1 runda Play Off:Orzeł Polkowice - TS Wisła Kraków 2-1

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Re: 1 runda Play Off:Orzeł Polkowice - TS Wisła Kraków 2-1

Postautor: ann » 28 marca 2010, 13:08

a właśnie odnośnie Toffi to mam takie pytanie, czy w związku z przepisami, które wchodzą od nowego sezonu w Euro(wnioskuję że w u nas też, skoro PLKK jest członkiem Fiby) Natalia będzie mogła dalej grać na polskim paszporcie?
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 28 marca 2010, 13:34

apropo - ktoś może wskazać dokladnie te przepisy? jak brzmią, czego dotyczą itd... sprawa świeża, nie wszyscy są na bieżąco ;-)

kristofer
Kadet

Postautor: kristofer » 28 marca 2010, 13:40

ann pisze:a właśnie odnośnie Toffi to mam takie pytanie, czy w związku z przepisami, które wchodzą od nowego sezonu w Euro(wnioskuję że w u nas też, skoro PLKK jest członkiem Fiby) Natalia będzie mogła dalej grać na polskim paszporcie?

ciekawe pytanie - ale w sumie FIBA-Europe nie może chyba ingerować w nasze rozgrywki krajowe - limit zawodniczek, i jak traktować zawodniczki z kilkoma paszportami. Niemniej najlepiej byłoby gdyby przepisy obowiązujące w PLKK były spójne z tymi, które będą obowiązywały w europejskich pucharach.

Nie wiadomo jak będą odnosiły się przepisy do zawodniczek z kilkoma paszportami. Bo np. Toffi ma polskie jakoś od niedawna i od tego czasu chyba nie grała w reprezentacji Białorusi (może się mylę)
ale np. Taylor, Phillips, Taurasi czy Bird będą grały w swoich reprezentacjach, więc automatem będą traktowane jako obywatelki krajów, które reprezentują. Możliwe jednak że przepis zezwoli na posługiwanie się drugim paszportem, jeśli ostatni raz w innej reprezentacji grało się np. rok, czy dwa lata temu, albo będzie już definitywny zakaz.

feri
Młodzik

Postautor: feri » 28 marca 2010, 13:48

No nic Wisła, teraz trzeba się pozbierać i wyciągnąć jakieś wnioski. Zobaczyć, gdzie były błędy, gdzie brak wsparcia. Być może zabrakło na ławce polskiego asystenta, drugiego trenera, który zna dobrze ligę polską i na tym się skoncentruje. Ktoś, kto w mig podpowie jak odpowiedzieć na zaskoczenie przez Koziorowicza, Winnickiego, Maciejewskiego, bo ich zna. Ktoś, kto jak trzeba powie po polsku laskom, ze maja grac na pelnej ... . Nie chce rzucać nawiskami, choć mam kilku wolnych trenerów na myśli. Musieli by jednak jakoś się sprawnie porozumiewać, a tu może być problem, bo Hose zna chyba tylko hiszpański, a polscy trenerzy nie bardzo.

Co do euroligi to powiem tak. Obecnej sytuacji nie zazdroszczę. Wisła wyraźnie zaistniała w Europie i to jest spore osiagnięcie, z którego cała Polska jest dumna. Ale nawet zagraniczne media pisząc o decydujących meczach Wisły dodają aspekt "home-court advantage", dlatego teraz Wisła już może, że tak powiem, zameldować wykonanie zadania, bo event w Walencji wszyscy wiemy jak się zakończy (patrz sonda). Natomiast oczekiwanie na to czy jednak dostaniemy tą dzika kartę, czy nie... i co na to inne kluby z Europy, albo z Polski np. klub, który zajmie 3 miejsce, jest nie do pozazdroszczenia.

Odnośnie CCC i ich szans z nami, to gdybym był kibicem Polkowic, to po wyeliminowaniu Wisły oczywiście wierzyłbym w powtórzenie sukcesu z AZS. Ale patrząc tak na chłodno, nawet nie okiem gorzowskiego kibica, to Polkowice muszą z nami wygrać 3 razy w w miarę krótkim okresie czasu nie mając przewagi parkietu, a AZS w lidze ma bilans 25/1 i ta jedna porażka to w meczu o nic już. Nie skreślam CCC, które pokonało nas w PP, tak samo, jak Torunia w meczach z Lotosem, myślę jednak, że to tam stoczy się większa wojna.

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 28 marca 2010, 14:11

Jeśli w plkk byłyby przepisy w sprawie paszportów dokładnie takie jak w Fiba, to Toffi nie mogłaby grać jako Polka, bo gra i grać będzie w reprezentacji Białorusi.

Co do ew. dzikiej karty to zgłaszają się po nią podobno same kluby, a nie federacje..

I jeszcze jedna rzecz odnośnie meczu, pewnie mało ważna, bo dużo ważniejszych rzeczy się wczoraj stało, ale...miło, że Marta i Janell wczoraj nam podziękowały/próbowała podziękować za obecność w Polkowicach, mimo porażki, mimo kompromitacji. Szkoda, że ich koleżanki z parkietu zwiały szybciej niż w meczu biegały...
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 28 marca 2010, 16:03

Jak dla mnie Toffi bedzie mogla grac w PLKK jako Polka. Te przepisy dotyczą rozgrywek europejskich, tak samo jak np rpzepis o 2 koszykarkach spoza europy: w pucharach obowiazuje, w ldize nie ma takiego limitu.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 28 marca 2010, 16:06

Greebo pisze:Jak dla mnie Toffi bedzie mogla grac w PLKK jako Polka. Te przepisy dotyczą rozgrywek europejskich, tak samo jak np rpzepis o 2 koszykarkach spoza europy: w pucharach obowiazuje, w ldize nie ma takiego limitu.

i to jest jakieś światełko w tunelu ;-) bo jeśli zostaniemy przy systemie z dwiema obowiązkowymi Polkami (a sporo na to wskazuje) to Toffi może być niezwykle rozchwytywana w sezonie ogórkowym. Choć oczywiscie mam nadzieję, że wybierze Polkowice (Jak Didi, Siwa, Gosia i Ania 8) )

anatol
Żak

Postautor: anatol » 28 marca 2010, 16:20

Kuba pisze:
Greebo pisze:Jak dla mnie Toffi bedzie mogla grac w PLKK jako Polka. Te przepisy dotyczą rozgrywek europejskich, tak samo jak np rpzepis o 2 koszykarkach spoza europy: w pucharach obowiazuje, w ldize nie ma takiego limitu.

i to jest jakieś światełko w tunelu ;-) bo jeśli zostaniemy przy systemie z dwiema obowiązkowymi Polkami (a sporo na to wskazuje) to Toffi może być niezwykle rozchwytywana w sezonie ogórkowym. Choć oczywiscie mam nadzieję, że wybierze Polkowice (Jak Didi, Siwa, Gosia i Ania 8) )

Nie wiem dlaczego tak twierdzisz-mówie o 2 Polkach,przecież zapadła decyzja o obowiązkowej 1 Polce i 7 w składzie.

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 28 marca 2010, 16:44

anatol pisze:
Kuba pisze:

Nie wiem dlaczego tak twierdzisz-mówie o 2 Polkach,przecież zapadła decyzja o obowiązkowej 1 Polce i 7 w składzie.

pożyjemy zobaczymy ;) póki co wypowiedzieli się dopiero ludzie z PLKK, brakuje "klepnięcia" ze strony PZKosza dla tego pomysłu.

Awatar użytkownika
Bodzio
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: Bodzio » 28 marca 2010, 18:29

PLKK: Wisła nadal w szoku po porażce

Porażka finalisty Euroligi Wisły Can Pack Kraków w ćwierćfinale mistrzostw Polski z CCC Polkowice 1-2 to największa sensacja play off. W przegraną nadal nie może uwierzyć kapitan krakowianek Ewelina Kobryn.

W trzecim meczu, w sobotę w Polkowicach, Wisła uległa CCC 66:75 i przegrała 1-2. Kobryn była najlepsza na parkiecie, zdobyła 16 punktów i miała 7 zbiórek. Krakowiankom pozostaje tylko rywalizacja w turnieju finałowym Euroligi w Walencji (9-11 kwietnia), a w polskiej lidze walka o miejsca 5-8.

"Nadal nie mogę pojąć dlaczego przegrałyśmy. Trudno mi zebrać myśli. Walka o miejsca 5-8 to na pewno nie jest to na co stać Wisłę. Przecież w Eurolidze grałyśmy dużo bardzo dobrych meczów z mocnymi rywalami i wygrywałyśmy. Nie wiem dlaczego nie potrafiłyśmy przenieść dyspozycji z Euroligi na mecze w polskiej lidze. Cały czas czekałyśmy na moment kiedy odbudujemy się w ekstraklasie, po każdej kolejnej porażce w PLKK mówiłyśmy sobie, że to ostatnia, że jak zaczną się play off to będzie inaczej, a kiedy doszło do walki o być albo nie być przegrałyśmy już w ćwierćfinale. Ukłony i brawa dla CCC. Były od nas lepsze w spotkaniu numer trzy" - powiedziała Ewelina Kobryn.

Środkowa reprezentacji Polski uważa, że niektóre zawodniczki Wisły nie potrafiły się odnaleźć w polskich realiach.

"Trudni mówić o braku motywacji w spotkaniach ćwierćfinałowych. Jesteśmy przecież profesjonalistkami, a każdy sportowiec wychodząc na parkiet, stok, bieżnię chce pokonać rywala. Chyba praca wkładana w rozgrywki ligowe w kraju nie była wystarczająca, nie potrafiłyśmy się odnaleźć w polskiej lidze. Musimy wyciągnąć wnioski z tego co się stało. Oczywiście zmęczenie intensywnym sezonem odczuwamy, ale przecież prawie każda z nas od lat łączy udział w pucharach i meczach lig krajowych, nie tylko w Polsce. Na pewno nie można mówić, że to podmęczenie spowodowało porażkę. Złożyło się na to wiele czynników.

- Jest mi bardzo przykro, czuję żal i rozczarowanie. Walkę o miejsca 5 - 8 musimy wygrać, bo nie możemy doprowadzić do kolejnego blamażu klubu z takimi tradycjami jak Wisła" - dodała.

Zdaniem Kobryn kandydatem do zdobycia złotego medalu jest wicemistrz Polski KSSSE AZS PWSZ Gorzów Wlkp. Gorzowianki w półfinale zmierzą się z CCC Polkowice. W drugiej parze mistrz Lotos Gdynia zagra z Energą Toruń.

"Gorzów naprawdę świetnie gra w tym sezonie i nie sądzę, by koszykarkom CCC udało się sprawić kolejną niespodziankę. KSSSE to mój faworyt. W drugim półfinale Lotos nie będzie miał większych kłopotów z Energą. Stawiam na 3-0. Każdy wygrany mecz przez Energę będzie niesamowitym sukcesem" - oceniła szanse drużyn w rywalizacji o medale MP Kobryn.

źródło: PAP/onet.pl
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 28 marca 2010, 18:56

Gratulacje dla Polkowic!

Generalnie jestem w szoku.

Czyzby więc Gorzów, miałby zostać Mistrzem? Bardzo bym tego nie chciał ( a to ze względu na postawę zespołu w Eurolidze) ale chyba tak sie stanie - a drugiej strony jak dla mnie kaszana, bo każdy z 3 potencjalnych kandydatów zaprezentował sie w pucharach delikatnie mówiąc fatalnie.
Nie ukrywam, że chciałem zeby Wisła zdobyła MP - ten sezon jest jednak jakiś pokręcony.

Torunia z całym szacunkiem ale jako kandydata do złota liczyć nie mozna - nawet Lotos dający d... i to z żałosnie słabym trenerem, powinien z palcem w tyłku wygrać rywalizację z Energą, która i tak awansując do czwórki odniosła ogromny sukces jak dla mnie.

Sensacja w Polkowicach niewatpliwa a Hernandez zdecydowanie przesadził- jak zwykle jednak pisałem, dla mnie istotna jest Euroliga - a tutaj mamy wspaniały wynik. Jak widać po dotychczasowej postawie Wisly mamy dwie sytuacje : albo MP Polski i mizerne wystepy w Ojro, albo FF i dupsko blade w lidze. Dwa skrajne bieguny jak widac, zalezy kto ma jakie piorytety- dla mnie piorytetem jest Ojro, więc wolę opcję nr 2.

Kuba pisał o Mielochu - jak dla mnie to po ewentualnym przejsciu Leci do Wisły ( jesli do niego dojdzie naturalnie ), Lotos będzie miał problem z porządnymi Polkami i niewykluczone, że Mieloch będzie kuszony angażem nad morzem. Podobno jednak Polki są głownie zainteresowane kierunkiem krakowskim, bo tam się "dobrze płaci". Zaczekajmy jednak na domysły do przyszłego sezonu.

Ja bym tylko chciał żeby Krężel przeszła to Gorzowa, a nie marnowała sie w średniakach ligowych, ale o tym to juz w innym temacie.

JaroTS
Amator

Postautor: JaroTS » 28 marca 2010, 23:38

Hernandez dramat dramat dramat - jak ma honor to dymisja NATYCHMIAST!
Już tęsknie za Wojtkiem Zapolskim i tym drugim od piątek;
Zawodniczki zagraniczne szrot mogą piłki na treningu podawać takim naszym byłym gwiazdom jak Canty Holdsclaw DeForge Nikonowej Larze itd;
5m w polskiej lidze mega dramat NIEWYTŁUMACZALNE!!!
Wstyd przed Gdynią i Gorzowem!
A w eurolidze przy tak słabej grupie i takiej furze szczęścia 4 to był obowiązek a nie jakieś wielkie osiagnięcie...
cóż gorycz przysłania wszystko inne...
Wracam na stadion może tam się uda zdobyć majstra!!!
NA ZAWSZE WISŁA TS!!!
WISŁA-MISTRZ POLSKI 2008!!!

feri
Młodzik

Postautor: feri » 29 marca 2010, 00:52

sorry za offtopa, ale muszę coś skomentować

Saletra pisze:
Czyzby więc Gorzów, miałby zostać Mistrzem? Bardzo bym tego nie chciał ( a to ze względu na postawę zespołu w Eurolidze) ale chyba tak sie stanie - a drugiej strony jak dla mnie kaszana, bo każdy z 3 potencjalnych kandydatów zaprezentował sie w pucharach delikatnie mówiąc fatalnie.

Szału nie było, ale fatalna postawa? Jako Wicemistrz Polski wygraliśmy w debiutanckim sezonie w Eurolidze z Mistrzem Węgier (i poprzednim finalistą Final Four) , Mistrzem Czech (+ 15 pkt u siebie) i Mistrzem Francji (z aktualnymi mistrzyniami Europy i ich trenerem w składzie). Wstydu Polsce nie przynieśliśmy w żadnym wypadku. Terminarz ułożył się nam ohydnie, 3 pierwsze mecze w na wyjazdach, w połowie rozgrywek przegrywamy z niepokonanym Rivasem 3 punktami, a on potem z bilansem 7/0 i zapewnionym awansem odpuszcza pozostałe 3 mecze naszym rywalom i tylko w naszej grupie było możliwe, żeby z bilansem 3/6 nie mieć już żadnych szans na awans jeszcze przed ostatnią kolejką, (podczas, gdy w innych grupach nawet z bilansem 3/7 drużyny awansowały). Równie dobrze przy odrobinie szczęścia w 2 meczach i innym terminarzu AZS mógł nawet zająć 2 miejsce w tej grupie.

Pantczak
Amator

Postautor: Pantczak » 29 marca 2010, 08:57

"Wisła Can-Pack przegrała w 1/4 finałów mistrzostw Polski z CCC Polkowice. Tym samym odpadła z rywalizacji o medale. Po powrocie z Polkowic wiślaczki spotkała niemiła niespodzianka. Większość opon w samochodach zawodniczek i trenerów była przebita.
W klubie nie chcą o tym za bardzo mówić, ale wszystkie drogi prowadzą do kiboli. Na parkingu stało kilkanaście aut, ale ucierpiały tylko samochody koszykarek i szkoleniowców.

- Jest nam wstyd, że zawaliłyśmy w Polkowicach. Sprawiliśmy, że sezon w polskiej lidze jest nieudany. Ale to pytanie do kibiców, czy są zadowoleni z tego co zrobili - mówi Dorota Gburczyk, kapitan zespołu. - Zdarzenie, które miało miejsce na parkingu po meczu z Polkowicami nie tylko uderzyło w zawodniczki i trenerów, ale również w działaczy, prezesów, jak i sponsora. Czy taki był zamiar kibiców? W koszykówce jedną z zasad jest wspieranie się wtedy kiedy odnosimy zwycięstwa i wtedy kiedy przegrywamy. Taki jest sport. Niejednokrotnie podczas meczu w śpiewanych przez kibiców piosenkach słychać, że ze są z nami na dobre i na złe. Czy coś się zmieniło?
Klub nie wezwał policji i bagatelizuje sprawę. - Nie pochwalam, ale rozumiem rozgoryczenie kibiców - mówi Ludwik Miętta-Mikołajewicz, prezes krakowskiego klubu. - Spuszczenie powietrza z koła jeszcze nie jest przestępstwem. Nie chcemy dalej badać tej sprawy. Ostatnią rzeczą, jaką chciałbym to konflikt z kibicami.

- Nie godzę się z tą sytuacją. Taki jest sport czasami się wygrywa, czasami przegrywa. Czemu winny jest masażysta, któremu przecięto opony - komentuje Jose Hernandez, trener krakowianek."
źródło: gazeta.pl

anatol
Żak

Postautor: anatol » 29 marca 2010, 13:09

JaroTS pisze:Hernandez dramat dramat dramat - jak ma honor to dymisja NATYCHMIAST!
Już tęsknie za Wojtkiem Zapolskim i tym drugim od piątek;
Zawodniczki zagraniczne szrot mogą piłki na treningu podawać takim naszym byłym gwiazdom jak Canty Holdsclaw DeForge Nikonowej Larze itd;
5m w polskiej lidze mega dramat NIEWYTŁUMACZALNE!!!
Wstyd przed Gdynią i Gorzowem!
A w eurolidze przy tak słabej grupie i takiej furze szczęścia 4 to był obowiązek a nie jakieś wielkie osiagnięcie...
cóż gorycz przysłania wszystko inne...
Wracam na stadion może tam się uda zdobyć majstra!!!
NA ZAWSZE WISŁA TS!!!

Nie wiem na jakiej podstawie juz przydzieliłeś Wiśle 5 miejce? Przecież trzeba jeszcze wygrać conajmniej 2 mecze a nie przyuszczam żeby Hernandez posadził Cohen na ławie co z pewnością byłoby lekarstwem na zwycięstwa.

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”