Play-off Euroligi

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Czy Wisła Can-Pack Kraków awansuje do Final Four Euroligi?

Czas głosowania minął 03 lutego 2010, 21:07

tak
42
88%
nie
6
13%

Liczba głosów: 48

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Re: Play-off Euroligi

Postautor: Greebo » 23 lutego 2010, 21:59

ojej..

długo wydawało sie że Saletra będzie mógł dizś napisać kolejny rozdział ksiazki pt: "Kompleks Czeski w polskiej koszykówce żeńskiej".

Do 26 minuty nie graliśmy prawie nic, tak w ataku jak i w obronie, mimo że próbowaliśmy ugryźć rywalki na rożne sposoby. Początkowo nasza taktyka w ofensywie miała sie opierać na grze pod faul rywlek. Marta, Liron, i Izi próbowały wchodzic podkosz na kontakcie z rywalkami, ale te mądrze sie usatwiały, a nasze panie chyba zbyt skupiały sie na probie zlapania Czeszek na faul niz na tarfieniu do kosza, wiec efekt byl mizerny. Dobrze ze lepszy efekt przynosiła gra pod kosz, na nasze wysokie. Janell i Ewka punktowały na dobrej skuteczności. A gdy Liron udało sie wreszcie trafić trojkę, to pierwsza kwartę udało sie zakończyć remisem.

CO z tego, skoro 2 pierwsze minuty 2 kwarty przegraliśmy 0-8. Niesamowita trojka Viteckovej, potem 5 punktów Skery.. i ta przewagę rywalki długo utrzymywały, boy w połowie 3 kwarty powiększyć ja nawet do 15 punktów. I wtedy przebudziła sie ta, ktora ostatnimi czasami najbardziej zawodziła - Izi. Kilka ostatnich spotkań bylo w jej wykonaniu co najwyżej przecietnych. Dzis do przerwy tez tylko irytowała pudlami z czystych pozycji, bo rzut z dystansu jej wyraźnie nie siedział . ALe wreszcie poszła po rozum do głowy i spróbowała wejść pod kosz. jedno, potem, drugie, do tego celne osobiste no i wreszcie przyszła koelej an celną trojkę.. przewaga Brna pomału topniała, mimo że Skera walczyła i grała tak jak za najlpeszych czasów w Wisle. Na szczęście z minuty na minute otrzymywała coraz słabsze wsparcie od koleżanek. Zwłaszcza Horkaova i taj nei pokazały niemal nic. Viteckova długo trzymała nas w szachu traifajac w kluczowych momentach, ale w końcówce i ona spuchła. Walczyć probostwa jeszcze Bonenr, ale jej chaotycnzy styl gry jest bardziej efektowny niż efektywny..

W połowie 4 kwarty kolejna trojka Izi wyprowadziła nas na długo oczekiwane prowadzenie. PA w końcówce popis gry dała Liron. dwa efektowne wejścia pod kosz (jedno chyba z przełożeniem piłki za plecami.. choć głowy nie dam sobie uciąć.. emocje brały góre :)) + trójka dały nam 4 punktowe prowadzenie, ktore udało sie dowieźć do końca.

Pierwszy kroczek do wyeliminowania Brna zrobiony. Potrzbeny jest jeszcze "tylko" jeden. Zgadzam sie z Kristoferem że łatwiej może być w tym pierwszym spotkaniu, w Brnie, bo Czeszki mogą miec duuze problemu z kondycja. A jak nie, to coż, pozostanie wierzyć ze hala przy R22 zostanie w tym sezonie nie zdobyta w eurolidze :)
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 23 lutego 2010, 22:28

Greebo pisze:ojej..

długo wydawało sie że Saletra będzie mógł dizś napisać kolejny rozdział ksiazki pt: "Kompleks Czeski w polskiej koszykówce żeńskiej".

:P Nie ukrywam, że powoli sie do tego przymierzałem :mrgreen: . Natomiast na ten temat to najlepiej by bylo napisać prace doktorską o wdzięcznym tytule : " Kompleks czesko-francusko-hiszpański w polskiej koszykówce żenskiej. Studium irracjonalnego przypadku " :P

Nas poważnie jednak to GRATULACJE. Całe szczęscie, że wygraliscie z tymi czeskimi nudziarami, bo przyznam, że zespol ten doprowadza mnie do szewskiej pasji - Brno miało już swoj czas w euro i czas w końcu przekazać pałeczkę komu innemu - myślę, że idealnym kandydatem ku temu jest Wisła.

Teraz koniecznie trzeba je dobic i ostro zajechać w pierwszej połowie iii...niech ta seria skończy się w dwóch meczach dla Wisły.
Oby zagrała Pałencja- 10-15 minut do rotacji da niezbędne wytchnienie Bersowej i Eveline.

Sprawcie zeby po meczu na twarzy Hollie Grimy zagoscił wielki grymas niezadowolenia po zdecydowanej porażce :P

PS. Jest szansa zeby wrocily stare emotikony? Te wg mnie są wyjątkowo tandetne.

daniel_balinski
Nowy na forum

Postautor: daniel_balinski » 23 lutego 2010, 22:40

Wisła była rewelacyjna! Oby w piątek tak samo. Ten mecz najlepiej pokazał, jaką przewagę tworzy choćby jedna więcej wartościowa zawodniczka...

Zdjęcia z meczu: http://sportowetempo.pl/puls_dnia/artyk ... _Eurolidze

Adasss
Amator

Postautor: Adasss » 23 lutego 2010, 22:47

Taktyka Brna na dziś to było chyba odjechać jak najdalej po 3 kwartach i jakoś doczołgać się w czwartej.
Ale gdyby nie to, że Skera trafiałaby dziś (w tej hali) chyba nawet z zawiązanymi oczami, to misterny plan posypałby się dużo szybciej. To co wyprawiało Brno w końcówce to już był typowy "brak tlenu".
Dla naszych pań chwała, że nie dały się złamać i wykorzystały swoją szansę w tej ostatniej kwarcie.
Teraz w Brnie spodziewam się brzydkiego i wyrównanego meczu, oby wygranego.

Dowiedziałem się też co nieco o tym jak to dokładniej jest z transmisjami.
TVP "śpiewa" sobie za transmisję 15 tyś (co chyba i tak jest w ich pojęciu "tanio", od Gdynianek za mecz ze Spartakiem zażyczyli sobie podobno 25). Pozostałe stacje nie są w ogóle zainteresowane. Wisła w desperacji rozmawiała nawet z TVS (TV Silesia). Transmisja internetowa swoje też kosztuje :/
Eurosport pytał Wisłę o to kto realizuje sygnał z dzisiejszego spotkania, bo byli zainteresowani, ale trzeba było odesłać ich do TVP z wiadomym skutkiem :/

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 23 lutego 2010, 22:57

Adasss pisze:Eurosport pytał Wisłę o to kto realizuje sygnał z dzisiejszego spotkania, bo byli zainteresowani, ale trzeba było odesłać ich do TVP z wiadomym skutkiem :/

czyli tzw. kwadratura koła... :shock:
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 23 lutego 2010, 23:03

Oj działo się dzisiaj na Reymonta, działo... Wiślaczki wyszły z głębokich opresji. Bohaterką na pewno jest Izi, która poderwała zespół. Jej odwaga w podejmowaniu rzutowych decyzji sprawiła, że reszta dziewczyn nabrała więcej pewności, a Brno nie miało pomysłu jak ją powstrzymać. A już myślałem po zejściu Izi po kilku minutach pierwszej kwarty, że dziś zanotuje kolejny przeciętny występ... Oczywiście bardzo dużą zasługę w odrobieniu strat miały Janell i Ewka, które grały w drugiej połowie non stop. Swoje dołożyła w bardzo ważnych momentach Liron, rekompensując tym z nawiązką wcześniejsza nonszalancję. Niestety słabszy mecz Marty, której ciężko było grać tak, jak najbardziej lubi. Paulina miała kiepskie wejście w pierwszej połowie i miałem obawy czy później nie będzie podobnie. Nie zagrała olśniewająco, ale swoje zrobiła, trafiając w ważny momencie za 3 pkt i harując w obronie. Zdziwiło mnie, czemu w drugiej połowie w ogóle nie zagrała Katka, ale tak dysponowanej Catro nie wypadało zdejmować z boiska. Zresztą nie miała swojego dnia, a bardziej potrzebny przy odrabianiu strat był ktoś, kto szarpnie w obronie, tak jak Pawlak. Ten mecz był bardzo zbliżony swoim przebiegiem do tego sprzed trzech miesięcy przeciwko Schio - z tym, że tam wygraną wiślaczki zapewniły sobie tak naprawdę kilka minut przed końcem. Teraz walka do samego końca, no i stawka wyższa... Duże znaczenie miała udana końcówka trzeciej kwarty - 6 pkt straty dodało wiary, a potem od stanu 58:67 nastąpił run 14:2. Rzeczywiście, Skera zaprezentowała się o wiele lepiej niż w poprzednim sezonie, niemiłosiernie punktując na doskonale znanym sobie parkiecie. Eval 27 najlepiej o tym świadczy. Pewnie jeszcze uskrzydliło ja miłe powitanie. :) Ciężko było mi się przyzwyczaić do jej widoku w innej koszulce i goniącej za nią Pauliny w barwach Wisły. Widać, że wiele meczów Wisła vs. Lotos zostawia po sobie trwały ślad. :) Do pewnego momentu za gracza meczu na pewno można uznać Viteckovą - to taki typ killera. Bonner zaprezentowała się nawet nieźle pod względem statów (wiem co mówię, bo miałem ją w ekipie Fantasy i zawodziła na ogół), ale gra taką szaloną koszykówkę. Opisane przez Jimmy'ego akcje na ok. 1 min przed końcem mocno podniosły mi ciśnienie... Mogło być +4, a tutaj Brno miało jeszcze szanse. Na nasze szczęście nie umiały sklecić sensownej akcji, a potem zamiast faulować, pozwoliły Burse trafić spod kosza. No ale to już problem pana Bobrovskiego i jego sztabu, ja tam nie narzekam. :) Zgodzę się, że kwestia kondycji czeskiego teamu odegrała spora rolę i pewnie podobnie może być w piatek. Jednak nie byłoby tej wygranej, gdyby nie determinacja wiślaczek i znaczna poprawa gry w obronie.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 24 lutego 2010, 06:48

pewnie niewielu spodziewało się takiej 4 kwarty w wykonaniu Wiślaczek, po słabych, a nawet bardzo słabych(2 kw.) momentami pierwszych trzech. Castro w końcu pokazała na co ją stać. kolejny świetny mecz naszych wysokich, Janell jest niesamowita w Eurolidze:)kluczowy moment spotkania to moim zdaniem trójka Pawlak.
a co do Brna...bez rotacji nie ma grania po prostu. Skera jak za(nie tak znowu starych) dobrych czasów w Wiśle :D
niestety dla drużyny z Czech duet Skerović-Viteckova to za mało.ale generanie jestem pod sporym wrażeniem 3 kwart w wykonaniu zawodniczek Bobrovskiego:)
cóż...zobaczymy jak to będzie w piątek...
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

BobBudowniczy74
Nowy na forum

Postautor: BobBudowniczy74 » 24 lutego 2010, 07:30

Chciałem zwrócić uwagę na jedną rzecz. Od zawsze wkurzał mnie u naszych dziewczyn brak kontrolowania sytuacji w której się obecnie znajdują podczas meczu. W latach poprzednich o pomstę do nieba wołały sposoby rozgrywania tzw. ‘akcji specjalnych” np. kilka sekund do końca czasu akcji, końcówka kwarty. W wielu momentach dziewczyny sprawiały wrażenie jakby w ogóle nie widziały, że mają np. 5 sek. na dokończenie akcji. Od tego roku nastąpiła diametralna zmiana. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że w dużej mierze to zasługa Trenera, że za każdym razem coś na koniec jest grane. Czy wyjdzie czy nie to już inna sprawa. Jednak niesamowitą rolę w planach Trenera odgrywa Liron. Ta dziewczyna jest mózgiem reszty dziewczyn, które są na boisku. Cały czas kontroluje sytuacje na boisku jak i na tablicy. Jej taktyczne faule powstrzymujące akcje to kwintesencja strategii. Wczoraj gdy do końca meczu zostało kilkanaście sekund a Brno miało piłkę wiedziałem, że już nic nam nie grozi, bo Liron jest na boisku i myśli! I co było? Oczywiście faule taktyczne do końca meczu (Wisła miała w tym momencie tylko jedno przewinienie w IV kw.) uniemożliwiające zawiązanie jakiejkolwiek sensownej akcji. Zresztą to nie jedyny przykład z wczorajszego meczu. W II kw. Liron wdała się w dyskusje z sędziami, że gramy dopiero z 4 minuty i Wisła ma 5 przewinień, a Brno 0 (przynajmniej tak wyglądało z jej gestykulacji) i co się dalej wydarzyło? Akcja Wisły i faul, choć w podobnych sytuacjach sędziowie nie gwizdali.
Moim skromnym zdaniem to pierwsza w kolejności zawodniczka z którą należałoby przedłużyć kontrakt (chyba, że już ma podpisany np. na 2 lata)

Ps. Dziwię się, że jęk zawodu po akcji Castro w IV kw. gdzie nie trafiła przy wejściu na kosz (wynik był bardzo stykowy ) nie rozsadził hali :)

PS juz się poprawiłem Liron
Ostatnio zmieniony 24 lutego 2010, 10:35 przez BobBudowniczy74, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
fearless
Kadet

Postautor: fearless » 24 lutego 2010, 08:07

BobBudowniczy74 pisze:bo Liroy jest na boisku
:)

A na poważnie. Dawno nie widziałem podobnego meczu, kiedy przegrywamy 15 w plecy i takie zwycięstwo. (mecz ligowy z Pabianicami jakiś czas temu i 4 trójki Pałki do przerwy?)

To niezwykłe, ale powtórzę jeszcze raz to co tutaj pisze wiele osób: ta drużyna jest niesamowita z tego powodu, że nie ma meczu, by nie znalazła się jedna dziewczyna, która ciągnie wynik. Dziś byłem pod wrażeniem wejścia Izi w 3 kwarcie. Super. Cały równy mecz Ewki - nie widać nic z tej bojaźliwej dziewczyny, która wracała po wakacjach nad morzem - wczoraj dostawała piłkę - bez zbędnego kozłowania obrót, rzut o tablicę - punkty. Nie mówiąc o tym, że jak rzadko w tym sezonie zdarza jej się glupio faulować, o co zawsze było tyle pretensji. Janell wczoraj poezja jeśli chodzi o grę pod tablicami, zespołową, w obronie. Cudownie.

Co do piątku - jak to nasz Herszt kiedyś powiedział: na zupełną regenerację sił wystarczy 48 godzin... Oby nie.

kristofer
Kadet

Postautor: kristofer » 24 lutego 2010, 13:07

a w pozostałych meczach także wygrywały gospodynie. Spartak ograł bez problemów Fenerbahce, Jeki natomiast Dobre Anioły. Może jedyną niespodzianką jest bardzo wysokie zwycięstwo Walencji nad Salamanką.

Jeśli w Final Four zagrają łącznie: Spartak, Jeki, Walencja oraz Wisła, to będzie to chyba najmocniejsza czołowa czwórka w całej historii Euroligi i chyba wiślaczkom byłoby w takiej sytuacji ciężko wygrać jakiś mecz. Ale to dopiero po awansie do Final Four.

Niemniej byłby jeszcze jeden bonus - rozstawienie w przyszłorocznej Eurolidze (tym razem bez spadku po zespole CSKA Moskwa) i uniknięcie największych potentatów w rozgrywkach grupowych Euroligi. No chyba że FIBA się wścieknie i nie dopuści już hali Wisły do Euroligi, wówczas może być nieciekawie.

kwassek
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: kwassek » 24 lutego 2010, 14:08

Istnieje jeszcze opcja rezerwowa - gry poza krakowem ... choc to chyba niezbyt ciekawe rozwiazanie ... :)

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 24 lutego 2010, 16:42

Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 24 lutego 2010, 17:00

Moi Drodzy, jest jedno zasadnicze pytanie czy zagra Pałencja? To kolejna bardzo ważna zawodniczka do rotacji a z nią w składzie można już kompletnie zajechać Brno rotacja.

Przestrzegam jednak przed nadmiernym optymizmem - Brno uwielbia judzić zwycięstwa u siebie. Warto je jednak, takiego zachowania oduczyć :P

Niech wygra lepszy, czyli Wisła.

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 24 lutego 2010, 18:38

Taka ciekawostka: dziś po 9.00 w wiadomościach sportowych w Zetce była mowa o wczorajszym meczu. Brzmiało to mniej więcej tak: "koszykarki Wisły Can Pack Kraków nadal robią furorę w Eurolidze. Wczoraj wygrały u siebie z Czeszkami z Brna różnicą tylko czterech punktów. W piątek w Brnie będzie bardzo ciężko." O ile to ostatnie zdanie odzwierciedla rzeczywistość, to w zestawieniu z poprzednimi tworzy niemały bełkot. Pan redaktor jakoś nie wyjaśnił, że gra się do dwóch zwycięstw, a ewentualny trzeci mecz jest w Krakowie. Tak więc niezorientowany słuchacz mógłby pomyśleć, że jest formuła: mecz i rewanż, zatem będzie bardzo ciężko obronić tą małą przewagę. Co za tym idzie - waga wczorajszego zwycięstwa nie jest tak wielka jak wiedzą wszyscy bliżej zorientowani.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

fmaster
Żak

Postautor: fmaster » 24 lutego 2010, 20:37

taki redaktor to pseudoredaktor. Dzisiaj nie ma już prawdziwych znawców koszykówki kobiecej... Łukasz Jedlewski pisze coraz mniej, Eugeniusz Torchała dziennikarstwo już dawno porzucił, z młodszej gwardii Jakubowski Jakub jest rzecznikiem Lotosu, Adam Greczyło też poszedł w dyrektory i tak naprawdę nie ma komu pisać.
W piątek Wisła przegra, jestem tego pewien, aczkolwiek mam nadzieję, że moje proroctwo się nie spełni.

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”