Co słychać w Wiśle?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Re: Co słychać w Wiśle?

Postautor: Ałgaja » 12 maja 2010, 21:12

Jelavić była pierwsza i do tego nad jej bajecznym rozegraniem się w prasie działacze rozpływali, więc po 3 dniach od newsu o niej podpisanie kolejnej rozgrywającej jest dziwne..tym bardziej, że na 3ce bieda.
że Erin jest dużo lepszą koszykarką od Jelavić to wiadomo, nie ma nad czym dyskutować.

Liquidor pisze:A Jelavic jak się czuje na 2 ?

Jelavić na 2ce pewnie jakoś da radę, bo rzuca przyzwoicie i broni nieźle. Tak jak na 2ce Erin da radę i Paula też. Dla żadnej nie jest to jednak idealna pozycja na boisku i na wstępie każda będzie od przeciwniczki koło 10 cm niższa, no ale cóż..
Tak samo jeśli (na co się zanosi) nie będzie wyboru to Gunta jakoś da radę na 3ce, choć to też nie jest jej ulubiona pozycja i też sporo rywalek będzie miało przewagę wzrostu..
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 12 maja 2010, 21:16

Totalne zaskoczenie z Erin! :shock: Tak się właśnie zastanawiałem w ostatnich dniach, gdzie ona może grać w przyszłym sezonie, ale nie wpadłbym na to, że w Wiśle. :P Z jednej strony to świetna zawodniczka i bardzo fajnie, że będzie u nas. Z drugiej jednak - pomijając już podbieranie Lotosowi kolejnych zawodniczek - zaczyna mi to pachnieć scenariuszem sprzed dwóch sezonów. Wtedy też był tłok na pozycjach 1-2, dziurawo na SF (zwłaszcza biorąc pod uwagę znaną już przed sezonem kruchość kolan Holdsclaw) i nieco za luźno pod koszem. Oczywiście teraz na pozycjach 4-5 jest większy potencjał niż 2 lata temu, ale jeszcze jedna solidna wysoka by się przydała (na pewno lepsza od Kotnis czy Gburczyk...). Lepiej też, że na rozegraniu jest jedna dobra Polka, możliwość manewru na obwodzie, zwłaszcza jeśli Krężel pokaże się z lepszej strony niż Skorek w ostatnim sezonie. Niestety, problemem jest fakt, że ten obwód jest po prostu za niski, chociaż to już taki mały powrót do przeszłości w tym względzie... Wierzę, że to jeszcze nie koniec kompletowania składu - i nie chodzi wcale o młode Polki. Marzyłaby mi się jeszcze Viteckova, chociaż to jest chyba mało realne... :roll:
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

reaktywacja
Junior

Postautor: reaktywacja » 12 maja 2010, 22:09

Jeśli ma być wprowadzony, (a ja też słyszałem, że ma), przepis o 7+5, to żadnej zagranicznej już nie kupicie, chyba, że Hernandez robi sobie z Mai jaja i raz mówi, że chce mieć ja w dwunastce, a potem przychodzi mu ochota oglądać ją na trybunach... Zostaje pozyskać kogoś na trójkę. Ponieważ taka Skobel w kontekście obecnych waszych niskich niewiele zmienia, zostaje chyba tylko i wyłącznie jedna koszykarka ---> Daria Mieloszyńska.
No ewentualnie Marta Urbaniak, bo przecież jest z Lotosu i gra na trójce, a to już coś znaczy... :lol:
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...

- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.

Liquidor
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Liquidor » 12 maja 2010, 22:18

Czy ktoś ma jakieś pewne info jak to jest (i jak będzie) w końcu z tymi przepisami, 6+6, 7+5, młode polki ?
TO MY KINOLE PAPIESKIEGO MIASTA

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 13 maja 2010, 05:48

reaktywacja pisze:Jeśli ma być wprowadzony, (a ja też słyszałem, że ma), przepis o 7+5, to żadnej zagranicznej już nie kupicie, chyba, że Hernandez robi sobie z Mai jaja i raz mówi, że chce mieć ja w dwunastce, a potem przychodzi mu ochota oglądać ją na trybunach... Zostaje pozyskać kogoś na trójkę. Ponieważ taka Skobel w kontekście obecnych waszych niskich niewiele zmienia, zostaje chyba tylko i wyłącznie jedna koszykarka ---> Daria Mieloszyńska.
No ewentualnie Marta Urbaniak, bo przecież jest z Lotosu i gra na trójce, a to już coś znaczy... :lol:

Jeszcze Toffi i Żurowska spełniałyby wymogi wysokiej Polki na "3"-ke.

Co do przepisu to tez chciałbym przeczytać/usłyszeć jakąś oficjalna informacje PLK na ten temat.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

dezali
Amator

Postautor: dezali » 13 maja 2010, 07:59

Erin już oficjalnie zawodniczką Wisły:

http://www.wislacanpack.pl/home/?akcja=news&id=2372

rzymi
Oldboy

Postautor: rzymi » 13 maja 2010, 10:33

Jakby powiedział prezydent pewnego kraju.. W takich smutnych chwilach wszyscy jesteśmy kibicami Lotosu :mrgreen:
ObrazekObrazek

basketfan50
Nowy na forum

Postautor: basketfan50 » 13 maja 2010, 12:06

To jeszcze nie musi być koniec.

Można kontrakt zerwać w trakcie sezonu, tym bardziej między sezonami. Przecież pozostała jeszcze Ivana Matović, co za problem, by Lecia i Paula ją przekonały? Erin też może dodać coś od siebie, dobrze im się grało razem do tej pory, może tak być nadal. Czego ma szukać w Lotosie, bez trenera, z niewiadomą kasą?

Jeszcze przydałaby się Olivia Tomiałowicz. W tym momencie zadanie numer jeden wykonane - drużyna z Gdyni w stanie demontażu.

PS Jak jeszcze kasy starczy, pokusić się o Catch i wtedy w Europę! Lotosowi nic innego nie pozostaje, tylko odstąpić miejsce w Eurolidze, zaś w PLKK odpuścić walkę o medale poświęcić się, jak sugeruje www.trojmiasto.pl, perspektywicznemu szkoleniu młodych zawodniczek (oczywiście, by za parę lat trafiły do Wisły :))))))))

Awatar użytkownika
jimmy
Senior

Postautor: jimmy » 13 maja 2010, 14:19

Dla mnie w obecnym ustawieniu Gunta będzie grać na 3-ce i o ile nie przyjdzie Mieloszyńska albo wysoka europejka to tak to zostanie :

1 Jelavic/Pawlak
2.Ajrin/Krężel
3. Baśka/Gburia
4. Ewka/Lecia
5. Janell

majka do gry na poziomie PLKK się nie nadaję, ale ma kontrakt - więc brakuje jeszcze 2 zawodniczek (najprawdopodobniej zapchajdziur)
Cellar Door
No chyba że tutaj są emeryci, renciści, bądź inne osoby, które mają nadmiar czasu wolnego i szperają od A do Z
Obrazek

basketfan50
Nowy na forum

Postautor: basketfan50 » 13 maja 2010, 14:46

Ivana w Krakowie niepotrzebna????
Zastanów się. Dla zawodnika tej klasy zawsze w dobrym zespole miejsce się znajdzie.
Pamiętaj też, że obok niewątpliwego wzmocnienia Wisły chodzi (może nawet bardziej) o to, z której drużyny ma ona odejść. Jak na razie działania w tym kierunku idą znakomicie i tak trzymać!!!
Dziwi mnie, że tak trudno to zrozumieć. Na szczęście kierownictwo Wisły tę sprawę rozeznaną ma bardzo dobrze - tak dalej.

sprowadzanie Catch do Krakowa większego sensu nie ma

Tu też uwaga j.w. W tym momencie Lotos startuje od zera (z trenerem włącznie).

no chyba że faktycznie dopadnie ich (Lotos) jakiś głęboki kryzys

Nie dopadnie - już dopadł. Jedyne wyjście z twarzą z tej sytuacji - ucieczki zawodniczek - wymuszona zmiana priorytetów w Gdyni. Na ten temat jeden z komentarzy artykułu, który zacytował Rzymi, z portalu http://www.trojmiasto.pl. Jest jednak konsekwencja - rezygnacja z Euroligi i dalej - aby Polska nie traciła miejsca, jedynym wyjściem jest odstąpienie go innemu klubowi.

Co do PLKK - walka Lotosu o złote medale w 2011 - jako konkluzja powyższego - brzmi co najmniej niepoważnie. Tu ósemka będzie sukcesem.
Ostatnio zmieniony 13 maja 2010, 17:29 przez basketfan50, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
fearless
Kadet

Postautor: fearless » 13 maja 2010, 15:45

Zastanawiałem się co napisać...

Szczerze, to ten transfer Erin mnie rozwalił. Podejrzewałem, że przy takich transferach druga nie-europejka będzie klasy Catch. Nawet sobie marzyłem - potrzebujemy trójki, to byłoby wymarzone przy takim składzie zagranie.
Dostajemy dobrego zawodnika - chyba takiego najbardziej przewidywalnego w pozytywnym sensie, tylko że dziura na pozycji nr 3 jest niesamowita. No nie wiem. A może zmierzamy do koncepcji Valencii, Brna, gdzie Lecia byłaby ustawiona na pozycji nr 3? :) Szczerze, to jakoś nie widzę, by Hernandez kierował tymi transferami. Dla mnie to jakiś żart. No i może wzorem także Lotosu z ostatnich lat - w styczniu będziemy mieć zupełnie inny skład.

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 13 maja 2010, 18:41

fearless pisze:No i może wzorem także Lotosu z ostatnich lat - w styczniu będziemy mieć zupełnie inny skład.

No z liga nie ma problemu. Zawsze można ściągnąć dobra trójkę spoza europy w zimie i skład byłby kompletny (jeśli wolno będzie mieć tylko 5 zagranicznych pan to druga cześć sezonu Maja pewnie będzie oglądała z trybun) W europie niestety ten manewr nie przejdzie, a szkoda, bo tak na prawdę to niewiele brakuje aby (pomijając fakt ze 1jego połowa będzie miała Gdyńska przeszłość) wyglądał on bardzo przyzwoicie. Wystarczyłoby dla mnie zamiast Jelavic i Gburczyk ściągnąć jakąś solidną europejską trójkę oraz zostawić Pałkę i moje nastawienie byłoby zupełnie inne niż obecnie.

Burse/Pałka
Ewka/Lecia
europejska trójka/Krężel
Basko
Philips/Pawlak

Taki zestaw na pewno byłby porównywalny z zeszłorocznym, a na dodatek bardziej "Polski".

A co do postów na temat kolejnych "Gdyńskich" wzmocnień to jeśli działaczom przeszłyby na mysl kolejne tego typu transfery za rok (czy nawet wczesniej) to proszę: idźmy na całość! Nie żadne Olivki, Jujku czy Urbaniaki, tylko z od razu z grubej rury: Ivana zamiast Janel (bo ma papiery), do tego Catch na 3-ke a na dwójkę Biba, wywalić Jelavic, resztę zostawić..

Matovic
Kobryn/Leciejewska
Catchings/Krężel
Bibrzycka/Basko
Philips/Pawlak

byłby skład który mógłby rzucić wyzwanie każdemu w europie, zwłaszcza w naszej hali (btw, po co budować? może da sie przenieść z Gdyni?) Nawet Doris przeszłaby wtedy niezauważona..
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 13 maja 2010, 19:42

Aby ten pomysł miał ręce i nogi powinniście nam na przyszły sezon wypożyczyć Basko i Krężel.
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

basketfan50
Nowy na forum

Postautor: basketfan50 » 13 maja 2010, 19:54

Wisła wypożyczy Anetę Kotnis i Agnieszkę Kułagę, zamiast tego weźmie najlepszą zawodniczkę Lotosu z sezonu, który się zaczyna. Basko i Krężel w Wiśle się przydadzą

Awatar użytkownika
hellraiser
Junior

Postautor: hellraiser » 13 maja 2010, 20:04

Greebo pisze:Matovic
Kobryn/Leciejewska
Catchings/Krężel
Bibrzycka/Basko
Philips/Pawlak
.

Można żartować ale to jest bardzo realne.
Matovic i Burse klasa ta sama ale papierek robi różnice więc działacze Wisły mogą się skusić.Zresztąwasz trener w głosowaniu na najlepszą piątkę zagraniczną jaką najlepszą centerkę uznał Ivane a nie waszą zawodniczką. To powinno wam duż powiedzieć kto do was trafi za rok

Biba nie raz w wypowiadała się że po powrocie do Polski chce na stałe zamieszkać w Krakowie.

A Catch to tylko kwestia kasy.

Ale za to u nas działacze powiedzą że wszystko jest pod kontrolą i nie będą przepłacać tylko realizują z góry przyjęty plan XXX Gdynia Mistrz Polski 2115r.
Obrazek

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”