PLKK i TVP

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
Łukasz_UFB
Młodzik

Re: PLKK i TVP

Postautor: Łukasz_UFB » 11 lutego 2010, 12:24

Do garnuszka dorzuce jeszcze EURO 2012 - impreza ta powoduje ze na siłe lansuje sie WSZYSTKO co jest związane z piłką kopaną. A szczerze mówiąc nie ma czego - no bo popatrzmy jednymi solidnymi na skale europejską piłkarzami są bramkarze + kilku, co można policzyć na palcach jednej ręki, z pola i ... koniec....
Tymczasem chociażby w lipcu robi sie straszny szum o rozgrywki europejskie - że wreszcie wejdziemy w jakąś sensowną faze i co? - z roku na rok coraz gorzej - z przyjemnością oglądało sie jak Wisła łoiła Lazio czy Schalke albo Groclin Man City. Ostatnio wybił sie Lech i skończył na Udinese. A teraz mieliśmy Legie która męczyła sie z tuzami z Kopenhagi, Polonie która jest w lidze blisko miejsc spadkowych a próbowała "fikać" do Europy i Wisłe która (bez złośliwości) dała dupy z tuzami z Tallina. Znowu małym pocieszeniem Lech ale marnym bo chwile później ich tez nie było... O reprezentacji nie wspomne bo szkoda klawiatury :roll:
A tymczasem co mamy w koszykówce - Asseco Prokom w Eurolidze niespodzianką, albo wreszcie grają na miare swoich możliwości i z przyjemnością powinno sie ich pokazywać w TV - to samo Wisła - wielki sukces 1/4 Euroligi - i co? - NIC - kompletnie nic. To już kilka lat temu gdzie naprawde i repra i kluby grały dno każda sobota godz. 18 transmisja na zywo z jednego meczu PLK - na TV4
Widac co jest bardziej wartościowe dla TVP - uważają że nie opłaca sie pokazywac tych meczy? - to niech zadbają o promocje tej ligi tak żeby sie opłacało - mam wrażenie ze tam na Woronicza siedzą ignoranci i ludzie z przypadku biorący udział w politycznej rozgrywce o ciepłe posadki a nie ludzie którzy naprawde powinni sie tym interesować i zajmować... A co do TVP Sport - jest to podobno ogólno dostępny kanał sportowy - który powinien docierać do odbiorców w całym kraju - tak? - to dlaczego w Pruszkowie który leży 20km od siedziby TVP - antene TVP Sport ma moze 5% ludzi w mieście?
"Mimo tym, co fanatyzm próbują w nas zdusić
Mimo wszystkim, co chcą nas po prostu ukrócić..."

Obrazek
Obrazek

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 11 lutego 2010, 12:34

Łukasz i na tym polega całyy pic. Nasi skopani potrafia przegrac nawet z farmerami z Pierdziszewa, ale to wina oczywiście ...sedziów! Przykłąd debilizmu mieliśmy na przełomie stycznia/lutego kiedy to pokazywano Puchar jakiegos smiesznego króla w tym samym momencie w Polsce rozgrywane sa decydujace o MP mecze w kosza, siatke, recznej lub nawet w hokieja!
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

Awatar użytkownika
patrese
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: patrese » 11 lutego 2010, 13:21

hermes46 pisze:Łukasz i na tym polega całyy pic. Nasi skopani potrafia przegrac nawet z farmerami z Pierdziszewa, ale to wina oczywiście ...sedziów! Przykłąd debilizmu mieliśmy na przełomie stycznia/lutego kiedy to pokazywano Puchar jakiegos smiesznego króla w tym samym momencie w Polsce rozgrywane sa decydujace o MP mecze w kosza, siatke, recznej lub nawet w hokieja!

Nie musisz obrażać zaraz kibiców piłkarskich. Wbij sobie do główki wreszcie, że żaden z niszowych sportów typu koszykówka kobiet z piłką nigdy nie wygra, gdyż oglądalność tego sportu w odróżnieniu do futbolu jest prawie zerowa... :roll:
SIAMO SEMPRE CON VOI - LECH POZNAŃ
Obrazek

Awatar użytkownika
markylipek
Młodzik

Postautor: markylipek » 11 lutego 2010, 15:21

[/quote]żaden z niszowych sportów typu koszykówka kobiet z piłką nigdy nie wygra, gdyż oglądalność tego sportu w odróżnieniu do futbolu jest prawie zerowa... :roll:[/quote]

Pewnie tak, ale czy ostatni mecz koszykarek Wisły był gorszy niż mecz piłkarzy tego klubu np. z Levadią Tallin?? I to Liga Mistrzów i to a jednak poziom dramatycznie różny z korzyścią dla koszykówki... Że nie wspomnę o jakiś dziwnych rywalach w PIERWSZYCH (!!!) rundach pucharu UEFA czy Intertoto Lecha Poznań czy Polonii Warszawa, z którymi nasze zespoły przegrywały kompromitując się. Uważam zatem że mecze play-off kończące sezon w europejskich pucharach naszych drużyn koszykarskich jak najbardziej powinny znaleźć się na antenie ogólnopolskiej

feri
Młodzik

Postautor: feri » 11 lutego 2010, 15:27

markylipek pisze:
żaden z niszowych sportów typu koszykówka kobiet z piłką nigdy nie wygra, gdyż oglądalność tego sportu w odróżnieniu do futbolu jest prawie zerowa... :roll:

Pewnie tak, ale czy ostatni mecz koszykarek Wisły był gorszy niż mecz piłkarzy tego klubu np. z Levadią Tallin?? I to Liga Mistrzów i to a jednak poziom dramatycznie różny z korzyścią dla koszykówki... Że nie wspomnę o jakiś dziwnych rywalach w PIERWSZYCH (!!!) rundach pucharu UEFA czy Intertoto Lecha Poznań czy Polonii Warszawa, z którymi nasze zespoły przegrywały kompromitując się. Uważam zatem że mecze play-off kończące sezon w europejskich pucharach naszych drużyn koszykarskich jak najbardziej powinny znaleźć się na antenie ogólnopolskiej

W piłce też nie zawsze jest tak różowo, o ile pamiętam to z meczu Levadia - Wisła (rewanż) nie było transmisji w żadnej TV, a sam bardzo chętnie bym ją obejrzał, bo to był bardzo ważny mecz.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 11 lutego 2010, 17:20

a tu macie,jak to robią we Włocławku...

Skróty nic nas nie kosztują. Robią to wolontariusze - mówi o ekspansji włocławskiego klubu do internetu, prezes koszykarskiego Anwilu Zbigniew Polatowski.

Paweł Rzekanowski: Mecze i skróty w sieci - to alternatywa dla braku PLK w telewizji?

Zbigniew Polatowski: Klub Anwil pod moim kierownictwem chce być zawsze pierwszy we wszystkim. Pierwsi mieliśmy zaplecze medyczne, jako jedyni pierzemy zawodnikom sprzęt, koszulki, spodenki, ręczniki. Przychodzą, a na półce mają już ułożone. Za nami jeśli chodzi o fizjoterapię dopiero poszedł Turów, Prokom. I jeśli spojrzy pan na strony klubowe, to jesteśmy ścisłą czołówką, jeśli nie mamy jej najlepszej. Szukamy nowych pomysłów, a jednym z takich jest robienie filmów i transmisje dla kibiców.

Ile kosztuje transmisja z meczu, tworzenie skrótów w sieci?

- Spotkanie będzie można obejrzeć na wtkanwil.com.pl oraz stronie firmy, która przeprowadzi technicznie transmisję - esport.tv. Ile to kosztuje? Np. skróty - nic. Nie uwierzy pan, ale kosztuje to pomysł i pracę osób, które pracują nad takimi materiałami. To wolontariusze. Nie płacimy nic. Po prostu nic. Kiedy jechaliśmy na mecz do Warszawy, braliśmy fotoreportera, który robi zdjęcia, a jednocześnie zabraliśmy chłopaka (Jakub Ścierzyński - red.), który robi film. Chodzi do szkoły średniej, ma 16 lat. Lubi Anwil, lubią jego rodzice, lubią dziadkowie - wszyscy są naszymi kibicami od lat. Model jak w Ameryce - trzecie pokolenie w tej rodzinie lubi koszykówkę i nasz klub.

Prawa telewizyjne do meczów PLK ma TVP.

- Otrzymałem zgodę od zastępcy dyrektora działu sportowego telewizji, by z naszych meczów takie filmy robić i prezentować. Wtedy, kiedy nie transmituje ich TVP. Wszystko jest zgodne z prawem.

Źródło: Gazeta Wyborcza Toruń
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 11 lutego 2010, 18:41

Patrese tu nie chodzi o cos co jest bardziej popularne. Tu chodzi o sam fakt. Napisz mi CO DAŁY TRANSMISJE NA ZYWO PUCHRU GÓWNIANEGO KRÓLA??? Mecze to ogladało mniej ludzi niz transmisje z meczów ligowych w siate, reczna i hokieja!
Piszesz ze futbol jest bardziej popularny? Dobrze to czemu Grand Prix puszcza sie o pólnocy? Widzów zuzla jest wiecej? I co d....
Poprostu paru łosiom wydaje sie ze pokazujac w zime spadanie ze skoczni Małysza a w lato bezowocne latanie za piłka skompromitowanych zawodników uszczesliwi ludzi i zamknie buzie opozycji.
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

Awatar użytkownika
patrese
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: patrese » 11 lutego 2010, 19:36

Wszystkich uszczęśliwić się nie da. Ale większość już tak. Było głośno niedawno o tym, że mecz na szczycie w PLK zgromadził przed telewizorami o połowę mniej ludzi niż w hali we Włocławku (2,5 tys. - 5 tys.) Więc o czym my mówimy. Żeńskiego kosza ogląda z pewnością jeszcze mniej osób. Nie ma zainteresowania- nie ma transmisji. Bo dla kogo? Proste. Mecze piłkarskie polskiej ekstraklasy w zakodowanym C+ (który jest o wiele mniej dostępny niż TVP Sport, a gości już na każdej platformie cyfrowej i chyba w niektórych zakątkach kraju jest osiągalny w naziemnej cyfrowej) gromadzą grubo powyżej 100.000 widzów.

P.S. Grand Prix jest w TVP o północy, bo taki pakiet TVP zakupiła. C+ transmituje to na żywo. Zresztą żużel to też niszowy sport i z futbolem przegrywa wszędzie.

Obrazek

feri
Młodzik

Postautor: feri » 11 lutego 2010, 20:32

patrese pisze:Wszystkich uszczęśliwić się nie da. Ale większość już tak. Było głośno niedawno o tym, że mecz na szczycie w PLK zgromadził przed telewizorami o połowę mniej ludzi niż w hali we Włocławku (2,5 tys. - 5 tys.) Więc o czym my mówimy. Żeńskiego kosza ogląda z pewnością jeszcze mniej osób.

Zupełnie co innego mówił Madej - prezes AZS PWSZ, podczas jednego z meczów AZS. Podobno dostał info z TV, że sa bardzo zadowoleni z oglądalności, mecze z Rivas oglądąło coś chyba 80 tys, a z Lotosem 50 tys widzów.

Nie ma zainteresowania- nie ma transmisji. Bo dla kogo? Proste. Mecze piłkarskie polskiej ekstraklasy w zakodowanym C+ (który jest o wiele mniej dostępny niż TVP Sport, a gości już na każdej platformie cyfrowej i chyba w niektórych zakątkach kraju jest osiągalny w naziemnej cyfrowej) gromadzą grubo powyżej 100.000 widzów.

No i część ogląda to pewnie tak jak ja, czyli z musu powiem szczerze. Kupiłem C+ dla Serie A, Premierleague, Primera Division, żużlowych GP i NBA, a i tak najczęściej można natknąć się na polską ligę... Przynam jednak szczerze, że realizacja i jakość obrazu HD naprawdę na wysokim poziomie - wręcz proporcjonalnie przeciwnie do poziomu meczów w piłkarskiej Ekstraklasie - z meczu na mecz nie idzie tego po prostu oglądać...

Awatar użytkownika
Łukasz_UFB
Młodzik

Postautor: Łukasz_UFB » 11 lutego 2010, 20:57

Poza tym - wszystko sie zapętla...

Statystyczny Kowalski nie zna sie na koszykówce dlatego ze nie ma mu jej kto przybliżyć - a to najlepiej jednak robi telewizja (przykład ostatnio piłki ręcznej), a telewizja nie interesuje sie tego typu transmisjami bo statystyczny Kowalski nie będzie tego oglądał - bo skąd ma wiedziec czy moze to go zainteresować jak nie jest to ogólnodostępne - i tak wkółko...
A piłka nożna i jej popularność - wszyscy wiemy jak wygląda scena kibicowska na piłce kopanej - i jej popularnosć teraz jest w 90% podyktowana lokalnym patriotyzmem i miłością dziesiątków czy nawet setek tysięcy ludzi to danego klubu, a nie wynika z sukcesów - bo poziom jest żenujący.... Nie twierdze że poziom naszej koszykówki jest jakiś super - ale na arenie miedzynarodowej coś sie dzieje a i repra nieźle rokuje....
I myśle ze gdyby koszykówka transmitowana była w TV w stopniu porównywalnym do chociażby skoków narciarskich jej popularność drastycznie by wzrosła - ale jak TVP nawet nie chce spróbowac, a od czasu do czasu rzuca z łaski jakimś ochłapem na antene - będzie tak jak jest...
"Mimo tym, co fanatyzm próbują w nas zdusić
Mimo wszystkim, co chcą nas po prostu ukrócić..."

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
patrese
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: patrese » 11 lutego 2010, 20:59

feri pisze:Zupełnie co innego mówił Madej - prezes AZS PWSZ, podczas jednego z meczów AZS. Podobno dostał info z TV, że sa bardzo zadowoleni z oglądalności, mecze z Rivas oglądąło coś chyba 80 tys, a z Lotosem 50 tys widzów.

Podobno? Nie znam wyników oglądalności meczów euroligowych ale wydaje się mocno nierealne, aby oglądało je 20-30 razy więcej widzów w środku tygodnia niż wcześniej wspomniany hit PLK, który był transmitowany w sobotę.

feri pisze:No i część ogląda to pewnie tak jak ja, czyli z musu powiem szczerze. Kupiłem C+ dla Serie A, Premierleague, Primera Division, żużlowych GP i NBA, a i tak najczęściej można natknąć się na polską ligę... Przynam jednak szczerze, że realizacja i jakość obrazu HD naprawdę na wysokim poziomie - wręcz proporcjonalnie przeciwnie do poziomu meczów w piłkarskiej Ekstraklasie - z meczu na mecz nie idzie tego po prostu oglądać...

Ja np. mam C+ głównie z uwagi na polską ekstraklasę i zapewniam Cię, że nie jestem w mniejszości. Piłkarskie ligi zagraniczne cieszą się zdecydowanie mniejszą popularnością niż polska. Stosunek wynosi mniej więcej 1:15.

Obrazek

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 11 lutego 2010, 21:29

Łukasz_UFB pisze:Poza tym - wszystko sie zapętla...

Statystyczny Kowalski nie zna sie na koszykówce dlatego ze nie ma mu jej kto przybliżyć - a to najlepiej jednak robi telewizja (przykład ostatnio piłki ręcznej), a telewizja nie interesuje sie tego typu transmisjami bo statystyczny Kowalski nie będzie tego oglądał - bo skąd ma wiedziec czy moze to go zainteresować jak nie jest to ogólnodostępne - i tak wkółko...
A piłka nożna i jej popularność - wszyscy wiemy jak wygląda scena kibicowska na piłce kopanej - i jej popularnosć teraz jest w 90% podyktowana lokalnym patriotyzmem i miłością dziesiątków czy nawet setek tysięcy ludzi to danego klubu, a nie wynika z sukcesów - bo poziom jest żenujący.... Nie twierdze że poziom naszej koszykówki jest jakiś super - ale na arenie miedzynarodowej coś sie dzieje a i repra nieźle rokuje....
I myśle ze gdyby koszykówka transmitowana była w TV w stopniu porównywalnym do chociażby skoków narciarskich jej popularność drastycznie by wzrosła - ale jak TVP nawet nie chce spróbowac, a od czasu do czasu rzuca z łaski jakimś ochłapem na antene - będzie tak jak jest...

Innymi słowami wyraziłeś to, co wczoraj pisałem. TV ma tutaj dużo do powiedzenia, może ukierunkowywać zainteresowanie kibiców. Tak było właśnie w drugiej połowie lat 90-tych z ligową męską koszykówką. I nie zgodzę się, że mało kto miał o tym wtedy pojęcie (choć może jestem nieco subiektywny, bo wychowałem się w mieście, które wówczas miało ekipę w PLK) - newsy o Śląsku, Pruszkowie czy Anwilu na eksponowanych miejscach serwisów informacyjnych, transmisje live z praktycznie każdej kolejki i wszystkich meczów finałowych w TVP1 - to brzmi dzisiaj jak bajka... :shock: W takich warunkach o wiele łatwiej było poszerzyć grono stałych odbiorców transmisji. Racja, że wiele zależy od sposobu, w jaki pokazuje się dane rozgrywki. Mdły komentarz Łabędzia czy Sobczyńskiego utrudnia obserwację meczu stałym sympatykom kosza i nie zachęca tych, którzy mają o tej grze blade pojęcie do poznania jej tajników. Kontrastem są profesjonalnie zrealizowane transmisje piłkarskiej ekstraklasy w Canal+, gdzie ten towar - umówmy się - zajmuje o wiele mniej eksponowane miejsce w skali europejskiej...
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

feri
Młodzik

Postautor: feri » 11 lutego 2010, 22:07

patrese pisze:
feri pisze:Zupełnie co innego mówił Madej - prezes AZS PWSZ, podczas jednego z meczów AZS. Podobno dostał info z TV, że sa bardzo zadowoleni z oglądalności, mecze z Rivas oglądąło coś chyba 80 tys, a z Lotosem 50 tys widzów.

Podobno? Nie znam wyników oglądalności meczów euroligowych ale wydaje się mocno nierealne, aby oglądało je 20-30 razy więcej widzów w środku tygodnia niż wcześniej wspomniany hit PLK, który był transmitowany w sobotę.

No właśnie, że Madej porównywał wyniki do PLK. Co prawda nie doszukałem się dokładnego potwierdzenia słów Madeja, ale np. taką informację z Interii/PAP:

Poziom spotkań między drużynami czołówki jest naprawdę wysoki, bardzo wysoki, co potwierdza także skala zainteresowania kibiców - i tzw. słupki oglądalności. Ostatni mecz KSSSE z Lotosem obejrzało w telewizji 29 tysięcy osób.

http://fakty.interia.pl/news//news/plkk ... 1408745,20

patrese pisze:
feri pisze:No i część ogląda to pewnie tak jak ja, czyli z musu powiem szczerze. Kupiłem C+ dla Serie A, Premierleague, Primera Division, żużlowych GP i NBA, a i tak najczęściej można natknąć się na polską ligę... Przynam jednak szczerze, że realizacja i jakość obrazu HD naprawdę na wysokim poziomie - wręcz proporcjonalnie przeciwnie do poziomu meczów w piłkarskiej Ekstraklasie - z meczu na mecz nie idzie tego po prostu oglądać...

Ja np. mam C+ głównie z uwagi na polską ekstraklasę i zapewniam Cię, że nie jestem w mniejszości. Piłkarskie ligi zagraniczne cieszą się zdecydowanie mniejszą popularnością niż polska. Stosunek wynosi mniej więcej 1:15.

Skąd wytrzasnąłeś taki stosunek 1:15, to jakaś kompletna bzdura, chyba robiłeś sondę wśród kolegów na bułgarskiej :) (bez urazy, w ekstraklasie tez sympatyzuje z Lechem)

Ja mógłbym patrząc na Gorzów powiedzieć o stosunku odwrotnym... żużlowe GP + ligi zagraniczne: 15:1 z naszą ekstaklasą (no chyba, że leci jakiś hit, a takie hity są 3: Lech - Legia, Legia - Wisła, Wisła - Lech), zostawmy więc te subiektywne badanie na boku... lepiej znaleźć oficjalne źródło, ale nie chce mi się już tego robić, bo nie o tym ta dyskusja...

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 11 lutego 2010, 22:11

napisaliśmy 3 strony o tym co jest chore i na dłuższą mete nie ma lekarstwa niestety. Nie zmienia tych zasad zadne sportowe władze, powoływanie na stanowiska Szaranowicza, Kurzajewskiego czy innego łosia. Sa to ludzie kariery dla których nie liczy sie pasja tylko ka$$$a. Po cichu liczyłem ze cały burdel i rozwój kosza pociagnie Gortat, ale w momencie startu samolotu do USA jego "mania" sie skończyła! Bo niestety był sam, bez wsparcia innych sportowców. Kolejny gol-samobój to przeciaganie z powłaniem trenerów kadr narodowych! Tu juz nie chodzi o nazwiska trenerów, bo co temu syfowi jest winny p. Maciejewski? Przeciagano to jakby był wybór miss swiata, a to powinno byc we wrzesniu tak aby nowy trener mógł przed sezonem zobaczyc ew. kandydatów do gry. Gdyby nie mecz gwiazd-Kadra do dzisiaj bysmy sie zastanawiali kto bedzie prowadził kadre! Powoli dochodze do wniosku ze plkk chodzi o to aby prawa do transmisji podpisac z kimkolwiek grunt to miec spokój! A ze nie bedzie meczy w tv? Życie!

Awatar użytkownika
patrese
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: patrese » 11 lutego 2010, 23:12

feri pisze:
patrese pisze:

No właśnie, że Madej porównywał wyniki do PLK. Co prawda nie doszukałem się dokładnego potwierdzenia słów Madeja, ale np. taką informację z Interii/PAP:

Poziom spotkań między drużynami czołówki jest naprawdę wysoki, bardzo wysoki, co potwierdza także skala zainteresowania kibiców - i tzw. słupki oglądalności. Ostatni mecz KSSSE z Lotosem obejrzało w telewizji 29 tysięcy osób.

http://fakty.interia.pl/news//news/plkk ... 1408745,20

patrese pisze:

Skąd wytrzasnąłeś taki stosunek 1:15, to jakaś kompletna bzdura, chyba robiłeś sondę wśród kolegów na bułgarskiej :) (bez urazy, w ekstraklasie tez sympatyzuje z Lechem)

Ja mógłbym patrząc na Gorzów powiedzieć o stosunku odwrotnym... żużlowe GP + ligi zagraniczne: 15:1 z naszą ekstaklasą (no chyba, że leci jakiś hit, a takie hity są 3: Lech - Legia, Legia - Wisła, Wisła - Lech), zostawmy więc te subiektywne badanie na boku... lepiej znaleźć oficjalne źródło, ale nie chce mi się już tego robić, bo nie o tym ta dyskusja...

Nie. Opieram się na profesjonalnych badaniach, a nie na tym co ktoś komuś powiedział.

22.11.2009
Juventus-Udinese 10.190 widzów
Wisła-Cracovia 151.661 widzów

Więc stosunek chyba jednak 1:15 albo nie umiem liczyć... :roll:

źródło http://media2.pl/badania/58935-canalplu ... ejsza.html

Obrazek

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”