąz!!!

Barti
Żak

Postautor: Barti » 13 grudnia 2009, 16:54

friel pisze:Były mistrz kraju który budżetem może bez problemu zawstydzić mój ukochany klub ma 5 porażek i jak tak będzie grał to trafienie na niego w play-off zamiast Orła uznam za dar z nieba .

IMO trochę się zapędziłeś. Żebyś jeszcze nie płakał, że na Wisłę trafiliśmy. W lidze grają, jak graja, ale jak dojdzie trochę więcej wolnego czasu w PO w PLKK, to może nie być tak różowo, jak Ci się wydaje. Na razie jednego jestem pewien, że Wisła w tym składzie, w polskiej lidze gorzej już grać nie będzie, raczej może być tylko lepiej.

feri
Młodzik

Postautor: feri » 13 grudnia 2009, 20:31

Ałgaja pisze:
koszykarz pisze:PS. Ciekawe czy EWKA poniesie jakieś konsekwencje wczorajszej wypowiedzi dla TVP SPORT.

Za co niby?

Za to, że się sama zagmatwała w swojej wypowiedzi, próbując powiedzieć-nie mówiąc, o tym że 48 h po meczu w Pecsu dzięki wspaniałomyślności tvp (dla której właśnie udziela wywiadu) musi grać w Polkowicach?
Na pewno nie miała na myśli ani którejś z koleżanek, ani trenera, ani nawet pandy z Pecsu :wink:

Ech... jak czytam takie coś to najchętniej wysłałbym Ewkę na miesiąc na praktyki do Ekaterinburga, skąd bliżej jest do Mongolii, niż do rywalek z Euroligi (a i większości rywali z ligi rosyjskiej) i muszą godzić nie tylko odległości, ale i różne strefy czasowe i jakoś sobie radzą. Tutaj Wisła miała podstawiony samolot czarterowy do Pecsu, do którego jest jakieś 500 km i jeszcze źle?

friel
Kadet

Re: 14 kolejka FGE: Orzeł Polkowice - Wisła Kraków 69-57

Postautor: friel » 13 grudnia 2009, 21:40

Feri spokojnie czymś trzeba tłumaczyć porażki w lidze ,która jest nie ważna ,słaba i mało istotna :D
Brąz ///Srebro///Srebro///Złoty-brąz!!!

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”