Dariusz Maciejewski trenerem reprezentacji

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Kuba
Oldboy

Re: Dariusz Maciejewski trenerem reprezentacji

Postautor: Kuba » 22 grudnia 2009, 19:24

p.. pisze:
krysti pisze:rozgrywające: Paulina Pawlak,Natalia Małaszewska?, Agata Gajda ?,

rzucające: Olivia Tomiałowicz ?, Weronika Idczak,Aleksandra Drzewińska,

skrzydłowe: Małgorzata Babicka,Daria Mieloszyńska,Monika Krawiec,Agnieszka Skobel,Agnieszka Kaczmarczyk,Justyna Żurowska,Joanna Walich,Katarzyna Krężel,Agnieszka Makowska ?,

środkowe: Izabela Piekarska ?,Magdalena Leciejewska , Ewelina Kobryn, Agnieszka Majewska ?,

W miejsce Pani Malaszewskiej to już wolałbym Kasię Czubak.
Co do reszty to się zgadzam.

Pierwsze co, to zdecydowanie w gronie rozgrywajek brakuje Ani Pietrzak... i jeśli w kadrze ma braknąć Pieci, a grać będzie pani Dzwigalska, to będą niezłe jaja :lol:

rzucające - kosztem Drzewińskiej kolejny raz dałbym szansę Jeziornej, która jako jedyna na ME nie 'nawalila', a poza tym myślę, że jak mało która zawodniczka z fge pasuje do szaleńczego stylu Maciejewskiego.

skrzydłowe - na pewno nie moze być miejsca dla Makowskiej. absolutnie. no i zastanawiające, że nie uwzględniliście Bibrzyckiej :lol:

środkowe - nie mamy zbyt wielkiego urodzaju w kraju, by wybrzydzać :lol:

a poza tym - oczywiscie gratuluje Maciejewskiemu nominacji, trzymam kciuki i oby jego kadra wygrywała równie często, jak AZS do tej pory ;-)

p..
Amator

Postautor: p.. » 22 grudnia 2009, 20:11

No to jak się bawimy :

Rozgrywające : Pawlak, Pietrzak
Rzucające : Tomiałowicz, Idczak, Bibrzycka
Skrzydłowe : Małgorzata Babicka,Daria Mieloszyńska,Monika Krawiec,Agnieszka Skobel,Agnieszka Kaczmarczyk,Justyna Żurowska,Joanna Walich,Katarzyna Krężel, Joanna Czarnecka
Środkowe : Leciejewska, Kobryn, Piekarska, Majewska

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 22 grudnia 2009, 21:29

okej.
Ponieważ to ma być kadra na za rok, to można się pokusić o dość niestandardowe ustawienie

PG - Pawlak, Pietrzak
SG - Bibrzycka, Tomiałowicz, Jeziorna
SF - Skobel, Babicka
PF - Leciejewska, Żurowska, Czarnecka
C - Kobryn, Majewska

Kulfon, Mieloch i Krężel odpadają po zgrupowaniu. Niech te młode pograją przez ten rok mecze towarzyskie i zobaczymy czy podołają.
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

reaktywacja
Junior

Postautor: reaktywacja » 22 grudnia 2009, 23:45

Mój typ:

PG - Pawlak, Pietrzak
SG - Skobel, Tomiałowicz, Jeziorna
SF - Bibrzycka, Mieloszyńska
PF - Leciejewska, Żurowska, Kaczmarczyk
C - Kobryn, Majewska

Oczywiście na orbicie zainteresowań widzę ex lub obecny Gorzów (Czubak, Drzewińska, Czarnecka, Szott, Piekarska), ale żadnej nie widzę w dwunastce na ME. Mam nadzieję, że trenejro pomyśli również o Sosnowskiej, Idczak, Walich i Gali i będzie je sukcesywnie wprowadzał do kadry (Walich na bezpiecznika, inne na IO :D :wink: ).
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...

- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 23 grudnia 2009, 02:26

nie no bądzmy powazni - z Gorzowa to powołania powinny dostać Kaczmarczyk plus Zurowska.

I zdecydowanie nikt więcej - Piekarska to smiech na sali, z pewnoscia nie jest to zawodniczka dla naszej reprezentacji -poziom jej gry jest niegodny aby reprezentowała barwy narodowe. Powolne to i jedyne co potrafi to ciepnąc z półdystansu za dwa, ale broń Boże już spod samego kosza, no chyba ,że jej przeciwniczką bedzie Jujka. A jej grzyby spod samego kosza- tragedia i to wręcz tragifarsa.

Drzewińska to typowa "ligówka" dobra na lige ( i to nie zawsze) i tyle, w repie kompletnie nieprzydatna. Juz lepiej zdecydowanie Kłosińska-Jeziorna.

Dalej Dzwigalska zdecydowanie nie- niestety ale rowniez nie ten poziom.

Warto powoływać do kadry juz w tym momencie Galę plus nadal Skoblito. Jak najbardziej Pietrzak, plus trza sie zaastanowić nad Idczak- chociaz jak dla mnie Idczak za słabo gra jak na kadrę póki co.

Awatar użytkownika
markylipek
Młodzik

Postautor: markylipek » 23 grudnia 2009, 08:02

Trener jest rozliczany z wyników więc wybierze naprawdę najlepsze dziewczyny w kraju a nie tylko z Gorzowa... Nie wierzę, żeby Maciejewski chciał sobie strzelać w stopę

rodgers-kibic z torunia
Kadet

Postautor: rodgers-kibic z torunia » 23 grudnia 2009, 10:54

no to trenerowi Maciejewskiemu gratuluję nominacji, i życzę powodzenia w prowadzeniu naszej Reprezentacji

friel
Kadet

Postautor: friel » 23 grudnia 2009, 12:34

Dariusz Maciejewski: Wykorzystać fakt, że gramy u siebie!

W poniedziałek Zarząd PZKosz powołał Dariusza Maciejewskiego na stanowisko trenera reprezentacji Polski kobiet. Nowy szkoleniowiec opowiada nam o swoich planach związanych z kadrą narodową.

Jaki cel stawia Pan sobie w pracy z reprezentacja Polski?

- Uważam, że trzeba sobie wysoko stawiać poprzeczkę i mieć ambitne cele. Realne jest zajęcie w Mistrzostwach Europy w 2011 roku w Polsce miejsca gwarantującego nam prawo gry w turnieju kwalifikacyjnym do igrzysk olimpijskich w Londynie w 2012 roku. Musimy wykorzystać fakt, że gramy na własnym terenie. Marzę o medalu, zawodniczki zapewne mają podobne pragnienia.

Na czym opiera się koncepcja pracy z reprezentacją Polski Dariusza Maciejewskiego?

- Najważniejsza jest selekcja! Należy wybrać grupę zawodniczek nastawionych na sukces. Osób o charakterze wojowniczek i zwyciężczyń. Gotowych podporządkować się przyjętym zasadom współpracy w zespole oraz gotowych na podporządkowanie życia prywatnego dla zdobycia określonego zespołowego celu.

Kto będzie pomagał Dariuszowi Maciejewskiemu w reprezentacji?

- Dobór wysokiej klasy specjalistów do sztabu szkoleniowego to bardzo ważna kwestia. Muszą to być osoby o wrodzonej lojalności. Za poszczególne części wykonanej pracy, takiej jak choćby przygotowanie lekkoatletyczne czy siłowe będą oni współodpowiedzialni, ale ostateczna decyzja, koordynacja pracy i całościowa odpowiedzialność spocznie na pierwszym trenerze. Mam w głowie prawie gotowy zespół współpracowników. Jestem już po wstępnych rozmowach z zainteresowanymi, ale najpierw chcę przedstawić swą koncepcję do akceptacji Prezesowi i Zarządowi PZKosz, a dopiero potem podam ją do publicznej wiadomości. Taka powinna być kolejność i tak wyobrażam sobie naszą współpracę.

Czy będzie Pan łączył pracę w klubie i reprezentacji?

- Uważam, że skupiając się wyłącznie na reprezentacji wiele bym stracił jako trener. Kiedy prowadzę na co dzień zespół klubowy jestem w pewnym rytmie, muszę się przygotowywać do każdego meczu, stykam się ze stresem. Pracując wyłącznie z kadrą, pierwszy mecz o punkty zagrałbym dopiero w czerwcu 2011 roku. Z kolei zajmując się szkoleniem także w klubie i w tym czasie rozgrywając kilkadziesiąt spotkań w polskiej lidze i europejskich pucharach, będę po prostu lepszym trenerem, który będzie mógł - dzięki zdobytemu doświadczeniu - więcej dać reprezentacji. Grając przez półtora roku jedynie towarzyskie mecze, gdzie presja jest nieporównywalnie mniejsza, nie wiem w jakiej formie przystąpiłbym do meczów o prawdziwą stawkę. Myślę, że moje argumenty przekonały Zarząd PZKosz.

Zawodniczki, na których będzie się opierała Pana reprezentacja?

- Z każdą zawodniczką najpierw długo porozmawiam, musimy mieć wspólny cel. Należy skupić się na koszykarkach zaangażowanych, podchodzących do treningów i meczów z pasją i energią, z prawdziwym przekonaniem, że przez systematyczną i przemyślaną pracę każdego dnia, zrobimy postęp i pokonamy każdego przeciwnika. Na zawodniczkach o takim nastawieniu będę budował drużynę. Kadrowiczki będą musiały podporządkować się konkretnym regułom, dlatego ustalimy przejrzyste zasady postępowania w zespole, także poza boiskiem. Podobnie postępowałem budując drużynę na Uniwersjady i w klubie. Nigdy w swej karierze trenerskiej nie prosiłem o grę w mojej drużynie. W kadrze również nie będę tego robił.

W 1999 roku, kiedy mistrzostwa rozgrywano w Polsce nasza kadra zdobył mistrzostwo Europy. Czy będzie Pan korzystał z doświadczeń Tomasza Herkta i Andrzeja Nowakowskiego?

- W 1999 roku osiągnęliśmy największy sukces żeńskiej koszykówki w naszym kraju. Dla mnie nie jest problemem pytanie innych mądrych ludzi o radę, więc na pewno będę chciał korzystać ze wszystkich dobrych doświadczeń.

Już 9 stycznia 2010 roku kadra rozegra pokazowy mecz z Gwiazdami Ford Germaz Ekstraklasy. Czy jest już decyzja, w jakim składzie zagra reprezentacja?

- Nie wiem czy będę mógł skorzystać ze wszystkich zawodniczek. Mam nadzieję, że będzie to grupa nie 12, a przynajmniej 16 koszykarek, bo nie chciałbym, aby brak ewentualnego powołania na ten mecz został odebrany jako zamknięcie drogi do reprezentacji. W tym spotkaniu dałbym wszystkim powołanym zawodniczkom okazję do zaprezentowania się w podobnym wymiarze czasu. Wykorzystam te dni na określenie celów, przedstawienie projektu Londyn 2012 oraz na omówienie koncepcji i filozofii gry reprezentacji. To będzie także okazja do rozmów prezesa i przedstawicieli Zarządu z zawodniczkami.

Nie gramy w kwalifikacjach do Mistrzostw Europy, jakie zatem plany ma Pana reprezentacja na 2010 rok?

- Będzie to kluczowy rok pod kątem naszej pracy. Musimy wykorzystać fakt, że w Czechach odbędą się Mistrzostwa Świata i rozegrać maksymalną ilość gier towarzyskich z uczestnikami tej imprezy. Możliwość konfrontacji z takimi zespołami jak USA, Chiny, Australia czy na przykład Rosja to bezcenne doświadczenia dla budowy zespołu na Mistrzostwa Europy. Stosujmy zasadę: uczymy się od najlepszych w bezpośredniej konfrontacji! Myślę, że każdy z uczestników Mistrzostw Świata powinien być zainteresowany grą kontrolną z naszym zespołem, ze względu na bliskość i tę samą strefę czasową. A do tego nie będziemy ich rywalami w walce o punkty. W kontekście rozgrywanych w Polsce przyszłych Mistrzostw Europy i dużej szansy awansu do Igrzysk Olimpijskich 2012 odpowiedni plan i strategia rozwoju kadry powinny być celem nadrzędnym dla środowiska koszykówki żeńskiej: Polskiego Związku Koszykówki, Polskiej Ligi Koszykówki Kobiet, klubów, Rady Trenerów i sponsorów.

Dziękuję za rozmowę i życzę powodzenia w pracy z reprezentacją

rozmawiał: ag
źródło plkk.pl
Brąz ///Srebro///Srebro///Złoty-brąz!!!

koszykarz

Postautor: koszykarz » 23 grudnia 2009, 12:40

Z tych młodych gniewnych uważam że DAREK powinien stawiać na Sosnowską , Galę , Kaczmarczyk , Idczak - może Tomiałowicz ale raczej i tak nie pogra na ME bo mamy KRAWIEC i SKOBLITO ...

Poza tym raczej nie powinno być raczej nowych twarzy bo....nie widzę takich...

Jedynie mogą być jakieś odkurzone zawodniczki typu MAJEWSKA która jak chce to potrafi grać na poziomie - bo jej atut to wzrost .

Zgadzam się co do Piekarskiej - że nie powinna być uwzględniana do kadry... Bo jest za statyczna , za wolna , szybko sie deprymuje... Wogóle jej gra to CHAOS...

Wolałbym ogrywać JUJKĘ - 2 lata pod okiem DARKA może coś z niej zrobić... Poza tym na CENTRZE mamy przecież NIEURODZAJ...

Przecież są jeszcze Czarnecka , Mrozińska , Chomać czy GULAK - tyle że to poziom przeciętny...

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 23 grudnia 2009, 15:12

trzon drużyny podał koszykarz, reszta zalezy od obserwacji p. Maciejewskiego. Moga sie znaleść sprawdzone nazwiska z kadry Koziorowicza ale i tez nowe odkrycia. Pierwsze przymiarki bedziemy mieli juz 9 stycznia. zobaczymy kogo wybierze!
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

koszykarz

Postautor: koszykarz » 23 grudnia 2009, 16:25

w najbliższzym czasie raczej wielkich zmian nie będzie .

Trzon kadry bez niespodzianek :

Rozgrywajki : Pawlak - Gajda . (Pietrzak ma dobry sezon ale bądźmy realistami)

Rzucające : tak naprawde jedyną ,,2'' na poziomie jest KRAWIEC - Jeziorna mnie nie przekonuje a SKOBEL , DRZEWIŃSKA to ,,3''
SKRZYDLOWE : naturalnie BIBA , SKOBEL (może też jako zmienniczka Krawcowej) , Mieloszyńska ,

SILNE SKRZYDLOWE : Żurowska , Walich ,

ŚRODKOWE : Kobryn , Majewska...

Wydaje się że ta ,,10'' zawodniczek ma raczej PEWNE miejsce i UMIEJĘTNOŚCI pozwalające na to by w najbliśzym czasie po prostu stanowić o sile kadry...

Nie ma sensu wymieniać Drzewińskiej , Czarneckiej , Piekarskiej , Makowskiej i Bóg wie innych... Bo to nie ma sensu

DAREK wspomniał też o tzw. KADRZE B. bardzo dobry pomysł :D Bo właśnie tam powinny grywać zawodniczki aspirujące do gry w REPRZE - przeważnie młode : czyli SOSNA , GALA , WERA ,Ania Pietrzak , Kaczmarczyk i inne

kristofer
Kadet

Postautor: kristofer » 23 grudnia 2009, 17:42

a Twigg (Dydek) zakończyła sportową karierę? Szkoda że najmłodsza z Dydkówien jest jeszcze słabsza od najstarszej. Osobiście liczyłem na jakieś fajne zakończenie kariery przez Ptycha, a ona właściwie rozmieniła się na drobne.

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 23 grudnia 2009, 17:43

Koszykarz tu nie chodzi oto ze powinny grac w kadrze B, C,D i tak dalej. On według chce miec około 20-30 zawodniczek w kazdej chwili gotowych do gry w kadrze. Mam tylko nadzieje ze sam sie nie zgubi z tymi kadrami i zawsze bedzie wybierał zawodniczki najlepsze w danym momencie!
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 23 grudnia 2009, 17:43

odnośnie obecności Krawiec - widzę, że niewielu już pamięta, że ta Pani ma niezwykle rzadko spotykaną w naszym kraju chorobę u koszykarek - niechęć do kadry :lol: wiecznie ją coś boli, doskwiera itd. także w gruncie rzeczy, nie wiemy, czy w takiej kadrze sie sprawdzi, bo za wiele na arenie miedzynarodowej do tej pory nie pograła.

Koszykarz: odnośnie Siwej - jesli nie przekonuje Cie aktualnie - rozumiem. ale też dziwię Ci się, że nie dasz jej szansy dojść do siebie po poważnej kontuzji. jeśli zaś oceniasz Justynę z nieco szerszej perspektywy (np. ME), to mocno Ci się dziwię...

koszykarz

Postautor: koszykarz » 23 grudnia 2009, 18:19

Kuba - oczywiście że pamiętam występ SIWEJ na ME - jako jedyna zagrała na ,,+'' . :)
Oceniam tylko realnie przydatność Krawcowej i innych ,,2'' .

KRAWIEC - Monika jeśli jest w optymalnej formie - to nie ma sobie równych na ,,2'' . Natomiast co do SIWEJ - ja jej nie skreślam... Obie panie : Krawiec i Jeziorna w obronie prezentują ten sam poziom . Natomiast ja bym wolał jednak przydatność w ataku Moniki Krawiec - bo tego wymagam od koszykarskich ,,2'' ..

Co do DARKA - on chciał mieć już przed sezonem Monikę w Gorzowie - tak więc uważam że DAREK nie będzie jej nawet namawiał do KADRY. Bo DAREK - to mimo wszysatko nie KOZIOR - u którego liczą sie tylko ,,układziki'' i NAZWISKA podawane na tacy przez Krawczyka .

Liczę że coach MACIEJEWSKI będzie pierwszym trenerem który nie będzie faworyzował pewnych zawodniczek - a będzi stawiał na NAJLEPSZE i tego mu życzę po prostu...

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”